Dr. Vinko Gorenak: Ahmad Shamieh – Poslanci in Cerar s kaznivim dejanjem nad Vrhovno sodišče

Ahmad Shamieh (Foto: Facebook).

Za začetek nekaj dejstev za tiste, ki primera “Ahmad Shamieh” ne poznajo. Gre za sirskega nezakonitega migranta, poudarjam nezakonitega migranta, ki je v Slovenijo dokazano nezakonito vstopil s Hrvaške februarja lani. Ker ga je že obravnavala Hrvaška, ki ga je tudi popisala, je naše notranje ministrstvo že lani izdalo odločbo o njegovi vrnitvi na Hrvaško. Ker se je pritožil, je naše Vrhovno sodišče zaprosilo za mnenje Evropsko sodišče, kako ravnati v takih primerih. Evropsko sodišče je odločilo, da je za obravnavo njegove prošnje za azil pristojna Hrvaška in da ga Slovenija lahko vrne na Hrvaško. Sledila je sodba našega Vrhovnega sodišča, ki je potrdilo odločitev notranjega ministrstva, da se nezakonitega migranta deportira na Hrvaško. To bi se moralo zgoditi danes dopoldan. Toliko o dejstvih.

Včeraj so nekateri vidni politiki in poslanci zagnali vik in krik, da se deportacija ne sme zgoditi. Patetično so jim pritrjevali seveda vsi dominantni mediji. Sledil je nedopusten poseg Mira Cerarja, ki je organe odločanja pozval, naj začasno zadržijo izvedbo deportacije. Poudarjam, da za kaj takega Cerar nima ne pravne podlage ne pravice in da to njegovo početje predstavlja najnevarnejši napad na odločitev Vrhovnega sodišča in neposreden poziv k nespoštovanju sodne odločitve, kar pa pomeni seveda odprtje vrat kaosu in anarhiji v državi.

Foto: STA

Danes zjutraj pa sta se v zadevo fizično vmešala še poslanca Miha Kordiš in Jan Škoberne, ki sta nezakonitega migranta izpred azilnega doma preprosto pripeljala v Državni zbor, kjer ga prav zdaj zadržujeta. Zagotovo sta s tem storila kaznivo dejanje “zlorabe uradnega položaja in pravic” (257. člen KZ1), ne poznam okoliščin na kraju, a odvisno od tega lahko tudi kaznivo dejanje “preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi” (299. člen KZ1). Cerarja pa bi kazalo obravnavati za “napeljevanje” in “pomoč” (37. in 38. člen KZ1) pri storitvi obeh omenjenih kaznivih dejanj.

Situacija je popolnoma jasna, si predstavljate, da bi poslanci SDS Janeza Janšo, ko je konec junija 2014 moral v zapor na Dobu, prepeljali v Državni zbor in sporočili, da ne dovolimo izvrševanja sodne odločitve. Bi policija preplavila Državni zbor? Zagotovo bi in prav bi bilo tako. Zato policijo pozivam, naj spoštuje zakon, prepreči izvrševanje kaznivih dejanj in takoj ukrepa zoper vse vpletene poslance in Cerarja.

Tudi zadnje sporočilo Cerarja, da bo vlada razpravljala o “interesu države” za izdajo dovoljenja za bivanje v Sloveniji, je čista zloraba in novo kaznivo dejanje. Pozivam ministre, naj tega ne naredijo.

dr. Vinko Gorenak