fbpx

Da človeku pade mrak na oči …

Ministrica Anja Kopač Mrak je te dni ob polomiji ob koroških dečkih in vloženi interpelaciji SDS povedala zanimivo misel, namreč da njen odstop ne bi v ničemer vplival na položaj velenjskih dečkov, kot jih sama imenuje. Koroška ali velenjska dečka ali fantka, nepomembno je, kako ju poimenujemo, le izjava ministrice in profesorice na FDV je precej čudna, čudaška, če ne kar zaskrbljujoče zmedena.

Gremo lepo po vrsti. Najprej, položaj teh dečkov, ki naj bi jima sedaj celo spremenili priimek, bi bil bistveno drugačen, če ne bi bila Kopač Mrakova ministrica. Celo v Socialnih demokratih bi najbrž težko našli tako hladnega, preračunljivega in sprenevedavega člana partije, kot je ministrica Mrakova. Če Mrakova ne bi vztrajala, da na vso silo postavi za direktorja CSD v Slovenj Gradcu Jurija Šumečnika, potem bi na tem položaju lahko bil kak kompetenten človek, ki bi razumel socialo, ne samo Komunističnega manifesta.

V Velenju po partijski linji nastavljajo vse kadre
In center za socialno delo bi ravnal drugače. In če ne bi v Velenju po partijski liniji nastavljali vseh kadrov v javnih službah in zavodih, potem bi tudi tam ravnali drugače. Oba direktorja centrov za socialno delo sta sicer že sestopila s položajev, vendar so za oba poskrbeli in nista pristala na cesti, le Mrakova se na vse pretege oklepa svojega položaja.

Zamujene priložnosti ministrice Mrakove
In drugič, odstop Mrakove bi seveda lahko vplival na položaj teh dečkov, saj bi omogočil, da bi se zadeva pričela urejati, da bi se to nasilje nad otroki odpravilo, krivice pa itak ni mogoče popraviti, saj je to revolucionarno nasilje centra za socialno delo že povzročilo trajne posledice. Mrakova bo z vztrajanjem na okopih in ščitenju sebe in svojih partijskih tovarišev, posejanih po teh socialnih ustanovah, očitno delala škodo še v prihodnje.

Mrakova novinarjem pripoveduje, da o primeru koroških dečkov danes ne bi govorili, če družinski zakonik ne bi padel na referendumu. Spet verbalni samomor. Kopač Mrakova je vendarle tista, ki je odgovorna za to, da se je ta zakonik sploh znašel v parlamentarni proceduri, da ga je leva koalicija kljub večinskemu zgražanju in nasprotovanju javnosti sprejela in da se je preizkusil tudi na referendumu. Že na večer razglasitve rezultatov bi morala odstopiti. Sicer pa je bilo za njen odstop veliko priložnosti že pred referendumom in tudi po njem, ki pa jih niti ona niti Miro Cerar nista izkoristila.

Moralni karakter Cerarja in njegove vlade
Ja, Miro Cerar, pravnik, ustavni pravnik, pridigar o vrednotah in morali. Seveda ne bo Cerar tisti, ki se bo odločal o Mrakovi, saj Cerar ni tisti, ki vodi to vlado. Omrežje bo sprejelo odločitev o Kopačevi in v končni fazi tudi o Cerarju. Pridigar morale pa bi seveda moral vedeti, da je odstop nekega ministra tudi moralni akt.

Ti ljudje so bili izvoljeni, da bi ravnali moralno in odgovorno, ne pa da z raznimi izgovori pred odgovornostjo bežijo. V resnici so moralni standardi, ki so jih v politično polje prinesli novi obrazi in Cerarjevi ministri, zelo nizki, zelo visoka pa so bila pričakovanja ljudi, saj so mediji povzdigovali nove obraze do nebes.

Njihov moralni credo sem pred volitvami razkrinkal v tvitu, ko si je Miro Cerar za eno pot na Koroško, kjer je na dveh gimnazijah na isti dan govoril o morali, obračunal dvojne potne stroške. Ta droben, bagatelni ulični kriminal je v vladajoči koaliciji viden tudi pri krajah paštet in “dihtung”, seveda pa je bolj zaskrbljujoč kriminal velikih potez in razsežnosti, ki pa je javnosti skrit.

Kompleksna moralna analiza te oblasti bi seveda pokazala, da je njihova moralna platforma v defektu, pokvarjena do te mere, da popravilo ni mogoče.

Razsodniki teh dejanj bodo volivci. Čim prej, tem boljše.

Miro Petek