Skrb zbujajoča statistika: Za nastanitev migrantov v Veliki Britaniji bi bilo treba vsakih pet minut zgraditi novi dom

Foto: epa/YouTube

V Veliki Britaniji bi bilo treba vsakih pet minut zgraditi novi dom, z namenom, da bi tam nastanili naraščajočo migrantsko populacijo, je bilo mogoče slišati v britanski lordski zbornici. Po podatkih tamkajšnje vlade bo od zdaj pa do leta 2039 skoraj polovica vseh novih domov nastanjenih z migranti. 

Po navedbah tamkajšnjega Oddelka za skupnosti in projekcije lokalnih gospodinjstev se bo naslednjih 22 let vsako leto v povprečju pojavilo 243 tisoč novih gospodinjstev, kar pomeni, da bo potrebnih dodatnih 5,3 milijona novih domov, da bo dovolj za potrebe naraščajočega prebivalstva.

Na podlagi ocen je v naslednjih 22 letih možno pričakovati povečani dotok migrantov v Veliko Britanijo, kar pomeni, da bo za številčno migrantsko populacijo treba zgraditi še dodatnih 2,4 milijona novih domov.

Vsak dan bi bilo treba zgraditi 300 novih domov
Podatke so razkrili le nekaj dni pred tem, ko je britanska vlada najavila, da bo objavila dolgo pričakovano belo knjigo, ki se nanaša na reševanje bivanjske problematike in kot odgovor na trditve poslanca lordske zbornice lorda Greena of Deddingtona, ki je dejal, da bo za sprejem novih prišlekov treba vsak dan zgraditi 300 novih domov. “Da poudarim stvar bolj dramatično, to bi pomenilo, da bomo morali vsakih pet minut, noč in dan, zgraditi nov dom, da bomo zadostili potrebam prišlekov, vse dokler priseljevanja ne bomo omejili.”

Britain first poroča, da so ocene nastale na podlagi uradne napovedi o rasti prebivalstva, ki je nastala leta 2014, pri čemer je treba opozoriti, da takrat še ni bilo jasno, da bo Velika Britanija zapustila EU, zaradi česar je mogoče pričakovati, da ne bo več upoštevana svoboščina prostega pretoka ljudi, kar bi vplivalo na zmanjšanje števila migrantov. Kakorkoli, po navedbah Migration Watcha ocene podcenjujejo dejanski vpliv priseljevanja na potrebe po nastanitvi, saj temeljijo na (nižjih) številkah, kot so veljale v prejšnjih letih.

Vladna bela knjiga o brexitu je razkrila možnost, da tudi več let po odhodu Velike Britanije iz EU ne bo mogoče omejiti prihoda migrantov. Premierka Theresa May pa je poudarila, da bodo ministri temeljito premislili o tem, kako omejiti število ljudi, ki prihajajo v Veliko Britanijo.

N. Ž.