ZDA uresničujejo napoved: V Južni Koreji začeli z vzpostavitvijo protiraketnega sistema

Foto: epa

ZDA so v senci naraščajočih napetosti s Severno Korejo – v Južni Koreji začele z vzpostavitvijo protiraketnega sistema. Južnokorejski mediji poročajo, da je danes zjutraj po lokalnem času v provinco Gyeongsang, ki leži na jugu države, prispel prvi kontejner z gradbenimi deli za protiraketni sistem THAAD.

Da bodo ZDA vzpostavile oziroma namestile protiraketni sistem, so napovedovale že dlje časa. Že marca je poveljstvo ameriške vojske v Pacifiku javnosti posredovalo podatek, da so v Južno Korejo prispeli prvi elementi za protiraketni sistem THAAD, ki bo služil kot obramba pred raketami kratkega in srednjega dosega. Medtem ko ima vzpostavitev tega protiraketnega sistema nemalo podpornikov, pa so nekateri prihod kontejnerja pričakali s protesti, saj se bojijo, da bi imel negativne učinke na okolje. Sprva miren shod se je nato sprevrgel v nasilje med policijo in protestniki, končal pa se je tako, da je bilo 10 ljudi poškodovanih.

Dan pred tem pa je v mesto Busan v Južni Koreji prispela podmornica na jedrski pogon USS Michigan. 

Južni Korejci ne bodo le gledali norosti, ki jih počne Severna Koreja
Vendar pa Kitajska omenjeni protiraketni sistem ocenjuje kot grožnjo svojim varnostnim interesom, med drugim so prepričani, da naj bi ta okrnil njihove raketne sposobnosti. Donald Trump je sicer že večkrat javno povedal, da bo sam ukrepal proti Severni Koreji, če Kitajska tega ne bo storila sama oziroma se pri tem ne bo pridružila Združenim državam. Prav tako je Kitajski sporočil, naj izrabi svoj vpliv na Severno Korejo, a tega ni storila. Peking pa je ravno zaradi tega protiraketnega sistema THAAD proti Južni Koreji uvedel številne sankcije, predvsem gospodarske, pa tudi prepoved skupinskih turističnih obiskov, piše STA. Vendar se Južna Koreja na želje in tudi prepovedi Kitajske očitno ne ozira, saj so zaradi dveh jedrskih poskusov Severne Koreje  in mnogih drugih poskusnih izstrelitev, ki jih je odobril Kim Jong Un, razmere zelo napete. Južni Korejci tako kot tudi Američani predvidevajo, da se Severna Koreja pripravlja na nove izstrelitve raket in tudi na nov jedrski poskus.

M. S.

 • valentin

  Postaja vse bolj nevarno. Eni bi lahko storili nepremišljeno potezo zaradi strahu,
  drugi naredili napako, ker strahu nimajo. Pamet pa zaostaja, oz. ima fazni zamik vsaj za 90 stopinj.

 • tarantela

  Pa še naše berglarje bojo tja poslal in bojo šli Severni Korejci v jok pa na drevo in igrače s sabo.

  • Olga

   Berglje imajo diktatorjevi Udbaši sami!

   • tarantela

    Diktatorja imate sami.

    • Olga

     Kučana, varuha zločinskega sistema, komunista in šefa udbe imate vi! Ni moj!

 • Olga

  Bolje preventiva kot kurativa! Bolje sprečit kot pa lečit! Jasno, da si južni Korejci ne želijo biti deležni groženj malega diktatorčka nepripravljeni!

  • hle

   Ravno ta preventiva je postavila zadeve v situacijo v kateri so sedaj ko je miren izhod praktično nemogoč

 • Kolesar

  Seul lahko severnjaki obstreljujeo s havbicami. če imajo znanje narediti atomsko bombo, ni problem izdelat atomsko glavo za izstrelitev s havbico. Tako, da so rakete namenjene zgolj za provokacijo in da Kitajcem pokažejo, da so “tukaj”. Tako, kot je Rusija hotela postaviti rakete na Kubo v Kenedijevem času. In takrat je cel svet, vključno z OZN “znorel”, zdaj pša dlajo to v imenu demokracije, pa je v redu.

