Žena nigerijskega predsednika sita skorumpirane vladavine svojega moža

Muhammad Buhari (epa).

Aisha Buhari, žena nigerijskega predsednika Muhammada Buharija, je svojega moža javno posvarila, da ga ne bo podprla v naslednji predsedniški kampanji, če ne bo napravil reda v vladi. Trdi, da je bila vlada ugrabljena s strani peščice ljudi, čeprav je njen soprog lani obljubljal, da bo preganjal nepotizem in korupcijo. 

Buharijeva je stara 45 let in v zakonu 23 let. Izvira iz družine politikov, saj je bil njen dedek prvi obrambni minister Nigerije. Na vprašanje, če predsednik sploh še odloča v vladi, je odgovorila, naj ljudje sami presodijo.

Za BBC je Aisha Buhari povedala, da predsednik od 50 ne pozna niti 45 ljudi, ki jih je postavil na pomembna uradniška mesta. Rekla je, da ti priviligiranci niso niti del stranke niti niso imeli skupne vizije s predsednikom, sedaj pa vodijo državne organe in agencije. V nagovoru ob izvolitvi je predsednik izjavil, a ne pripada nikomur, pa vendar pripada vsem, kar očitno ne drži.

Aisha Buhari (Foto: Wikimedia commons).

Aisha Buhari (Foto: Wikimedia commons).

“Čeprav mi še ni povedal, ali bo še enkrat kandidiral, sem se kot žena odločila, da če  bodo stvari ostale enake do leta 2019, ga v volilni kampanji ne bom podprla in ne bom spodbuja žensk, naj ga volijo. Tega ne bom nikoli več napravila.” 

Nigerijsko gospodarstvo je od avgusta lani prvič v recesiji zaradi globalnega padca cen nafte, ki sicer prinaša 70 % prihodkov. Padla je tudi vrednost valute. Največji dosežek predstavlja povečanje varnosti v severnovzhodnem delu, kjer islamistična skupina Boko Haram uničevala od 2009.

Ali se je po nastopu Muhammada Buharija kaj izboljšalo?
“Nihče se ne pritožuje, da so napadeni njihovi domovi in vsi se lahko svobodno gilbljemo, celo otroci v Maiduguriju so se vrnili v šolo, omenenjajoč mesto, ki je bilo utrdba vojaške skupine Boko Haram.

Nigerijci so se na intervju predsednikove žene takoj odzvali. Vse kaže, da jim je njena odločna drža všeč in da podpirajo njene zahteve po napredku.

Žena nigerijskega predsednika sita skorumpirane vladavine svojega moža 3

A. B.