Bataclan se vrača

Gregor Preac (Foto: Demokracija)

13. november 2015. Ljudje-bombe pred pariškim stadionom Stade de France, napad na diskoteko Bataclan in pariške kavarne. 130 mrtvih, okrog 490 ranjenih. Masaker. ISIS. V imenu Alaha. Alah je velik! Prekrasen bog, prekrasni ljudje, ki mu tako sledijo! Zagotovo vera miru! Kajti samo vera miru je sposobna tako »umirjati« ljudi!?

13. marca 2016 je sledil napad na bruseljsko letališče in postajo bruseljske podzemne železnice: 35 mrtvih, 340 ranjenih. 14. julija 2016 je v terorističnem napadu s tovornjakom na obmorski promenadi v francoskem letovišču Nici umrlo 87 ljudi. Še vedno drži sodobni evropski teroristični rekord Al Kaide z bombnim napadom na madridski železniški postaji 11. marca 2004 s 193 mrtvimi in okrog 2000 ranjenimi.

Je islamofobija, če se vprašamo, kako bo s terorizmom v EU letos? Morda ni slabo varnostnih služb opozoriti, da je ramadan letos med 2. aprilom in 2. majem! Ali pa je tudi to islamofobija posredno omeniti, da je verjetnost terorizma okrog ramadana statistično največja?!

Pred dnevi je bil na maratonskem procesu v Parizu, ki se je začel 8. septembra 2021, in to skoraj šest let po masakru v Bataclanu, prvič zaslišan edini preživeli od deseterice napadalcev Salah Abdeslam, 32-letni francoski državljan maroškega rodu, rojen v Bruslju v razvpiti muslimanski četrti Molenbeek. Sodijo 20 osumljencem, ki naj bi sodelovali v napadih ali načrtovanju, v logistiki, tudi šestim v odsotnosti (pet jih je verjetno umrlo v bojih v Iraku in Siriji, eden je v zaporu v Turčiji). »Potratni« proces naj bi potekal do maja 2022 s 145 dnevi zaslišanj, 330 odvetniki, izpovedmi 300 prič … Osumljenec Salah Abdeslam, ki je sodeloval v načrtovanju, v napadu nosil jopič z razstrelivom, ki pa je zatajil ali si je Abdeslam na koncu premislil »poleteti v raj«, si je na sodišču drznil izreči: »Nikogar nisem nikoli ubil, nikogar nikoli ranil, nisem nobena nevarnost za javnost!« No, habibi, Abdeslam, pobijanje bi lahko preprečil, če bi javil policiji. Vedel si, sodeloval in zdaj se imaš za nedolžnega? Ti to dopušča vera?

V čem je težava islama
Težava islama je, da ni (samo)kritičen ne odgovoren in da so džihadizem, radikalizem, fundamentalizem pravzaprav srce, bistvo, smisel islama, pravovernost. Večina v islamu džihadizem in terorizem odobrava ali v strahu pred radikaliziranimi nasilniki zločinov islama javno ne obsoja oziroma ne stori nič, da se radikalizem ustavi, izkorenini. Kako naj se, ko pa vse izhaja iz Korana, ves džihadizem, vse nasilje, vse sovraštvo, vsa vojna proti nevernikom! Sodniku je Salah Abdeslam povedal tudi približno tole: »Po šeriatskem pravu ne more noben musliman izstopiti iz islama, ne biti ubit brez maščevanja, ne živeti v suženjstvu. Svojo vero lahko živimo, kot želimo; ne bomo spremenili vere, da bi zadovoljili druge! Ko sem videl, kako ubijajo moje brate v Siriji, sem moral nekaj storiti!«

Kot suženjstvo je Abdeslam, kar sklepam po izjavah mnogih muslimanov, ki sem jih srečal na poteh, pa po besedilih islamskih »učenjakov«, najbrž mislil, da priseljeni muslimani v Evropi živijo v sužnosti, ko se morajo prilagajati demokraciji, pluralizmu, sekularizmu, drugim veram, običajem, kulturam, ateizmu, enakopravnosti žensk, prepovedi burke in nikaba v javnosti v Franciji! 

Pred radikalizmom se po navadi ukvarjajo z drogo
Večina mladih teroristov v napadu na Bataclan je bila iz bruseljske četrti Molenbeek, po rodu pa Maročani. Tam so družina, sosedje, soseska štiri mesece pred policijo uspešno skrivali Salaha Abdeslama! V Belgiji je že obsojen na 20 let za sodelovanje v terorističnih napadih v Belgiji. Mnogi teroristi so se pred radikalizacijo ukvarjali s prodajo drog, mnogi bili »party animals«, torej zabava, ples, alkohol, droge, ženske. Potem udari vera nazaj. Vsajena moškemu otroku. Nasilje vere, družine, okolja, kulture, geta, sveta prednikov, srednjeveških običajev, knjige. Maščevanje. Tiktakajoča bomba!

Bo po procesu Salah Abdeslam med muslimani Francije, Belgije, Maroka, EU, BiH, Slovenije in sveta junak ali zločinec? Po poteh v islamskih državah še zmeraj pogosto naletim na slike Osame bin Ladna in besede, da je Osama junak, šahid-mučenik, borec za svobodo in zmago islama!

Gregor Preac