fbpx

Država prepovedi, država represije!

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Zadnje dni dobivam občutek, da sem ponovno neustrašen in neubogljiv otrok, ki ne sprejema družbenih omejitev in se noče igrati s posodicami in punčkami, temveč raje s fanti nori po dvoriščih in vsak dan znova prikliče nase jezo matere in vsaj eno dodatno prepoved že pridobljene pravice na poti v samostojno življenje.

Vmes je minilo pol stoletja, prepovedi pa se še vedno vrstijo. Res je, nisem jih deležna, kot v mladosti, samo jaz, temveč vsi, s katerimi bolj ali manj delim ta košček zemlje in nazorski svet.

Svetlobna hitrost sodišča za umik objave s Twitterja
O prepovedi, ki jo bom označila s številko 1, so me pravzaprav obvestili moji Twitter znanci in prijatelji. Seznanili so me s tem, da je sodišče v ENI (1) URI izdalo začasno odredbo z zahtevo po umiku izjave s Twitterja, ki jo je nekdo zapisal. Odločba, izdana s svetlobno hitrostjo, se je nanašala na zapis, ni šlo za grožnjo, niti ne za zapisano grožnjo, temveč le na informacijo, ki jo je pisec delil preko Twitterja in s katero naj bi posegel v zasebnost krepko polnoletne državljanke s tem, da je omenil njeno ime, priimek in naslov. Ko sem prebrala sklep, ki ga je izdalo sodišče, sem se resno vprašala, v katero stoletje se vračamo. V sklepu, s katerim je bilo piscu naloženo, da umakne objavo na Twitterju v roku 24 ur pod pretnjo denarne kazni v višini 1000 evrov za vsakih nadaljnjih 24 ur, se večina obrazložitve nanaša na piščevo domnevno politično pripadnost, ki je seveda stvar vsakega posameznika in prav tako ustavno varovana pravica državljana. Nadalje sodišče v obrazložitev vmešava osebe, ki niti s piscem niti z objavo nimajo ničesar in katerim se očita zgolj in izključno, da se borijo za pravice otrok. Oz. bodimo natančni, sodišče je napisalo, da je Aleš Primc na podlagi ZLORABE zgodbe o “ugrabljenih” dečkih ustanovil politično stranko!!! Ali tako razsoja politično neodvisno sodišče? Zato, brez zamere, nikoli nisem bila pristaš hitrega sodstva, ker to pomeni, da sodniki ne sodijo niti v okviru njim danih sposobnosti in možnosti. Stranka Aleša Primca ni nastala na podlagi nikakršne zlorabe zgodbe o »koroških dečkih«, ampak je nastajala vse od ustanovitve gibanja Odbor 2014 dalje, ki pa je nastalo kot odgovor na zlorabo sodstva za politične namene. In od kod pravica sodišču, da ustanovitev politične stranke povezuje s konkretnim piscem Twitterja, ki verjetno ni niti član te stranke, vpleta v sklep Aleša Primca in mu očita ustanovitev politične stranke? V RS, ki naj bi bila parlamentarna demokracija, se politične stranke ustanavljajo na podlagi Zakona o političnih strankah in ne na podlagi nekakšnih domnevnih zlorab.

V primerih najhujšega nasilja, ne nazadnje tudi v primeru umora matere obeh dečkov, noben organ v državi ni odreagiral niti v 24 dneh, kaj šele v 24 urah, kot sedaj. In ne, niso ščitili obeh mladoletnih otrok, začasna odredba se je nanašala na zaščito rejnice, ki se je v predlogu mirno zlagala, da njenih podatkov ni na spletnih straneh. Sama sem jih našla kar nekaj in težko bo govorila, da ima pravico do zasebnosti, če dopusti objavo na spletnih straneh v drugih zadevah. Pa še nekaj, kje sta t.i. “koroška dečka” je podatek, ki javnost zanima, toliko bolj, ker je v medijih o ustrezni namestitvi govorila Gabi Čačinovič Vogrinčič, prijateljica nekdanjega predsednika, ki je brez kakršnekoli funkcije ta podatek dobila in po lastni izjavi oba dečka tudi obiskala. Torej, podatek, kje se nahajata dva mladoletna otroka je dostopen samo prijateljem bivšega predsednika in sekretarja CK ZKS, nikakor pa ne zaskrbljenim državljanom. Nadaljnje sporočilo je, da političnih strank ne sme ustanavljati nekdo, ki vsaj uradno ne dobi blagoslova preje omenjenega predsednika.

