fbpx

Bila je nekoč ustavna obtožba

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Novo leto je seveda samo koledarski pojem. V naši državi se čas meri drugače, pravzaprav bi še nedavno lahko rekli, da je marsikaj drugače kot drugod, pa nas je Evropska unija veselo presenetila s slepim sledenjem politiki Angele Merkel in njenih satelitov. Tako da prebujeni, kot smo, vemo, da so svoboda, enakost in pravice lepo zveneče besede, tržno blago, ki vam ga politiki radi prodajajo prek vdanih medijev. Kot so, vsaj včasih, prodajali v cirkusih sladkorno peno. Če dobro pomislim, je bila tista pena, ki je nisem nikoli okusila, rdečkaste barve in vsak poskus ali namig, da jo morebiti le pokusim, je mama že v kali zatrla. Ko sem obiskala cirkus s svojim otrokom, sem si zabičala, da tega ne bom ponovila, vendar, glej ga zlomka, hči ni niti za sekundo pomislila, da bi nekaj, kar se je drugim otrokom vleklo od ust do konca rok in naokrog, sploh pokusila. Pri tem je ostalo. Ali cirkusi sploh še pridejo v mesto in ali prodajajo sladkorno peno, ne vem, je pa nekaj rdeče lepljivega v mojem spominu, kar mi vedno znova prikličejo mediji in t. i. leve stranke. Torej moj poskus nagiba proti rdečemu, lepljivemu, raztegljivemu je bil v kali zatrt v zelo zgodnji fazi razvoja, ko še nismo niti pomislili, da živali neznosno trpijo, ko skačejo skozi goreče obroče ipd.

Da demokracija v resnici živi le v neki fikciji, je ugotovil naš predsednik vlade, ki je pravljico o demokraciji uspešno tržil otrokom po vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol, kadar po naključju ni njihovim mamam prodajal izdelkov Amway. Moja generacija pa je v demokracijo iskreno verjela. Seveda ne v domačo, ampak v tujo, v tisto, ki smo jo okušali, ko smo pogledali prek meje, v parlamentarno demokracijo, v svobodo izražanja političnih prepričanj, verskih prepričanj, tržno gospodarstvo … Prepričanje, da bo razpad socializma in vstop v EU avtomatično spremenil ljudi, je bilo povsem napačno, vendar verjetno brez tega prepričanja ne bi okusili niti tisto malo demokracije, ki smo jo imeli proti koncu prejšnjega in na začetku tega tisočletja.

Zdaj pa se je čas obrnil. Res je leto 2018, lahko pa bi bilo 1914, ko se je začela prva svetovna vojna. Ve se, da je bil temeljni vzrok v številnih navzkrižjih med evropskimi državami, tekmovanju za surovine in trge nerazvitih držav. Torej ne veliko drugače kot danes. Balkanske vojne pred tem seveda niso doprinesle ne k rešitvi ne k miru, temveč nasprotno. Povod, ne vzrok, pa je bil sarajevski atentat.

In Bosna ostaja delček Balkana, ki nas je včasih zabaval s svojo zaostalostjo, z Bosancem lastnim humorjem kot sinonimom za neumnost, Mujo in Haso, včasih v družbi s Fato pa so nastopali v vseh šalah, kjer ni bilo Gorenjcev ali Budimirja Lončarja. O Titu ni bilo veliko šal, spominjam se le ene, in sicer, kako se je začela Titova oporoka: “Ako slučajno umrem …”

