Etika, estetika, logika, domoljubje

Gregor Preac (Foto: Demokracija)

Nazaj klasične gimnazije, nazaj del klasične vzgoje. Konec socializma, konec kolektivizma, konec povprečnosti! Naj javne, državne, zasebne, spletne in druge šole tekmujejo med seboj in tudi s tujimi. Odprimo se za tuje šolstvo. Singapur ima tudi tuje univerze oziroma izpostave najboljših univerz sveta. Razlika je očitna!

Stari Grki so razumeli, da so bistvo urejene, uspešne, podjetne, bogate, srečne družbe ETIKA, ESTETIKA, LOGIKA! In posebna vrednota DOMOLJUBJE! Večina zla, grdega, slabega, neveselja, nesreče, bolezni v družbi je, ko vrtci, šole, družina, mediji, ustanove, športni klubi ne učijo ETIKE, ESTETIKE, LOGIKE, DOMOLJUBJA! Ljudje z malo ali brez etike, estetike, logike, domoljubja so nevarni. Nevarni so za odlično delovanje družbe. Ne ustvarjajo, ne izumljajo, sejejo spore!

Ko primerjam kakšno finsko, dansko univerzo, fakulteto pa Oxford, Cambridge, Eton, ameriške univerze iz A-lige z ljubljansko, mariborsko, primorsko univerzo in njihovimi fakultetami, je kot bi 21. stoletje soočali z nečim pred 19. stoletjem. V 19. stoletju je sicer Slovenija gospodarsko, kulturno, nacionalno najbolj napredovala prav z narodnim izobraževanjem, narodnim buditeljstvom, slovenskimi tabori, čitalnicami, s prvimi slovenskimi mediji, ki so gojili jezik in nacionalno zavest, promovirali slovensko kulturo!

S socialistično šolo smo uničili terezijansko disciplino, odličnost, samozavest, podjetnost. Večina slovenskih učiteljev ni več na ravni za širino in samozavest klasičnih gimnazij in šolstva za podjetnost, odličnost! Koliko točk IQ smo izgubili s socializmom, z balkanizacijo, koliko podjetniške, socialne, čustvene inteligence?

Socializem je iz možganov ljudi delal Titovo pašteto, da smo nosili Titovo štafeto!
Domoljubje je vrednota. Domovina je lepa beseda. V Sloveniji ju po socializmu čutimo zastarelo, oddaljeno, tuje, celo negativno, nepotrebno! Kot država in narod se sestavljamo, krpamo in zorimo po vseh diktaturah in raznarodovanjih. Večinski neosocialistični mediji na čelu z RTV SLO, POP TV, STA, Delom, Večerom, Dnevnikom in Mladino ne pomagajo; še zmeraj so ostri nasprotniki naroda, avtohtone kulture, domoljubja. Državo blatijo celo v tujini!

Na Evroviziji je slovenska pesem znova pogorela. Nič slovenskega, ne jezik, ne glasba, ne besedilo, ne obleka, ne ples. Nobenega sporočila. Dolgčas. Brez višjega smisla. Še en popkič, prazna štanca brez estetike, smisla! Nič drugačnega, izumiteljskega, zapomnljivega! Ne moremo zgraditi podobe Slovenije s popštancami! Ruska, ukrajinska, azerbajdžanska, islandska in še kakšna pesem so vsaj prinesle nekaj etnoduha dežel, občutek domoljubja, da niso na Evroviziji naključno, da ljubijo svojo deželo, narod, kulturo, da imajo odločnost, samozavest biti drugačen!

EU pa se z bruseljsko birokracijo oddaljuje od etike, estetike, logike, domoljubja in tako vse bolj zaostaja za svetom! Večina članic EU, tudi Slovenija, je nedinamična, počasna, zastarela, slabo delujoča, nepragmatična, nelogična, kaotična, ne preveč vesela družba! Cvetijo lažno človekoljubje, lažna politična korektnost, centralizem, unifikacija, utopija, dekadenca, zombizem! Ko nimaš poguma sankcionirati Savdske Arabije (bičani bloger Badawi, razkosani novinar Kašogi), Turčiji (120.000 političnih zapornikov), sankcioniraš Belorusijo! Lepo, da se EU tako trudi za beloruskega blogerja Romana Protasoviča, a zakaj se sploh ne trudi za v Londonu zaprtega in mučenega novinarja Assangea? To je EU: dvolična in zato šibka!

So torej evropske vrednote dvoličnost, nedoslednost, spodbujanje državljanskih vojn, neetika, neestetika, nelogika, nedomoljubje?
Evropska komisija je izbrala prvega koordinatorja proti rasizmu: črnko. Ne, ni bila izbrana po rasi, barvi kože. Čisto po naključju. Izbira po rasi in barvi kože bi bil vendar rasizem! ETIKA, ESTETIKA, LOGIKA, DOMOLJUBJE, klasično izobraževanje učijo pragmatizem, modrost. Od tod pregovor: Quidquid agis, prudenter agas et respice finem! (Karkoli počneš, počni premišljeno in misli na konec.)

Gregor Preac