Glava za glavo, najkrajše pravo!

Lucija Šikovec Ušaj

V vsesplošni ihti in dobesedno medijskem bombardiranju s tem, da je treba »hitro soditi«, s sloganom »pozna pravica, pravica odrečena« so uspela sodišča prepričati državljane, da delajo dobro, ker se zmanjšujejo zaostanki, za kar si minister za ministrom, predsednik sodišča za predsednikom sodišča pripisujejo velike zasluge.

Naslov današnje kolumne je slovenski pregovor, ki mogoče najprej asociira na terorizem islamskega sveta, ki vdira v našo neposredno soseščino. Toda to je star pregovor, ki izvira iz svetopisemskega »oko za oko, zob za zob«, torej talionskega načela. V tej kolumni seveda ne mislim vzdihovati nad sodnimi zaostanki, še manj hvaliti nekaj, kar po mojem mnenju hvale sploh ne zasluži, temveč vam želim prikazati, da lahko načelo »glava za glavo, najkrajše pravo« spoznamo tudi sami. Sodišče je tisto, ki naj bi sicer, tako ste verjetno menili in razumeli, predstavljalo institucijo, ki funkcionira zato, da lahko svoje pravice zaščitite, da vas država varuje pred zlikovci, da na civiliziran način rešujete konflikte, ki se jim v življenju ne morete izogniti.

Redkokdo ima srečo, da se mu ni treba vsaj enkrat v življenju  z vso svojo močjo upreti v težka sodna vrata, ki mu dajo takoj vedeti, da je pot do pravice težka in naporna. Da bo razgaljen na dokaj grobi način, spozna pri srečanju z varnostniki, ki mu tudi povedo, da bo komunikacijsko omejen, saj bo njegov mobitel, njegova povezava s svetom, ostal zaklenjen v kovinskem predalčku pri vhodu. Pa vendarle so to šele začetne ovire, ki ga v primeru, če bo iskal svojo pravico, verjetno od želje po njej ne bodo odvrnile. Če pa bo poklican, ker bo tožen ali obtožen, pa se tem oviram tako ali tako ne bo mogel izogniti.

Dokler ne plačaš, ni vstopa v sodno dvorano
Verjetno pa niste vedeli, da je poleg vam nasprotne stranke tukaj tudi sodišče, ki ne nastopa kot varuh, kot poosebljena »Pravica«, temveč kot stranka, ki bo od vas terjala zajeten kup denarja, da boste deležni blagodarov, ki vam jih nudijo bolj ali manj posrečeno izbrane sodnice in redkejši sodniki. »No money no funny« je eno prvih presenečenj. Koliko tožb je zavrglo sodišče, s tem pa množično zmanjšalo zaostanke, ker ljudje niso pravočasno plačali visoke sodne takse, ker je niso zmogli plačati, saj je plačilo sodne takse t. i. procesni pogoj: dokler ne plačaš, ni vstopa v sodno dvorano. Kot rečeno, brez denarja ni muzike.

Strošek dragega odvetnika ni največji …
Verjetno ste mislili, da je največji strošek, ki vas pri iskanju pravice doleti, strošek bolj ali manj dragega odvetnika. Zmotili ste se. Poleg že prej omenjene sodne takse vas čaka nadaljnje presenečenje. Če je sodna taksa vsaj na začetku presegla strošek odvetnika, bodite prepričani, da vas stroški najrazličnejših izvedencev, ki jih bo sodišče določalo, saj »ne razpolaga z ustreznim znanjem«, utegnejo povsem presenetiti. Ti stroški se vzpenjajo v nebo, vi pa boste z vedno večjo težavo, zadrego in nemočjo razumeli, zakaj vendar sodišče ne razsodi, koliko časa naj vaš otrok preživi z vami in koliko z drugim staršem, če ste ugotovili, da je vaša partnerska zveza šla rakom žvižgat. Ali če je vaš pes ugriznil poštarja, če vam je zavarovalnica prenizko ocenila škodo na avtomobilu, če se sodišče ne more odločiti, ali je avto pred vami pričakovana ovira na cesti… V vseh takih primerih bo namreč sodnik ali sodnica slovesno izjavil, da morate založiti predujem za izvedenca psihološke stroke, pedopsihiatra, izvedenca avtomobilske stroke, cestnoprometne stroke, gradbene stroke… Vpliva na to, katerega izvedenca bo sodišče določilo, seveda ne boste imeli. Če boste tožbo vložili in že pred tem sami poiskali sodnega izvedenca in boste njegovo mnenje priložili tožbi, tega mnenja sodišče ne bo sprejelo. Ta isti sodni izvedenec je kredibilen samo, če ga postavi sodišče. V tem primeru bo mnenje dražje. Zakaj, je vprašanje, na katerega naj si odgovori vsak sam.

