Dušan Merc proti “butcem” ali “Pokvarjeni minister Jernej Pikalo”

Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (Foto: STA)

Prvi dan tega meseca sem na tej spletni strani objavil prispevek z naslovom “Dušan Merc proti ‘butcem'”. Prispevek so povzeli tudi nekateri drugi mediji. Prispevek si lahko preberete TUKAJ . Takrat so bili o dogajanju na Osnovni šoli Prule pred leti znani le nekateri podatki, zlasti pa podatek, da sta dva učenca spolno nadlegovala učenko iste šole, kar je takratni ravnatelj Dušan Merc odločno razrešil tako, da je učencema tik pred zaključkom šole (dva dni prej) preprosto prepovedal vstop v šolo. Takrat je bilo znano tudi to, da je šolski inšpektor (ne glavni šolski inšpektor Tomaž Rozman) zato kazensko ovadil Dušana Merca, tožilstvo je temu sledilo in sodni proces proti Dušanu Mercu se je začel. Zasledil sem tudi oceno dr. Boštjana M. Zupančiča, nekdanjega ustavnega sodnika in dolgoletnega sodnika ESČP, ki je ocenil, da gre za neumnost, da bo postopek na sodišču zagotovo padel. Točno ob teh podatkih, ki sem jih takrat imel, je nastal omenjeni prispevek.

V času po tem pa je prišlo na dan veliko več podatkov o omenjenem primeru, pa tudi obtožnica zoper Dušana Merca je bila s strani tožilstva umaknjena, šolski minister Jernej Pikalo pa je odstavil glavnega šolskega inšpektorja Tomaža Rozmana – na podlagi podatkov očitno krivično.

Današnji prispevek bi moral nositi drugačen naslov, recimo “Pokvarjeni minister Jernej Pikalo” ali kaj podobnega. Se sprašujete zakaj? Odgovoril vam bom v nadaljevanju.

V času, ko sem pisal omenjeni prispevek, namenoma nisem iskal nobenih podatkov o tem, kateri šolski inšpektor se je odločil za kazensko ovadbo zoper Dušana Merca, niti nisem vedel, katera tožilka je sprožila postopke pred sodiščem, še manj pa, kdo v tem primeru sodi. Na podlagi takrat razpoložljivih podatkov sem zato napisal prispevek, s katerim sem želel opozoriti na nenormalno stanje, verjamem, da je podobno razmišljal tudi dr. Boštjan M. Zupančič.

Več podatkov o dogajanju
Ravnatelj Dušan Merc naj bi po najnovejših podatkih na plavanje napotil osmošolce in več kot zadostno število učiteljev glede na predpise. Toda večine na bazenu ni bilo, kje so bili, vedo sami, moralo pa bi to zanimati Dušana Merca, zlasti pa šolskega inšpektorja, pa ju očitno ni. Spolna nadlegovalca – učenca naj bi se tri dni sprehajala po šoli, oškodovana učenka pa se je morala skrivati pred njima. Zakaj, ve le Dušan Merc, ne vem pa, če je to zanimalo šolskega inšpektorja, kaže, da ne.

Nekdanji ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc (Foto: STA)

Zakonodaja je jasna. Postopke vodi posamezni šolski inšpektor in ne glavni inšpektor, v tem primeru Tomaž Rozman. Če bi glavni inšpektor Tomaž Rozman karkoli naročal inšpektorju, ki je vodil postopek, bi ga ta lahko kazensko ovadil. Zakaj je torej šolski minister Jernej Pikalo odstavil glavnega inšpektorja Tomaža Rozmana? Ker je pokvarjen in se ga je želel znebiti. Če je kdo bil v tem primeru “butec”, potem je to bil šolski inšpektor, ki je postopek vodil (njega sem v prvotnem prispevku označil za “butca”), in ne glavni inšpektor Tomaž Rozman, ki je očitna žrtev šolskega ministra Jerneja Pikala.

