Začelo se je farsično sojenje obtoženim za umor ruskega disidenta Nemcova

Foto: epa

Za umor ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova je osumljenih pet moških, ki jim bodo sodili na vojaškem sodišču v Moskvi. Njegovi najbližji ne verjamejo, da bodo oblasti našle prave naročnike umora.

Nekdanji podpredsednik ruske vlade, ki je postal glavni kritik predsednika Vladimirja Putina, je bil ustreljen lansko leto v bližini Kremlja. Vsi obtoženi so bili Čečeni, za umor pa so jim obljubili denar.

Sorodniki ubitega Nemcova so skeptični do celotnega procesa in prepričani, da pravi naročniki ne bodo nikoli najdeni. Odvetnik družine Nemcov je sodišču očital, da preiskava ni bila objektivna niti popolna, saj manjka veliko video posnetkov, in to kljub temu da se je umor zgodil blizu enega najbolj znanih trgov v Rusiji.

Nemcov je bil prvi podpredsednik vlade pod predsednikom Borisom Jelcinom v 90. letih, vendar ga je njegov naslednik Putin odstranil, nato je postal njegov največji kritik, saj je redno kritiziral razvojno politiko države, korupcijske škandale in vmešavanje Rusije v vojno v Ukrajini.

Foto: epa

Foto: epa

Se je Putin znebil državnega sovražnika?
Na zadnji večer svojega življenja je Nemcov sodeloval v radijski oddaji liberalno usmerjenega radia, kjer je pozival Ruse k protestnemu shodu, ki se je napovedoval za vikend. Usodni streli v hrbet so končali njegovo življenje, ko se je zvečer vračal čez most v bližini Kremlja.

Predsednik Putin je njegov umor oklical za “zlobnega in ciničnega”, odgovornim pa je obljubil, da jih čaka primerna kazen.

Naročnik umora ostane vedno neznan
Obtoženi Čečeni so izjavili, da so Nemcova spremljali več mesecev pred umorom. Eden izmed njih, Zaur Dadajev, je bil policist posebnih enot proruskega čečenskega predsednika Ramzana Kadirova. V Rusiji je bilo sicer ubitih že veliko pomembnih politikov in odmevnih novinarjev.

Rusija sicer vedno obsodi odgovorne napadalce, vendar nikoli ne razišče celotne verige vpletenih, da bi vedeli, kdo je naročil umor in zakaj.

M. P.