Circulus diaboli

dr. France Cukjati

Če kdo, potem Slovenci vemo, kako je videti začaran krog: kapital – javno mnenje – oblast – kapital … Lastnik monopolističnih medijev, ki nimajo konkurence, je tudi lastnik javnega mnenja. Če so njegovi mediji ideološko ozko profilirani in sovražno nastrojeni do drugače misleče manjšine, lahko brez težav vzpostavi ideološko ozko profilirano javno mnenje, ki je sovražno razpoloženo do vseh še tako skromnih poskusov kritičnega razkrivanja resnice. V takem okolju ni težko vzpostaviti ideološko ozke profilirane oblasti. S tem, ko ta oblast nadzira lastništvo teh medijev, je krog sklenjen. Če pa pri tem nadzira še ideološko plat šolstva, kulture in novinarstva, postane javno mnenje, ki je edini garant demokracije, največja žrtev tega “circulus diaboli”.

V prejšnjem režimu so bile stvari preproste. Centralni komite je neposredno obvladoval vse elemente tega kroga in s tem javno mnenje. Če je kdo preveč razmišljal s svojo glavo, je bil tako ali drugače kmalu ob njo. Celo s pomočjo uslužnega sodstva.

Po padcu režima in pojavu svobodnih volitev je ta “avantgarda” lahko preživela le tako, da je v novih okoliščinah ponovno vzpostavila omenjeni krog. Zato je hitro lastninila osrednje časopise, tistim, ki niso sposobni preživeti na trgu, pa je zagotovila trajni finančni vir. Če ne z državnimi, pa z nekdanjimi udbovskimi viri, kot na primer v okviru sistemske korupcije v zdravstvu.

Ni težko opaziti, da ves ta medijski monopol še danes deluje kot orkester pod enim dirigentom. Težava pa je očitno v tem, da se vse bolj veča število bralcev novih, sicer skromnih konkurenčnih medijev, tako spletnih kot tiskanih, kot sta Reporter in Demokracija. Da o Nova24TV niti ne govorim. Ti novi vsiljivci, ki si drznejo povedati to, kar drugi zamolčijo, očitno zelo motijo napore, kako v javnem mnenju ohranjati tako imenovani “strah pred fašizmom”, ki bi ga po slovensko lahko imenovali janšefobija, kristjanofobija ali kar strah pred uporom osveščene manjšine.

Kako torej v teh razmerah ohranjati patološko izkrivljeno javno mnenje, ki edino omogoča primat avantgarde? Kako, če ni mogoče prepovedati kritičnih spletnih strani? Kako, če par zaposlenih ljudi v skromnih prostorih nekega nadstropja redno oddaja konkurenčen televizijski informativni program? Kako, če permanentna revolucija s pregonom oporečnikov in prepovedjo oddajanja ni več mogoča? S temi vprašanji so se ukvarjale že prejšnje leve vlade. A šele Šarčeva ima pogum, kako v t. i. demokratični Sloveniji s pomočjo circulus diaboli zatreti kritično misel.

Ker leva vlada ne more vplivati na kapital samega konkurenčnega medija in na njegovo razpršeno zasebno lastništvo, je ubrala drugo pot. Najprej so režimski mediji kar nekaj časa govorili o sovražnem govoru in ga pripisovali samo desnici. Tudi sodni postopki proti t. i. sovražnemu govoru so služili ustvarjanju občutka, da je te konkurenčne medije vendarle treba utišati.

Končno pa je nastopil sam predsednik vlade in storil to, česar doslej ni upal noben še tako zadrt levi predsednik. Podjetjem, ki so v državni lasti, je na svoj način ukazujoče sugeriral, naj v teh motečih medijih ne oglašujejo. Najprej so torej javnost pregnetli z mislijo, da so ti mediji glavni izvor sovražnega govora, kot je Goebels prepričal Nemce, da so Židje izvor vseh težav. Za totalitarno oblast so nato ukrepi jasni in opravičljivi.

