Generalni direktor policije – korektno in nekorektno ravnanje policije

Simon Velički (Foto: STA)

Leta 2008 je takratni generalni direktor policije Jože Romšek napovedal svojo upokojitev. Takratni notranji minister Dragutin Mate je v skladu z zakonom objavil razpis, na katerega so se lahko prijavili kandidati. Prva vlada Janeza Janše je imela vse možnosti, da bi tik pred potekom mandata za obdobje petih let, torej za obdobje celotne vlade Boruta Pahorja, imenovala generalnega direktorja policije. Toda tega ni storila iz razlogov politične korektnosti. Tako je tudi prav, zakaj bi odhajajoča vlada zasedla tako pomembna mesta z ljudmi, ki morda ne bodo pogodu prihajajoči oblasti. Takratni notranji minister Dragutin Mate je ob primopredaji poslov z naslednico Katarino Kresal novi ministrici izročil prispele prijave za mesto generalnega direktorja policije in ji prepustil izbiro. Korektno in še več.

Katarina Kresal je s kandidati opravila pogovore, navdušena je bila nad njimi in njihovimi sposobnostmi, toda izbrala ni nikogar. Je že vedela, zakaj. Svojega favorita Janka Gorška je imela izbranega že takrat, toda v ponovljenem razpisu se Janko Goršek ni prijavil za zasedbo tega delovnega mesta, ker ni bilo dovolj garancij. Prijavili so se znova isti kandidati kot v primeru prejšnjega razpisa. No, Katarina Kresal je spet občudovala njihove sposobnosti, a izbrala ni nikogar. Ravno tedaj pa se je lotila spremembe zakona, ki je določal postopek imenovanja in razrešitve generalnega direktorja policije. Zakon je spisala tako, da generalnega direktorja policije praktično sploh ni bilo mogoče razrešiti. Ko je zakon stopil v veljavo, je objavila nov razpis. Seveda se potem nihče od prej prijavljenih ni znova prijavil za zasedbo tega delovnega mesta, saj je bilo vse jasno. Na razpis se je prijavil Janko Goršek in kot edini – dogovorjeni kandidat, je bil tudi izbran.

V nadaljevanju izpuščam vse nezakonitosti, politične vplive na delo policije, zlasti kriminalistične policije, in tudi nezakonitosti, ki so se dogajale na relaciji med njimi, in sicer med Katarino Kresal, takratnim šefom kriminalistične policije Aleksandrom Jevškom in sedanjim županom Murske Sobote, ki bi naj bil menda kandidat za notranjega ministra iz vrst SD.

 V začetku leta 2012 sem nastopil mandat notranjega ministra, Janko Goršek pa je bil generalni direktor policije. Na tem mestu ne bom opisoval razlogov, zakaj bi moral takoj začeti postopke njegove razrešitve, o tem bom več pisal v svoji knjigi. Naj za sedaj zapišem le to, da sem imel kot notranji minister povsem zvezane roke, razrešitve Janka Gorška namreč sploh nisem mogel zakonsko zahtevati, lahko sem ga le prosil, naj odstopi, kar je nato tudi storil. Tudi zato sem z njim podpisal pogodbo o napotitvi v Sarajevo, kjer je zastopal interese slovenske policije. 

Pa se vrnimo k politični korektnosti vlade v odhajanju. Če je prva vlada Janeza Janše z ministrom Dragutinom Matejem povsem korektno prepustila izbiro kandidata za generalnega direktorja policije novi vladi, se je vlada Mira Cerarja, z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, pokazala kot pravo nasprotje in kot skrajno nekorektna. Dober mesec in pol pred volitvami in novo vlado je za pet let imenovala novega generalnega direktorja policije Simona Veličkega. Poteza je nekorektna do prihajajoče vlade in do Veličkega samega. Pa da ne bo pomote, Simona poznam od njegovega prvega srednješolskega dne v policijski šoli v Tacnu. V nasprotju z nekaterimi njegovimi kritiki z desnega političnega pola, z njim kot kariernim policistom sploh nimam težav. Le čas njegovega imenovanja zaradi odhajajoče vlade ni primeren in politično ni korekten.

dr. Vinko Gorenak

 • Zgornji

  Samo za dena in oblast se jim gre, … BARABAM POKVARJENIM PARAZITSKIM ZLOBNIM !!! ! !!!

 • Olga_10

  Levake (komuniste) je treba nagnati za vedno!

 • Soave

  + + + + + +
  dobro ste piknili g. Gorenak !
  Korektnost ? Ta je levake že zdavnaj zapustila. Pa njihova etika in morala sta tudi odplavali stran od njih.

 • plamen100

  Lepo in predvsem posteno napisano! Velicki je dober policist, zrastel je iz navadnega “cestnega” policista tako da pozna vse nivoje policijskega dela tako uniformiranega dela kot kriminalisticne sluzbe v kateri je delal do odhoda na ministrstvo. Pri tem pa je najbolj vazno to, da je do podrejenih posten in korekten, kar je danes v tem podivjanem sistemu, ze prava redkost, je pa to odlika policijskih vodij v tapravih zahodnih demokracijah!

 • VERRZIFIKATOR

  Šimen V. Lički

  POVELIČAN

  Ko režim se le navzdol še driča,
  ko odhajajo še zadnje reve,
  sam rešuje notranje zadeve,
  zadnji hip žandarja poveliča.

  Poveličan bo za štiri leta,
  grehi se mu stari odpustijo,
  takim, ki nesrečo povzročijo,
  opravilnost zlepa ni odvzeta.

  Prav nasprotno, se jih povzdiguje,
  poveličanje se temu pravi,
  več kot masla tak ima na glavi,
  laže nagradi se in kaznuje.

  Takšne vedno se poveličuje,
  kajti taki najbolj so vodljivi,
  vdani in do konca upogljivi,
  take zlahka se proda, kupuje.

  • plamen100

   Povzrocil nesreco?? Od njegove nesrece se je v Sloveniji zgodilo na deset tisoc novih nesrec. Nikoli ne ves za minuto naprej, cim si voznik a bos povzrocitelj ali zrtev. Nekaj drugega je, da si se sam pred nesreco spravil v taksno stanje zaradi katerega si potem povzrocil nesreco. In taksnih nalitih na teden ustavijo sto ali se vec in tem bi lahko dejansko ocital povzrocitev nesrece oz tistim, ki so jo v taksnem stanju ki so si ga sami naredili, nato povzrocili nesreco. In kot zadnje je niti ne vemo kaj se je zgodilo, zakaj je tocno prislo do nesrece in na koncu zakaj sploh pogrevati stare rane? Edini odgovor zakaj to poceti so pritlehne frustracije pogojene z genetsko dano zlobo in hudobijo! Ponavadi taksni dopoldne sovrazijo sebe popoldne pa celi svet. In ko dosti o tem privoscljivo razmisljas in pises so vse vecje moznosti, da tudi nase usmeris to negativno energijo in se ti vse rado dvojno vrne!

 • lado

  Slovenčki bogi !!!! dokler ne NAREDIMO USTAJE KOT SE SPODOBI, bo TAKO ,OVCE !!! od blejanja ni učinka , Naj nekdo organizira , SKLIČ PROTESTE , PA GREMO NA TO SVOJAT !!! Tudi rad bTAKEGA INKASANTA POKVARJENEGA KOT JE BIL SMEJOČI ŠEF POLICIJE IN ZDAJŠNI !! da se znebimo levih debilov ,ki so proti nam in našim SLOVENSKIM POTOMCEM !!!!!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!