1000 evrov v roku 15 dni, mogoče 30 dni pa tja do več tisoč  evrov vam bo naložilo sodišče in vas povsem suhoparno podučilo, da če ne boste plačali, dokaz z izvedencem ne bo izveden. Ker pa sodišče nima ustreznega strokovnega znanja, bo vaš tožbeni zahtevek verjetno zavrnjen.

Igranje “pepčka” z izvedenci
Brez dvoma so strokovna znanja, s katerimi sodnik ne razpolaga, vendar pa epidemija postavljanja izvedencev dobiva razsežnosti, da se vprašaš, ali so sodniki res ljudje brez vsakršne splošne izobrazbe, brez samozavesti, da bi si na podlagi lastnega znanja in življenjskih izkušenj upali sploh še o čem odločati. Kadar podvomiš o nujnosti postavitve izvedenca, dobiš pavšalen odgovor, da bo Višje sodišče tako sodbo razveljavilo. Zato se je torej udobneje zanašati na izvedence, njihove ugotovitve zapisati v sodbo, in če je sodniku sreča mila, da ni ustrelil procesnega kozla, mu bo sodba obstala. Njegova uspešnost bo potrjena, ne da bi moral svojo sodbo sploh sam argumentirati.

Torej vas po odvetniku in sodnih taksah čaka še presenečenje z izvedenci. Pravilnik o delu sodnih izvedencev je napisan tako, da si ta zaračunava tudi stroške za pripravo na obravnavo, po tem ko je podal pisno mnenje, pa četudi gre na obravnavo že čez mesec ali dva. Če je ponovno povabljen, naj vas ne začudi: tudi takrat mu bo sodišče priznalo nagrado, da se je pripravil, samo podajanje mnenja na sodišču in odgovarjanje, zakaj naj bo otrok z očetom od 15.30 ure, in ne od 16.00 ure dalje, če malce karikiram, pa boste še dodatno plačali.

Sodišče je v resnici vaš naravni sovražnik
Ko sodnik pove, da je treba postaviti izvedenca travmatologa, ki bo ocenil poškodbe, strah, nevšečnosti v zvezi z zdravljenjem, čeprav ga opozarjaš, da je v zdravniškem potrdilu zapisano pod diagnozo »nihil« (torej nič), ali ko na sodišču odvetnik predlaga, naj se postavi izvedenca pravne stroke, ker sodišče ne razpolaga z dovolj strokovnega znanja, pa na pomoč pokličeš vse angele in svetnike, da bi te umirili, saj čutiš šumenje v glavi, ki tako kot v loncu pod pritiskom samo čaka, da privre na dan.

Vendar to seveda še ni vse. Da je sodišče v resnici vaš naravni sovražnik, saj obstaja tudi nekaj, kar služi polnjenju vedno prazne proračunske malhe in o čemer vam nista pripovedovala niti oče niti mama, pa vam povem naslednjič. Kot je nas malce starejše učil maršal Tito … »Samozadovoljstvo uspava. Pripravljen biti pa pomeni mirno in načrtno vključevati samozaščitno področje v naše vsakdanje ravnanje.« Zato, da boste znali ravnati samozaščitno, vas bom na nevarnosti opozorila v drugem delu.

V preteklosti, v srednjem veku, je jeseniški rudniški red poznal kazen zaradi žaljenja časti, najprej preklic žalitve, nato pa se je moral storilec trikrat udariti po ustih. Za vsak primer sem se ravnokar prvič udarila po ustih. Vnaprej!

Lucija Šikovec Ušaj

 • komar

  Na prvi pogled duhovito, na drugi pogled “žebljico na glavico”, na tretji udari resnica, ki veseli in mnoge boli. Super kolumna!

 • Silka

  Pravica je bila vedno draga, pravičnost pa le redka, ali pa je sploh ni bilo. Sodišče pač ne išče pravičnosti. Kaj ti sodniki znajo, da si ne upajo tudi pri osnovnih zadevah odločiti brez, včasih preplačanih izvedencev, je pa za lajika velika uganka. Včasih so sodniki hodili po mnenje na CK, sedaj pa k izvedencem.

  • Ruggedplant

   “Včasih so sodniki hodili po mnenje na CK, sedaj pa k izvedencem.”

