Znana filipinska igralka predsednika Duterteja označila za psihopata

Foto: EPA

Tokrat so grožnje filipinskega predsednika presegle mejo molčečnosti nadobudne filipinske igralke in novinarke, ki si ga je na javnem omrežju drznila označiti za psihopata. “Gospod predsednik, morali bi iti na pregled. Vi, Duterte, ste psihopat,” je dejala zanj.

“Gospod Obama, lahko greš k vragu … EU je bolje izbrati za vice,” so besede filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, ki grozi z množičnim iztrebljanjem prekupčevalcev. Še huje je, da svojih zlih namer ne skriva, temveč poudarja, da mu je v interesu uničiti vse, ki se ne bodo podredili njegovemu sistemu. Žalostno je, da Filipinom grozi s še več poboji, medtem ko je do zdaj iztrebil že več kot 4.000 narkomanov in “dilerjev”.

Vi želite vojno, ne mi
Nehumano delovanje filipinskega predsednika, ki se je samookronal za rablja, pa je tokrat razburilo tudi znano filipinsko filmsko igralko Agot Isidro, ki je danes na svojem profilu na Facebooku objavila drzne očitke predsedniku. “Prvič, noben se ne želi bojevati z vami. Resnično edini, ki stvar provocira in želi vojno, ste vi. Drugič, naj vas opomnim, da v naši državi živi več kot 100 milijonov ljudi, od tega je za vas glasovalo 16 milijonov. Smo država ‘tretjega sveta’, vi pa si predstavljate, da smo nekakšna super sila. Oprostite, ampak mi ne želimo stradati. Stradajte sami, če želite, nas pa pustite na miru. Milijoni ljudi na Filipinih nimajo za jesti, a vi jih še naprej stradate,” je ostro zapisala igralka.

Amerika mu ne diši preveč
Po navedbah Duterteja naj bi ameriški vojaki strašili muslimansko manjšino na jugu države, na območju otoka Mindanao. Ti naj bi bili potencialna grožnja vojakom. Kljub svojim trditvam, da ne želi razkola z Ameriko, pa navaja, da bi raje kot z Ameriko navezal stike z Rusijo in Kitajsko.

“Posebne enote ameriške vojske morajo iti. Ne želim razkola z Ameriko, želim samo, da gredo,” je dejal Duterte. Dodal je še, da ne bodo prizanesljivi do nobenega ameriškega vojaka, ne glede na barvo kože. “Ni pomembno, če ste bel ali črn Američan, v vsakem primeru vas bodo ubili že samo zato, ker ste Američan.”

Očitno pa le ni tako pogumen, kot kaže, da je. Washington ni prejel niti enega uradnega sporočila oziroma opozorila, povezanega z grožnjami. “Pod nobenim pogojem ne bomo tiho glede teh poročil,” je še opozoril tiskovni predstavnik ZDA.

K. Ž.