Vse večja beda socialistične Venezuele: Kmalu jim bo povsem zmanjkalo denarja

Prebivalstvo Venezuele je vse revnejše (Foto: epa)

Socialistična Venezuela postaja vse revnejša, saj jim zmanjkuje denarnih rezerv, ki jih ima le še za 10 milijard dolarjev. Vlada se sooča tudi z neodplačevanjem dolga, zelo neuspešna je pri obvladovanju hiperinflacije in porasta revščine ter lakote.

S svojimi nekaj več kot desetimi milijardami dolarjev denarja, ki ga še ime Venezuela, bi morala 7,2 milijarde vrniti svojim dolžnikom. Denarne rezerve te socialistične države so v zadnjih letih strmo upadle, saj so pred dvema letoma imeli na tujih računih še 30 milijard dolarjev. “Zdaj je le še vprašanje časa, kdaj bo Venezuela popolnoma bankrotirala,” svarijo, saj že 12. aprila zapade naslednji obrok za plačilo dolgov.

Venezuela je bila nekoč najbogatejša država južne Amerike, v zadnjih 17 letih, od prevzema oblasti Huga Chaveza, pa je postala socialistična in ena najrevnejših držav, saj so z nacionalizacijo podjetij in sejanjem strahu izgnali vse tuje investitorje. Pod vladavino Chavezovega naslednika Nicholasa Madura pa je država s padcem cen nafte na svetovnih trgih in “ubijanjem” podjetništva zašla v hiperinflacijsko spiralo, iz katere se ne more več rešiti.

Država bo potrebovala več let za okrevanje
Stanje v tej južnoameriški državi je tako obupno, da vrata zapirajo še zadnja zasebna podjetja. Analitiki ocenjujejo, da je gospodarstvo samo v zadnjem letu in pol izgubilo milijon delovnih mest, vlada pa že eno leto ne objavlja statistike o brezposelnosti v državi, piše Breitbart.

Foto: epa

Ekonomisti so mnenja, da bo venezuelsko gospodarstvo potrebovalo med osem in 15 leti za vidnejše rezultate okrevanja. Miguel Angel iz Harvarda je povedal, da je venezuelskemu ekonomskemu propadu podoben le kubanski. “Ko bo enkrat prišlo do osvoboditve, bo pri ponovnem okrevanju države prišla prav pomoč Venezuelcev, ki zdaj živijo v izgnanstvu,” je še dejal.

M. P.

 

 • centurion

  Jim bomo iz Slovenije poslali svetovalce iz
  Združene levice. Kordiš, Tomić,Hanžek…
  Pa Tilna Smolnikarja in ministra za elektronske cigarete.

  • primsek

   Kdor sodržavljane pošilja iz Slovenije, se slej ko prej znajde na Vetrinjah

 • Olga

  Slovenija gre z levaki “uspešno” po poti Venezuele! Po večjih mestih gledaš zapuščene in zanemarjene stavbe, ki so bile takoj po osamosvojitvi polne novih zasebnih podjetij… žalostno! Še tistih nekaj, ki delajo, imajo velike težave, saj jim država nalaga vedno večje dajatve! “Konkurenčni” so samo “naši”, ki z goljufijo nižajo vrednost državnih podjetij in jih za drobiž kupujejo! Izumljajo celo “zasebno partnerstvo” z davkoplačevalskim denarjem!??? Daljšajo delovno dobo (stari bomo do pogreba ležali na delovnem mestu), mladi so pa brez dela! Tisti, ki lahko, odhajajo v tujino! Mi pa uvažamo divjake… Cerar se prevaža s Falkonom in kušuje z Junkerjem, imeli smo prvo istospolno poroko…
  Venezuela, prihajamo!

  • karlina

   Olga, bolje ne bi MOGLA IN MORALA povedati ,moj VELIK PODPIS in poklon. Sicer pa, ravno prej sem gledala eno kulinarično oddajo iz Kube, ter se kar malo zamislila, kako hitro smo lahko tudi v Sloveniji na tem-voditelj je dejal, da se je v Kubi vstavil čas, glede na vse stavbe, hm, lani decembra je tudi naš uspešni reziser Okorn, ki so ga naši bedaki samo p…i, uspel na Poljskem in v svetu, pa še zelo, zelo ga imajo radi, on pa njih, dejal, da je zelo, zelo razočaran nad Slovenijo, ker je postala brezčasna-v sedmih letih, od kar ga ni bilo doma, smo šli samo še navzdol, skratka, ze zdavnaj nas je povozil čas. Če smo v EU najslabša drzava od vseh drugih, to pomeni, da bomo kaj hitro na poti Kube ali Venezuele, kajti od Grčije smo ze zdavnaj slabši.