   Brez skrbi, še vedno hodijo k CK-ju, izvedenci so tu le zaradi vtisa. Tako kot “demokratične volitve” v našem nepluralnem svetu medijev, gospodarstva, šolstva,…

 • Viktorh

  Uf, še ena dobra o razkrivanju barabij v našem sodstvu.
  Čestitam!

 • dež

  Kot bi rekel bivši vrhovni sodnik, “To pravosodje je potrebno rasfukat v prafaktorje !”.

 • luckyss

  Dober sestavek…
  Na kratko povedano, ni pravice za reveže..
  Pravica je torej “keš pič..” ki si je ne more vsak privoščiti..

 • Ryuk

  Sodniki sami negirajo 2.člen ustave.

 • moat

  Vsaka čast, res dober in resničen sestavek. In tako kot tudi je. Poglejmo te naše tajkune, elitneže in mogočneže. Če imaš denar si lahko “privoščiš” pravico. Drugače je, če si revež, žal.

 • centurion

  Saj res, točno to, kar g.Lucija piše, se mi je dogajalo v postopku.
  Pa se, ko si v sodniški greznici, niti ne zavedaš tega sodniškega dirigiranega
  potiskanja v stroške, brez garancije, da v postopku dosežeš pravico…..

 • althar

  Kot vse, kar na svoja šibka pleča prevzame “država”, se je tudi pravosodje spremenilo v kafkovsko birokratsko kužno močvirje. Glede na to, da si celo sam kot sicer zaprisežen nasprotnik javnih storitev, ne znam predstavljati sistema s privatnim pravosodjem, smo na to birokratsko gnilobo očitno bolj ali manj obsojeni. Ker se pravosodni sistem sam zagotovo ne bo “debirokratiziral”, obstaja za svobodnega človeka le ena rešitev: izogibanje sporom, če pa že pride do tega, pa njihovo reševanje mimo sodnih mlinov.

 • tramal

  Saj zato pa pravim da bi morali kradljivim komunistom najprej zaseči nakraden denar in vso premoženje da si nebi mogli z njimi kupiti najboljše odvetnike in vrniti šele potem če bi dokazali da so ga zaslužili pošteno.Tako se dela v nemčiji.

 • dež

  Verjamem, da dober in samozavesten sodnik(ca) večino zadev lahko reši brez sodnih izvedencev. Seveda je predpogoj, da je bil na funkcijo imenovan zaradi strokovnih in človeških kvalitet, ne pa zaradi zvez in poznanstev.
  Stavim, da je po sodiščih cel kup ločenk, ki so si skrbništva za svoje otroke razumno in korektno uredile v dogovoru s svojim bivšim partnerjem. Ko pa same obravnavajo takšen primer, čisto brez potrebe naročijo izvedenca in zadeve vlečejo do onemoglosti.
  Sicer pa, če samo pomislim na primer velenjskih dečkov, v tej državi je čisto vse mogoče. Ob tolikšnem številu plagiatov že med poslanci in ministri, je to tudi povsem razumljivo. Imamo na tone “kvazi strokovnakov”, ki so navadni prevaranti. Ko dodamo še piflarje in piškotarje, smo tam kjer smo.

 • Franc Šink

  Dober pravnik praviloma konča kot odvetnik, slab pa kot sodnik

  • rrrrr

   …najslabši in najgrši pa kot pravosodni minister.
   Ampak za najslabšega, najbolj pokvarjenega in veleizdajalskega pravnika v Slovenikji je prihranjeno mesto bivše-bivšega predsednika republike.

 • Antonius

  Pol milijona sem sodišču plačal zato, da me sodišče na koncu ne bo obsodilo, je izjavil plešasti nekdo iz balkanske naveze.
  Slovensko krivosodje je mafija v mafiji, Slovenija je pa mafijska država, ki jo varuje mafija v policiji.
  Po slovenskih zaporih gnije kar precej nedolžnih nesrečnikov, ki jim je zmanjkalo denarja za pritožbo na višje sodišče.
  Ozadje primerov Koder, Kovačič in Zidar ogromno pove o delu naših sodišč.
  Koder je moral v čuzo, ker je javno razkrinkal ‘küčanovo početje v Elanu. Kovačiča je Drnovšek pomilostil, ker mu je s prisvojenim denarjem iz Perle plačal menjavo krvi v Ameriki. Metastaze o bile pravi razlog Drnovška, da je odšel v Ameriko, ljudstvu so pa lagali, da gre Drnovšek na uradni obisk v Ameriko.
  Zidar pa kot ‘zidar! Preveč so od njega dobili, zato je za krivosodje nedotakljiv. Postopkovnost je tiste vrste sodniški slalom, ki se na koncu konča z zastaranjem.

