Vse več držav za prekinitev pogajanj s Turčijo

Foto: epa

Ministri EU, pristojni za evropske zadeve, bodo danes v Bruslju razpravljali o letošnjem širitvenem svežnju. V ospredju pogovorov bo vprašanje prekinitve pristopnih pogajanj s Turčijo zaradi spornih ukrepov predsednika Recepa Tayyipa Erdogana po julijskem poskusu vojaškega udara. Soglasja za ta korak doslej ni bilo, najodločneje pa se zanj zavzema Avstrija.

Razprava o Turčiji ne bo lahka, je včeraj  napovedal vodja slovaške diplomacije Miroslav Lajčak, ki bo v imenu slovaškega predsedstva vodil zasedanje. Lajčak meni, da pristopnih pogajanj ne bi smeli ustaviti, saj je država pomembna partnerica. Da večina članic ni naklonjena prekinitvi pogajanj, je v ponedeljek ocenil tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. Z Avstrijo naj bi se strinjali tudi Bolgarija in Nizozemska. Članice morajo vsako odločitev o širitvi sprejeti s soglasjem. Evropski parlament je sicer nedavno sprejel resolucijo, v kateri se je zavzel za prekinitev pogajanj, vendar ta ni zavezujoča.

Hrvaška razjezila Vučića
Na zasedanju, ki se ga bo udeležila tudi državna sekretarka zunanjega ministrstva Sanja Štiglic, bodo med drugim razpravljali še o migracijskih in varnostnih vprašanjih ter o problemu nizozemske ratifikacije sporazuma med EU in Ukrajino. Ob robu zasedanja bosta potekali pristopni konferenci s Srbijo in Črno goro. Slednja je doslej odprla 24 od skupno 35 pogajalskih poglavij, danes pa naj bi odprla še tri. Srbija, ki je doslej odprla štiri pogajalska poglavja, naj bi odprla še dve poglavji ali tri pogajalska poglavja. Tik pred zdajci naj bi se sicer zapletalo s Hrvaško, ki naj bi blokirala odprtje enega poglavja. Srbski premier Aleksandar Vučić je zato tudi zagrozil, da se konference ne bo udeležil.

B. J., STA

 • tarantela

  Imam občutek, da Erdoganu EU dol visi. Pravzaprav je ne potrebuje, ima Rusijo in Kitajsko. Kar se pa tiče Srbije, ima Hrvaška težko delo, se bo morala ukloniti, Srbija lahko EU obrne hrbet in se začne udinjati Rusiji. Sicer so se pa že pred desetletji odločili VELIKI, da gre v primeru delitve bivše Jugoslavije to ozemlje pol na pol Amerika:Rusija.

 • RATATA

  Šele zdaj so se veleumni kvazi prof.dri prava in družbenih ved smcjevega skropucala začeli zavedati, da je bilo Turčiji preveč obljubljeno (zbirajo se namreč in iščejo “pravne možnosti” kako ustavno pravno zapreti mejo!).
  Erdogan je premočan za EU, trenutno glavno moč mu daje “zaloga” migrantov, ki jih zaenkrat še zadržuje na svojem ozemlju.
  Dobro igrajo, da jih ni strah, tile voditelji evropskih držav članic. Kaj takšnega je zmožen samo tisti, ki ni zadovoljivo zanihal od mamicinega vimena k močnemu očetu, da bi mu povedal, kakšno odločanje je moralno.
  Če se pa Turčiji popusti (dodeli obljubljeno), bodo migranti dobili turško državljanstvo, s tem pa bodo postali od oblasti nedotakljivi. Policija je od oblasti(!) ni od ljudstva – ščiti oblast!!!

 • Olga

  Končno! Erdogan naj se civilizira! Vučič naj bo pa doma!

 • pajot

  Naši prapradedje Turkov niso spuščali v deželo. Andrej Turjaški jih je namlatil pri Sisku,jan Sobieski pa pri Dunaju. Danes pa jih ženska z malo začetnico angela merkel komot spušča k nam domov. jebenti,to se ne bo dobro končalo.

 • Caetano

  Prekinitev zdaj!

 • mojadezela

  Kjer pameten človek se sploh gre pogajat s temi neandrtalci? To je vsakemu z malo kmečke pameti jasno, da ne smeš zaupati tem otomanskim gnojem.

 • sunday

  zelo lep naslov – upam, da je tudi v resnici tako brez kakšne fige v žepu!!! naš samovšečneš je že lezel v anus samopučistu in verjetno obljubil topel sprejem za te potujoče podganje iztrbke – izdajalec slo in eu, enako kot fata merkel!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!