fbpx

Čas pred Kristusom in po Kristusu = Čas pred Jankovićem in po Jankoviću

Zoran Janković (Foto: STA)

Smo v letu 2017. Zakaj že? Zakaj ne več ali zakaj ne manj? Zato ker imamo Gregorijanski koledar, ki se imenuje po papežu Gregorju XIII, ki ga uporabljamo vse od leta 1582. Vse skupaj pa je seveda vezano čas rojstva Kristusa, ko smo začeli šteti leta.  Čas pred Kristusom in čas po Kristusu torej. In kaj ima to skupnega z Jankovićem. Nič boste rekli. Toda temu ni čisto tako. Zakaj? Pojdimo po vrsti.

Če bi ta prispevek pisal v visoko strokovnem pravniškem jeziku me večina seveda ne bi razumela, zato bom zadeve precej poenostavil. Kadar policija  nekoga sumi, da izvršuje kazniva dejanja, se pod določenimi pogoji, odloči za uporabo prisluškovanja njenemu telefonu. Izsledke prisluškovanja lahko tožilci uporabijo za sestavo obtožnice. Do Jankovićeve zadeve farmacevtka je veljalo, da so izsledki prisluhov lahko stari tudi več kot dve leti. V zadnjih nekaj letih je bilo 19 takih primerov, ko so  temu pritrdila tudi sodišča. Tak znan primer je tudi Kangler, ki so mu sodili na podlagi izsledkov prisluhov, starih več kot dve leti. To je torej obdobje pred Jankovićem. Za primer Jankovićeve farmacevtke pa je sodišče odločilo, da se morajo dokazi, zbrani s prisluhi Jankoviću, takoj uničiti, ker so starejši od dveh let. In kakšno bo obdobje po Jankoviću?

Jankovićevi dokazi o farmacevtki so že uničeni
Danes smo na odboru za notranjo politiko obravnavali tako imenovano “avtentično razlago” tistih dveh členov zakona, ki o tem govorita. NSI je avtentično razlago pripravila tako, da bi se zakon tolmačil tako, da tožilci lahko uporabijo več kot dve leti stare prisluhe, s tem se je strinjala zakonodajna služba vlade, s tem se je strinjala vlada, s tem se je strinjalo tožilstvo, sodniki, ki so bili vabljeni, pa niso prišli v Državni zbor. In sedaj pazite s tem smo se strinjali tudi v opoziciji, koalicija pa je napovedala, da bo glasovala proti. Ja prav ste prebrali koalicija je napovedala, da bo glasovala proti stališču svoje lastne vlade, torej, da tožilci ne smejo uporabiti prisluhov starih več kot dve leti. Na ta način bi obveljala praksa sodišča, ki je tako odločilo v primeru Jankovićeve farmacevtke. Seveda je bilo potrebnih kar nekaj ostrih nastopov s strani NSI in z naše strani in koalicija je končno zahtevala pavzo, da se odloči kako bo glasovala. Glasovanje je končno a ne povsem enotno (nekateri so bili proti) pokazalo da je bila avtentična razlaga sprejeta, torej da tožilci lahko uporabljajo več kot dve leti stare prisluhe.

O tem bomo glasovali še na plenarni seji Državnega zbora. Kakšen bo rezultat tam ne vem. Koalicija si lahko seveda premisli. Če bo avtentična razlaga zakona sprejeta, bo to nekakšno obvezno navodilo tudi za odločanje sodišč. Ker pa so dokazi v zadevi Jankovićeva farmacevtka že uničeni in ker bo avtentična razlaga veljala in se bodo sodišča morala ravnati po njej, bomo seveda lahko govorili o času pred Jankovićem in času po Jankoviću. Poenostavljeno povedano pred Jankovićem so sodišča sodila na podlagi prisluhov starejših od dveh let, pri Jankoviću so dve leti stare prisluhe uničili, po Jankoviću pa bodo sodišča spet sodila na podlagi dokazov pridobljenih s prisluhi, ki bodo starejši od dveh let. Živimo v pravni in pravični državi za vse? Nikakor ne.

Vinko Gorenak