  Vesel sem, ker sodim med tisto “peščico” postaranih, ki zmoremo toliko zdravega razuma, da hodimo protestirati, pred slovensko krivosodje.

  Luciji Šikovec Ušaj pa en velik HVALA za javno resnico o slovenskem mafijskem pravosodju.

  • janez cepec

   kar se naših sodišč tiče so res podn od podna, tle ni kej. začetek tvojga komentarja bi pa biu uhka dvomljiv, zato je boljš, de ga koregiraš. namreč smo na Balkanu, ergo, smo Balkanci. poznam še enga plešastega, ki se kr dost suče po sodiščih, kadr mu glih avto ne crkne, tko de bi uhka pršlo do nesporazuma in bi zatega-delj kešna nepoučena ovčka odšla iz njegove črede.

   • tohuvabohu

    Dejstvo je tudi, da si ti en navaden nesramen kreten.

    • janez cepec

     vosu ostane vosu, tud če b’ u u Licp na svet pogledu, še ne bo Lipicanc

     • tohuvabohu

      Kdo pa je še oral z lipicanarjem?

  • punca

   potemtakem se srečujeva ;)

   • janez cepec

    sobo si najemta

    • Steiermark

     A ti si pa “zadovoljen” kar s srečanji v garaži?

     • janez cepec

      ne, sej zato pa predlagam sobo

     • Antonius

      Ni smisla se zvleči v polemiko z “janezom cepcem”. Ljudje preberejo pa sami ugotovijo da je tip, ki Janeza zmerja s cepcem zares provokatorski cepec.

     • janez cepec

      kratko in jedrnato, sam ne vem, u čem provociram, sej sm sam fakte povedu.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + +

  • Primoz Papez

   Kako da če je obsojen kdo iz levice skačete od veselja,če pa je desno usmerjen je pa krivo obtožen????

   • janez cepec

    pravjo, de majo enake vatle za use, malo manjana

   • tohuvabohu

    Prekleti lažnivec! Nihče ne skače od veselja, če koga z levice vtaknejo v keho. Nasprotno, rdeče hijene ste se norčevale, ko je Janša šel po nedolžnem v zapor.

    • Primoz Papez

     Janez ni šel po nedolžnem v zapor…

     • tohuvabohu

      Ja, res je, nekdo bi moral v sodstvu za to sramoto odgovarjati!

     • Primoz Papez

      Kakšno sramoto?????
      Janša bi moral biti še zdaj na dobu….

     • tohuvabohu

      Eh, po vašem ga je treba tudi “ubit”. Sami ste ga nagnali iz partije, zdaj mu pa na smrt zamerite, ker ni vaš. Mater ste verodostojni, orkestrirane rdeče hijene.

     • Ruggedplant

      Zato ker noče in noče prepustiti države 100% v roke rdečuhom?

     • traktor

      Razloži zakaj. Argumentiraj.

  • Primoz Papez

   Saj Zidar je pa ja vaš saj je zgradil cerkev v Zalogu…
   Pa veliko pod ceno….

 • Iva

  Primer Novič (za umor J. Jamnika) :
  Preiskovalci (NPU), tožilka in sodnica ne znajo(?) ali nočejo(!) upoštevati spodnjih dejstev, znanih že 2 leti (sojenje še vedno traja, nemški izvedenec je prvič pričal šele 10 mesecev po sprejetem sklepu sodnice):
  1. Novič ima alibi do 19:32
  2. Novič ni mogel na noben način vedeti, kdaj naj bi Jamnik prišel na zabavo, ki se je začela ob 19.00
  3. Novič ni mogel vedeti, da se bo tisti večer pokvaril Jamniku novi Mercedes in bo zamujal slabih 40 minut.

  Naklepni morilec (iz maščevanja, je izjavil NPU Majheniča že šesti dan po zločinu, ko so priprli dr. Noviča) bi moral biti na kraju dogodka okoli 19.00 (Jamnik je bil organizator zabave) ali pa bi moral imeti pomočnika(e), ki bi mu javil zamudo!

  Torej, Novič odpade, pravi morilec pa ne, saj je imel pomočnike. Fiat Punto, ki je Jamniku sledil po Tržaški (Majhenič&Co. “čudno” niso opazili tega video posnetka), je le 2 minuti po streljanju odpeljal iz neposredne bližine umora človeka (NPU ni “opazil” posnetka in zaznal povezavo), ki si je pred tem slekel anorak in nad-hlače (kaže video posnetek). Le zakaj?