  • primsek

   Če hočete videti pravo revščino in lakoto predlagam : Honduras, Nikaragvo, Haiti, Dominikansko republiko (sosedo Kube). to so vse prave liberalne države pod ameriškim vplivom, 100% kapitalistične

 • tarantela

  Ne se sekirat, sej gre pa Bolivije zelooo dobro! Tud Argentini kaže prav fletno. Če odštejemo Kubo in Venezuelo, gre vsem ostalim ZELOOOO dobro!
  P.s.: če sploh veste, kje to je…

  • soc

   Dragi ceneni agitatorček pičle samokritičnosti, dobra prijateljica živi že tri desetletja v Boliviji, slovenska intelektualka v pravem pomenu besede. Bila bi MOČNOOOOO presenečena nad tvojo diagnozo kvalitete življenja v Boliviji pod Drnovškovim favoritom. Za Argentino žal ne vem iz prve roke, vem pa zelo dobro, kam sta rdeči Lula in njegova rahlo bolj roza varovanka Dilma v dobrih 13 letih pripeljala Brazilijo, državo ogromnih potencialov. Nikamor.

   • Peter

    Kaj pa ve ta tvoja reva, ki živi tam dol, no.
    Bo ja tarantela bl vedla, ona ćita osrednje medije, no…

  • karlina

   O, dobro vemo, verjemi, kje je to, nismo tako za luno, kot si ti misliš, halooo

  • dr Janez Sveti

   Tam v Latinski Ameriki, kjer vsi govorijo latinsko?
   DR Janez Sveti Cicero

 • soc

  Je ni države, ki bi brez katastrofe in množice trupel preživela marksistično oblast. Vse marksiste zatorej preventivno v zapore in norišnice, začnimo doma !

 • Peter

  Poznam enga, k je sprevodnik na autobusu pa me je uprašu če mislm, d bi šu on lohk dol u Venuzelo za podprecednika, no.

 • xtc

  No Venezuela je na isti poti kotYuga in še katera socialistična država no isto pot je ubrala Grčija;kot tudi Slovenija:Kjer koli pruidejo na oblast levaki naredijo uničenjein revščino_levaki so fenomen iz zlata in diamantov naredijo d****;kjerkoli pridejo na olblast:Levaki so zlo;paraziti in nesreča tega sveta in tudi rak:

  • karlina

   TOČNO

 • yetibanned

  Bog ve, kaj na portalih, keri so f službi “resnice”, čitajo Venezuelci o Sloveniji? Morajo nam ful zavidat.

 • Hribouc

  Mesečnik Lukafakis, Kordiševski in Tomićka, na pomoč Venezueli !!!

  Kje ste, drekači, kam ste se poskrili, gobezdači?

  Bencina za letanje v deželo obupa je zmanjkalo eni najbogatejših držav z nafto na planetu!?

  Česa vse komunajzarji niso spohali v drek na tem svetu, povejte ?
  ŠVICO JUŽNE AMERIKE SO ZMEČKALI V NAVADEN DREK, KRIVI SO PA KAPITALISTI, A NE ?
  Kordiš celo grozi z bajoneti, ko ne ve in nima pojma o rešitvah.

  Kako tipično, še pomnite, tovariši?

  • dr Janez Sveti

   Ne razburjaj se. Omenjeni so dvorni norčki, ki jih volijo popolnoma nesposobni ljudje, kateri sanjajo o tem, da jim bo nekdo dal službo in stanovanje. Zato tudi takšni razumejo in se strinjajo z emigranti, ki enako pričakujejo vile in avtomobile samo zato, ker mislijo, da jim to pripada.
   DR Janez Sveti svetovalec

 • karlina

  Grozljivo in to se lahko zgodi kaj hitro tudi v Sloveniji, ki se vsak mesec zadolzuje, nekdaj so iz ZL zelo radi hodili tja na plačano ekskurzijo.

  • cosmosjasnovidec

   Ne samo Sloveniji ampak celi europi se bo zgodilo enako zaradi kamelotrajbarskih musličev.

 • dr Janez Sveti

  Če želite opisat stanje Venezuele in kako je do te katastrofe sploh prišlo, se bi morali malo potrudit. To kar ste napisali ni nič. Takšen “prispevek” lahko jaz sestavim v petih minutah, vendar bi bil moj daljši in z več podatki.
  DR Janez Sveti ne mara amaterizma

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!