Zmagovalcu avstrijskih predsedniških volitev odločilne glasove prinesli volivci po pošti

Foto: STA

Zmagovalec drugega kroga avstrijskih predsedniških volitev Alexander Van der Bellen se je v svojem prvem odzivu na zmago na predsedniških volitvah zahvalil volivcem. “Zahvaljujem se za to zaupanje,” je dejal pred številnimi domačimi in tujimi novinarji v dunajski palači Schönburg.

Van der Bellen se je Avstrijcem na splošno zahvalil tudi, da so odšli na volitve. Svojemu tekmecu, kandidatu svobodnjakov Norbertu Hoferju, ki je že priznal poraz, je izrekel “osebno spoštovanje in priznanje” ter mu “pri vseh vsebinskih razlikah” čestital k “zelo angažiranemu predvolilnemu boju”. Bodoči avstrijski predsednik je tudi napovedal, da bo zamrznil svoje članstvo pri avstrijskih Zelenih.

Odločilne glasove prinesli volivci po pošti
Van der Bellen je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev prejel 50,3 odstotka podpore, njegov tekmec Hofer pa 49,7 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila v drugem krogu volitev 72,7-odstotna.Vanu der Bellnu so končno zmago prinesli glasovi po pošti, saj je imel Hofer še v nedeljo, ob koncu volilnega dneva, 51,9 odstotka podpore. Razlika med obema tekmecema je bila po preštetju glasov po pošti 31.026 glasov. Med glasovi po pošti je Van der Bellen dobil 61,7 odstotka podpore.

Tokrat se je prvič po drugi svetovni vojni zgodilo, da sta se na predsedniških volitvah pomerila kandidata, ki ne izhajata iz dveh velikih sredinskih strank.

M. P., STA

 • Lord H.

  Zdaj so avstrijski patrioti izgubili le za 0,6%, naslednjič bodo zmagali s 3/4 večino.

  • Steiermark

   Upajmo, da nebo prepozno. Sicer je pa sam Hofer rekel, da če nebodo zmagali danes, bodo pa čez 2 leti, s H. C. Strache!

   • Opazovalec

    nebo se piše narazen: ne bo. Slovenec? Ne bi rekel.

    • Steiermark

     Štajerka! Ne bo ali nebo, je pa isto in se lahko piše skupaj ali narazen….. Neslovenec? bi rekla!

  • Opazovalec

   Zadnjič, ko se je radikalna desnica povzpela na oblast se je slabo končalo. In ta njih in za nas!

   • Lord H.

    Naj te skrbi skrajna levica, ki je na oblasti v Sloveniji že 71 let.

 • soc

  Konec sanj o novi konfederativni Avstroogrski. Zelo, zelo žalostno. Avstrija je za protiislamistični VIšegrad izgubljena, popravni izpit bo kvečjemu krvav. Z macolo po glavi za danes.

  • Lord H.

   Dvomim, da si Svobodnjaki, ki jasno izražajo pangermanizem, želijo kaj tesnejšega povezovanja s Slovani. Višegrad je s praktično neobstoječo manjšino muslimanov (povsod daleč pod 1%) tudi v čisto drugačnem položaju kot Avstrija.

   • soc

    Saj se še bolj žalostno strinjam, a pusti mi dvajsetletne sanje…

   • Steiermark

    Avstrijski nekomunisti, normalen narod, si res ne želi komunizma, zato se tudi nebi povezovali s Slovenijo – Slovenci, četudi nismo Slovani!

 • Slovenka

  Avstrijcev še ni izučilo. Izvolili so tipa, ki zagovarja odprte meje. Očitno se jim bo moralo v državo vsipati še kakšnih 100 000 intelektualcev z Jutrovega, ki bodo po Avstriji razkazovali svoje intelektualne presežke, da bodo naslednjič volili po pameti. Samo popravni izpit ne bo lahek.
  Priložnost zamujena, ne vrne se nobena.

  • Lord H.

   Avstrijce je srečala pamet, rezidenti so izvolili Hoferja, zajebali so jih nerezidenti.

   • Slovenka

    Škoda, da rezidentom ni uspelo. In veš, kaj je najhujše? Nerezidenti so, kot praviš, zaj….. rezidente, ki bodo nosili posledice, medtem ko se bodo nerezidenti sončili nekje na lepšem.

    • Lord H.

     Nerezidenti so praviloma premožnejši in bolj izobraženi ter v svojem bivalnem okolju nimajo nikakršnega stika z muslimani in njihovimi geti, nadlegovanji, posilstvi ipd.

     Ko sem včeraj videl, da je kar 3/4 milijona glasov po pošti, mi je bilo jasno, da Hofer kljub prednosti doma ne bo zmagal.

