Zavajanje z izpusti škodljivih plinov bo Volkswagen stalo 4,3 milijarde dolarjev

Fotografija je simbolična Foto: STA

Po dogovoru s pravosodnim ministrstvom ZDA je zaradi poneverjanja testov izpušnih sistemov avtomobilov z dizelskimi motorji nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen priznal  kazensko odgovornost in plačal 4,3 milijarde dolarjev kazni.

Volkswagen je konec leta 2015 priznal, da je imelo okrog 11 milijonov avtomobilov na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program, ki je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije dušikovega oksida, kot pa so bile dejanske vrednosti med običajno vožnjo na cesti. Podjetje je v ZDA že pristalo na okrog 17,5 milijarde dolarjev odškodnine lastnikom vozil in prodajalcem ter za popravilo okoljske škode. FBI je v soboto aretiral enega izmed ameriških direktorjev.

Škandal je sicer lani v ZDA povzročil padec prodaje avtomobilov v primerjavi z letom 2015 za 7,6 odstotka. Kljub temu pa je Volkswagen na globalni ravni dosegel nov prodajni rekord. Lani je prodal okrog deset milijonov vozil, kar je štiri odstotke več kot leto prej.

B. J., STA

 • garfi

  in ker so del eu bo to stalo tudi nas
  vprašanje če ne gre za sabotažo

  • xtc

   Ja lahko rečeš tako;gre za sabotažo EU PONORELIH POLITIKOV Z PREDPISI;KI JIM INDUSTRIJA PREPROSTO NI MOGLA SLEDITUI TAKO HITRO ZATO SO MALCE “PRILGODILI” ZADEVO:

 • Olga

  Balkan je dosegel VW! Draga praksa! Grem stavit, da bodo drugič dvakrat premislili!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!