Je pa omenjeni šolski inšpektor, ki je postopek vodil, njegovega imena ne poznam, še večji “butec”, kot sem mislil ob pisanju izvirnega prispevka. Ravnatelja Dušana Merca se je lotil na način, da je sedaj prišlo do umika obtožnega predloga, toda zato, ker se je šolski inšpektor zadev lotil na popolnoma neustrezen način. Dušana Merca namreč ni ovadil za to, za kar bi ga morda lahko, ampak za tisto, kar je v pravosodnem postopku moralo pasti.

dr. Vinko Gorenak

 • Amerikanc

  Kar je res je res. Tudi Merc je svojega denarja vreden, če je bil med Jankovićevimi podpisniki. Škoda besed.

 • Andrej

  Morda bi bil zanimiv podatek, kako sta se pisala ona dva nadlegovalca. Pravi priimek za seboj potegne čudo nenavadnih dejanj.

 • Franc Šink

  Ta dva mulca se tudi zadnje tri dni ne bi nič naučila.mogoče bi popravni dom storil čudeže.

  • Dado

   Ne, ker so v Radečah fantje s po 50 in 100 kaznivimi dejanji, hkrati pa fantje, ki ima samo vedenjske težave, lahko jih tja namestijo kot ukrep zaradi malomarnih starše-huda, ali nimajo kje biti. Torej, tisti “preizkušeni” naučijo neizkušene. Tisti preizkušeni imajo naslednjo stopnje le še mlad. zapor…..SKRATKA, tistih iz osnovne šole je verjetno doletel šolski dis. ukrep…..Po zapletih, po pritožbah staršev (če je bilo tako) pa tudi to ne. Starši pač pazijo, da bi fantje odrasli in se šolali brez posledic za kasnejše življenje, pišem za bogate starše……Revni starši prevzamejo krivdo in je vse enostavno, bogati starši pa odvetnike najamejo in je potem “učitelj v slabi koži”

 • Dado

  Merca poznam od leta 1975, prav tako miličnika Vinkota, tadva sta bila namreč sodelavca. Oba sta imela “čudna” ravnanja za takratne razmere. Očitno pa je upokojeni miličnik spisal kolumni…. Prvo iz političnih razlogov, drugo pa, ker ga je pekla vest ( le kdaj jo je pridobil nazaj…. mogoče od upokojitve sem ), ker je bila prva kolumna skrpucalo in ni zadela pravega cilja. Šele po seznanitvi z info, je približno izvedel za kaj gre v zadevi, vendar sedaj vsaj ve, da za pisanje kolumne “približna info, vsekakor ni dovolj. SAm sem takrat komentiral, da bo zadeva “padla v vodo”, mora pa priti vsaj v preiskavo, KAKOR SE JE TUDI ZGODILO. Nihče ne more kar “nekaj pospraviti”, gre za uradne osebe, namreč. Tega Vinko še sedaj ne ve…..

 • Borut Stari

  Slovensko šolstvo že 70 let, njim ustrezno, vodijo miselno pokvarjeno, pripadniki leve provenience.Ustroju. rečejo kar javno šolstvo.

 • Dado

  Kaj meni B.M. ZUPANČIČ O DESNICI…..
  Peterle je bil med prvimi, ki so ustanavljali NSI: ne zaradi prepričanja – tega je vselej prilagajal svojim instant potrebam, temveč zato, ker je v tem zaslutil svojo novo karierno priložnosti. In ni se – kot se ni nikoli, ko je šlo za njega samega – zmotil.

 • xla

  Res, komu je namenjen ta članek?

  • jefferson 55

   Miličnik Vinko piše zase, za svojo srečo, duševni mir in blagor osebne rasti. Predvsem zase, torej.

   • Kosobrin

    Tudi v pisanju o Fajonovi, kjer mrgoli slovničnih napak v odgovoru na njen tvit. Ne mislim naštevati, doktor bi že moral vedeti! Kako naj se razumemo v EU, če se že naši poslanci v evropskem parlamentu grdo gledajo!

 • joza joza13

  Merc je torej dal glavo na tnalo zaradi nedela svojih učiteljev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!