fbpx

Bojte se nasvetov WHO!

Jože Biščak, odgovorni urednik tednika Demokracija.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v “boju” proti covid-19 dolgo vztrajala pri stališču, da “splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna”. Temu mnenju sta se pridružila Evropski urad WHO ter Center za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (ECDC), v Sloveniji ga je zagovarjal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki ga je do sredine marca poosebljala Nina Pirnat, od takrat naprej kot v. d. direktorja Ivan Eržen. Slednji je celo napadel slovensko vlado, češ da so njeni ukrepi za zajezitev širjenja okužbe pretirani in prestrogi.

Nato je v začetku tega tedna prišlo do preobrata. Omenjene “strokovne” organizacije niso več trdile, da maske niso potrebne, nenadoma so začele podpirati države, ki svoje državljane spodbujajo k nošenju mask. Težko verjamem, da so bili strokovni razlogi kaj drugačni kot prej, vse bolj sem prepričan, da se je globalna organizacija (in z njo nacionalne izpostave), ki je bila najbrž ustanovljena z dobrimi nameni, spremenila v spolitizirano in koruptivno družbo.

Da pa bi uradniki obdržali svoje dobro plačane položaje, se pač obračajo po vetru z vonjem po denarju. V zadnjem poldrugem desetletju je za taka “čudna” ravnanja več dokazov: od poceni nakupa cepiva proti malariji, kar je povzročilo smrt deset tisočih otrok v Afriki, prek popolne (namerne?) neučinkovitosti v boju zoper tuberkulozo in ebolo do COVID-19 danes.

Škandalozno in koruptivno ravnanje globalne zdravstvene organizacije
Ko so kitajske komunistične oblasti januarja končno priznale, da v Wuhanu razsaja “neznan” virus, in ko so iz Evrope prišla prva opozorila, da je treba blokirati kitajske lete na staro celino, je WHO mirila svetovno javnost, da ni jasnih dokazov, da se virus razširja s stiki med ljudmi. Ko je nekaj dni pozneje bilo dokazano, da se virus prenaša prav s stiki med ljudmi in je bila zaznana prva okužba v Evropi, smo lahko slišali, da je covid-19 nekakšna oblika gripe. Ko je Italija postala žarišče izbruha in so ljudje začeli umirati tudi v Evropi, so se različni strokovnjaki in svetovni voditelji še vedno ukvarjali s podnebnimi spremembami. Ko je prišla streznitev, je bilo že prepozno. Število žrtev se bliža številki 100 tisoč, število potrjeno okuženih že merimo v milijonih. Največji del krivde za prepozen in povsem zgrešen odziv nosi prav WHO s svojimi nacionalnimi izpostavami v obliki različnih inštitutov za javno zdravje.

Foto: STA

Kako škandalozno (predvsem koruptivno) ravna in se odziva globalna zdravstvena organizacija, postaja že simptomatično. Nekoč je trdila, da ni povezave med kajenjem in pljučnim rakom. Seveda je bila tobačna industrija za tako trditev globoko hvaležna v obliki enormnih donacij in sponzorstev, ki so šli na vse mogoče naslove in račune. Ko je postalo moderno govoriti o globalnem segrevanju, se je priključila trendu in nastavila mošnjiček, kajti boj proti podnebnim spremembam postaja najhitreje rastoča “gospodarska” panoga, kjer se že danes obračajo milijarde evrov. Tudi njen “boj” proti mesni industriji ni ostal neplačan.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije. (Foto: epa)

Skratka, ko boste ob naslednji krizi poslušali nasvete WHO in posamezne nacionalne organizacije, kako za njo papagajsko ponavljajo škodljive usmeritve, storite dvoje: prvič, primite se za svojo denarnico; in drugič, zase in za svojo družino boste naredili največ, če boste ravnali po zdravi pameti. Ko WHO deli nasvete, ljudje običajno umirajo. To danes s solzami v očeh za preminulimi spoznavajo v Španiji, Italiji in Franciji. Tudi v Sloveniji bi bilo tako, če ne bi nova vlada sprejela odločnih ukrepov, ljudem pa svetovala (v nasprotju z NIJZ), naj nosijo maske, četudi so doma narejene. Bolje kakršnakoli zaščita kot nobena je tudi recept tistih držav, ki se ta čas najbolj uspešno bojujejo proti širjenje okužbe.

Jože Biščak