ZDA pretrgala vezi z uporniško skupino iz Sirije, ker naj ta ne bi želela delovati proti ISIS. CIA jim bo vzela tudi orožje

Foto: epa

Ameriška koalicija ne bo več podpirala sirske oborožene opozicijske skupine, imenovane Shuhada al-Qaryatayn ali Shuq, ker je ta delovala po načelih, ki niso v skladu z bojem proti Islamski državi (IS, nekdanje ISIS/ISIL).

”Koalicija podpira samo tiste sile, ki so zaprisežene boju proti ISIS,” je v četrtek novinarjem povedal predstavnik združene delovne skupine Inherent Resolve Ryan Dillon in dodal, da ”ena od partnerskih sil, ki s koalicijo sodelujejo, ni delovala v skladu s premagovanjem ISIS-a”.

Polkovnik je skupino označil kot Shuhada al-Qaryatayn ali Shuq in dejal, da je umeščena na območju Al-Tanf v južni Siriji. Podrobnosti o dejavnostih, zaradi katerih je koalicija z njimi pretrgala vezi, ni navedel. Dejal je le, da se skupina ”enostransko, brez dovoljenja z ZDA, odloča pošiljati patrulje zunaj dogovorjenega območja, zaradi česar ni osredotočena na boj proti ISIS”.  Na spletu je bilo nedavno moč zasledili objave, s katerimi so sporočili, da so militanti Shuqa 16. julija napadli sile, lojalne sirski vladi, severno od območja Al-Tanf in s tem zasedli nekatere položaje v regiji. Za boj proti ISIS-u so jim ZDA podarile tudi orožje, ki jim ga zdaj želijo vzeti.

Foto: epa

Eden izmed ciljev, ki sirijsko skupino oddaljujejo od boja proti Islamski državi, bi lahko bil, da se kot uporniška skupina bojujejo proti predsednikovemu režimu vladanja. Ko jim je ameriška koalicija jasno povedala, da naj svoje prioritete spremenijo in se osredotočijo na boj proti ISIS, je skupina to zavrnila, zato njihovih dejavnosti ne podpirajo več. Z ostalimi silami pa bo koalicija še naprej sodelovala, jih usposabljala, podpirala in jim pomagala.

Skupino upornikov je doslej podpirala CIA

Shuhada al-Qaryatayn je domnevno ena od sirskih oboroženih opozicijskih skupin, ki so jih v ZDA pripravili in opremili v okviru posebnega operativnega programa CIA. Maja so ameriški mediji sporočili, da so bile njihove posebne sile razporejene v južni Siriji v okviru operacije za usposabljanje in pomoč sirskim upornikom, vključno s tistimi iz Shuqa.

Obvestilo koalicije, da bo vezi s skupino pretrgala, so podali slab teden po tem, ko je ameriški vojaški general Raymond Thomas, vodja posebnega operativnega poveljstva, potrdil, da se je Washington odločil, da konča program CIE, ki je vključeval opremljanje in usposabljanje nekaterih uporniških skupin v boju proti sirski vladi.

Tajna operacija CIE naj bi po poročanjih imela le malo uspeha. Leta 2013 je začela prikrito oboroževati in usposabljati sirske opozicijske sile. Rusija pa je že večkrat opozorila, da opozicijskih skupin v Siriji ne bo oboroževala, ter poudarila, da orožje, dodeljeno njim, pogosto pristane v džihadističnih rokah.

A. L.

 • montyamp

  Zakaj je v Siriji vojna ???
  Amerikanci , teroristični sionisti , napadajo vse po vrsti .
  Gre za plin in nafto .
  Dvojčka so 9/11 porušili sami , da so nato lahko napadali koga se jim je pač zazdelo najbolj potrebno .
  Intelektualec Hitler je to kaj se dogaja danes , napovedal pred 100 leti .
  Pravo zlo so bankirji , denar v rokah podgan ki so ušle nemškim mirovnim silam med WW2 .

 • Morala

  Nafta in plin sta pravo zlo. Ko se bo začel boj za pitno vodo, potem bo hudo!

  • samsara

   Pravo zlo je človeški pohlep.
   Nafta in plin zgolj obstajata in nikomur nič nočeta. Tako kot naš planet.

   • Morala

    Imaš prav. Nisem dokončala – pravo zlo za človeški pohlep.

 • sprehajalec

  Putin seveda ne bo pobral vseh milijonov kalašnikovk pa PPKjev pa RPGjev v obtoku tam doli…. Baksi so bili pobrani….

 • Veliko je indicev, da so tudi am eri čani podporniki ISIS. Dostavljanje orožja po zraku, navidezno bombandiranje, igranje igric..Veliko zna povedati Wikileaks. .Ko so prišli Rusi so se nenadoma stvari začele res hitro odvijati, preje pa je šlo vse v smeri zloma Sirije, pa tudi Iraka..dokler ne bi šli ti džihadisti na Iran..torej tarčo Amerike.

 • Zgornji

  … heh, keeeri kozli … !!! :-D !!! Pa saj več nevedo kaj bi, … tile pokvarjeni zblojenozmedeni mohamedanci zlobni … !!! ! !!! prav jim je da so fasali mohija … arabkoti babkoti … kmalu bo prišlo do njihovega odhoda dol z planeta … še preden …

 • cel svet ve resnico

  HILLARY CLINTON JE POVEDALA SAMA, DA AMERIKA PODPIRA ZLOČINCE. Ameriški šef Izrael pa nasilno zaseda sirijsko ozemlje Golansko višavje!!!!! https://www.youtube.com/watch?v=Dqn0bm4E9yw

 • Adolf Hitler

  TO BI MI RABL PRED EU MEJAM!

 • Teja Tesko

  Naj sprejmejo še vse posledice svojih izprijenih kriminalnih udejstvovanj, ne pa da potem to prelagajo na Evropo in posledično tudi na nas!

 • Volkhv

  Pri takih člankih moraš sporočilo razumeti ravno obratno; skupina je bila pripravljena delovati proti ZDA in proti ISIS, saj niso hoteli prevzeti ameriškega orožja, ki se oficialno streže “upornikom”.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!