WikiLeaks razkril, da CIA vdira v pametne telefone in računalnike, pametne televizije pa uporablja kot prisluškovalne naprave

Foto: iStock

WikiLeaks je včeraj razkril največji skupek dokumentov Cie doslej, na več tisoč straneh je tako mogoče prebrati kakšna sofisticirana programska orodja in tehnike agencija uporablja za vdiranje v pametne telefone, računalnike in televizije, ki imajo možnost dostopa do interneta. Glede na razkrito se ni čuditi, da je razkritje v javnosti povzročilo precej razburjenja.

Dokumenti vsebujejo podrobna navodila o tem, kako uporabljati računalniška orodja za vohunjenje na družabnem omrežju Skype, omrežjih Wi-Fi, dokumentov v PDF-formatu in celo komercialnih protivirusnih programov, ki jih brezskrbno uporablja na milijone ljudi z namenom, da zaščitijo svoje računalnike pred virusi in ostalo zlonamerno opremo.

Program z imenom Wrecking Crew pojasnjuje, kako uničiti izbrani računalnik, drugi pa, kako ukrasti gesla na brskalniku Internet Explorer. Med programi, ki so bili prvi tako omenjeni v razkritih dokumentih, so bili tudi: CrunchyLimeSkies, ElderPiggy, AngerQuake in McNugget. To razkritje vsekakor predstavlja velik udarec za diskretnost Cie, ki s pomočjo svojih hekerskih sposobnosti izvaja vohunjenje za cilji, ki se nahajajo v tujini.

Foto: iStock

Po navedbah WikiLeaksa naj bi šlo za prvi del razkritja zaupnih dokumentov Cie, ki vsebuje 8.818 spletnih strani z 943 priponkami, ki so jih uredniki WikiLeaksa deloma zakrili, z namenom, da bi se izognili razkritju prave kode za kibernetska orožja. Celoten arhiv materiala Cie naj bi prav tako vseboval več sto milijonov računalniških kod.

Vdirajo v pametne telefone in kriptirane programe
Cia naj bi prav tako ogrožala Applove in Android telefone, in sicer tako, da so njihovi sodelavci vdrli v priljubljene komunikacijske aplikacije Signal, WhatsApp in Telegram, ki so kriptirane in naj bi bile zato varne. Po navedbah WikiLeaksa naj bi bili vladni hekerji zmožni, da prodrejo v pametne telefone in zberejo tekstovna in avdio sporočila, še preden pride do enkripcije oz. šifriranja.

Foto: iStock

Pametne televizije kot prisluškovalne naprave
Nekatere podrobnosti o vohunskih programih Cie se zdijo, kot da bi bile povzete iz vohunskega romana o hekanju. Program s kodnim imenom Weeping Angel, ki je nastal v sodelovanju z britanskimi obveščevalnimi službami, uporablja Samsungove pametne televizije kot prikrite prisluškovalne naprave. Tudi takrat, ko je televizija ugasnjena, naj bi vseeno snemala pogovore v prostoru in jih prek interneta pošiljala na prikriti server Cie, poroča New York Times.

Za razliko od dokumentov, ki jih je o Nacionalno-varnostni agenciji podal žvižgač Edward Snowden leta 2013, ti dokumenti ne razkrivajo konkretnih primerov uporabe računalniških orodij, ki bi bila usmerjena na tuje tarče. Če bi do tega prišlo, bi lahko bila ogrožena nacionalna varnost države, dejstvo pa je, da je razkritje sramotno za agencijo Cia, katere delo temelji na tajnosti.

N. Ž.

 • koza

  ne samo CIA; v Izraelu je bila konferenca – mogoče kaj napišete, kaj pa dela NSA v EU … https://www.logicno.com/ekonomija/kurier-nsa-umjesto-terorista-lovi-glavno-blago-njemackih-i-austrijskih-tvrtki.html

  • xtc

   Najprej razčisti pojme FBI_CIA_NSA;nsa je nadzornik obeh in tudi čistilec:

   • koza

    oh, sem mislila, da si tu pomagamo raziskovat in kaj razjasnit, če pa hočeš biti frajer, tudi o.k.; mi je vseeno kdo koga nadzoruje in za kom čisti, samo ne se norca delat iz folka; sicer pa si se malo umiril, glede na tvoje ex komentarje ali pa te je kaki drugi članek na tej strani razburil, uživaj v svoji veličini

 • Darth Vader

  še enkrat naredite domačo nalogo, ker vi CIA prikazujete kot foreign surveillance agencijo, domoljubno in patriotsko organizacijo….v bistvu so pa oni anti-Trump deep-state omrežje, ki nam je serviralo Clintonove in Obombojeve…..pa še enkrt dobr prevedite članek http://www.zerohedge.com/news/2017-03-07/wikileaks-hold-press-conference-vault-7-release-8am-eastern

 • xtc

  In to je novo?
  Seveda na tak način ne prisluškuje zgolj Cia inZDA:
  sEVEDA PA SE MOLČI DA TAKO PROIZVAJALCI ČIPOV;KOT PROGRAMSKE OPREME SODELUJEJO Z VLADO:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!