Bivšo državo so nam dokazano vodili morilci in kriminalci
Malce daljši uvod v dogajanje prejšnjega tedna v parlamentu nam je potrdilo, da ni pravne države in da je čas, da prenehamo govoriti o dveh pravnih državah, ker nismo sposobni imeti niti ene, in da ni pomembno, kaj narediš, temveč to, kdo si. Za vsak primer, ker nikoli ne veš, so mediji mimogrede skonstruirali še zgodbo z bosanskim kreditom, ki so jo kot smrtni greh naprtili stranki, ki je predlagala ustavno obtožbo. Tokrat ni bilo več milosti za Bosance, pa naj mi oprostijo, tokrat so jih levičarji prikazovali kot davčne utajevalce in goljufe z denarjem sumljivega izvora. Seveda sta Mujo in Haso iz vicev še kako živa in prepričana sem, da Bosanci v Sloveniji niso razumeli, da jih t. i. demokratične leve stranke uporabljajo namesto žetonov, ko igrajo politično ruleto. Če se bodo pravila spremenila in bo ta postala ruska ruleta, jih bodo brez dvoma na povsem enak način spet žrtvovali za višje cilje. Ta del, priznam, me je po eni strani presenetil, po drugi, ker sem zagrizena Slovenka, razveselil. Očitki, ki so leteli na desno stran političnega prostora od t. i. izbrisanih dalje, so se pokazali kot ničevi in pokazali, da levi dvorjani uporabljajo »južnake« samo kot vložke, s katerimi kupčujejo na političnem trgu. Ne več ne manj.

Zakaj je bila ustavna obtožba zoper predsednika vlade zavrnjena? Ne, ker ne bi predsednik vlade eklatantno kršil zakonov in Ustave, temveč prav zaradi tega.

V tej državi imamo že zelo dolgo problem z razumevanjem prava.  Bivšo državo so nam vodili dokazani morilci in kriminalci. Svoje znanje so črpali od večje in starejše sestre KPJ, od KP Sovjetske zveze. In učenec je v mnogočem prerasel svojo učiteljico. Nedavno sem ponovno prebrala t. i. deset božjih zapovedi komunističnega prava in reda, kot jih opredeljuje Falanadysz Lech, ne po naključju Poljak. Pravni red v Jugoslaviji se ni veliko razlikoval od pravnega reda socialističnega vzhoda pod vplivom SZ. Ko boste prebrali te zapovedi, boste videli, da v nasprotju s Poljaki in ostalimi bivšimi državami sovjetskega bloka te še vedno v polni meri »spoštujemo« v Republiki Sloveniji.

  1. “Pravo je podrejeno političnim ciljem in interesom vladajoče skupine, nad pravom prevladuje politika, ki je pravo ne omejuje.”

Vam je kaj znanega tukaj? Miro Cerar, ustavna obtožba? Ahmadi? Magna? SDH? Drugi tir? Odvzem mandata JJ? Neupoštevanje odločb Ustavnega sodišča? Uničenje dokazov, ki bremenijo visokega politika levice, in ponarejanje dokazov, s katerimi obremenijo predsednika SDS?

  1. “Pravo je politični instrument vladajoče stranke, ker tej stranki omogoča, da na raven zakona povzdigne karkoli želi in s tem obveže celotno družbo.”

Spomnite se Lex Magna, Lex Mercator, Zakona o drugem tiru …!!!

  1. “Družba kot celota in družbene skupine zunaj vladajoče stranke nimajo dejanskega vpliva na vsebino prava in na proces njegovega ustvarjanja.”

Financiranje referendumske kampanje vlade je natanko to. Vlada z davkoplačevalskim denarjem podpira akcijo proti referendumu, na katerem bi isti davkoplačevalci odločali o porabi denarja. Vlada ni naredila nabirke pri ministrih, pa da bi nekaj pridali poslanci vladajoče koalicije in vladajoče stranke same. Ne, da boš glasoval proti samemu sebi, so te prepričevali s tvojim denarjem.

Bravo, to so brez dvoma izkušnje iz prodaje Amwaya!

  1. “Človekove pravice in državljanske svoboščine so zaščitene le do tiste mere, ko sovpadajo z interesi skupine na oblasti.”

Blagoslov OŠ s strani RKC je kršitev človekovih pravic!!! Zdravljenje pobeglega in za azil v BiH prosečega Jurčka Cekute v Sloveniji so brez dvoma človekove pravice, srčna operacija Igorja Bavčarja pa že malo manj.

