Evropa domovin: Evroskepticizem na pohodu

dr. France Cukjati

Charles de Gaulle je za Združeno Evropo uporabil izraz “Evropa domovin”. Lahko bi rekli “Združenje nacionalnih patriotskih držav”. Torej visok nivo spoštovanja nacionalnih posebnosti, ki ga omogoča tudi osnovno načelo subsidiarnosti.

Danes pa Evropa postaja žrtev nasprotnega gibanja, ki bi ga lahko imenovali “prisilno ideološko uniformiranje”. Ne samo, da se vsem državam vse bolj vsiljuje “multi-kulti” ideologija in migrantske kvote, tudi levičarska protikrščanska gender-blodnja postaja skorajda uradna doktrina Evropske Unije. Ni čudno, da raste evroskepticizem, ki po svoji naravi vodi po poti Brexita.

Med evroskeptiki ne najdete nasprotovanja gospodarskemu povezovanju, skupni varnostni politiki in shengenski ureditve. Vzrojijo pa, če kdo ponižuje njihovo nacionalno identiteto in jim krade pravico do lastne družine, lastne kulture in lastne zgodovine.

Zadnjo širitev Evropske Unije pred petnajstimi leti je spremljalo veliko navdušenje nekdanjih vzhodnih komunističnih držav, ki so upale, da bodo v družbi zahodnih sosed končno doživele ne le politično ampak tudi narodnostno, kulturno in religiozno svobodo. Upale so, da se jim ne bo treba več priklanjati tujerodnim in krščanstvu sovražnim ideologijam. A zdi se, da se jim zadnja leta tudi v EU prav to dogaja in celo stopnjuje.

Bruselj grozi Poljakom s sankcijami, ker se hočejo vsaj malo osvoboditi ostankov komunistične zlorabe pravosodja, Madžarom pa, ker tudi od Sorosove univerze zahtevajo spoštovanje nacionalnih pravil igre. Če Bruselj ne dovoli, da nekdanje komunistične države normalizirajo svoje sodstvo, šolstvo in medijski prostor, potem se mnogi upravičeno sprašujejo, ali je to morda previsoka cena za vztrajanje v Evropski Uniji?

Se Bruselj tega zaveda? Ali sploh razume nekdanje komunistične države? Kdaj bo razumel boleče posledice dolgoletnega komunističnega terorja? Kdaj našo občutljivost za preganjanje krščanstva, svobode govora in sploh ideološki totalitarizem? Kdaj bomo sprejeti v EU takšni, kot smo?

(Foto: iStock)

Evropa, v katero verjamemo
Čas pred volitvami v Evropski parlament je čas premisleka, kaj je bilo doslej narobe in kako naj bi bilo v bodoče. Le kdor je sposoben učiti se na napakah, ima možnost preživetja. In zadnja leta je bilo v Evropi vrsta resnih pobud, kako naprej. Ena od njih je “Pariška deklaracija” z naslovom: “Evropa, v katero lahko verjamemo.” Trinajst znanih liberalno-konservativnih intelektualcev iz desetih držav EU jo je sprejelo oktobra 2017. Deklaracija v Sloveniji ni doživela velike pozornosti, čeprav je bila že takrat zelo aktualna. Svojo zdravo kritičnost ne usmerja v “–exit”, ampak v nujno in temeljito prenovo EU.

Deklaracija izhaja iz dejstva, da je Evropa naš dom, kjer so nam stvari znane in smo tudi mi prepoznani kot člani tega doma. To je prava Evropa, naša dragocena in nenadomestljiva civilizacija in kultura. Temu nasproti pa se nam vsiljuje lažno Evropo kot model univerzalne skupnosti, prirejene za vse mogoče kulture. Pokrovitelji te lažne Evrope “zanemarjajo in celo zavračajo krščanske korenine Evrope. Hkrati si zelo prizadevajo, da ne bi žalili muslimanov, za katere menijo, da bodo z navdušenjem sprejemali to sekularno, multikulturno stališče.”

