WikiLeaks razkril, da so nemški obveščevalci delovali v imenu Američanov med vohunjenjem doma in v tujini

Foto: Twitter

Žvižgaška spletna stran WikiLeaks je včeraj objavila okrog 2.500 zaupnih dokumentov glede sodelovanja med nemškimi in ameriškimi vohunskimi agencijami in tudi podatke o preiskavi zadeve s strani Berlina, poroča Russia Today. 

WikiLeaks je tako včeraj razkril za 90 GB podatkov, ki so povezani z nemško parlamentarno preiskavo glede aktivnosti nadzora nemške zunanje obveščevalne agencije Bundesnachrichtendienst (BND) in njihovo sodelovanje z ameriško Nacionalno varnostno agencijo (NSA).

Med 2.420 dokumenti, ki jih je razkril WikiLeaks so tudi posnetki zajema zaslona dokumentov nemške zunanje obveščevalne agencije (BND), Nemške vojaške obveščevalne službe (MAD), Zveznega urada za zaščito ustave in drugih ključnih ministrstev.

Nemški obveščevalci bili vpleteni v programiranje ameriškega vohunskega programa
Do razodetja je prišlo tekom parlamentarne preiskave v Nemčiji glede podpiranja globalnega vohunskega programa ameriške Nacionalno varnostne agencije s strani nemške zunanje obveščevalne agencije. Na podlagi enega izmed dokumentov naj bi se eden izmed zaposlenih v nemški obveščevalni službi celo usposabljal za pisanje ameriškega vohunskega programa XKeyscore, ki ga je NSA uporabljala za množični nadzor.

Alexander Sander iz Digitalne skupnosti, ki zagovarja pravico do zasebnosti ljudi na internetu, je povedal, da nemški obveščevalci niso samo uporabljali vohunska orodja ameriške Nacionalno varnostne agencije, ampak so bili leta celo vpleteni v njihovo programiranje, poroča Südkurier. Med drugimi podatki, ki so jih razkrili na strani, so tudi ti, ki razkrivajo sodelovanje med nemško zunanjo obveščevalno agencijo in evropsko hčerinsko družbo spletnega velikana Computer Sciences Corporation. Leta 2002 naj bi bila podpisana pogodba v vrednosti 17,5 milijona evrov, pri čemer je potrebno zavedanje, da to sodelovanje đe obstaja in da vezi še niso prekinjene.

Povezave med ameriško Nacionalno varnostno agencijo in nemško zunanjo obveščevalno agencijo so bile že razodete leta 2013 na podlagi pričanja nekdanjega ameriškega obveščevalca Edwarda Snowdna. Dokumenti, ki so prišli v javnost, so razkrili, da je ameriška obveščevalna agencija vohunila za ameriškimi državljani, kot tudi za tujimi voditelji in uradniki.

Foto: epa

Foto: epa

V Nemčiji razkriti podatki sprožili ogorčenje
Nemška zunanja obveščevalna agencija je delovala v imenu ameriške NSA med vohunjenjem doma in v tujini, kar je med nemško javnostjo sprožilo naval ogorčenja. Kljub temu, da je preiskava glede te zadeve še vedno v teku, je nemški parlament v oktobru sprejel zakon, s ciljem reformiranja nemške zunanje obveščevalne agencije.

Zakonodaja je podala dodatne nadzorne ukrepe glede dela obveščevalne službe, ob enem pa je nemška obveščevalna služba dobila tudi širše pristojnosti v zvezi z nadziranjem notranjih podatkov in upravičenega vohunjenja v objektih EU v primeru, ko je ogrožena varnost Nemčije.

N. Ž.

 • hle

  Počasi bodo morali svojim ljudem priznati da je Nemčija praktično še vedno pod okupacijo

  • mojadezela

   To pa itaq! Glede na to kako so Nemci pametni, je že čudež, da tega sami niso ugotovili. Ampak ni jim za zamerit, ker jim že 70 let pospešeno perejo možgane in obešajo krivdo za “holokavst”(kva da fak to sploh pomeni? izmišljeno židovsko skarpucalo, ki ne pomeni nič.).

   • stajerc5

    Z zanikanjem holokavsta si bos kmalu zasluzil veliko casa za studij zgodovine, seveda bos imel na ctivu vedno vzorec mreze od okna v celici!

    • The Truth Keeper

     Zgodovine ni potrebno ščititi z zakoni, razen če ščitiš laž! Efekt laži ni mogoče ohranjati vekomaj, ne glede na to, kakšna manipulativna sredstva poseduješ! To “zgodovinsko dejstvo” do današnjega dne ni prestalo ene samcate revizije! Ko milijoni Evropejcev več ne bodo verjeli, a bodo zaprli vse?