  1. “Politične oblasti pravo ne zavezuje, ta oblast je edina skupina, ki lahko pravo spreminja in krši.”

Zadržanje izvršitve odločbe o izgonu brivca Ahmada? Nespoštovanje odločbe Ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol? Dodatki za pripravljenost, ki so jih in jih verjetno še prejemajo člani vladajočih strank.

  1. “Pravo se navzven predstavlja z demokratično podobo, ki v praksi nikoli ne deluje.”

Ali ni lep primer tega uravnoteženost programov nacionalne TV? RTV vsakodnevno grobo tepta pravice prisilnih plačnikov in gledalcev do objektivnih informacij, ki jih imajo po Zakon o RTV. Sodno preprečevanje raziskovanja parlamentarne preiskovalne komisije o bančnih zlorabah. Takšno ravnanje je povsem v duhu te zapovedi.

  1. “Pravo ustvarja zakonodajno telo, v katerem stalno prevladujejo vladajoča stranka  in druga državna telesa, ki so tej stranki popolnoma podrejena.”  

Koliko zakonov, ki jih je predlagala SDS, je parlament sprejel, koliko amandmajev? Spremembo Ustave, s katero bi negirali in nogirali ustavno odločbo, je preprečil poslanec madžarske manjšine. Hvala mu! Zakon o dostopu do arhivskega gradiva, ki preprečuje ali močno otežuje delo raziskovalcem, zgodovinarjem, publicistom, pa so podprli kar vsi po vrsti, z izjemo SDS.

  1. “Neodvisnega telesa, ki bi ocenjevalo skladnost zakonov z Ustavo ali mednarodno konvencijo, ni. Kar zadeva zaščito človekovih pravic in državljanskih svoboščin, tako ustava kot mednarodni sporazumi obravnavajo kot deklaracije brez neposredne uporabe v praksi.”

Da ne pozabimo, kako to v praksi izpeljemo v Sloveniji: dr. Jasna Murgel, sodnica, poslanka vladajoče stranke, na fružbenem omrežju izjavi: »Menjamo sodnike na Ustavnem sodišču!«

  1. “Uradna propaganda prikazuje pravo kot izraz prizadevanj večine državljanov ali družbe kot celote.”

Množično ploskanje pravilom zaporniških paznikov, ki na vratih sodišča ponižujejo vrhovnega sodnika kot tudi vse ostale, je svež primer uporabe te zapovedi. Boljše propagande verjetno tudi Joseph Goebbels ne bi zmogel.

  1. “Teorija prava in znanstveno proučevanje prava naj bi upravičevala potrebo za obstoječim pravnim sistemom, njuna dolžnost je, da ga opazujeta in utrjujeta, pravni poklici so dolžni sodelovati z oblastjo in ščititi in podpirati njene interese.”

Obsodba in zaprtje predsednika največje politične stranke pred volitvami in številna pravna mnenja o odvzemu mandata, menjavah v nadzornih svetih, zdravstvene reforme, za katere se najemajo upokojeni bivši politični funkcionarji in »strokovnjaki«. Vse to najdemo pod to točko in še marsikaj drugega.

Bodi dovolj. Teh 10 zapovedi socialističnega prava, ki so veljale, je zapisal Lech Falandysz leta 1991 (vir: Brezpravje, Roman Ferjančič, Lovro Šturm), misleč, da govori o preteklosti. Z le nekaj primeri sem vam pokazala, da je opisal našo sedanjost. Zato tudi nimamo ustavne obtožbe predsednika vlade, ampak kredit, ki ga je najela opozicijska stranka, zato nimamo države, ampak pašaluk, zato imamo mafijo in nobenega Di Pietra. Žal. Zato so čakalne dobe v zdravstvu vsak dan daljše, prispevki in davki vsak dan višji, državljani pa vsak dan bolj otopeli.

Bo kaj le zmotilo vaš zimski spanec?

Lucija Šikovec Ušaj