Za Ceto je nastopil Dan D

Datum:

Danes bo javnosti poznana odločitev EU in Kanade o usodi vrha v Bruslju, načrtovanega za četrtek, kjer je v načrtu podpis soglasja o Ceti. Omenjeni sporazum bi sicer lahko prinesel številne ugodnosti tako za potrošnike, kot tudi podjetnike. 

Na današnji dan bo javnosti znana odločitev EU in Kanade glede usode vrha v Bruslju načrtovanega za četrtek, kjer se načrtuje podpis soglasja o Ceti (gre za trgovinski sporazum). Evropska komisija je Belgiji dala rok glede zagotovitve podpore podpisu sporazuma, ker bo vrh drugače odložen, poroča STA. Mnogi v podpisu tega sporazuma vidijo številne ugodnosti, tako za potrošnike, kot tudi za podjetnike.
Ministri EU že odložili podpis omenjenega sporazuma
Ministri za trgovino Evropske unije so na nedavnem srečanju v Luksemburgu preložili dokončno odločitev glede podpisa trgovinskega in investicijskega sporazuma med že omenjenima stranema, saj vsi pomisleki glede Cete še niso bili odpravljeni. Z uveljavitvijo tega sporazuma se namerava odpraviti preko 99% tarifnih postavk v trgovini med EU in Kanado. Sporazum vključuje določbe glede dostopa do trga blaga, storitev, naložb in javnega naročanja.
Zakaj je sporazum dober?
Omenjeni sporazum lahko potrošnikom prinese predvsem nižje cene izdelkov, za podjetnike pa bi nastopile številne birokratske olajšave pri njihovem poslovanju, zato Ceto mnogi vidijo kot sporazum, ki bi prinesel blaginjo. Pomisleki se pojavljajo predvsem zato, ker javnost med pogajanji in oblikovanjem obravnavanega sporazuma menda ni imela vpogleda v njegovo vsebino, navaja govori.se.
Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...