Zaupajo predsedniku Trumpu: Nič več v Mehiko, kot v času Obame, ameriški avtomobilski giganti bodo na veliko zaposlovali doma

Foto: Youtube.

Ekonomski »boom« v eri novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je očiten po samo dveh mesecih delovanja v Beli hiši. Zadnje vzpodbudne novice za ameriško gospodarstvo prihajajo iz zvezne države Michigan, kjer bo avtomobilski gigant Ford temeljito posodobil tri tovarne, potem ko je že januarja za posodobitev poslopij v isti državi namenil kar 700 milijonov ameriških dolarjev, poroča časnik The Detroit News. Na novo bodo zaposlovale tovarne v Waynu, Flat Rocku in Romeu. Kot je potrdil Fordov izvršni direktor Mark Field, želi njegovo podjetje ustvarjati nove službe v ZDA, in ne v Mehiki, s čimer dajejo glas zaupanja trenutni administraciji ameriškega predsednika Trumpa, za katero verjame, da ustvarja ugodno ekonomsko okolje.

Kot smo že poročali, pa Ford še zdaleč ni edini avtomobilski proizvajalec, ki se je odločil na novo investirati v svoje ameriške tovrane, potem ko je večina v času Barracka Obame zaradi neugodne ekonomske klime načrtovala in prestavljala svoje proizvodne obrate v sosednjo Mehiko.

Že januarja je General Motors oznanil svoje načrte za ponovno investicijo v svoje tovarne na ameriških tleh, s čimer se bo odprlo novih 1.500 prostih delovnih mest. Načrti General Motorsa vključujejo tudi povsem novo tovarno v vrednosti milijarde ameriških dolarjev. Ostali proizvajalci avtomobilov, prisotni na ameriškem trgu, kot sta Toyota in Fiat, prav tako načrtujejo investicije v ZDA, svoje načrte pa bodo predstavili v kratkem.

Avtomobilski proizvajalci so se pridružili naraščujočemu številu podjetij, ki so napovedala širjenje v dobi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Seznam novih zaposlovalcev vključuje teksaško naftno družbo Exxon Mobil, ki bo nudil kar 45 tisoč novih delovnih mest, ameriški trgovinski verigi Kroger in Wallmart, ki bosta nudili vsaka po 10 tisoč novih delovnih mest, proizvajalca jekla US Steel, ki bo prav tako nudil 10 tisoč novih delovnih mest, in telekomunikacijskega giganta SoftBank, ki bo odprl kar 50 tisoč novih delovnih mest za Američane.

L. S.

 • Igor Kavalar

  Upam, da naši politiki zdej vedo kaj morajo narediti, če želijo vzpon namesto zatona gospodarstva.

  • Aron

   ‘Trump tweeted ahead of the announcement, saying “car companies are coming back to the U.S.” — even though Ford executives said the plant investments were planned long before Trump took office. He also wrote, “JOBS! JOBS! JOBS!”‘

   Res je mojster… nategov :)

   • Igor Kavalar

    Ja seveda, tiste besede o 35% davka za uvoz v ZDA iz Mehike jih je zbrihtal.

    • Aron

     Ni res. Vse to so stare odlocitve korporacij.

 • Aron

  ‘Trump has sought credit for Ford’s announcements, most of which were already in motion before he took aim at American companies that manufacture goods in foreign markets for sale in the U.S.

  “Car companies coming back to U.S.,” Trump tweeted Tuesday.

  That’s not accurate. Car companies are continuing to move U.S. small car production to foreign markets while maintaining plans to make bigger vehicles in the U.S.’

  spet vas filajo z lažmi. beeeeeeeeee

  • stajerc5

   Aaaaarroooon, Aaaaarrooooon, kje si, ne vidim te, ne najdem te!
   Cujem samo klice “Vpijocega v puscavi”, kuuuu- kuuuuu, kjeeeee siiii….

   • Aron

    Ovca ima baje zelo slab vid.

 • althar

  Ne navdušujte se preveč nad zaposlitvenimi “uspehi”, ki jih žanje Trump po navodilih svojega ekonomsko nepismenega svetovalca Bannona, da ne boste potem preveč razočarani. Samo povem.

  • www

   .. in ti to veš, kako ?

   • stajerc5

    Tudi jaz ne vem, ampak, mogoce je predolgo v svoj avatar gledal!?

