Dosežki “Golobnjaka” − 10. del: Ne plešejo več

Datum:

Čas dela svoje, počasi, a vendarle vztrajno briše naš spomin. Mnogi so že pozabili, koliko političnih strank za enkratno uporabo smo že imeli. Če odmislimo nekdanjo mogočno Liberalno demokracijo Slovenije (LDS) Janeza Drnovška, ki je že zdavnaj ni več, ne moremo mimo njene instantne naslednice, stranke Zares Gregorja Golobiča, ki je plesala en sam mandat, prav tako ne moremo mimo Pozitivne Slovenije (PS) Zorana Jankovića, ki je prav tako neslavno propadla. Tudi mimo Stranke Alenke Bratušek (SAB) ne moremo, seveda je sploh ni več, da ne govorimo o Stranki Mira Cerarja, preimenovani v Stranko modernega centra (SMC), pa o Listi Marjana Šarca (LMŠ) − vse so že politična zgodovina. Res pa je, da sta tako Bratuškova kot Šarec svoji dve stranki prodala Robertu Golobu (Gibanje Svoboda), da sta sedaj nekakšna superministra, ki vodita vsak po dva resorja.

Zgodovina novih obrazov za enkratno uporabo pa se očitno ponavlja. Naj spomnimo na volitve v DZ aprila 2022. Volivci so na smetišče zgodovine poslali tako DeSUS kot tudi LMŠ in SAB. Na DeSUS smo že vsi pozabili, toda liderja LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, nista šla na smetišče zgodovine, kot so odločili volivci, ampak sta se pod okriljem Roberta Goloba in njegovega “Golobnjaka” vrnila v sam vrh naše politike. Razumi, kdor more, to je mogoče le v Sloveniji.

A našo pozornost posvetimo “Golobnjaku”. Če kdo misli, da bo kaj drugače, kot je bilo z LDS, Zaresom, PS, SAB, SMC in LMŠ, se hudo moti. Stvar je bolj preprosta, kot bi si mislili. Gibanje Svoboda bo doživelo povsem enako usodo. Kot poslanec DZ sem tako Zaresu, PS in SMC javno napovedal, da jih bo po naslednjih volitvah toliko, kolikor gre ljudi v en “fičko” (avto v nekdanji Jugoslaviji). To se je vedno tudi uresničilo. Tu in tam sem se celo zmotil, v primeru SAB in LMŠ sem napovedal celo več, kot so odločili volivci. Zato v primeru Gibanja Svoboda napovedujem, da jih bo po naslednjih volitvah morda za manjši kombi ali pa še to ne.

Saj se še spomnite znamenite zmage Gibanja Svoboda aprila 2022. Takrat so jasno dejali, da plešejo ob zgodovinski zmagi na volitvah, da bodo na oblasti dva mandata, da bodo čakalne dobe za specialistične preglede 30 dni, da bodo izvedli zdravstveno, pokojninsko, davčno, šolsko, plačno in še katero reformo. Reforme se običajno delajo v prvem ali drugem letu mandata aktualne vlade, kasneje praktično nikoli, ker pač prihaja čas volitev. In kaj so v “Golobnjaku” doslej uresničili?

Nič od tega, kar so obljubljali. Čakalne dobe v zdravstvu se daljšajo, zdravstvene reforme ni, prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje so ukinili in uvedli obvezno, pri tem pa menda naredili napako − tisti z manjšimi dohodki bodo namreč plačevali več, tisti z višjimi pa manj. Ukinili so določila Janševega zakona o dohodnini, po katerem bi imeli zaradi olajšav vsi višje plače, ukinili so zakon o dolgotrajni oskrbi starejših in sprejeli novega, po katerem bo za starejše manj pravic in več stroškov. Ukiniti nameravajo brezplačen vrtec za drugega otroka, ki ga je uvedla Janševa vlada, in še bi lahko naštevali. Če povzamem, vsakdo bo na letni ravni imel 2000 evrov manj, kot bi jih imel v prejšnji Janševi vladi.

Šef “Golobnjaka” pa se vsak dan bolj zapleta. Vidi se, da hitreje govori, kot misli. Saj se še spomnite Bešiča Loredana, ki je trdil, da sta z Golobom eno in da bosta izpeljala zdravstveno reformo, nato pa ga je Golob preprosto nagnal. Očitno veliko velja tudi beseda njegove zasebne partnerice Tine Gaber. Kar dva ministra, Irena Šinko in Uroš Brežan, sta se morala menda na njeno zahtevo posloviti. Sta pa dala Golobu Tatjana Bobnar, nekdanja notranja ministrica in nekdanji vršilec dolžnosti šefa policije Boštjan Lindav “tinto piti”, kot pravi fraza. Očitno imata dovolj argumentov, da bi se Golob lahko znašel na sodišču, da ne govorim o tem, da bi moral že zdavnaj odstopiti.

V takih razmerah, sploh pa ob notranjih razprtijah v Gibanju Svoboda, je popolnoma jasno: ne plešejo več, začel se je proces razpadanja Gibanja Svoboda, pa ne le te stranke, tudi “Golobnjaka” (koalicije) kot takega.

Kaj pa poslanska skupina SDS? Moje priporočilo v prenesenem pomenu besede: Sedite na breg Save, vsak od vas naj ima pri sebi dolgo palico, glejte politična trupla “Golobnjaka”, ki jih prinaša reka, če pa se katero od političnih trupel kje zatakne, mu s palico pomagajte, da ga Sava odnese naprej. Se nadaljuje.

Vinko Gorenak

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...