Desna politična opcija uzakoni dva državna praznika, leva pa se z njima kiti – razumi kdor more

Dr. Vinko Gorenak

Vsi vemo, da je Slovenija leta 1991 postala samostojna država. V tistem času je določila tudi svoje državne praznike. Med njimi ni bilo nobenega državnega praznika, ki bi bil vezan na Prekmurje in Primorsko. Za čas vlade DEMOS-a, ki se je ukvarjala z nastajanjem nove države Slovenije, je to tudi povsem razumljivo. Skoraj petnajst let levih vlad Janeza Drnovška, se na Prekmurje in Primorsko, z vidika državnih praznikov, niti ni spomnil nihče. Šele leta 2007 (zakon je bil sprejet leta 2006), torej v času prve Janševe vlade, smo dobili dva nova državna praznika, ki sicer nista dela prosta dneva, to je 17. avgust, Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in 15. september Dan vrnitve primorske k matični domovini. Leta 2009 pa je Pahorjeva vlada, zakon popravila tako, da oba praznika praznujemo, na državni ravni, vsakih pet let in ne vsako leto.

Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, torej 17. avgust, praznujemo, kot spomin na Pariško mirovno pogodbo, ko je leta 1919 Prekmurje pripadlo Sloveniji oziroma Kraljevini SHS. Dan vrnitve primorske k matični domovini pa praznujemo kot spomin na 15. september 1947, ko je s Pariško mirovno pogodbo velik del Primorske pripadel Sloveniji oziroma takratni Jugoslaviji. Pomembna datuma tudi za prostor današnje Slovenije, ki pa se jih leve vlade do prve Janševe vlade niti spomnile niso.

Danes pa je vse drugače. Leve vlade in njihove koalicije, na veliko poudarjajo pomen obeh državnih praznikov, se na njih gnetejo, slikajo in snemajo, ter prepirajo kdo bo osrednji govornik, tistih ki pa so zakonsko oba praznika določili pa na praznovanju praktično sploh ni.

Sedaj prireditve izgledajo tako … (Foto: STA)

Tudi popačiti želijo zgodovinska dejstva. Preteklo leto so iz Dneva vrnitve primorske k matični domovini, skušali zakonsko določiti v priključitev Primorske k matični domovini. Ni jim uspelo, saj je takrat dejansko šlo za vrnitev in ne priključitev Primorske k matični domovini.

Foto: STA

Pa razumi kdor more. Desna politična opcija uzakoni dva pomembna državna praznika, leva politična opcija pa se z njimi kiti.

Vinko Gorenak