     • stajerc5

      “Efekt laži ni mogoče ohranjati vekomaj, ne glede na to, kakšna manipulativna sredstva poseduješ! ”
      Prav imas, komaj cakam na ctivo iz beogradskega Arhiva!

     • The Truth Keeper

      23. maja 1949 je bil podpisan takrat tajni sporazum (Geheimer Staatsvertrag), ki daje tako imenovanim “zaveznikom” popolno kontrolo nad vsemi elektronskimi in tiskanimi mediji, kinematografijo, izobraževalnim sistemom in še čem… berite in pišite do leta 2099! Katero pleme si lasti in obvladuje praktično vse medijske gigante vse do današnjih dni verjetno veste! Tudi Hollywood je sprva služil le za indoktrinacijo skozi vizualizacijo laži o Tretjem rajhu! Kdo ga obvladuje predvidevam, da veste! Za holokavst ni nobeden niti slišal do konca vojne! Če želite diskutirati, vam svetujem, da se o temi, ki jo komentirate prej izobrazite! Prav tako vas prosim, da spremenite svoje uporabniško ime, saj nam Štajercem delate sramoto! Mi nismo del nekakšne zgodovinske pravljice iz obdobja svetovnih vojn, na podlagi katere naša kvazi desnica uživa v izobilju vse do današnjih dni! Več kot 30.000 Štarejcev se je v Werhmachtu borilu proti Marxovem komuno-imperializmu! Tako imenovanemu “okupatorju” so se uprli Srbi in njihovi hlapci, “slovenski” komunisti, ko je praktično bilo že vsega konec! Če ste Slovenec, so tudi vaši predniki živeli tukaj v tem ognjenem obdobju! Pa vprašajte njih! Ali pa so morda bili hardcore komunisti? Osebno ne poznam nobenega, ki bi se takrat bal Nemcev! Ravno obratno! Bali so se partizanov in divjih svinj, ko so iz Maribora skozi gozdove z otroci v naročju pešačili na domačije svojih staršev v obdobju bombardiranja! Jasno je, da je bilo to kruto obdobje za naše prednike, a kdo je izsilil vso to agresijo vam lahko iz prve roke povedo le oni in ne izobraževalni sistem kasnejše Jugoslavije! Ali pa jih je morda še zmeraj strah revolucionarnega nasilja vse do današnjih dni! Pa lep vikend…

 • mojadezela

  Zanimivo, pod tem člankom so komentarji zelo skopi ali jih pa sploh ni. Očitno bralci tega prtala, nočejo kritično razmisliti o qvazi zaveznikih na zahodu. Žalostno!!!!!

 • tarantela

  Kaj koristijo razna pooblastila za kontrolo notranjih podatkov itd., če pa ne vidijo, da jim največ težav in škode dela ravno tisto, kar je vsemu svetu pred nosom in jasno, da Merklova sama najbolj škoduje Nemčiji, ko vabi vse sorte migrante v Nemčijo. Škodo dela bable vsej EU, ne samo svoji državi. So pa tele zahodne obveščevalne res debilne! Še za vogalom zvem bolj zaupne zadeve, hi-hi…

 • dob

  Naravnost genijalno sodelovanje. Me res zanima, kakšen je njihov plan.

  Ameriški obveščevalci so v navezi z nemško tajno službo razpletli široko tajno vohunsko mrežo, pol so pa naročili Merklci, naj na široko odpre vrata muslimanom, da zasedejo EU.
  Po moje so hoteli imeti vse muslimane na kupu, saj jih je doma težko obkoliti, ker so preveč razdrobljeni in skregani med sabo. Tako jih pa imajo vse združene na majhnem prostoru. Res genitalna taktika.

  Praktično je tako, kot če bi si rad prišparal potne stroške, pa si delo prineseš domov. Tačas ko delaš, ti žena skuha kavico. Tudi če moraš na pot, je vse blizu. Če recimo nekaj eksplodirčka dve ulici stran od tebe, lahko greš kar peš raziskovat kaj se je zgodilo, ti niti z avtobusom ni treba v službo! A ni to fajn?
  Hčerke pa sploh ne spustiš ven po osmih, ker če ne ti jo posilijo.
  Ženo pa pošlješ tudi po osmih ven, ker maš dost njenega nerganja, njo pa naj kar posilijo. Maš dost dela s službo, ne pa da še njo poslušaš.
  Skratka, sodelovanje je vzorno, le na jasnem si niso, kaj sploh hočejo.
  Cerar bi rekel: saj smo šele začel, dajte nam mal časa. Veste, to ne gre kar čez noč…

  V bistvu se pa ponoč precej tega zgodi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!