“Prava Evropa je skupnost narodov. Imamo svoje jezike, svoje tradicije in svoje meje. Kljub temu smo vedno priznavali našo medsebojno pripadnost, tudi ko smo bili v konfliktu – ali celo v vojni. /…/ Nacionalna država je postala simbol Evrope.”

“Po grozovitem prelivanju krvi v dveh svetovnih vojnah smo Evropejci postali še bolj odločni, da spoštujemo našo skupno dediščino. To dokazuje globino in moč evropske civilizacije, ki je v pravem smislu svetovljanska. Evropejci ne iščemo vsiljene enotnosti imperija; nasprotno, evropski kozmopolitizem je neločljivo povezan s priznavanjem domoljubja in državljanske zvestobe.”

“Pozivamo vse Evropejce, naj nas podpirajo pri zavračanju blodnje o multi-kulturnem svetu brez meja. Upravičeno ljubimo svoje domače države in želimo svojim otrokom prenesti to, kar smo sami prejeli kot svojo nacionalno dediščino. Kot Evropejci imamo tudi skupno dediščino in ta dediščina zahteva, da živimo skupaj v miru v Evropi domovin.”

Deklaracija govori tudi o tem, kako je resnična Evropa v nevarnosti. Zakonska zveza in družina izgubljata pomen. Širi se individualizem, osamljenost in brezciljnost. Uveljavlja se zavračanje lastne kulture in krščanstva, ki je sploh omogočilo kulturno enotnost. Tehnokratska tiranija raste. Vsi postajamo regulirani in upravljani. Toda: obstaja alternativa! Obnoviti moramo moralno kulturo. Vzpostaviti resnični liberalizem. Potrebujemo odgovorne državnike.

Pariška deklaracija izžareva zaskrbljenost za Evropo. A se ne umika kot poraženka v “evroskepticizem”, ampak se z novo energijo loteva prenove Evrope. Če kaj, potem to zaskrbljenost in to energijo iščemo tudi v predvolilnem času.

France Cukjati, dr.med.

 • althar

  Izraz evroskepticizem je angloameriški in zgrešen, saj gre dejansko za EUskepticizem. Nova desnica po evropskih državah se zelo dobro razume med sabo in intenzivno gradi medsebojno in meddržavno sodelovanje, le na drugačni osnovi kot ga vsiljuje EU, ki je medtem postala popoln vazal ameriškega globalnega velekapitala. Tudi izraz antiglobalizem, ki ga vsiljuje ameriška alt-right druščina z Bannonom na čelu, je zgrešen, saj nova desnica v Evropi ne vidi nobenega problema z mednarodnim gospodarskim sodelovanjem, ki ga ameriška nova desnica v strahu pred izgubo ameriške hegemonske vloge tako zelo sovraži in napada. Američanom pač ustreza status quo v obliki vazalne evropske celine ne glede na politično barvo, ki jo nosijo.

  Zanimivo pa je, kako so levičarski “možganski trusti”, ki so imeli še nekaj let nazaj polna usta sovraštva do velekapitala, sedaj ostali brez teksta na to temo, ko prav ta velekapital pred njihovimi očmi povsod po svetu vsiljuje socialistično agendo. Najbolj pametnim (če je kak tak med njimi) morda počasi vendarle prihaja do zavesti, da so bili oni in njihovi ideološki predniki že ves čas poslušni sluge Wall Streeta in tamkajšnjega velekapitala, katerega 100 letni trud za dominacijo počasi rojeva sadove. Kak prodoren analitik bi se lahko malo poigral s tem.

 • Vera

  Največji krivci so predsedniki držav in vlad, ki so povsem apatični .Nekoč so bili voditelji, ki jih je poznal vsak osnovnošolec, danes pa vemo samo za sosednje državnike, ker so vsi ostali tiho .

