Za azil v Nemčiji je od julija zaprosilo že 4400 turških vojakov

Turški vojaki si želijo azila v Nemčiji Foto: epa

Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze Nato, je potrdil, da je več turških vojakov vložilo prošnjo za azil v državah, v katerih so aktivni, vendar je odločitev o potrditvi prošnje za azil na strani držav, v kateri posameznik zaproša za slednje.

Natančnih podatkov, za katere države bi naj šlo ni, vendar je po poročanju Dpa več turških vojakov, ki so bili nameščeni na sedežu Nata v Ramsteinu, Nemčijo zaprosila za azil. Razlogi za prošnjo še niso znani.

Jens Stoltenberg je dejal, da je Turčija zaradi svoje lege v bližini žarišč v Siriji in Iraku eden najpomembnejših partnerjev zveze Nato. Generalni sekretar Nata bo v nedeljo odpotoval v Istanbul, kjer bo potekalo parlamentarno srečanje.

Videli smo številne spremembe v poveljniški strukturi Nata, kjer so zamenjali turške vojake,” je dejal Jens Stoltenberg, ki pričakuje, da bo Turčija dosledno izvršila svoje vojaške obveznosti in zapolnila vse svoje pozicije v poveljniški strukturi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V Turčiji še zmeraj vlada izredno stanje zaradi neuspelega domnevnega državnega udara julija letos. Od takrat je veliko turških vojakov pribežalo v Grčijo.

Pisarna za migracije in begunce v Nemčiji je včeraj objavila, da je do oktobra za azil zaprosilo že več kot 4400 Turkov, največji porast pa so zaznali tik po turškem državnem udaru. V prihodnje pričakujejo še več prošenj.

Nemško notranje ministrstvo pa je posredovalo tudi podatke o deportacijah, ki jih je do letošnjega oktobra bilo okoli 21.789, lani pa jih je v celem letu bilo okoli 20.888. Povečinsko so zavrnili prošnje balkanskim državam, največ Albancem, sledijo pa jim državljani Kosova.

K. Ž., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!