     • Slovenka

      Svobodnjake čaka še dosti dela.

     • Lord H.

      Dovolj je, da čakajo, zmaga jim bo skupaj s političnimi “trupli” willkommerjev in žrtev muslimanov priplavala po reki.

   • indijanka

    :) mogoče razpoloženje prenesejo k nam?

   • Steiermark

    levaki imajo svoje metode štetja glasov (po stalinovo), deluje tudi v Avstriji!

    • Opazovalec

     Primer?

     • Steiermark

      Kakšen primer bi pa rad? V Avstriji so vladali 10 let Rusi, s svojimi stalinističnimi zločinskimi metodami, do 55 leta! Zato pa so tako “učvrščeni” zeleno rdeči idioti, ki so , navkljub upiranju Avstrijcev, vlačili tudi to muslijevsko kamelarsko posiljevalsko gol….azen in vse druge, tako kot tudi v Sloveniji, označili za nestrpneže, izvajalce sovražnega govora. To kar se dogaja danes, v Avstriji, pa res nima nič več za opraviti z demokracijo in zahodno kulturo, tako kot z prodano stasijevko angelco. Vsega “nadmudravanja” in rdečega nasilja, ki so se ga “naužili” pod rusi, se do danes nemorejo rešiti! Rdeča satanistična golazen se upira in oklepa z vsemi kremplji, zaritimi pod kožo, svojih “podanikov” – isto kot pri nas!

     • Opazovalec

      Satanistična? Če že govoriš o nečem, kar ne poznaš, si preberi kaj o komunizmu. Ki je, kakopak, ateističen. Preveč bereš pravljice :)))

     • Steiermark

      No opazovalec, upam da si boš prebral svojo “ateistično” satanistično pripombo….. S pravljicami so nafutrali tebe in to rdeči ateistični satanisti! Sicer mi pa ti povej, kje drugje, kot v komunajzlarskih satanističnih sistemih so se in se še dogajajo takšne stvari, kot so se tudi stalinu, miloševiču (120 % glasov…), ter sedaj tudi rdečim avstrijcem, ki so bili 10 let pod rusko satanistično diktaturo in so se dodobra navzeli njihovih navad in laganja – 146 % udeležba na volitvah! No, na tak komunajzlarsko satanistični način pa ni težko “zmagovati” na volitvah, pa če vas komunajzle tudi vsi črtijo – upravičeno in iz strahu pred zlom, ki ga izvaja ta sistem – nazadnje okupacija z muslijevsko afriško posiljevalsko kamelarsko elito! In kaj ti tukaj ni jasno, glede “satanizma”, katerega poosebljajo rdeči izmečki?

     • Opazovalec

      Tukaj berem neke mistične epopeje. Stric…tak vam povem: Vzemi knjigo (-e) v roko in začni. Veliko maste za nadoknaditi.

     • Opazovalec

      Pardon…Teta

 • rubec

  Tako to pride če na državni pošti zaposluješ afganistance in bosance.

 • ptr

  Menda se je ta zelenjavar v predvolilni kampanji prčil, da če bo predsednik, ne bo za premiera nikoli predlagal desničarja (najbrž je s tem mislil na FPÖ), ne glede na rezultat parlamentarnih volitev. No, če bo res tako poteptal ljudsko voljo, bo izpadel fašist Brglezovega kova, če ne celo še huje. Ne dvomim, da mu bo F571 v tem primeru pel hvalospeve, me pa res zanima, kako bo na tovrstno razumevanje demokracije gledala od levičarjev dodobra kontaminirana EU. Pred 17 leti, ko je v vlado kot koalicijski partner vstopil Haider, so skorajda uvedli sankcije proti Avstriji, čeprav ni bilo ne duha ne sluha o kakšnih neonaci izpadih….

 • razerznak

  #ripAustria

 • janez.pokoncni

  No, komu se pa zdaj zmaga nasmiha? Mladi, čas je da se zorganiziramo tudi v Sloveniji in nehamo podpirat stare pr’dce. Čas je za novo stranko mladih na desnici, ki bo znala uporabiti tudi judo tehnike! Naj živi Čuš!

 • sprehajalec

  Ni tako hudo, že cvilijo levičarji po celi Europi. Lekcija je bila dobra. Sedaj kao jim je odleglo, pa oh in sploh.

  Volitve so pomenile naslednje. Vsi (rdeči, rumeni, zeleni, mavrični, beli – oziroma vse stranke skupaj) 50,1 %. Svobodnjaki oziroma kot to RTV Slovenija vidi – ekstremni desničarji (tako je poročala neka Kos iz Dunaja, poročevalka RTV Slovenija očitno. Verjetno je čisto naključje, da je Kos tudi v Celovcu, poročevalec za RTV Slovenija. Kos se vendar piše vsak drugi Slovenec.

