Golobov Watergate − afera Furs

Datum:

Napovedal je šest mandatov, zdaj “Golob že nekaj časa nadleguje kolege v Evropski komisiji, češ da bi bil rad v prihodnji Evropski komisiji komisar za energetiko”, kakor je zapise o tem, da si Golob želi položaj evropskega komisarja, potrdil Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke.

Afere se vrstijo, obljubljenih reform Golobove vlade ni od nikoder, državo je popeljal v razsulo. Največja afera, ki smo ji priča v zadnjih dneh, pa je razkritje o odtekanju tajnih podatkov iz Finančne uprave RS (Fursa), bolj znano kot slovenski Watergate. Vse kaže, da je šlo pri slednjem za dogovor med Golobom, sekretarko Golobove stranke Gibanje Svoboda Vesno Vuković in direktorjem Fursa Petrom Grumom, ki ga je nastavilo Gibanje Svoboda.

Konec za Goloba
Nista minili še dve leti, pa Robert Golob beži iz Slovenije, odreklo se mu je tudi omrežje globoke države, ki ga je pred slabima dvema letoma ustoličilo na mesto predsednika vlade. Zdaj naj bi slednje prisegalo na Klemena Boštjančiča, najslabšega ministra za finance v zgodovini samostojne Slovenije.

Manj kot dve leti po zadnjih parlamentarnih volitvah, ki so bile 24. aprila 2022, je za Goloba vsega konec. Golob je aprila 2022 govoril, da je napočil čas za ples. Plesu so sledile obljube o številnih reformah in časovnice. Ko ni bilo iz tega nič, smo bili priča obljubi, da obljub ne bo več, da bo le trdo delo, ki mu bodo sledili rezultati. Rezultatov ni, Robert Golob je potrdil, da mu delo ni blizu, v zadnjih mesecih je več na dopustu in bolniški kot na delu.

Da je z Golobom oz. njegovim golobovanjem konec, zdaj potrjujejo tudi vladi naklonjeni mediji. Ali kot je na omrežju X zapisal naš urednik Metod Berlec: “Zanimivo, celo na Radiu Slovenija v oddaji Dogodki in odmevi dopuščajo možnost, da bo v Gibanju Svoboda po včerajšnjem pretresu znotraj največje vladne stranke (odhodu Vesne Vuković, op. a.) prišlo do zamenjave prav na vrhu stranke in vlade, ker sta Vukovićeva in Golob tako močno povezana. Se pravi, da postaja čedalje bolj realna možnost, da bo finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič zamenjal (ponovno bolnega Goloba) na mestu predsednika stranke in vlade.” Robert Golob naj bi bil nato spet na bolniški, v četrtek ni vodil niti seje vlade. Zanj velja tudi, da je več na dopustu in bolniški kot na delu. Pospešeno ga zapuščajo tudi sodelavci, a o tem kasneje. Zdaj se posvetimo slovenskemu Watergatu.

RTV-novinarka in nekdanja poslanka Svobode Mojca Pašek Šetinc (Foto: Bobo)

Slovenski Watergate
Policija je uradno potrdila, da preverja sume kaznivega dejanja odtekanja tajnih podatkov iz Finančne uprave RS (Fursa), kar lahko poimenujemo kot slovensko afero Watergate, enega največjih političnih škandalov v državi, povezanih s pridobitvijo tajnih in zaupnih podatkov.

Zdaj že nekdanja predsednica parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nedovoljenega financiranja političnih strank in nekatere medije, Mojca Šetinc Pašek, je namreč prejšnji teden razkrila, da je Furs v državni zbor posredoval zelo obsežno dokumentacijo, ki naj bi razkrivala davčne tajnosti podjetij ter povezanih pravnih in fizičnih oseb za obdobje 15 let, torej od leta 2008. Na Fursu, ki ga vodi Golobov izbranec Peter Grum, so potrdili, da so v državni zbor poslali davčne podatke 19 zavezancev pa tudi sedmih fizičnih oseb.

