Volitve v Italiji prinesle najtemnejšo uro za italijansko levico – zmago slavi zavezništvo Silvia Berlusconija

Silvio Berlusconi (foto: epa)

Na parlamentarnih volitvah v Italiji je jasen zmagovalec desnosredinsko zavezništvo Silvia Berlusconija, a s skupno približno 37 odstotki podpore ni osvojilo absolutne večine. Populistično Gibanje Pet zvezd bo tudi po delnih uradnih izidih najmočnejša posamična stranka, medtem ko je največji poraz utrpela Demokratska stranka, ki je volitve izgubila predvsem zaradi vprašanj o migracijah. Matteo Renzi, vodja italijanske Demokratske stranke, ki je na nedeljskih parlamentarnih volitvah utrpela zgodovinski poraz, se je odločil odstopiti s položaja predsednika stranke.

Gibanje pet zvezd, ki se je v volitve podalo brez koalicijskega zaveznika, naj bi glede na projekcije televizije La7 v senatu osvojilo 33,6 odstotka podpore, v spodnjem domu parlamenta pa 32,5 odstotka. V 630-članski poslanski zbornici se tako stranki glede na projekcije, ki temeljijo na delnih uradnih izidih – preštetih je približno tri četrtine glasov – obeta med 216 in 236 sedežev, v 315-članskem senatu pa med 102 in 122.

A medtem ko je Gibanje pet zvezd največji uspeh zabeležilo na jugu države, se je na severu najbolje odrezalo desnosredinsko zavezništvo, znotraj katerega je sicer stranka Liga Mattea Salvinija premagala Berlusconijevo Naprej Italijo. Prvi je v poslanski zbornici pripadlo 17,5 odstotka glasov, drugi pa 14,2 odstotka. V senatu naj bi zavezništvo osvojilo 36,5 odstotka, v poslanski zbornici pa 37,3 odstotka sedežev. V spodnjem domu parlamenta naj bi tako zasedlo med 248 in 268 sedežev, kar je manj od 316, ki bi jih potrebovali za absolutno večino, poroča BBC. V senatu se mu obeta med 118 in 150 sedežev.

Volitve prinesle najtemnejšo uro za italijansko levico
Časnik L’Espresso danes piše, da so volitve prinesle “najtemnejšo uro za italijansko levico”, poraz priznavajo tudi v Demokratski stranki Mattea Renzija. Stranka naj bi v senatu osvojila 18,3 odstotka glasov, v poslanski zbornici pa 18,7. V prvem naj bi zasedla med 42 in 54 sedežev, v drugi pa med 107 in 127. Doslej vladajoča stranka je glede na izjave vodilnih članov že na poti v opozicijo, Renzi pa se je odločil odstopiti s položaja predsednika stranke.

Končni uradni izidi naj bi bili znani šele čez več ur, poroča STA.

C. Š.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!