[Video] Trump nagovoril Američane: Nezavarovana meja predstavlja humanitarno krizo, Amerika potrebuje zid!

(vir: twitter)

Ameriški predsednik je v torek v 8-minutnem nagovoru Američanom iz Ovalne pisarne sporočil, da na južni meji vlada humanitarna kriza, ki jo lahko preprečijo zgolj z dokončanjem zidu. Ob tem je spomnil, da so demokrati idejo zidu v preteklosti podpirali, vse dokler se zanjo ni zavzel tudi sam.

“To je izbira med prav in narobe, med pravico in krivico,” je povedal ameriški predsednik Donald Trump v svojem nagovoru ameriškemu ljudstvu, v katerem je stanje na južni meji, kjer bi moral stati zid, po poročanju Breitbarta označil za “krizo srca in krizo duše”.

Trump je predstavil trenutne težave v zvezi migracijami in krizo z ilegalnimi migracijami, a ni razglasil izrednega stanja, kakor so špekulirali nekateri politični analitiki. Razglasitev izrednega stanja bi mu omogočila, da zaobide spodnji dom kongresa, ki je trenutno v rokah demokratov in financira gradnjo zidu preko vojske.

V tem primeru bi zelo hitro lahko prišlo do obstrukcije Trumpovih načrtov preko sodišč, saj so določeni sodniki v ZDA postali podaljšek demokratov v boju za oblast.

Ne betonski zid, temveč železna ograja
Trump je povedal, da z gradnjo zidu namerava končati “cikel človeškega trpljenja”. Poudaril je, da so migrantske ženske in otroci “žrtve” nedelujočega imigracijskega sistema. Ob tem je povedal, da je v ZDA nelegalno prišlo več kot 20 tisoč otrok, ki jih izrabljajo, zlorabljajo in izkoriščajo tolpe.

Ameriški predsednik je ob tem povedal, da bi za izgradnjo zidu na meji z Mehiko potrebovali 5,7 milijarde dolarjev, ta pa bi bil “železna ograja namesto betonskega zidu”. Kakor je povedal Trump, je to bolj smiselno. Pred časom je objavil tudi sliko, kako naj bi novopredlagana železna ograja izgledala.

“Zakaj bogati politiki gradijo zidove, ograje in vhodna vrata okoli svojih domov?” je vprašal Trump. “Tega ne gradijo zato, ker bi sovražili ljudi, ki so zunaj, temveč zato, ker imajo radi ljudi, ki so znotraj.”

Tudi demokrati v preteklosti zagovarjali izgradnjo zidu
Ob tem je Trump še poudaril, da se bo denar za zid, namenjen iz proračuna, povrnil iz novega trgovinskega dogovora z Mehiko, in povedal, da so voditelji demokratov v preteklosti tudi sami zagovarjali postavitev fizične pregrade na meji z Mehiko. “Premislili so si šele, ko sem bil izvoljen za predsednika,” je povedal Trump in poudaril, da demokrati v kongresu nočejo priznati, da obstaja kriza.

“Zvezna vlada zato ne bo delovala iz enega in edinega razloga: zato, ker demokrati nočejo financirati varnosti na meji.” “Koliko ameriške krvi mora biti še prelite, preden bo kongres opravil svoje delo?”

Ameriški predsednik ne popušča, ravno tako ne popuščajo demokrati. Trenutno teče že 18. dan, odkar je prišlo do delnega prenehanja delovanja vladnih služb. To bo trajalo, dokler nekdo ne popusti. Ali bodo to demokrati ali ameriški predsednik, pa bo pokazal samo čas.

“Prisegel sem, da bom varoval našo državo in to bom tudi vedno počel, tako mi Bog pomagaj,” je zaključil svoj nagovor Trump.

Ivan Šokić