    • althar

     Spremljam tudi druge vire, ne samo Breitbart ;-)

     Težave ameriškega gospodarstva segajo bistveno globje od preproste dihotomije levo-desno. Amerika konstantno izgublja delovna mesta v industriji že od začetka ’70 let, še posebej intenzivno pa po napihovanju eurodollar balonov od konca ’80 let naprej. Skupaj z delovnimi mesti so šli rakom žvižgat tudi infrastruktura, logistika in know-how. V Atlanti, na primer, kjer so pred časom odprli nekaj avtomobilskih tovarn, je stopnja nesreč, tudi smrtnih, med delom zaradi neznanja in pomanjkljive zakonodaje taka kot na KItajskem, tako da Japonci in Korejci razmišljajo, da bi tovarne raje zaprli, ker se bojijo odškodnin.

     Vzpostavljanje primernega industrijskega okolja v ZDA terja bistveno več časa in truda, predvsem pa preciznega krmiljenja med zakonodajo/varnostjo in sproščenim podjetniškim okoljem, kot kaže, da ga je trenutna Trumpova ekipa sposobna. Na silo in z grožnjami, kot to počne sedaj, lahko doseže le nekaj pozitivnih kratkotrajnih učinkov, ki se bodo ob prvih večjih težavah hitro razblinili.

     Poleg tega Trumpu nad glavo visi tudi grozeči meč državne insolventnosti zaradi “debt ceilinga”, ki se je avtomatsko vzpostavil 15. marca in cca 11 bilijonov $ velikih od Obame podedovanih obveznosti proračuna v naslednjih 10 letih. Da o nekooperativnosti “njegove” GOP, kjer vedrijo zajedavci, ki imajo do roke do komolcev globoko v državnem denarnem toku (kot pri nas dildomafija) in čedalje bolj odkritem uporu demokratskih trdnjav (a la Kalifornija) niti ne govorim.

     V drugačnih okoliščinah, na primer takšnih, kot jih je imel ob svojem nastopu Reagan (majhen dolg, visoka inflacija, še vedno relativno solidna industrija, visoka kohezivnost), bi podjetnik, kot je Trump še lahko kaj naredil, zdaj pa bi Amerika potrebovala človeka izjemnih pogajalskih spretnosti. Šahista, ne slona v trgovini s porcelanom, kot je Trump. Jaz ga imam sicer rad, ker je s svojo retoriko razbil mit o nepremagljivosti politične korektnosti (oz. kulturnega marksizma), ampak bojim se, da je le žrtveno jagnje, ki so ga posadili na tiktakajočo bombo. Žal.

     • www

      .. te Trump pogosto skrbi ?

     • althar

      Ne. Samo kadar kaj naredi ali reče ;-)

 • Caetano

  Tako se dela!

 • Jožef

  Naš zet verjetno ni član svetovnih zarotnikov, zato je trn v peti mnogim vplivnim ljudem na našem planetu. Tudi naš levi del prebivalstva nima dobrega mnenja o onjemu. Pa bi lahko imel, saj je naš zet in njegove ideje bi bile dobrodošle v naši deželici Sloveniji. Naj mu služi sreča in zdravje.

 • Olga

  Bravo Trump! Pogumno udejanja svoje predvolilne obljube, kljub umazani levaško medijski spregi! Res je velik mož!

 • janez.pokoncni

  Donald je par tednov nazaj lansiral res močan ultimat BMWju, ki je za trge ZDA želel postaviti novo fabiko razreda 3 v Mehiki : “Švabi, lahko postavite fabriko v Mehiki vendar bodo avtomobili iz Mehike fasali v ZDA 35% carino. Zdaj pa naredite kot mislite, da je prav.”

  Prilagam članek v katerem se je BMW še kurčil, da ne bo popustil Trumpovim grožnjam.
  http://money.cnn.com/2017/01/16/news/companies/trump-bmw-mexico/

  • Zgornji

   … bmw se je “lulčil” , … ne “k….l” … !!! ! !!! A lahk omalo Manj vulgarnosti , prosim … ?!!!?

 • xtc

  Če Trumpu uspe to ;bo močno razorožil nasprotnike:
  Vendar pa osebno nasprotujem grožnjam in nabijanju carin_Trump naj naredi pogoje;da bodo roizvajalci sami imeli interes priti v ZDA ;carinske vojne niso pametna zadeva;sploh pa;če te lahko enaki ukrepi tudi zadanejo:

 • Zgornji

  Fajn, aaaaampak, : Vseeno jih Bo Vseskupaj Prehitela Kriza Planeta , … tako, da si nebodo zmogli pomagati več , …

 • lauraas

  “Tako se to radi!”

 • tarantela

  Enkrat bo ventilček popustil in bo šla prenapihnjenost k vragu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!