  Lekcija je bila pretresljiva za levičarje, če bodo trpali migrante v Europo po tej stopnji, bodo vsake volitve izgledale tako, kot včerajšnje. Da bo dobila domoljubna stranka večino v parlamentu. Potem se bo pa tok migrantov pa še koga obrnil iz Europe.

 • ostrovrhar

  Pri tej zadevi je tudi nekaj dobrega. V našem Hoferju so spekli veliko torto. Jutri se jo bo dalo dobiti po ugodni ceni. :)

 • centurion

  Niso odločili glasovi po pošti.
  Odločili so muslimani v Avstriji, ki jih je v volilnem
  telesu odločno preveč.
  Naslednja lekcija v Sloveniji….

 • Opazovalec

  Še sreča! Normalnost je ohranjena!

  • jankoslav

   In ta normalnost je…. multikulti – kršenje pravic žensk, več kriminalitete ipd. Grozno pri vsem tem pa je, da se je velik del te Evrope preprosto navadil na to, ter da takšno stanje imenuje normalnost.

 • Mihilus

  Hofer je kar lepo tiho in mirno priznal poraz. Vseskupaj je zrežirano. Tole je že šesta zmaga globalistov za manj kot odstotek v zadnjem letu. V planu elite je, da mora na oblasti ostat regresivna levica, ki bo na koncu okrivljena za vseskupaj. Ponavljajo zgodbo Wiemarske republike….

  • jankoslav

   Upam, da zmagajo na volitvah. Tudi Slovenci v Avstriji bi morali razmišljati bolj dolgoročno, bolje da postanejo njihovi otroci nemško govoreči, kot pa muslimani.

   V tolažbo naj jim bo, da se tudi veliko otrok oz. mladih rojenih v Sloveniji sedaj seli iz Slovenije, kajti dovolj jim je postkomunističnega raja in njenih posledic.

 • www

  Österreich Poštni Predsednik
  Zanimivo, vsa dežela je PLAVA razen največjih mest in skoraj 2% prednost Hoferja.
  Človek bi pričakoval, da so se glasovi po pošti PORAZDELILI podobno kot na volitvah pa se niso.
  TO GOVORI O DORO PRIPRAVLJENI AKCIJI.
  Kdo in OD kje so ti volilci vsi molčijo ?

  • jankoslav

   Značilno za njih je, da ne živijo v Avstriji (torej ne poznajo ali občutijo novih razmer), del njih predstavlja politično (predvsem v Bruslju) in ekonomsko elito, drugi del pa t.i. gasterbajterje, ljudi, ki imajo penzije in živijo v svoji pravi domovini. Avstrija jim ne pomeni nič, zgolj denar in dobre zdravstvene storitve.

   Ti so očitno odločali o življenju v Avstriji.

  • Oksi

   Vsi ti volilci so bili napravljeni v domače trenirke s številkami na roki, kombije so si izposodili pri PS.

 • Darth Vader

  čez 5 let avstrije, kot jo poznamo danes, ne bo več…..bo samo še podalpska multi-kulti greznica z nekajkrat višjo stopnjo kriminala kot v Sloveniji….

  • Oksi

   In za to bo kriv socializem?

   • sunday

    DA, res je!!!

 • totex39

  Škoda, da je Avstrijce zafrknil po starših ruski begunec in njegova politika je že sedaj znana “begunci imajo odprta vrata”.

 • domovina mili dom

  Morda imajo Avstrijci svoj Tržič.

 • Tanja Bor

  Ali lahko prosim objavite, od kod so prišli ti glasovi po pošti? Omenjajo se glasovi iz tujine. Iz katere tujine? Kakšen je delež posameznih držav?
  Upam, da ta vprašanja niso politično nekorektna.

  • Oksi

   99% glasov po pošti je bilo oddano na avstrijskem konzulatu v Murglah.

 • Kapucinka

  Avstrijci so bili prepričani, da bo večina glasov po pošti podprla Hofra. Stranka se je pritožila zaradi prirejanja glasov, ker naj bi bila udeležba v nekaterih krajih 150-odstotna.

 • Oksi

  Vse kuverte z glasovnicami po pošti so bile oddane v Murglsdorfu, Laibacher Bezirk, Südkärnten.

  • sunday

   ja, res je in niti se ne motiš – a si presenečen?

 • sunday

  po včerajšnjih volitvah je vprašanje ali bodo avstrijci sploh dobili novo priložnost – če naslednje volitve sploh bodo??? tudi pri nas je veliko vprašanje, če jih bomo slovenci dočakali!!!

 • sunday

  zeleni so zeleni dokler niso zreli, ko dozorijo so rdeči!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!