Predsednik vlade Marjan Šarec. (Foto: STA)

Premier, ki očitno gradi na opisanem circulus diaboli, dobro ve, da te finančno skromne medije lahko prizadene že z ukinitvijo oglaševanja. Tega spoznanja mu ne zamerimo. Zelo pa mu zamerimo, da pri tem uporablja državna podjetja. Ta podjetja namreč niso njegova, ampak so last vseh državljanov. Tudi desnih. Zlorabljati državno lastnino v svoje politikantske namene pa je skrajno sprevrženo početje.

V naslednji fazi lahko pričakujemo, da bo premier od državnih podjetij “pričakoval”, da bodo oglaševali le v Mladini in drugih režimskih medijih ali celo financirali propagando zanj in njegovo stranko. Morda bo tudi nacionalno TV in celo državno sodstvo smatral za svoj vrtiček in jima namigoval, kaj in kako naj delata. Končno manjka samo še zahteva, da vsi zavodi in nevladne organizacije pridobijo certifikat Legebitre, če želijo biti deležni javnih sredstev.

Zdi se, da je novi premier že takoj na začetku padel v druščino “Novega razreda”, za katerega je že pred več kot šestdesetimi leti rekel Milovan Đilas, da državno lastnino smatra kot svojo osebno lastnino.

To pa za Slovenijo ne pomeni nič dobrega!

dr. France Cukjati

 • Zgornji

  POHLEP ! ENA BESEDA : POHLEP !!! ! !!!

 • Zgornji

  ČETUDI IMAMO PARAZITE KI SO PREVEČ LENI ZA KAKO DELO, IN SE ZATO RAJŠI SKRIVAJO IN VALJAJO PO PISARNAH, TER TAKO ZAŽIRAJO DELOVNE LJUDI, PA TA PROBLEM VENDARLE ŠE NI TAKO ZELO HUD DOKLER NE PRIDE NA POVRŠJE POHLEP !!! ! !!! ŠELE NATO ZAČNE KRIZA TOLČTI PO NARODU IN TUDI PO ČLOVEŠTVU !!! ! !!!

 • Bandit123

  Cukjati, če bi to kar si napisal držalo potem tvoja glava ne bi bila več na tvojih ramenih, bodi realen in nehaj s tem nakladanjem.

  • tohuvabohu

   Vidim, da imaš bogate izkušnje.

  • Nata

   Napiši kaj vse ne drži ? Hvala.

 • Franc Šink

  Ne bi bilo slabo, če bi komunisti pred in po sestanku zmolili kakšen Očenaš, in kesanje.

 • Janez Novak

  Ko smo se kao demokratizirali in osamosvojili, je padla tudi ideja, da naj se RTV razdeli med leve in desne, tako da bi imeli eni in drugi vsak svoj politično-informativni program, eni na prvem drugi na drugem kanalu. Idejo je zminiral Peterle, takratni premier, češ da se bomo Slovenci še bolj sprli med sabo. Ali je temu botrovala njegova kurja pamet ali navodilo iz Murgelj, sam Bog ve. Vsekakor je levica tranzicijo uspešno vodila sebi v prid, desnica pa se je odlikovala z vrsto samopašnih in nemogočih avtodestruktivnih potez skoraj vseh njenih vidnih akterjev. Rezultat tranzicije je temu ustrezen.

  • macon

   Takrat ni bilo kaj deliti, kučana in CK je bilo treba zapreti oziroma jih poslati v penzije, če bi hoteli ostati civilizirani. Sedaj se bomo krotovičili v spirali levega kriminala in nasilja.

   Zapomnite si, da smo v fazi zanikanja (mi smo pa ja super), faza jeze levega režima in podpornih idiotov bo prinesla smrtne žrtve.

   • Janez Novak

    Ko že tako vsevedno razlagaš, odgovori na naslednja vprašanja:
    1. Zakaj imamo še vedno marksistično šolstvo?
    2. Zakaj je večina medijev neopartijskih?
    3. Zakaj ljudje še vedno slavijo in častijo Tita in trdijo, da je bilo prej bolje?
    4. Zakaj partijska nomenklatura s pomladkom obladuje tako rekoč vse: gospodarsto, javno upravo, politiko, šolstvo, medije…
    5. Zakaj je na vsakem koraku toliko useful idiotov (uprabnih idiotov), ki podpirajo kleptomanski režim?

