ZDA v Jeruzalemu maja odpirajo novo veleposlaništvo

Ameriski predsednik Donald Trump je sporocil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

Že decembra lani so ZDA priznale Jeruzalem kot glavno mesto in obljubile, da bodo tam odprle svoje veleposlaništvo. Mnogi so temu nasprotovali, Trump pa je okrepil svoja prizadevanja in Palestincem še bolj stopil na prste zaradi njihovega podpiranja terorizma. 

Ameriško zunanje ministrstvo sporoča, da Washington namerava maja odpreti novo veleposlaništvo v Jeruzalemu. Ko so predlog javnosti sporočili že lani decembra, je sledil protest, ki pa napovedanega ni spremenil. Datum odprtja veleposlaništva naj bi sovpadal z izraelskim dnevom neodvisnosti.

”ZDA v maju načrtujejo odprtje novega ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. Predvidoma naj bi se to zgodilo na dan, ko Izrael praznuje svojo 70. obletnico,” so po poročanju RT-ja zapisali v poročilu. Novo veleposlaništvo se bo ”prvotno nahajalo v sodobni zgradbi v soseski Arnona, kjer so zdaj  prostori ameriškega generalnega konzulata v Jeruzalemu”. V dokumentu je še navedeno, da bodo leta 2019 zgradbo celo razširili. Tako naj bi zagotovili pisarniški prostor za veleposlanika, medtem pa iskali še druge prostore.

Trump izpolnjuje svoje obljube
Prejšnji petek je ameriški predsednik Donald Trump javno zagovarjal svojo odločitev, ki jo je sprejel že decembra lani. Dotaknil se je žgoče teme in pozdravil izraelsko zahtevo za obravnavanje Jeruzalema kot edinega glavnega mesta. To je sprožilo velike proteste po vseh zasedenih palestinskih ozemljih, 19 Palestincev je med protesti celo umrlo. Trump je dejal, da so številni predsedniki, ki so Ameriki predsedovali pred njim, obljubljali nekaj, česar nikoli niso izpolnili. ”A jaz razumem,” je dejal. ”Napadlo me je več držav, več pritiska, rotili so me ‘ne stori tega, ne stori tega.’ Ampak razumem.”

Velik dan za Izraelce
Izraelski premier Benjamin Netanyahu je dogodek označil za ”velik dan za Izraelce”. Po drugi strani pa Saeb Erekat, generalni sekretar osvobodilne organizacije Palestine, tega ni videl tako. Odločitvi je javno nasprotoval in trdil, da je Washington ”odločen kršiti mednarodno pravo, uničiti sporazumno odločitev dveh držav in izzvati palestinsko ljudstvo kot tudi vse Arabce, muslimane in kristjane po svetu. Trump in njegova ekipa sta izločili ZDA iz skupne rešitve med Izraelci in Palestinci; zdaj so postali del problema,” je dejal Erekat.

Anja Lepej

 

 • Dostmamrecesije

  Bravo Trump. Vsaka ti je čast!!

 • Dostmamrecesije

  Nš Karl pa bo priznal Palestino. FUUUUJ!

 • Dostmamrecesije

  Levičarska trobila se bodo kmalu zbudila.

 • Caetano

  Bravo Trump! Trump res pogumno vztraja na pravi poti kljub temu, da mu je Muslimanska bratovscina napovedala jihad in doma rovarijo filoislamisti kako bi ga zrusili. Se enkrat bravo!

 • xtc

  Bravo Trump ,tako se dela in prav je tako-leve opice pa v vik in krik in jok in na palme.
  Pošteni pridni in delovni Slovenci podpiramo Trumpa in Izraelce ne pa levake in njihove kamerate teroriste.

 • WHAT IS TAQIYYA – youtube

  Pravilno! Če ugodiš zahtevam džihadistov, pomeni da se podrediš islamu. Islam navsezadnje pomeni “podreditev”, kar se v Evropi in tudi Sloveniji že dogaja s strani in asistiranjem izdajalskih politikov.

 • Jani Steiner

  Zdaj se pa vsi čudijo Trump-ovi odločitvi. Saj samo predvolilne obljube uresničuje, nič drugega.

 • exposingthetruth90

  https://www.youtube.com/watch?v=hjlBAXr7Ekw
  https://www.youtube.com/watch?v=GJOV_cN-JP8

  kje so vsi Evropski mainstream mediji ki bi to obtožili ? kje je UEFA in FIFA kateri bi se takoj brezkompromisno oglasili če bi to bilo v Evropi….zakaj vedno ta dvojna merila, v Izraelu ta isti mediji ničesar ne rečejo da je slabo če to počnejo, če je pa to v Evropi pa se začne demoniziranje celotne Evropi 100000% na polno brez milosti. Da so lastniki teh medijev ravno te narodnosti oz religije oz gibanja ni naključje…je pa res da ignoranti se še naprej najdejo.

 • Sadako

  In kaj se imajo Turki za pritoževat, če Donald odpre konzulat v Jeruzalemu v Izraelu ali v Jeruzalemu v Sloveniji ali celo na Luni? Če ima parcelo zakaj ne?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!