Zaostritev med Pekingom in Washingtonom – Kitajska naj bi pomagala Severni Koreji

Foto: epa

Združene države preiskujejo več kitajskih podjetij, osumljenih kršenja sankcij v zvezi s severnokorejskim trgovanjem. Peking je obtožil Washington, ki bi naj zoper njih uporabljal t. i. “long-arm jurisdiction”.

V ponedeljek so ZDA vložile pritožbo za več kršitev kitajskega podjetja Dandong Hongxiang Industrial Development. Slednje je obtoženo povezovanja z navideznimi družbami pod njihovim nadzorom, s katerimi so se izognili plačevanju sankcij za severnokorejsko jedrsko orožje in program balističnih raket. To je prvič, da so ZDA sankcionirale kitajsko podjetje.

Kitajsko podjetje zagotavljalo materiale za jedrske poizkuse
S strani ministrstva za pravosodje je bila obtožena Ma Xiaohong, ki bi naj zagotavljala gradiva za pjongjanške nuklearne in jedrske programe. Podjetje lastnice Xiaohongove bi naj zagotavljalo več kot 20 odstotkov celotnega trgovanja med Pekingom in Pjongjangom.

ZDA so sprožile tožbo, ko je Severna Koreja izvedla že peti jedrski poskus v enem mesecu. Kitajska je največja trgovska partnerka Severne Koreje in Peking je ključnega pomena za sodelovanje s skrivnostno komunistično državo. “V skladu z zakonom bomo strogo kaznovali vsako kitajsko podjetje ali posameznika, če so kršitve utemeljene,” je v četrtek dejal kitajski predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang. Poudaril je še, da je Peking pripravljen sodelovati z ZDA pod pogojem, da so Združene države pripravljene soditi po zakonih na mednarodni ravni.

Po besedah Daniela Frieda, koordinatorja sankcijske politike, je preiskava trenutno še opozorilo Pekingu. “Seveda je interes Kitajske, da ima več dela. Prav tako pa bi bilo dobro tudi, da bi kitajske banke in organizacije razumele, da je poslovanje s Severno Korejo tvegano toliko, da se ne splača,” je povedal.

K. Ž.