Mojca Šetinc Pašek kot podpisana pod zahtevo v imenu parlamentarne preiskovalne komisije je vpogled v davčne podatke podjetij zahtevala oktobra lani, vendar le za obdobje preiskovanja, to je od 13. marca 2020 do datuma odreditve parlamentarne preiskave konec junija 2022. Prejeli pa so vse podatke za zadnjih 15 let. A kot bi to ne bilo dovolj, je nato Furs odločbo o poslanem z vsemi podatki podjetij javno objavil še na portalu vlade. Prekrili so le nekatera imena fizičnih oseb. Furs je tako še dodatno kršil zakon. Znano je, da so na seznamu preiskovanih podjetij tudi podjetja Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracijo, Nova24TV in Nova. Na seznamu so tudi izdajatelji nekaterih manjših portalov, ki ne tulijo v rog vladajoče levičarske nomenklature. Še posebej pa je Šetinc Paškova iskala podatke za izdajatelja portala Pozareport.si, ki je v lasti Bojana Požarja.

Šetinc Paškova je zdaj razkrila, da je Furs ravnal samovoljno, vse skupaj pa v dogovoru z Vesno Vuković (in Robertom Golobom), generalno sekretarko vlade. Slednja je očitno imela tudi dostop do vsega, kar je prišlo na komisijo. Vse protizakonito, ker jim zakon tega ne dovoljuje.

Šetinc Paškova je prejšnji teden javno razlagala, da je skušala nezakonito pridobljene dokumente iz Fursa vrniti, vendar naj bi v državnem zboru dejali, da to ni mogoče. Menda vse, kar pride v državni zbor, tam tudi ostane. Da so gradiva v digitalni obliki, pri čemer bi lahko samo odredila izbris, se očitno ni spomnila ali pa ni hotela. Menda pa naj bi odredila, da ima do gradiva dostop le predsednica komisije. Če kdo verjame. No, zdaj je predsednica komisije Tamara Vonta.

Goloba zapuščajo sodelavci
Goloba zapuščajo ožji sodelavci. Iz vlade je doslej odšlo šest ministrov, v zadnjih dneh pospešeno odhajajo tudi zaposleni v kabinetu predsednika vlade. Še pred tem je čez ramo vrgel Marto Kos, Tatjano Bobnar in Mojco Šetinc Pašek. Urška Klakočar Zupančič, soustanoviteljica Gibanja Svoboda in predsednica državnega zbora, je po začetni “zaljubljenosti” pristala na stranskem tiru. Golobovi so ji odvzeli tudi podpredsedniško mesto v stranki. Golob ji dolgo časa ni dvigoval niti telefona, dlje časa se nista pogovarjala, zdaj naj bi bila stvari zgladila do mere, da se vsaj pred javnostjo ne kažeta kot sprta politična sopotnika. Zaradi dogajanja v stranki je Klakočar Zupančičeva zavrnila kandidaturo za poslanko v Evropskem parlamentu. Kot najbolj priljubljena iz Golobove stranke naj bi bila nosilka liste. Golob je iz stranke vrgel tudi Roberta Pavšiča, vodjo kabineta predsednice državnega zbora. Da je Pavšič od takrat (več mesecev) na bolniški, je prejšnji teden razkril poslanec Zvone Černač.

Golobu se je že pred časom odrekla Marta Kos, nekdanja podpredsednica stranke. Želela si je kandidature za predsednico države, Golob jo je sprva podprl, nato pa jo javno osramotil, izdal. Javno je podprl Natašo Pirc Musar, izbranko Milana Kučana, o katerem v času podpore Kosovi ni imel lepih besed. Dejal je, da Kučan “velikokrat ustreli kozla”, govori neumnosti. Nato se je vrnil v njegovo naročje, Marta Kos pa je vrnila vse funkcije in se vrnila v Švico.

Tatjana Bobnar je bila ministrica za notranje zadeve iz kvote Gibanja Svoboda. Posloviti se je morala, ker ni sledila navodilom Roberta Goloba o odpustitvi enega od sodelavcev, ki ni bil po njegovi volji, ona pa je presodila, da sodelavec dela dobro in ni razloga, da bi ga odpustili iz policije. Pred tem je njegove zahteve izvrševala. Molčala je tudi, ko je Golob na vodilna mesta v policiji nastavljal kadre, za katere je vedel, da ga bodo zaščitili za čas, ko je vodil podjetje Gen-I v državni lasti. Bobnarjeva je odšla v kabinet predsednice države in nato na preiskovalni komisiji o delu policije Roberta Goloba globoko potunkala. Razkrila je njegove namene in način delovanja ter zoper njega vložila tudi kazensko ovadbo.

