Dražgoše – ko ideologija postane religija

Aleksander Rant.

Pred nekaj dnevi se je zgodil miting resnice v Dražgošah. Zakaj proslavo tako imenujem? Ker gre za proslavljanje laži in popačenih dejstev, prav tako kot so bili polni laži in popačenih resnic mitingi resnice Slobodana Miloševića. Tudi v njegovem primeru je šlo za vzdrževanje oblasti s slavljenjem enega naroda in njegovih junaških dosežkov. V Dražgošah gre za čaščenje klike, ki ima v Sloveniji oblast. In gre za kontinuiteto vzdrževanja te oblasti.

O zgodovini Dražgoš je danes znano vse in je ne bom posebej obnavljal. S tem bi spet pojasnjeval preprosto dejstvo. Partizani so namerno kljub protestu domačinov okupirali Dražgoše, se tam naselili in razglasili nekakšno svobodno ozemeljsko tvorbo. V trenutku, ko je prišel dan spopada, so pobegnili na Jelovico, domačine pa pustili na milost in nemilost Nemcem, da so z njimi obračunali. Partizani so to storili kljub zavedanju, da se bo okupator odzval, in to ne prav nežno. Kljub zavedanju, da bo zaradi njihove odločitve trpela vsa vas. In tudi je. V najbolj kritičnem trenutku so torej zbežali. Heroji strahu in ideologije, ki jim ni bilo prav nič za domačine, pač pa le za revolucijo.

Ob znanih “junaštvih” partizanov prevrtimo film v leto 2020. V tej vasi se vsako leto zbere skupinica privilegirancev, ki praznujejo prav nasprotno. Herojski odpor partizanov, ki so se hrabro bojevali za svobodno Slovenijo. Ne za ideologijo, za narod, pravijo, so dali svoja življenja. Na stotine Nemcev da je padlo pod junaškimi streli partizanov. Da smo lahko hvaležni partizanom, da na Gorenjskem govorimo slovensko. Da bi Tretji rajh v vojni zmagal, če ne bi bilo dražgoške bitke.

Njihova vera je oblast, njihova maša denar.
Človek res ne ve več, kako bi komentiral takšne nesmisle. V današnjem času imamo dovolj kliničnih ustanov, ki lahko pomagajo pri takšnih psiholoških stanjih. Tudi pri patološkem laganju se da pomagati. A morda narobe razumemo levičarje, ki vsako leto romajo na kraj poraza objokovat “hrabre” borce. Morda ne gre za psihološko stanje, morda je njihova ideologija prerasla v religijo. Oni verjamejo, da so partizani zmagali. Oni verjamejo, brez dokazov, da zaradi te bitke na Gorenjskem lahko govorimo slovensko. Oni brez dokazov vedo, da se je v Dražgošah zgodil čudež. Oni so verniki. Njihova vera je oblast, njihova maša denar.

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič in Karel Lipič. (Foto: bralec Nova24tv)

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič se niso spomnili umrlih 41 vaščanov Dražgoš. (Foto: Marjanca Scheicher)

Nepomembnost dražgoške bitke kot zgodovinskega dogodka lahko prepoznamo tudi v besedah nekdanjega šefa komunistov Milana Kučana, če le znamo prisluhniti. Na vprašanje, zakaj je danes tukaj, je Kučan odgovoril: “Zato, ker Dražgoše so, če jih ne bi bilo, ne bi bil tukaj.” Sam šef komunistov priznava, da so Dražgoše le simbol oblasti, in če ne bi bile takšen simbol, ga tam ne bi bilo. Bi bil kje drugje. Dražgoška bitka je drugotnega pomena, pomemben je oltar v Dražgošah. Betonski oltar njihove oblasti, njihove božje pravice do vladanja. Njihovega napuha in sle po še več oblasti. Vsako leto v Dražgoše ne hodijo, pač pa romajo. Partizansko okrasje in pesmi in borci in mitraljezi so le okras, pomembnejše je sporočilo, ki so ga na vsa usta zapeli Bratuškova, Kučan, Janković, Erjavec in Židan: “Na Slovenskem smo mi gospodar!”

