Dosežki Golobnjaka 3. del

Nadaljujmo torej z dosežki “Golobnjaka”. Vse kaže, da imajo prav tisti, ki trdijo, da je najbolje, da so vsi v “Golobnjaku” na dopustu, ker bo tako še najmanj škode.

A vendarle ni tako. V »Golobnjaku« se sestanejo tudi na kaki dopisni seji vlade in sprejmejo tudi kakšno sramotno odločitev. Pred dobrim tednom so se sestali na dopisni seji in sprejeli prav neverjeten sklep. Za kaj gre? V času od 12. 07. 2023 do 02. 08. 2023 so bila v Sloveniji številna neurja, ki so mnoge naše ljudi, zlasti pa njihovo imetje, hudo prizadela. Neurja so po uradnih podatkih prizadela 191 občin od skupno 212 občin kolikor jih imamo v Sloveniji. Da ne bo pomote v te podatke niso zajete zadnje obsežne poplave, ki so zajele Slovenijo v času od 03. 08. 2023 do 06. 08. 2023. In na dopisni seji vlade so v “Golobnjaku” pokazali svoj pravi obraz. Za prizadete prebivalce Slovenije so namenili kar milijon in sto tisoč evrov. Denar naj bi prejel Rdeči križ (500.000 evrov), Karitas (500.000 evrov) in Podpornica (evangeličanska humanitarna organizacija, 100.000 evrov). Te naj bi v sodelovanju z občinami denar tudi razdelile prizadetim prebivalcem. Toda poigrajmo se s številkami. Če znesek 1.100.000 evrov delite z 191 občinami dobite znesek 5.759 evrov na občino. S tem denarjem lahko posamezna občina za silo zakrpa eno samo streho ene same družinske hiše. Pa dobro, v “Golobnjaku” se naravnost norčujejo iz ljudi, pa ste ali niste podporniki »Golobnjaka«.

Dosežke “Golobnjaka” vse bolj čutijo tudi oskrbovanci domov za ostarele. Že drugič letos se je zgodilo, da bo treba za bivanje v domovih za ostarele seči precej globje v žep. S 01. 08. 2023 so se cene, kot rečeno že drugič letos, dvignile, tokrat za kar 6 odstotkov. Pri tem naj vas opozorim, kako so v času pred volitvami 2022 v takrat bodočem “Golobnjaku” trdili, da bodo v celoti in dostojno poskrbeli za varovance domov za ostarele. Po volitvah seveda ni nič tako kot je bilo pred volitvami. Če bi imeli resen namen pomagati oskrbovancem domov za ostarele in njihovim svojcem, bi podaljšali zakon, ki je do sedaj predvidela sofinanciranje iz državnega proračuna.

Revni več, bogati manj za zavarovanje
Sploh pa vas moram, morda še enkrat, spomniti na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Z vso vehemenco so v “Golobnjaku” letos spomladi napadli zavarovalnice, ki so želele dopolnilno zdravstveno zavarovanje iz 35 evrov dvigniti na okoli 45 evrov. Naj vas spomnim, šlo je za prostovoljno in ne obvezno zdravstveno zavarovanje. Seveda so pohiteli z obljubo, da bodo zakon spremenili tako, da bodo bogati plačevali več, revni pa manj. In zgodilo se je, zakon so sprejeli, veljati bo začel z letom 2024, a glej ga zlomka, v vsej svoji nevednosti in popolnem neznanju, so zakon spisali tako, da bodo po uveljavljeni dohodninski napovedi za preteklo leto, bogati plačevali 17,5 evra mesečno, revni pa 29,4 evra mesečno. Razumi kdor more, jaz tega ne razumem.

Da v “Golobnjaku” niti ne vedo kakšne zakone sprejemajo, se je pokazalo tudi v primeru slovenskih diplomatov. Diplomati opozarjajo, da sem jim bodo plače s 01. 01. 2024 občutno znižale. Državni zbor je namreč na predlog članice “Golobnjaka” Tanje Fajon sprejel Zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki je med drugim črtal 144. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. To bo s 01. 01. 2024 v praksi pomenilo obračunavanje prispevkov od bruto in ne več neto plače, kar pa v praksi pomeni nižanje plač diplomatom. Diplomati zato grozijo, da se z omenjenim datumom ne bodo več odpravljali na delo v tujino.

Da je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh ena najmanj sposobnih v vladni ekipi “Golobnjaka”, čivkajo že ptiči. Omenjena gospa si je omislila sistem javnega obveščanja in alarmiranja ob neurjih in nesrečah, za kar je namenila več milijonov evrov. A glej ga zlomka, že danes si lahko na vaš pametni mobilni telefon iz “Trgovine play” naložite brezplačno mobilno aplikacijo imenovano “Triglav Vreme”, ki vas bo s sms sporočili obveščala prav o tem. Kdo bo torej zaslužil z davkoplačevalskim denarjem za nekaj kar že imamo in to zastonj.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Foto: STA)

Ob vseh teh neumnostih “Golobnjaka” pa ne moremo mimo podatka, da so v “Golobnjaku” 14. 07. 2023 pri Evropski komisiji  vložili zahtevo za črtanje nekaterih investicij, kot so protipoplavni ukrepi. Slovenija se bo tako odpovedala 180 milijonom evrov za protipoplavne ukrepe, ter jih preusmerila v tako imenovane obnovljive vire energije – beri Golobove sončne elektrarne. Se nadaljuje.

Dr. Vinko Gorenak