Mojca Šetinc Pašek je bila dolgoletna novinarka na RTV Slovenija. Tik pred volitvami leta 2022 je pripravljala prispevke v prid Robertu Golobu. Nato je oznanila, da kandidira na listi “njegovega” Gibanja Svoboda. Bila je Golobova težka pest, težka roka, lojalna tudi globoki državi. Kot takšna je bila imenovana za predsednico preiskovalne komisije za točno določene medije, ki navedenim niso naklonjeni. Golob je zahteval njeno zamenjavo, vrgli so jo iz stranke in ji odvzeli predsedniško mesto v zloglasni preiskovalni komisiji. Nadomestila jo je poslanka Tamara Vonta, sorodnica Staneta Dolanca, enega najtesnejših sodelavcev Josipa Broza Tita in nekdanjega notranjega ministra v jugoslovanski vladi pod vodstvom Milke Planinc. Šetinc Paškova, ki je po možu prav tako povezana z revolucionarno družino, Milan Kučan pa ji je podarjal rože, je zdaj oplela. Razloga dolgo ni razkrila. V zadnjih dneh pa se je zgodil preobrat. Povedala je, da je bila preiskovalna komisija ustanovljena z namenom uničenja Slovenske demokratske stranke (SDS). Hkrati je razkrila tudi podatke o delovanju Fursa, ko je direktor Peter Grum v državni zbor poslal dokumentacijo, ki je ne bi smel. Dobili smo slovenski Watergate, o katerem vodilni mediji ne poročajo veliko, vendar o tem v nadaljevanju.

Slika je simbolična. (Foto: STA)

Sodelavce po diktatorsko čez ramo
To pa še niso vse menjave, ki si jih je privoščil Robert Golob. Odslovil je tudi predsednika preiskovalne komisije o delu policije Miho Lamuta. Očital mu je, da je pri svojem delu presegel pooblastila, čeprav je državnozborska zakonodajnopravna služba presodila, da ni bilo tako. Dejstvo pa je, da bi v okviru te komisije morali zaslišati Roberta Goloba, pa tudi soočiti vodji Nacionalnega preiskovalnega urada in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Golob je tako s svojim početjem onemogočil nadaljevanje dela komisije, saj se doslej ni zgodilo še nič od tega.

Tatjana Bobnar je javno dejala, da je Robert Golob tak, da ko se odloči, vrže človeka čez ramo in se niti ne ozre več za njim. Golob je čez ramo torej vrgel večje število ljudi, sodelavcev in članov stranke Gibanje Svoboda. V zadnjem času so iz stranke sporočili, da z mesta generalne sekretarke z 31. marcem odhaja Vesna Vuković. Toda pri Vukovićevi je stvar drugačna. Golob jo umika v ozadje, kjer bo, oborožena s podatki, s katerimi ne bi smela biti, še močnejša. Na slednje je opozorila tudi Mojca Šetinc Pašek, ki dobro pozna strukturo in način delovanja tako Roberta Goloba kot stranke Gibanje Svoboda.

Velike kadrovske spremembe se dogajajo tudi v kabinetu predsednika vlade. Iz kabineta odhajajo njegove tesne sodelavke in državne sekretarke. To so Kaja Širok, v kabinetu zadolžena za kulturo. Da odhaja, je sporočila tudi Saša Leban, svetovalka za gospodarske zadeve. Lebanova je hčerka Rudolfa Lebana, znanega iz afere Patria, pa tudi iz zgodbe podjetja Iskra Delta in uvoza računalnikov.

Petra Škofic je bila pred vstopom v stranko Gibanje Svoboda dolgoletna LDS-ova predstavnica za stike z javnostjo. (Foto: STA)