Krvavo pobijanje nedolžnih
To je razlog Dražgoš. Vsakoletno romanje k spomeniku oblasti, izpeljane iz krvavega pobijanja nedolžnih med drugo svetovno vojno in po njej. Romanje k začetku, romanje k viru, romanje k dogodku, ki je in predstavlja njihov način delovanja. Nasilno in prisilno okupiranje, razlastitev in nato beg – vedno povzročitelji, nikoli nič krivi. V Dražgoše romajo, da se poklonijo lastni pokvarjenosti, lastnemu zlobnemu geniju, da so ustvarili državo, v kateri lahko nekaznovano posiljujejo, ropajo in morijo. Da so si ustvarili državo, v kateri je nad njimi samo modro nebo. Dražgoše so sveti obred, in kogar ni tam, je izdajalec.

Pravi heroji Dražgoš so vaščani in vaščanke
Za konec še eno zanimivo dejstvo. Ti okultisti laži so se v Dražgoše pripeljali z okupatorskimi avtomobili. Sami audiji, mercedesi in beemveji. Od najcenejših do najdražjih primerkov. Če bi bil Greta, bi rekel: “Sram vas bodi! Kar z nemškimi avtomobili na ta sveti kraj!” A nisem Greta. In ne prenašam dobro izkrivljanja zgodovinskih resnic. Žalostno je, da se tudi ti, ki romajo v Dražgoše, dobro zavedajo, da je to kraj poraza in sramotnega bega. A vseeno romajo. Ne častit padlih partizanov, pač pa častit svoje privilegije. Tam so zbrani tisti, ki jim rdeča zvezda še danes prinaša korist. Fundamentalistični verniki v svojo oblast, v svoj prav in v svoj ego. Dražgoše so cerkev rdeče oblasti, in dokler bo stala ta oblast, bodo Dražgoše. Ko se bo ta oblast podrla, jih ne bo več. In takrat bo čas za drugačno prireditev. Za pravo mašo v spomin na padle civiliste, ki so bili žrtve nacionalnega in internacionalnega socializma. Pravi heroji Dražgoš so vaščani in vaščanke, ki so morali zaradi apetitov socialistov in nacionalsocialistov umreti. Slava njim in Bog jim daj večni mir in pokoj!

Aleksander Rant

 • samotoje

  Tako je. Primitiven ritual ničevosti in omejenosti. Samo to.

  • Anton

   HEIL G0VNO primitivno!

   • DEATH TO COMMUNISM

    Ej gnoj komunajzarski, koliko vascanom Drazgos ste smrdljivi rdecuhi do sedaj dovolili do govorniskega odra?!?!?!? Vas je strah, da bi povedali resnico?!?!? Crkn, pizda rdeca!

    • Anton

     To je kultura fašizma IS tega stoletja, vse si povedal bodi raje tiho.!

 • Jan Kovalski

  Sejem ničevosti:
  T.i. zagovorniki delavskega ljudstva in deklarirani borci proti kapitalizmu (glej pod PIF – proti imperialistična fronta), je denar, ki ga je prejela od slovenskih delavcev nesla k t.i. kapitalistom v Nemčijo.

  • Anton

   Kako bi potem negdo, ki vas sicer ne pozna ocenil vaša lajanja, v luno?

   • JANEZ GUS

    Vidim,da si zagivornik sejma primitivnosti in izrojenosti,ter lopovščine.Tudi nic si vkradel.

    • Anton

     Nihče ti nič ukradel, moj nič je moj od pamtiveka 1951 pa tudi na diskusu ga že dolgo uporabljam brez pripomb, ti pa si kupi malo kulture, če se te bo sploh prijela.
     KONEC POLEMIK S TABO, SEJEM PRIMITIVNOSTI IN IZROJENOSTI PA BOŠ NAŠEL V RKC, KI TI JE BLIZU, DA NE BOŠ ISKAL MED KOMUNISTI.!

 • VERZIFIKATOR

  Ermin Fritzl

  MOJ BOJ

  Me poznate, Ermin sem seveda,
  tu in tam sem včasih zrimal kakšno,
  po pravilu vedno rimo takšno,
  da odstopal nisem od pogleda.