 • tramal

  Z morilskimii komunisti ni usmiljenja.Zravnat z zemljo pa bo mir.

 • valentin

  Kitajska noče padca komunističnega režima in združitev obeh Korej v
  slogu nemške združitve iz leta 1990, ki bi 28.500 ameriških vojakov nameščenih
  med obema Korejama, prestavila na mejo s Kitajsko. Do sedaj uspešno miri ZDA in prepričuje S.Korejo naj ne počne neumnosti…….do kdaj ? Kim Jong Un ima strašno
  željo izdelati raketo, ki bi poletela vse do obale ZDA.

  • Olga

   Doma se prsi! Ali sploh upa čez mejo? Je v prostovoljnem zaporu kot Plavi?

   • valentin

    Za vsako rit se najde palica, išče se trenutno najprimernejša, to naj
    ne bi bila krvava vojna. Kitajska umirja ZDA in prepričuje napihnjenega Kima naj ne počne neumnosti.

  • hle

   Poglej zgodovino kdo je po ww2 preprečil da bi Koreja bila enotna država Kitajci samo nočejo kopičenja nato terorističnih čet na svojih mejah kot se trenutno dogaja Rusiji Kim lahko izstreli karkoli tudi iz podmornic tako da ni nujno da imajo rakete domet 10 000 km v vsakem primeru pa bo spet najbolj nasrkal popolnoma navaden nedolžen narod

   • valentin

    S. Koreja ima dobrega zaveznika, Kitajce. Ni se jim potrebno izpostavljati in ogrožati sosede, zlasti ne groziti ZDA. Zgledujejo se lahko po njih, kar so Kitajci uspeli s pridnostjo, iznajdljivostjo in strategijo. Ampak njihov vodja Kim je milo rečeno s črvom v glavi in pavjim perjem okrog. Ljudstvo živi v bedi prežeti z fanatičnim idealizmom, izoliran od preostalega sveta in proces osvobajanja
    S. Korejskega človeka bo še dolg in trnjav, krvav.

    • hle

     Ne Rusom in ne Kitajcem ni všeč da ima zblojeni debelinko jedrsko orožje vendar skušajo zadeve urejat na druge načine baje je v SK začelo kronično primanjkovati goriva katerega so prej dobivali od Kitajcev in še kup drugih posledic prinaša debelinkotova samovolja med tem ko kavboji z svojimi dejanji samo prilivajo olja na ogenj kar pa se lahko konča z totalno katastrofo

 • Caetano

  Poleg aziatskih stalinistov spet divja tudi sultan Erdogan. Njegova letala so napadla Kurde na obmocju Sinjarja v Iraku. Bilo je vsaj 20 mrtvih.
  Solisticna akcija Erdogana kljub nejevolji Trumpa. Ocitno podpira propadajoci IS kalifat. Samo da ne bo enkrat sla stvar predalec in bo sultanu se kako zal.

 • xtc

  Čas je ;da Trump za mušter zdrobi en komunističen raj:nATO BO Z OSTALIMI POS*** OD STRAHU ŠLO PRECEJ LAŽJE;VKLJUČNO Z GENERALNIM SEKRETARJEM v Moskvi:

 • cosmosjasnovidec

  Raketni ščit ne škodi nikomur tako,da so vsi protesti in razna nakladanja nesmisel.
  Trump je izbral odlično potezo z tem ščitom z katerim bo skratil severnim korejcem takoj vsako raketo katero bodo izstrelili.Korejci tako sploh ne bodo vedeli kaj je njihova raketa zmožna razen tega pa ne bo nobenih smrtnih žrtev kot bi bile,če bi bombardiral severno Korejo.
  In bil je že čas,da nekdo debelemu kitajskemu komunajzarskemu pujsiču stopi na betico.

 • Adolf Hitler

  Kim Jong ni naumen da bo dopust da bo volk žru židov drek in pil židovsko scanie!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!