Pa še nekaj, če vam partner, lahko tudi bivši, grozi, tudi z orožjem, ne pričakujte zaščite. Policija vas bo odpravila s stavkom, da gre za družinske zadeve. Če boste vložili predlog po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini in zahtevali prepoved približevanja, bo sodišče večino časa porabilo, da vas prepriča, da predlog nima smisla in da ga umaknite. Če pa objavite ime in priimek osebe, pri kateri sta nastanjena stari materi na silo odvzeta dva dečka, pa bo sodišče v eni uri izdalo sklep, v katerega bo kot v sadno solato pomešalo od Nove24TV do Aleša Primca, javnosti in pisca twitta. Ko so Romanu Leljaku preko Twitterja grozili s smrtjo, se je policija odzvala, da ne more storiti ničesar.  Samo v vednost, če ste slučajno živeli v zablodi, da ste pred zakonom vsi enaki.

Prepoved št. 2
Naslednja prepoved, ki nas je doletela ta teden, je prepoved koncerta Thompsona v Mariboru. Maribor vse bolj postaja poligon za preverjanje duševnega stanja družbe oz. testiranja, do kam si arogantna in vase zagledana oblast lahko dovoli. Prepoved, ki je sledila pozivu ZZB z dne 6.4.2017 in o kateri sem že pisala, je obrazložena pravzaprav na podoben način, kot preje opisana začasna odredba. Res ni omenjen Aleš Primc in ustanovitev (kakšna groza!!!) politične stranke, temveč je prepoved izdana zaradi možnih izgredov mogočih obiskovalcev koncerta. Thompson sicer lahko poje, z njegovimi pesmimi ni nič narobe, problem je v nadzoru nad publiko, ki ga policija ni sposobna zagotavljati. Koliko nadzora je imela policija ob prehodu več deset tisoč ljudi brez dokumentov, ki niso hoteli povedati, ne od kod prihajajo, ne kdaj so rojeni in ne kako jim je ime??? Kar velik delež izvršenih terorističnih napadov po Evropi so izvedli “varnostno nadzorovani” ilegalci, ki so prešli Slovenijo!  Tako. Tudi v tem primeru za prepoved ni kriv Thompson ampak obiskovalci!!!

Pa pojdimo k prepovedi številka 3!
“Tega referenduma ne sme biti!” To so besede predsednika vlade RS! Po izobrazbi dr. prava, po poklicu profesorja ustavnega prava. Tega referenduma ne sme biti!!!! Oprostite, gospod predsednik vlade RS, ste vi prisegli, da boste spoštovali ustavni red RS??? Zakaj imam občutek, da ste takrat držali figo v žepu ali pa Ustave niste prebrali. Ni prvič, da kršite Ustavo, prvič je, da se tako jasno izrekate zoper ustavno pravico državljanov, zapisano v 90. členu Ustave RS. Res je, da je šele v 90. členu pa do tja z branjem mogoče še niste prišli, vendar imate na začetku že v 3. členu določeno, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami. In neposredno se oblast izvršuje z referendumom, ki ga po vaše NE SME BITI!

Da ne bom samo o prepovedih, za konec pa še o tem, česar oblast ni prepovedala, pa bi morala. O gradnji t.i. industrijskih objektov umazane industrije na področju, kjer bivajo ljudje in kjer je kmetijsko zemljišče prve kategorije. Če vam zakonodaja to prepoveduje, sprejmete poseben zakon. Lex Mercator, lex 2.tir, lex Magna Stayer, lex Partija za vedno!

Tako vladate, tako si želite vladati in tako ne boste več vladali!

Lucija Šikovec Ušaj