    • dob

     Ljudje so radi neodgovorni.
     Zdi se jim, da laže živijo, če manj vedo.
     Če jim kdo potem zaradi njihove nonšalantnosti za hrbtom umira, enostavno zamahnejo z roko in komentirajo: je že kaj takega ušpičil… kaj me briga! Sam si je kriv, kaj pa rine tja, kamor ni treba…

 • Nata

  + + + + + + Ne samo, da smatrajo ! Ampak tudi je ” njihova lastnina “.
  In, kaj sploh je lastnina ?
  ” Lastnina je osrednja pravica ustavnega prava, temeljna človekova pravica ”
  Nekaj imeti in za njo tudi skrbeti !To slednje pa za naše oblastnike prav nič ne drži.
  Mene pa skrbi čas, ko bodo poskrbeli za etažno in stanovanjsko nasploh lastnino ! Saj se spomnimo, kako in komu so kaj ” ocenili “.
  Nič dobrega za Slovenijo in posledično za nas, nas ne čaka.
  Aha. . . . . . pa še nekaj o sovražnem govoru. Torej – barabe hudirjeve – so si izbrale pravi čas !!

  Se sprašujem kaj, za vraga , so brali v preteklih letih !! Novo ??

 • macon

  V naslednji fazi lahko pričakujemo sodno prepoved medijev kot je Nova24TV in pregon kogarkoli, ki se javno izreka proti režimu.

  Režim ima namreč samo eno pot: zaostrovanje vsakršne represije. Le tako se bo obdržal pri kraji državnih milijard. Ugotovili smo že, da argumenti ne pomenijo nič in režim je opustil tudi lep del lepega videza, vsaj proti slovenski javnosti.

  Leve ovce to pozdravljajo, ker se najbolje počutijo v čredi enako beketajočih ovc in medijska roka režima jim bo že servirala dovolj štofa za nadaljne beketanje. Ko bo naslednja kriza, bodo pa leve ovce postale jezne na nas. Krivi jim bomo, ker vendar nagajamo oblasti, leva mafija namreč ne bo kriva za nič.

  Tako je danes po njihovo Janševa vlada 2004-2008 kriva za milijardno krajo v bankah, “fašisti” pa smo seveda krivi za smrti ubogih “beguncev” v Mediteranu, ker po njihovo tega ne bi bilo, če bi jih neomejeno spustili v EU. Recimo sto milijonov za začetek.

  Milijardne kraje po bankah pa ne bi bilo, če je ne bi izvajal Janša sam, ki je namerno dal šest milijard levim tajkunom, da bi jih oblatil. Oziroma druga verzija je, da se je delal, da tega ni, da bi bili krivi levi. Oziroma menda ni naredil grobega posega v banke (poslal policijo, vojsko, kaj?), ko so levi hkrati kričali, da se vtika v vse, ko je tolpa 571 pisala peticijo o omejevanju svobode in cvilila po EU, ko so sindikati na čelu s Tuerkom tacali po snegu.

  To se bo končalo v pobijanju, levi se bodo FIZIČNO spravili na opozicijske sodržavljane, ker jim bomo krivi za njihov režimski kriminal na katerega lahko samo opozarjamo. Tako daleč smo v družbeni shizofreniji in levi nas bodo spravili le dlje in globje.

 • dob

  Šarec je izjavil: Luna sije, klad’vo bije.
  Politični analitiki še analizirajo izjavo in kakšne posledice bi ta utegnila imeti.

 • Šobar Davorin

  Mater je pameten. Circulus diaboli! Pa saj to zadevo pa striček res pozna. Je bil, se je pisalu, ko je bil še deputat, med drugim tudi jezuit. Ti pa že vedo, kaj je lucifer. Anede.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!