Za mnoge verjetno najbolj presenetljiv pa je odhod Petre Škofic, vodje kabineta predsednika vlade. V obdobju med 1988 in 1990 je bila organizacijska sekretarka na Republiški konferenci Zveze socialistične mladine Slovenije ter kasneje svetovalka za odnose z javnostmi v Liberalni demokraciji Slovenije (LDS). Opravljala je tudi dela v državnem zboru, na ministrstvih za kulturo in za notranje zadeve. V kabinetu Roberta Goloba je predstavljala glas razuma, kolikor je to mogoče reči, tako jo ocenjujejo zunanji opazovalci. Škofičeva podrobnosti o odhodu in razlogov zanj ni razkrila. Nasledil jo bo javnosti neznani Luka Špoljar, kader nekdanje LMŠ. Poznavalci zato ocenjujejo, da je kabinet predsednika vlade v razsulu, Golob pa tako kot na drugih področjih nima kadra. Špoljarja naj bi mu bil priporočil Damir Črnčec, državni sekretar na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi Marjan Šarec. Sredi mandata se bo tako zamenjala tretjina kabineta predsednika vlade. V načrtu naj bi bila tudi zamenjava vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovca. Zamenjala naj bi ga Nataša Avšič Bogovič, poslanka iz Brežic.

Petra Bezjak Cirman iz RTV in njen mož Primož Cirman iz portala Necenzurirano (Foto: FB, STA)

Ko Golob nasede t. i. vplivnicam
Po nekaterih informacijah si Golob želi tudi zamenjavo na mestu direktorice vladnega urada za komuniciranje Petre Bezjak Cirman. Bezjak Cirmanova je nekdanja novinarka in nekdanja sindikalistka na RTV Slovenija. Njen mož Primož Cirman pa je eden vodilnih na portalu Necenzurirano. Oba sta Golobu zelo naklonjena, Bezjak Cirmanova pa naj bi bila kriva, da ocena dela vlade pada. Po zadnji anketi javnega mnenja delo vlade zelo pozitivno ocenjuje le še dober poldrugi odstotek vprašanih.

Hkrati si je Golob za osebno varovanje omislil še oblikovanje nove komunikacijske strategije in skupine. Pri tem očitno sledi zamislim spremljevalke Tine Gaber. Slednja se udeležuje tudi nekaterih sej vladnih odborov, nekatere trende podpore naj bi skušali obrniti z novo komunikacijsko strategijo in s pomočjo vplivnic. Robert Golob sodelavce, ki so mu pomagali do položaja, meče čez ramo, sledi pa t. i. spletnim vplivnicam; nekatere od njih so brez ustrezne izobrazbe in izkušenj ter dvomljivega slovesa. Državo postavlja na glavo in očitno je, da res želi pobegniti iz nje, čeprav je sam v začetku tedna dejal, da to ne drži. Pobegniti pa ne želi kamor koli, pač pa v Bruselj za evropskega komisarja za energetiko. To bi bilo šele veselje. Plesala bi vsa Evropa, podobno kot zdaj pleše Slovenija.

Ta struktura mora čim prej oditi”

Edvard Kadič (Foto: Polona Avanzo)

Edvard Kadič, politični analitik: “Če želimo v Sloveniji boljšo prihodnost, mora ta struktura čim prej oditi. Upravljanje z državo morajo prevzeti veliko manj arogantni, samozadostni in pokvarjeni ljudje, kot to razgalja slovenska verzija afere Watergate.”

Zlorabe zavestno, načrtno in organizirano

Pisateljica Milena Miklavčič (Foto: FB)

Milena Miklavčič, pisateljica: “Če gre verjeti skesanki (Mojci Šetinc Pašek, op. a.) in doslej je ni še nihče niti približno, kaj šele z dokazi demantiral, sta Robi Star in Ford Prefect oziroma najožje vodstvo Gibanja Svoboda za potrebe političnega obračunavanja z drugače mislečimi oziroma kritiki režima zlorabila državni zbor, njegova delovna telesa, institut strokovnih služb parlamenta, institut davčne tajnosti ter integriteto in strokovnost oziroma nepristranskost Finančne uprave RS. To sta storila zavestno, načrtno in organizirano. Pri tem so jima očitno stali ob strani, če že ne aktivno asistirali vsi tisti, ki bi morali tovrstno početje zatreti v kali.” Pojasnilo: Robi Star je Robert Golob, Ford Prefect pa naj bi bil psevdonim Vesne Vuković pri člankih na portalu Necenzurirano.

Vida Kocjan

Prispevek je bil prvotno objavljen v Demokraciji. 

Sorodno

Zadnji prispevki

Spomenika revolucije in Edvarda Kardelja ne sodita ob spomenik slovenske osamosvojitve

Predsedstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je izrazilo stališče,...

Po Golobovi napovedi o reformi zdravstva novih pet kirurgov dalo odpoved

Pred dnevi se je premier Robert Golob spet izprsil...

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...