 • xtc

  Mislim ,da evroskepticizem ni več prava beseda,pačpa Brusljukaracijo skepticizem je bolj pravilno.
  Sicer pa me čudi naivnost Cukljatija,kljub njegovi izobrazbi,ko še napreje sanja po neki mirni prenovi Evrope in vrnitvi,ki koreninam po reformah.
  Ta čas je žal mimo in to je jasno povedal Timmans,ki je odkrito zagrozil z državljansko vojno če Evropa nebo multikulti socialistična.
  Evropa definitivno se bo povrnila k svojim koreninam ,a šele takrat,ko bo tako aali drugače boleče seveda izrezala vse rakave tvorbe,ki jo sedaj nažirajo.

 • AG Eric Holder

  Komaj čakam dan, ko se bo EU in NATO razpadel. :)

  PS: Slava Rusiji!!! :)

  • janko

   Pojdi se solit!

  • Matt von Glanz

   Mislis, da bos ti PREzivel razpad EU, Nata in slavo Rusije? kot Slovenc mislim

   • AG Eric Holder

    Nisem Zlovenac. :)

    PS: Hahahahah. :)

    • Matt von Glanz

     Potem pa kot Neslovenec. ?

 • janko

  Odličen članek!
  Gorje Evropi in vsem nam, če prevlada levičarska politika! Po vsej sili hočejo strupene levičarske pošasti povsem spremeniti in uničiti Evropo; lažejo, fantazirajo! Strah nas mora biti, zelo! Ukrepajmo!

 • Get Smart

  KaviaržidoKOMINTERNA oz. MURGL KOMUNISTIČNA Jugoslavija NI PROTI KAPITALU, razumete, NISO PROTI KAPITALIZMU, kot ste otroci kupili FEJK kaviaržidokomintern PROPAGANDO, so PROTI KAPITALU V LASTI LJUDI. Razumete? KaviaržidoKOMINTERNA ima V LASTI »vse« tovarne, denarne sklade, banke …
  SOCIALIZEM = MURGL JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = JUGOKOMUNIZEM = USTAŠIZEM = ČETNICIZEM = TURČIZEM = FEVDALIZEM = LIBERALIZEM = KAPITALIZEM = MUSLIćKULTIZEM … vsi ti »-izmi« so t. i. POPULISTIČNE floskule, vse po vrsti so tvorbe kaviaržido KOMINTERNE = SUŽNJELASTNIŠTVO = kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.
  Dovolj bo, če pogledate NAJVEČJE KAPITALISTIČNO združenje v Sloveniji = FORUM 21.

  • Get Smart

   FORUM 21 je MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA
   KAPITALA, ki ga je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVILA naropala v Sloveniji,
   predsednik pa je tovariš Milan KUćAN, ki je tudi predsednik PREDSEDSTVA
   CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji, ki so
   jo uradno preimenovali v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, podmladek SKOJ =
   Savez komunističke omladine Jugoslavije, pa so uradno preimenovali v
   LDS.
   SMC DeSUS Levica SABratuške SD ŠARAC … in ZARES_ggolubić
   POZITIVNA-srbija dobri dobovški viranti zeleni pirati LDS … so vse le
   “novi-obrazi” teh struktur KPJ + SKOJ, ki je dejansko ENA = KOMUNISTIČKA
   PARTIJA JUGOSLAVIJE = MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

