Balkanski tango Merklove in Macrona

Foto: epa

Zadnji neformalni vrh držav Zahodnega Balkana, ki je bil 29. aprila v Berlinu ter sta ga gostila kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron, je pokazal, da se v Evropski uniji počasi vključuje merilnik geopolitičnih tektonskih sprememb.

Osrednja tema poleg protokolarnih je bila v bistvu ta, da se državam Zahodnega Balkana neformalno sporočita dve zadevi: prva, da širitve EU v kratkem ne bo, in druga, da morata Srbija in Kosovo rešiti svoj problem brez sprememb obstoječih meja. Zelo nenavadno je, da sta si Merklova in Macron neposredno pred evropskimi volitvami kar nenadoma zaželela ti dve “pomembni” sporočili prenesti najmanj vplivnemu in najrevnejšemu bloku držav na evropski celini.

Pri drugem sporočilu se bom zadržal le na kratko, ker je jasno, da se problema s Kosovom nikakor ne more rešiti na način, ki ga predlagata ta dva evropska voditelja. Problem Kosova lahko rešijo samo tisti, ki so ga ustvarili, ZDA in Združeno kraljestvo; njihov model za rešitev (ki ga že dalj časa zagovarjajo v znanstvenih kabinetih v zahodni hemisferi) pa je točno nasproten tistemu, za katerim stojita Merklova in Macron. Jasno je, da se brez prekrojevanja meja Kosovo ne more rešiti tako, da bi bila zadovoljna Beograd in Priština hkrati.

Motiv za to, da se Berlin in Pariz vmešata v reševanje kosovskega vprašanja, je obupen poskus pariranja vse močnejši navzočnosti in vplivu administracije predsednika Trumpa v srednji in vzhodni Evropi.

Očitno je, da nekaj držav, kot so Poljska, Madžarska in Italija, dobiva podporo ZDA pri njihovi nameri, da na prihodnjih evropskih volitvah zmaga želja po Evropi suverenih držav in ideja o Evropi kot super-državi. Prav zaradi tega sta se v želji, da bi nasprotovala ZDA, pet minut do dvanajstih Merklova in Macron odločila, da odgovorita z vmešavanjem v Kosovo (protektorat ZDA) pa tudi s splošnim vmešavanjem po vsem Balkanu. Pravzaprav je zelo verjetno, da sta se dve temi odprli samo zato, da bi s tem dobili majhno prednost pred nasprotniki v prihodnjih evropskih nemirih.

Ljupčo Zlatev je makedonski novinar.

Sam koncept bloka, imenovanega “Zahodni Balkan” (nekdanja Jugoslavija v družbi s še nekaj nefunkcionalnimi državami), je otrok prav tistih akademskih elit, ki sedaj stojijo za Merklovo in Macronom. In od tam, ironično, je videti, da se je nemško-francoski politični tandem odločil, da bo svojemu otroku neformalno sporočil, da je projekt propadel oziroma da vsaj miruje, dokler se ne konča veliki obračun.

To neformalno srečanje je bila neformalna klofuta predsednikom vlad Makedonije, Albanije, Srbije, Črne gore in BiH, ki so jim subtilno sporočili, naj pozabijo, da bi v naslednjih desetih do petnajstih letih dobili možnost, da postanejo del EU. Novinarji so opazili, da je makedonski premier Zoran Zaev, ki se je takrat soočal s predvolilno kampanjo v Makedoniji, rotil Merklovo in Macrona, da bi javnosti sporočila, da obstaja vsaj majhna možnost za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU v juniju, vendar je bil njegov trud zaman.

Že nekajkrat je Macron dejal, da se bo Zahodni Balkan v celoti integriral v EU takrat, ko bo EU rešila svoja notranja vprašanja in se reformirala, do takrat pa ne bo niti “š” od širitve. In vse to se lahko zgodil le, če bo na evropskih volitvah njegova opcija osvojila prepričljivo večino (kar je ta čas enako kot čudež), zato se lahko on sam in tudi njegov ideolog Henri Bernard Lévy kar lepo poslovita od ideje o Evropi kot superdržavi. Od tod tudi zavora, na katero sta za Zahodni Balkan pritisnila z Merklovo. Očitno je, da nameravajo njuni idejni partnerji nasprotovati stališčem ZDA glede Evrope in načrtujejo še močnejši udarec suverenistom, kot sta Viktor Orbán in Matteo Salvini ter drugi. Vendar bo to mogoče le, če jim uspe zmagati, možnosti za kaj takega (kar sem že dvakrat povedal) pa so zelo majhne.

Na koncu koncev se zdi, da bo Zahodni Balkan ostal pozabljen in zapuščen v rokah svojih korumpiranih voditeljev, medtem ko se bo Evropa ukvarjala sama s sabo. To žarišče permanentne krize pa nikomur tam zgoraj ni potrebno, ker je v srcu Evrope na vidiku velika kriza brez jasnega epiloga.

