Apel poslankam in poslancem državnega zbora k izvršitvi odločb ustavnega sodišča

Foto: STA

Spoštovani poslanke in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije,

spodaj podpisani profesorji in predavatelji prava se oglašamo v zvezi z neizvrševanjem odločb ustavnega sodišča s strani državnega zbora. Ker je Slovenija pravna država, so odločbe ustavnega sodišča zavezujoče in še posebej oblast jih mora spoštovati. Vaša dolžnost kot izvoljenih predstavnikov ljudstva je odločbe ustavnega sodišča izvršiti pravočasno in v celoti, v skladu z njihovimi nameni in cilji.

Kot je dobro znano, so doslej vse strokovne pravne službe tako vlade kot državnega zbora ugotovile, da je predlog zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga je pripravilo ministrstvo, v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča U-I-269/12 in zato protiustaven. V vsaki normalni demokratični in pravni državi, za katero je značilno, da oblast spoštuje najmanj odločbe svojih sodišč, to nujno pomeni, da takšen predlog zakona ni zrel za nadaljnjo obravnavo in ga mora zakonodajalec zavrniti.

Spomnimo, v tej zadevi je ustavno sodišče odločilo, da je državni zbor kršil pravico otrok in njihovih staršev do brezplačnega obveznega osnovnošolskega izobraževanja ne glede na ustanovitelja šole. Presodilo je, da državni zbor za poseg v to pravico ni ponudil nobenega ustavno dopustnega razloga. Vladajoča koalicija v sestavi prejšnjega državnega zbora je več kot tri leta odločbo ustavnega sodišča preprosto ignorirala. Pravice slovenskih otrok do enakopravne obravnave na področju obveznega osnovnošolskega izobraževanja so tako ostale kršene.

Tako ravnanje je ustavnopravno nevzdržno in nezdružljivo s temeljnimi pravnimi postulati Evropske konvencije za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Potem ko je tako stanje trajalo cela tri leta, se je tedanja oblast odločila spremeniti ustavo, a tudi za to ni navedla prav nikakršnega ustavno dopustnega razloga, ki bi prestal vsaj presojo razumnosti. Slovenska pravna stroka je zato presodila, da gre za zlorabo pravne oblike ustavnega amandmaja, ki tudi zato ni bil sprejet. Odločba ustavnega sodišča pa je ostala vse do danes ne samo neizvršena, temveč se jo skuša celo izigrati tako, da bi bili njeni pobudniki še na slabšem, kot so bili pred sprožitvijo ustavnega spora.

V iskreni skrbi za stanje pravne države na Slovenskem vas zato spodaj podpisani pozivamo, da izpolnite svojo ustavno dolžnost: da zavarujete integriteto slovenske ustavne demokracije na splošno in še posebej zagotovite spoštovanje človekovih pravic prizadetih posameznikov, tako da izvršite to in ostale neizvršene odločbe ustavnega sodišča.

Dr. Matej Avbelj, Dr. Janez Čebulj, Dr. Veronika Fikfak, Dr. Borut Holcman, Dr. Jernej Letnar Černič, Dr. Andraž Teršek, Dr. Jurij Toplak, Dr. Verica Trstenjak

 • Vera

  Pravkar teče razprava v DZ-u , trenutno razpravlja ga.Jelka Godec . Vredno poslušati in gledati .

 • althar

  Ehehe, komunisti in njihov trenutni komedijant na oblasti seveda ne razumejo besednih zvez, kot so “integriteta ustavne demokracije” ali “spoštovanje človekovih pravic posameznikov”, zato bo ta apel žal brez učinka.

  Vladajo nam bedaki v službi pokvarjencev press

 • Olga101

  Šarec, kdo dela sramoto Sloveniji?!!

 • Andrej

  Težko, da bo falirana mladina upoštevala pamet sivih las.

 • RATATA

  Akademik Šarec drmr Marjan,
  si nikakor ne pusti apelirati nekim profesorjem in predavateljem prava, saj je nadomestil nesposobnega “profesorja prava” in dolgoletnega šefa zakonodajno pravne službe Državnega zbora RS Cerarja prof.drmr amwaj Mira
  in s tem dokazal, da prešiša vse v osamosvojeni socialistični Republiki Sloveniji! Dokaz za to je njegov položaj Predsednika Vlade osamosvojene SRS, pa i širše, celo do Šmarce in Tuhinjske doline.

  • karpelec

   Za to, kar so si imislili so vklopili buldožer in jih strokovnjaki nič ne brigajo- za vse so gluhi in slepi in gremo brez ovir naprej.

  • samotoje

   Najmanj do Motnika, res je.

   • RATATA

    Motnik je bil v tistih cajtih zelo pomemben. Zdaj je pa v totalni senci gozda. Ampak Motničani so aktivni. Za knjižnico skrbijo in s predstavami se ubadajo…. gledališče pa to… nastopi…pevci…. lepo!!

 • pajot

  Glas vpijočega v puščavi.

 • dob

  Kdor apelira – drek požira!
  Tega me je naučil 6 let star mulc, drži pa kot pribito.

 • samotoje

  Pravniki niso “ta pravi”, ergo tudi njihov apel ni pravi. Bodo Darko Štrajn, Repovžek, Turnšek in druge podobne eminence povedali, kako je prav. Aja, pa Kučan je tudi pravnik. Šarec pa ne, on je popravnik.

 • Slovenec 33

  Debili se imajo za prvorazredne,

  -ne vedo, kaj je ustava
  – ne vedo kaj so prisegli
  – ne dojamejo, da obstaja domoljubje
  Tako je obnašanje IDIOTOV in Bog nam pomagaj

 • Nata

  + + + + + + Danes ni enostavno izpostavljati se!!

  Zato samo klobuk dol pred redkimi, ki si upajo.
  Bi pa morali vse te apele poslati vsem inštitucijam EU.
  ZNOVA IN ZNOVA !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!