fbpx

Dr. Vinko Gorenak: Ahmad Shamieh – dejstva in vprašanja

(Foto: Facebook/Gorenjska je PROTI migrantskemu centru/@SlovenskiPatrioti1)

Dogajanje okoli sirskega ilegalnega migranta Ahmada Shamieha zahteva, da se kot poznavalec razmer, ne bom trdil, da kot strokovnjak, na širšo javnost, zlasti pa na poslance in poznavalce problematike, Mira Cerarja in druge, ki njegovi deportaciji na Hrvaško nasprotujejo, obrnem z nekaj vprašanji in trditvami:

  1. Zakaj trdite, da je begunec? Po naših zakonih je ilegalni migrant, ki je v Slovenijo vstopil z nezakonitim prečkanjem državne meje. Ali zna kdo pravno zavrniti mojo trditev?
  2. Zakaj je ilegalno vstopil tudi v Avstrijo in zakaj ga je Slovenija sprejela nazaj? Lahko to pravno pojasnite, zlasti z vidika, zakaj ga Slovenija ne bi smela vrniti na Hrvaško?
  3. Se vam zdi humano, da je v glavnem mestu Sirije, Damasku, kjer divja vojna, pustil ženo in otroke, sam pa je pobegnil na varno? Kako lahko to utemeljite?
  4. V Sloveniji biva od februarja 2016, torej 18 mesecev. Slovenski davkoplačevalci smo po izračunu Računskega sodišča RS za njegovo bivanje v Sloveniji do zdaj plačali 34.848 evrov ali 1936 evrov na mesec. Je to pravično glede na naše upokojence z najnižjo pokojnino in delavce z minimalno plačo? Kako lahko to pojasnite?

    Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

  5. O njegovi deportaciji na Hrvaško je odločilo notranje ministrstvo in je svojo odločitev oprlo na odločitev EU-sodišča in našega VS, ki sta to odločitev potrdili. Zakaj torej preprečujete zakonite odločitve EU-sodišča in našega VS, ki ga je notranje ministrstvo zgolj in samo implementiralo? Mi lahko to pojasnite?
  6. Ali bi ravnali enako, če bi poslanci SDS 20. 4. 2014 (datum nastopa neustavnega in nezakonitega zapora Janeza Janše) Janeza Janšo pripeljali v DZ in sporočili, da ne dovolimo, da gre v zapor? Situacija je namreč enaka – o obeh je odločalo VS. Vaš odgovor poznam, saj ste mu poslanci celo nezakonito začasno odvzeli poslanski mandat – torej, ne bi. Lahko utemeljite, zakaj?
  7. Slovenija deportira omenjenega gospoda na Hrvaško, ki se s tem strinja. Nič hudega se mu tam ne bo zgodilo. Le odločili bodo o njegovi prošnji za mednarodno zaščito. Glede na okoliščine sklepam, da mu jo bodo priznali. Če bo tako, se bo lahko mirno in zakonito gibal na območju EU, torej bo lahko prišel tudi v Slovenijo in bo lahko vaš frizer. Lahko bo humanitarno strigel celo Mira Cerarja. Mi lahko torej pojasnite, zakaj zganjate ves ta cirkus?
  8. Še vprašanje za policijo. V torek zjutraj sta se v zadevo fizično vmešala še poslanca Miha Kordiš in Jan Škoberne, ki sta ilegalnega migranta izpred azilnega doma preprosto pripeljala v Državni zbor, kamor policija ne more vstopiti brez sodnega naloga. Zagotovo sta s tem storila kaznivo dejanje “zlorabe uradnega položaja in pravic” (257. člen KZ1), ne poznam okoliščin na kraju, a odvisno od tega lahko tudi kaznivo dejanje “preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi” (299. člen KZ1). Cerarja pa bi kazalo obravnavati za “napeljevanje” in “pomoč” (37. in 38. člen KZ1) ali neposredno za storitev kaznivega dejanja “zlorabe uradnega položaja in pravic” (257. člen KZ1). Boste to zmogli?

Hvala za odgovore. Pričakujem, da jih ne bom dobil.

dr. Vinko Gorenak