 • Get Smart

  POLITIKA = pomeni DELO za POLITEJO, SKRB za POLITEJO = DRŽAVO. POLITIK je tisti, ki na kakršenkoli način dela za POLITEJO (državo). POLITIKE najprej RAZLIKUJEMO glede na (1.) PRIPADNOST POLITEJAM, torej ZA katero DRŽAVO DELAJO, za svobodno pravno Slovenijo, kot dela edina ČLOVEŠKA stranka v Državnem zboru Republike Slovenije, torej SLOVENSKA Demokratska Stranka, ali delajo ZA ZLOČINSKO MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO = Lm_ŠARAC_SD_Levica_DeSUS_SMC_SABratušak … in (2.) na KAKŠEN NAČIN delajo za POLITEJO: poštena občečloveška dela ali izvajajo ZLOČINE PROTI ČLOVEŠTVU kot MURGLkomiji.
  Kaj PODTIKA kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA PROPAGANDA in otroci neumno ponavljajo: “vsi nogometaši so isti”, “vsi igrajo za isto državo”, “nogomet je grd”, “nogomet je kurba”, “nogomet krade” … in kar je še bulšitizmov in LAŽI, ki jih je KOMINTERNISTIČNI (v lasti +90 % medijev na svetu) oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNI propagandni stroj (v lasti 99 % medijev v OKUPIRANI POLITEJI Sloveniji) naselil v oprane glavice OKUPIRANIH ljudi. Vzemimo primer »vsegliharstva«: nogometaš (napadalec) MESSI »je isti« kot nogometaš (golman) OBLAK? Ne. MESSI dela za POLITEJO ARGENTINO in dela (NA NAČIN) kot napadalec – zabija žogo v nasprotnikove gole ZA POLITEJO ARGENTINO, ne za Španijo, ne za Italijo, NE ZA VSE ISTE, ne za bla bla nogomet … ampak DELA ZA POLITEJO ARGENTINO. Medtem pa OBLAK DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, brani gol za POLITEJO SLOVENIJO, ni isti kot MESSI, ampak DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, ne za Španijo, ne za Italijo … in DELA drugače kot MESSI, in sicer NA NAČIN, da BRANI GOL za POLITEJO SLOVENIJO.

  • Get Smart

   MESSI ni španski, je argentinski V ŠPANIJI, RONALDO ni italijanski, je PORTUGALSKI v Italiji. “Vsi nogometaši so isti”, “vsi igrajo za isto državo=POLITEJO” … so LAŽNA VSEGLIHARJENJA. Ali pa: “nogomet je kurba”, “vsi nogometaši so pošteni kot kurbica”, kar OPRANI otroci radi ponavljajo. Ni prav, če poštenim kurbicam PODTIKATE NEPOŠTENOST: ti pošteno plačaš, one ti nudijo storitve. Za razliko od MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH zločinskih PEDERćINA in KURBETIN – Lm_ŠARAC_SD_Levica_DeSUS_SMC_SABratušak – ki vam ROPAJO MILIJARDE, uničujejo VAŠO DRŽAVO/POLITEJO, kulturo … v zameno pa vam nudijo storitev »jebanja na suvo u zdrav mozak nje«. NISO »vsi isti« – so pa vsi MURGL JUGOKOMIJI »isti« oz. igrajo za isto državo/politejo – MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   ŠARAC ni slovenski premier, je MURGL JUGOKOMUNISTIČNI FEJKpremier v Sloveniji, je nastopljena pi-ar lutka, ki pred kamerami svira kurtzu, prodaja maglu … LAŽE, kot pes teče. Vsi KOMINTERNOVCI in njihovi SERBUSI=hlapci so:
   –MURGL-srbo-rvacko-šipći…JUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMI stvori v Sloveniji
   –MUSLIć KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMI stvori v Sloveniji
   –pravoslavni KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMI stvori v Sloveniji
   –gezoslavski KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMI stvori v Sloveniji … s starimi imeni: babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški …= kaviaržidoKOMINTERNISTIČNI.

   • Get Smart

    Samo v primeru NEDOKONČANIH »Stožic« je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku IZROPALA, beri BARBIE BORAT POHARKA je kot kao-PREMIER odobrila 220 MILIJONOV € za projekt, ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo 40 milijonov €, in pozor, BOSANCOV, ki so gradili STOŠCE nje, MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov, najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI »socialno čuteči«* lopovski in lažnivi đupljan NI PLAČAL, ampak jih je nagnal domov BREZ PLAČILA.
    ———
    * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
    ki je pokazal socialno ozaveščenost.«
    ———
    Za koga dela »socialno ozaveščeno« MURGL JUGOKOMI govno? Kaj odmeva v Stošcah?
    – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
    – ZA koga? Za PARTIJU?
    – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
    – “Evviva communismo!”
    – “Bandiera rossa la triumfera!”
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo osvobodila.«

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!