Vodja FSB-ja: Lani v Rusiji preprečili 16 terorističnih napadov

Foto: twitter

“Boj Rusije proti terorizmu bi se moral osredotočiti na boljši nadzor meja in na boj proti teroristični propagandi,” je prepričan vodja Zvezne varnostne službe (FSB).

“Analiza naših operativnih informacij kaže, da jedro terorističnih skupin, ki delujejo v Rusiji, obsega državljane nekdanjih sovjetskih republik, ki pridejo s tokovi gostujočih delavcev,” je na seji ruskega državnega odbora za antiterorizem dejal vodja FSB Aleksandr Bortnikov. “Teroristi so se aktivno rekrutirali med ljudstvom naših sosednjih držav in jih prisilili, da se pridružijo militantnim silam v Siriji in Iraku, nato pa jih uporabljajo kot izvajalce za teroristične napade v Rusiji.” Razkril je tudi šokantne podatke, da so “samo v preteklem letu preprečili 16 terorističnih napadov v Moskvi, St. Petersburgu, Krasnoyarsku, Ekaterinburgu, Tuli, Ufi, Sočiju, Novosibirsku in Nižni Novgorodu.”

Alekdandr Bortnikov kaže Putinu nova vojaška vozila, pridobitev ruske vojske. Foto: youtube

Med racijo našli več eksplozivov in strelnega orožja
Bortnikov je razkril šokantne podatke le teden dni po samomorilskem napadu na podzemno železnico v Sankt Peterburgu, kjer je bilo ubitih 14 ljudi, vključno z napadalcem, več kot 50 ljudi pa je bilo ranjenih. To je tudi najbolj smrtonosen napad v drugem največjem ruskem mestu v novejši zgodovini. Bortnikov je razkril, da je bilo v zvezi s tem bombnim napadom v policijskih racijah aretiranih osem oseb, za katere upravičeno trdijo, da so člani teroristične speče celice. Vseh osem je sicer prišlo v Rusijo iz srednjeazijskih držav, policisti pa so med racijo našli pri njih več primerov eksplozivov in strelnega orožja, poroča Russia Today.

Nadzorovati je treba tudi podjetnike in najemodajalce, ki so povezani z migranti
Vodja FSB-ja je prepričan, da je bombni napad v Sankt Petersburgu pokazatelj, da si je treba bolj prizadevati za izvrševanje ruskega zakona o preprečevanju nevarnosti terorizma. Predlagal je, da bi morala Rusija poleg strožjih mejnih kontrol nadzorovati vse migrante, ki že živijo v državi, še posebej pa tiste, ki so prišli nezakonito. “Uradniki, zadolženi za antiterorizem, morajo pomagati regionalnim oblastem pri razvoju upravnih in preventivnih ukrepov, da bodo izvajali nadzor migracij, prav tako je treba uveljaviti migracijske predpise, nadzorovati podjetnike, ki zaposlujejo delavce migrante, kot tudi najemodajalce, ki svojo nepremičnino oddajajo migrantom,” je dejal Bortnikov.

Marjanca Scheicher

 • Caetano
 • Franc Šink

  Da ja ne bo radikaliziral cele Tuhinjske doline. Kajti kmalu bo prost. Tuhinjci bodite pozorni!!

  • RATATA

   Ka bo Tonin nazaj Conversio kot so uni Karantance.
   Čeprav imam slab občutek, da je šel me islamajzerje ravno zarad Tonina.

 • Olga

  FSB pravi, da je treba še posebej nadzorovati migrante, ki pridejo nezakonito! Naša vlada pa take naseljuje proti volji lokalnega prebivalstva med ostalo drugorazredno prebivalstvo Slovenije s pomočjo levaških županov!

 • sobieski

  Nemške TV so že začele govoriti o možnem ISIS ozadju eksplozij v Dotrmundu. Predlagam nagradno igro, napoved, kako dolgo se bodo naslednjič prenašalci gele še sprenevedali o vzrokih za napad, predno da bodo zagrabili bika za roge. Bo pa nastal pravi red, ko bodo navijači vzeli krepela v roke, kapuce čez glavo pa začeli z ARetour pošljkami erdoganu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!