Združeni narodi spet popustili pod pritiski Savdske Arabije

Foto: epa

S strani EU podprta resolucija, ki zahteva neodvisno preiskavo kršitev človekovih pravic v času jemenske vojne, je bila prezrta s strani Sveta ZN za človekove pravice. Anonimna neprofitna organizacija TV-novosti poroča, da je bil namesto tega sprejet bolj oslabljen “razumen kompromis”.
Resolucija s težo, ki je bila v torek, 27. septembra, predložena s strani Slovenije in podprta s strani 21 držav članic Evropske unije, ni bila podprta s strani Urada visokega komisarja za človekove pravice. Članice Unije so se zavzele za neodvisno mednarodno preiskavo za spremljanje in poročanje o razmerah na področju človekovih pravic v Jemnu zaradi številnih kršitev in zlorab od septembra 2014 naprej.
Foto: epa

Foto: epa

Sprejet predlog z manjšo težo
Kot rezultat pogovorov za zaprtimi vrati je bila sprejeta bolj blaga verzija kompromisa, ki je bila spisana s strani Sudana, predložena v imenu afriške skupine in sprejeta brez glasovanja v četrtek.
Resolucija sedaj poziva k dodelitvi dodatnih mednarodnih strokovnjakov na področju človekovih pravic v programu, ki koordinira sodelovanje z jemensko vlado in se zavzema za zagotovitev preiskovanja domnevnih kršitev in zlorab s strani vseh udeležencev v konfliktu.
Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Raad Al Husein, ki že dolgo poziva k neodvisni preiskavi, bo moral na podlagi resolucije pripraviti ustno poročilo glede stanja človekovih pravic v Jemnu in ga predstaviti na naslednjem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice.
Nekateri vendarle za sprejem predloga 
Nekateri pa so vendarle pozdravili sprejem resolucije in jo po besedah direktorja neodvisne nevladne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch Johna Fisherja označili kot korak v pravo smer. Vojislav Šuc, slovenski predstavnik na Uradu ZN v Ženevi je dejal, da je bil sprejet dober in razumen kompromis.
Povečanje števila mednarodnih strokovnjakov je pozdravila tudi največja vodilna organizacija za pomoč otrokom Save the Children in vendarle opozorila, da morajo strokovnjaki pri svojem delu preučiti vsa dejstva okrog kršitev mednarodnih človekovih pravic in humanitarnega prava, ki uničujejo življenja jemenskih otrok in njihovih družin.
Kritika zaradi pritiskov Savdske Arabije
Organizacija Amnesty International je jemensko nacionalno komisijo označila kot enostransko ter opozorila, da ji primanjkuje nepristranskost. Drugo dejstvo, ki sproža pomisleke glede sprejetega kompromisa je, da bo na ta način jemenska vlada potisnjena v položaj, v katerem bo morala preiskovati samo sebe. Iz teh razlogov so dogovor označili za sramotnega, ker je bil oblikovan z namenom, da bi zadostil interesom Kraljevine Savdske Arabije.
Savdska Arabija vodi vojaško koalicijo devetih arabskih držav, ki sodelujejo v jemenskem konfliktu. Večkrat je bila že obtožena bombardiranja na civilne žrtve, zato ni presenečenje, da se je tako odločno borila proti vzpostavitvi neodvisne mednarodne preiskave.
Posledice zračnega napada pod vodstvom Saudove Arabije. Foto: epa

Posledice zračnega napada pod vodstvom Savdske Arabije (Foto: epa)

Nekatere skupine za varstvo človekovih pravic opozarjajo, da je bila zavrnitev glede neodvisne preiskave najverjetneje sprejeta pod številnimi pritiski. Salma Amer, uradnica ZN na Inštitutu za študije človekovih pravic v Kairu, je dejala: “Sprejeta resolucija postavlja željo Savdske Arabije po nekaznovanosti nad potrebo po zaščiti jemenskega prebivalstva.”
To ni prva odločitev Združenih narodov, ki je pogodu Savdski Arabiji. V mesecu juniju je bila presenetljivo odstranjena s črnega seznama ZN, na katerega so uvrščene države, ki kršijo pravice otrok v oboroženih konfliktih. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je kasneje priznal, da je do sprejema te odločitve prišlo zaradi pritiskov s strani številnih držav, pri čemer ni posebej izpostavil Savdske Arabije.
 N. Ž.