  Od pogleda vélikega brata,
  ki mu vdano služim vse življenje,
  pravzaprav njegovo sem stvarjenje,
  vmes so le železna težka vrata.

  Ermin Fritzl sem, saj dobro veste,
  le oglejte se me, sem bojevnik,
  manjka tukaj kakšen še pridevnik,
  glejte, na pohod ki z mano greste.

  Na pohod, poraz da proslavimo,
  v bojih zmag krvavo namreč manjka,
  na pohod gremó, da brez postanka
  zafrustriranost tam prebolimo.

  Sam se bojeval bom kar z besedo,
  ta mi še kako sovražno teče,
  se zastonj mi Fritzl pač ne reče,
  vso razgalil bom človeško bedo.

  V boju obračunal bom s sovragi,
  gnev bom zlival svoj, se ve, na tiste,
  ki odklanjajo karieriste,
  jih razkrinkal, vsi da bodo nagi.

  Fritzl sem, ime me tuje peče,
  Ermin vas na Rommla vse spominja,
  revež sem, ki večno se udinja,
  ker iz lastne ven ne more ječe.

  • Anton

   Vsak je svoje sreče kovač!

 • JANEZ GUS

  Kako se ne sramno ta sprijena banda vsako leto kaže pred celo demokratično EU in ZDA.Potem se pa čudijo od kje jim tako mnenje o nas.Komplet to zločinsko mafijo spravit pred sodišče ker avtomatsko mečejo v isti koš vse Slovence,ki s to blaznostjo nimamo nič skupnega.

  • Simon Rožič

   …drugo mnenje jih ne zanima, ker so jim v “podn” možganov v SFRJ vcepili shizofreni
   lasten prav!

 • gabrijelobid

  V prvi vrsti vidim nekoga,ki bi moral sedeti.

  • piko8

   V prvi vrsti bi moralli vsi greti zaporniške celice!!!

  • Simon Rožič

   …jaz jih vidin celo serijo!

 • DMB

  Ne samo Dražgoše in Osankarica koliko je še drugih,” proslav,, kjer slavijo nedolžne žrtve. Kjerkoli so hodili in bili ” bitke,, so za seboj puščali nedolžne ki so potem padli v roke okupatorju. To slavijo, SVOJO SRAMOTO

 • Amerikanc

  Zokiju bi moral Fric napisati 2000 € kazni, ker se ne drži njegovega umotvora.

 • Amerikanc

  Vsa partizanska morišča (zbor okoli komunističnih oznanenj) so religiozne narave, ki zahtevajo predvsem podaljševanje partiskih bonitet pri drugem, tretjem in celo že pri tretjem rodu udbopartijcev.

 • Simon Rožič

  Morate razumet, da se levaki morajo nekje slikat skupinsko, da ne visijo
  samo po javnih “cekretih” !

 • Kapodistrias

  “Pravi heroji Dražgoš so vaščani in vaščanke, ki so morali zaradi apetitov socialistov in nacionalsocialistov umreti.” Drži, zato bi to moral biti kraj tihega žalovanja, komemoracija in kontemplacija. Zakaj domačini ne prirede alternativne žalne slovesnosti? Prišlo bi nas na tisoče! Ampak domačini so, kar so, če mirno prenašajo te boljševiške bakanalije.

 • pajot

  Ko je Gitler izvedel za poraz svoje vojske v Dražgošah,se je obesil.
  Zamenjal ga je dvojnik,ki je kasneje storil samomor v bunkerju.

 • macon

  “Za pravo mašo v spomin na padle civiliste, ki so bili žrtve nacionalnega in internacionalnega socializma.”

  Tako. Jugoslavijo so okupirali Nemci in Italijani in Nemci so pobili civiliste v Dražgošah, komunisti so pa zakrivili nesmiseln spopad brez najmanjše misli na civiliste.

 • freedomfighter

  Skoraj vse ideologije so tudi religije in obratno…nisem se slisal za religijo ki nebi bila kult in ideologija hkrati