Takšne težnje napovedujejo, da sledijo leta nedefinirane EU, v kateri nikoli ne bo jasnega geopolitičnega zmagovalca. Balkanski tango Merklove in Macrona je uvertura v dolg evropski tango, katerega gledalci bomo po evropskih volitvah.

Slovenija ima lahko kot ena zrelejših pripadnic tega bloka zaradi očitnega zaviranja, ki ga bodo doživele države južneje od nje, ekonomske in migracijske posledice zaradi tega. Zaradi znatne ekonomske superiornosti bi lahko bili trgi Zahodnega Balkana še večji plen za Slovenijo, vendar pa se bodo zaradi zaviranja procesov ustavila tudi gospodarstva.

Ljupčo Zlatev

 • RATATA

  Francoski predsednik Emmanuel Macron se je v zadnjih letih v Evropi uveljavil kot eden najvidnejših zagovornikov multikulti globalizma.
  Je up vseh, ki želijo pospešeno federalizacijo EU in vzpostavitev Združenih držav Evrope.
  V tem smislu je zaveznik in naslednik nemške kanclerke Angele Merkel.
  Zato mora biti onemogočen!!

  • Anton

   aktualni predsednik Francije, znan kot postrežček sotonistov, bo dobil od slednjih zlati red za usluge na področju islamizacije Francije

   sarkazem press

 • Zgornji

  POKVARJENI LJUDJE SO SE NAM PRIGREBLI NA VLADO, IN SEDAJ NADALJUJEJO Z UNIČEVALNIMI POHODI ZA POPOLNO UNIČENJE DRŽAV !!! ! !!!

 • Franc Šink

  Se vidi da Macron uživa v družbi starejših žensk.

  • Steiermark

   On, kot smo lahko opazili, v zadnjih mesecih, raje uživa “od zadaj” ob svojih mladih in mišičastih telesnih stražarjev….

  • xtc

   Jep!
   In to predvsem grdih.

   • Franc Šink

    Ponoči so vse krave črne.

 • lili pili

  Dober komentar, pravilno ukotavlja, da so jo jugo pravzaprav unicili od zunaj amerikanci in uk.

  • xtc

   Jep!
   In to samo s tem,ker niso hoteli več nič več posoditi prezadolženi in ekonomsko nikoli rentabilni socialistični tvorbi,ki je bila vse od nastanka napreje ekonomsko potapljajoča se barka živeča od tzujega denarja.

   • lili pili

    Ja cudno da so grkom, jugo dolg je bil pickin dim proti grciji, cela evropa je morala pomagat…

 • Morala

  Marsikaj sta uničila in tudi EU poka po šivih! Raje naj red delata doma. Za revne ex-yu ni več prostora v EU….cjoj…

 • xtc

  Evropejci sploh pa Nemci in Francozi nikoli niti sedaj ne bodo rešili ničesar,le zakuhali vojno kot vedno v zgodovini,še posebej zaradi politikov ki so prikriti socialisti,multikultarji,anarholiberali in socialisti,je verjetnost vojne še večja.
  Če bo poraz socialistov,multikultarjev in anarholiberalov v EP hud,bo Britanija odšla z lahkoto,kajti nebodo več imeli moči spodkopavati njenega odhoda preko IRE in hujskanja Škotov,seveda pa je s tem tudi odprta pot,da se bodo lahko države ,ki jih bo preveč tlačila Beruseljska birokratskomultikulti anarholiberalna diktatura v skupini pobrale iz EU,kar pa je tudi bodisi konec EU,kot jo danes želijo socialisti,anarholiberali in multikultarji,bodisi drastične spremembe v modelu same EU.
  Ravno ,ravno zato se Merckelci in Macronu zelo mudi z demontažo krščanstva,čim hitrejšem uvozu muslimanov,s katerimi bi nato na hitro popolnila “skupno EU vojsko” v s poveljstvom v Bruslju in ,ki bi pobijala tiste Evropejce in vlade,ki se Brusljo multikulti kraciji nebi pustili ukloniti.Gre pa za zelo nevarno stvar,saj se lahko ti oboroženci-ki nikakor ne bodo zvesti Bruslju-Merckelci in Macronu sprevržejo v okupatorje pod poveljstvom svojih imamov in ravno na to je opozarjal tudi Nosterdamus,ko je predvidel 30 letno notranjo vojno v Evropi preden se bo le ta oteplaislama in socialistov in kot kaže sta ravno Macron in Merckelca ter FALSE desne stranke ,glede na njih dejana res ključ do skorajšnje vojne v EU.
  Zanimivo bo videti kje se bo to začelo,bodisi v na Kosovem,Franciji aki Nemčiji.

 • soc

  In tako nas EU in Balkanci tlačijo nazaj iz Srednje Evrope na Balkan… Višegrad, kje si???