[VIDEO] Zlorabljene s strani podjetij H&M, Pepsi in Nike: Muslimanke so ogorčene nad “visoko modo” hidžabov

Foto: youtube

Vedno več blagovnih znamk in multinacionalnih podjetij se trudi, da bi ženskam, ki nosijo islamsko naglavno ruto, predstavilo nove modne smernice, tako rekoč “moderne” hidžabe, ostalim, ne-muslimankam, pa  z reklamami približali svet islamskim misterijev. Vendar pa muslimanke s tem trendom niso zadovoljne.

Dolce in Gabbana, H&M, Pepsi, Nike … To je le nekaj velikih blagovnih znamk, ki v svojih oglaševalskih akcijah uporabljajo ženske, ki nosijo hidžab. Prav hidžabi so že dolgo sporna tema pogovorov; o tem, kaj ta del oblačila predstavlja, pa še posebej radi razpravljajo feministke, verski konservativci in sekularisti. Sedaj so se oglasile tudi uporabnice tega  muslimanke, ki se sprašujejo, kaj je sploh namen takšnih podob v oglaševalskih kampanjah.

Tasbeeh Harwees je novinarka, ki je pred kratkim v spletnem mediju Good objavila zapis o Pepsiju in manekenki Kendall Jenner, ki je v videu glavna zvezda. Oglas je sporen zaradi domnevnega trivializiranja uličnih protestov, muslimanke pa vidijo v njem tudi sporen lik muslimanke, ki nosi naglavno ruto in v oglasu nastopa v vlogi fotografinje.

Oglas si lahko ogledate tukaj:

Harweesova je prepričana: “Podjetje, ki je vredno multimilijard dolarjev, je uporabilo podobo muslimanke, da bi slikalo podobo naprednosti, ni pa nujno, da jo te ženske živijo.”

Poslužujejo se koncepta “Ramadan kolekcije”
Vsekakor Pepsi ni edino podjetje, ki v ospredje postavlja ženske, ki nosijo hidžab. Nike je pred kratkim napovedal celo novo oblikovan športni hidžab, ki bo v trgovine prišel leta 2018. Prvi muslimanski model v hidžabu pa je uporabilo podjetje H&M, medtem ko ostala podjetja uporabljajo ženske s hidžabom na glavi v konceptu “Ramadan kolekcije”, da bi v “svetem” mesecu pritegnili muslimanske kupce.

“Podobe muslimank svoji potrošniški bazi sporočajo, da so ta podjetja ‘napredna’ in ‘sodobna’,” pravi Harweesova. Vse večja priljubljenost tako imenovanih hidžabi modnih blogerjev in make-up stilistk je namenjena predvsem ženskam, ki nosijo hidžab, so pa tudi predmet številnih razprav. Z njimi sicer dosežejo milijonske oglede, vendar pa so muslimanke s tem podvržene vse večjim pritiskom, češ da imajo “moden” hidžab, ki naj ga nadenejo na glavo. Po drugi strani pa se tiste, ki se za hidžab odločijo same, počutijo ogrožene zaradi komercializacije, saj naj bi bil za njih hidžab nekaj svetega, piše Jihad Watch.

Nova urednica spletne strani Another Lenz Khadija Ahmed je napisala osebno izpoved o tem, kako je dve leti nosila hidžab, potem pa je sprejela odločitev, da ga sname. Priznala je, da čuti sedaj svojevrsten pritisk, ko vidi slike zakritih žensk v reklamah in na socialnih medijih. “Ne počutim se, kot da nam blagovne znamke delajo uslugo, saj ne potrebujemo soglasja mainstream podjetij za odobritev naše identitete.”

Kako so feministke pozabile na milijone žensk, ki so prisiljene nositi hidžab
Potem pa so tukaj še feministke, ki želijo razpravljati o manjšinskih muslimanih na Zahodu, “vendar pa so povsem pozabile na milijone žensk v muslimanskih državah, ki so prisiljene nositi hidžab,” pravi iranska aktivistka Masih Alinejad. “Če želite govoriti o hidžabu kot feministka, potem morate najprej razmišljati o teh dekletih in ženskah, ki so prisiljene, da ga nosijo.”

Marjanca Scheicher

 • Olga

  Bravo Masih Alinejed! Tem blesavim feministkam, ki so izgubile kompas, nalijte čistega vina! Hidžab je nasilje nad žensko, ki v muslimanskem svetu nima izbire in ga je prisiljena nositi!

  • Jurij Musar

   Meni pa se zdiš ti izjemno blesava.

   • Olga

    Ste muslič?

    • Jurij Musar

     Sem ateist. Če si ti dovoliš, da za neko skupino ljudi, pa naj bodo feministke, klerikalke, alpinistke…………..napišeš, da so blesave, si jaz mirne duše dovolim tako označiti tebe.

     • stajerc5

      Ateist= garjav pes, citaj Koran….

     • Jurij Musar

      Koran ali Sveto pismo – pravljice za neizobražene ljudske množice.

     • stajerc5

      Hvala Bogu, da imamo Musarje in predvsem debele Musarce…

     • Jurij Musar

      Verjetno si tako “lep”, da si ne upaš prilepiti svoje slike.

     • stajerc5

      Prav imas, skromen in sramezljiv sem.

     • Nata

      Ha, ha, ampak te množice so pa kar velike !!

     • Olga

      Mislite, da so ženske v islamu svobodne? Nosijo rade hidžab? So rade zaprte v hiše in lahko grejo ven v spremstvu moža, očeta, brata?
      Kaj naredijo razna ženska združenja za žrtve posilstev, nasilja, zlorabi otrok…??? Jaz jih ne slišim..!?? Borijo se le za nezakonite migrante in “otroke” brez spremstva!? Predvsem pa za denar Sorosa in podobnih “človekoljubov”!?? Vključite razum!
      Res so blrsave in še skorumpirane! Na to jih je opozorila Alinejedova, ki pozna stvari gotovo še bolje kot jaz, saj te razmere živi!!!??

     • Jurij Musar

      Same si bodo morale izboriti pravice, tako kot so si jih pri nas, ne pa s pomočjo ZDA, NATO, Rusije itd. Za mene si ti še bolj blesava od feministk.

  • šmentanamuha

   Hujša je ona rjuha čez glavo.

 • RATATA

  V Pepsi in Coca Coli je na svinjski masti karameliziran sladkor.

  • Olga

   Pa ceste so namazane s svojsko mastjo, tudi čolni v katerih se vozijo so impregnirani s svinjsko mastjo…. Naj raje doma ostanejo!

 • centurion

  Mislim, da sm vidu take Nike drese na zimski olimpiadi.
  Hitrostni drsalci in drsalke..
  Napredujejo islamisti…

 • xtc

  Hidžab ne sodi v sedanjost amak preteklost še manj pa v zahodno kulturno področje kjer bi ga morali prepovedati:

  • jan

   Hijab sam po sebi ni problematičen. Tudi naše babice so nosile naglavne rute. Problematično je to, kar predstavlja, namreč podrejenost žensk moškim. Odpraviti je treba to podrejenost, potem bo hijab postal zgodovina.

 • Mate

  Dejstvo je da vekike firme z oblačili boli da nimajo pokrito to veliko skupino! Ta običaj hočjo skomercializirat tko kokr so pr nam božič pa velko noč.!

 • mannuro

  Še en razlog, zakaj ne kupujem, teh znamk!

 • Matt_von_Glanz

  skeptiki, to je začetek emancipacije musilmank. “That you are not built for this?” in skoči z ene hiše na drugo – ortodoksna muslimanka. Tako je zgledal feminizem pred 70 leti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!