Zgodovinsko! Izraelski in palestinski vodja sta si podala roki

Foto: EPA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in palestinski voditelj Mahmud Abas sta se rokovala pred pogrebom izraelskega državnika Šimona Peresa.

Netanjahu in Abas sta pogosto na nasprotnih straneh ločnice, za katero se zdi, da je včasih nepremostljiva. Voditelja sta se udeležila pogreba nekdanjega izraelskega predsednika in premierja Šimona Peresa, ko je arabski predstavnik za medije ujel kratek trenutek sprave med omenjenima državnikoma.

Ob posnetku, ki je v hipu zaokrožil po spletu, se zdi, da je Abas v angleščini dejal svojemu izraelskemu kolegu “dolgo časa, dolgo časa”. Netanjahu je dejal, da so palestinske delegacije “nekaj, kar zelo ceni v imenu naših ljudi.”

A CNN opozarja, da naj ob tem zgodovinskem stisku rok ne mislimo preveč optimistično glede odnosov med Palestino in Izraelom. Vsekakor pa optimizem o otoplitvi odnosov ostaja. Tudi preminuli Peres je verjel v majhna dejanja. “Tudi to majhno rokovanje med premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom bi Peresu prineslo malo nasmeha,” je dejal Liebermann s CNN-a.

M. S.