  Nemška izvedenka za kemijo (pričala je v sredo, 11. jan.) je v poročilo napisala (kar je pred 1,5 leti ugotovil že priča obrambe kemik dr. Čeh z IJS):
  ” Prav številčnost delcev izstrelkov na jakni (270) v veliki meri govori v prid tezi, da ti delci izvirajo iz različnih virov sledi izstrelkov, torej iz različnih vrst streliva (sekundarna kontaminacija!) in prej ne(!) iz streliva kaznivega dejanja (primarna kontaminacija).”

  Kdo bo pokrival enormne materialne stroške sojenja, če NAJHUJŠE – psihično trpljenje obtoženega in celotne družine zanemarimo? (predvsem zaradi stigmatizacije in 2-letnega pripora)

  • tohuvabohu

   Le zakaj?
   Če vsi po vrsti od policajev, tožilke in sodišča sistematično ignorirajo argumente obrambe o drugačni razlagi zločina, je možno reči samo to, da so našteti državni organi povezani s storilci.

   • rrrrr

    Logično in enostavno kot jota.

 • Nata

  + + + + + + + + + + Sijajna kolumna !!

 • dež

  Odmevne zadeve vsi poznamo.
  Ampak Ušajeva piše o malih stvareh (skrbništva, razveze, dediščine, …,), kjer se dobesedno odira vse stranke v postopku, čeprav za to ni nobene potrebe. Niso kršene nobene človekove pravice (morda včasih pravica do sojenja v razumnem roku), zakoni, ustava, zgolj oberejo te do kosti. Marsikdo bankrotira zaradi oholosti in nataknjenih plašnic pri sodnikih, oni pa napišejo “Sodba v imenu ljudstva”. Bog ve na katero ljudstvo mislijo ?

  • Iva

   Kdo je naredil zadevo Novič “odmevno” – kdo je javno oznanjal http://www.publishwall.si/vili.kovacic

   da gre za sodni konstrukt? So bili to novinarji mainstream medijev, ki so od samega začetka citirali predvsem tožilko? Po zadnji obravnavi je ni bilo slišati, saj je “hišo sramote” zapustila pri stranskem izhodu, kjer ni bilo novinarjev.
   Če ne bi bilo novinarke Petre Janša in civilne javnosti (tudi članov Odbora 2014), bi Novič že davno gnil v zaporu, obsojen na več deset let!

   • dež

    Saj se z vsem strinjam. Hotel sem le povedati, da večje zadeve pridejo v javnost – zaradi takšnih ali drugačnih (političnih) koristi, manjše pa ne. Čeprav tudi v teh stranke v postopku ogulijo do kože. Kako bo navaden upokojenec s 500 € pokojnine plačeval vse te takse ?

    Pri aferah Patria in Novič, tudi Kangler, je pa lahko vsakega, ki je samo za hip pomislil, da sta kriva, v dno duše sram. Zakaj, zato ker sta obe zadevi že od samega začetka nelogični, brez da se sploh spuščam v dokaze.
    Patria – Janša in SDS naj bi fino zaslužila. Potem naj mi nekdo razloži, zakaj je bil za obrambnega ministra, ki je vodil vse postopke javnega naročila oklepnikov, imenovan šef konkurenčne stranke, Karel Erjavec ? Zakaj ne nekdo iz SDS ?
    Novič – Doktor znanosti, kemik, vodilni strokovnjak v državi na področju raziskovanja ostankov smodniških delcev, naj bi odšel na policijo – na odvzem brisa smodnika, v istem plašču v katerem je ustrelil Jamnika ?
    Kangler – Vse odredbe za preiskavo je podpisala ista oseba, bivši udbovec, sedaj preiskovalni sodnik Žirovnik, ki ga Kangler leta nadzoroval in s katerim se ne marata.

 • totex39

  To kar delajo naša mafijska sodišča v Sloveniji je res zaskrbljajoče, kajti v velikih primerih so bile izrečene namerne obsodbe in ravno zaradi takih komunistično naravnanih sodnikov ne morejo biti naša sodišča demokratična.

 • Slovenec 33

  Ja veste, da nikjer na svetu okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Slovenijo vodi okupatorsko izdajalska oblast (parlament, vlada, sodstvo, usmerjeno izobraževanje in mainstream mediji) in ne morete pričakovati “fair play-a” ampak samo kraje in ropanje slovenskega življa na vseh nivojih.
  Slovenski davkoplačevalec, za 40 let dela in plačevanja davkov, dobi pokojnino, ki je manjša od polovice stroška novega okupatorja, ki ga je vladajoči sistem privlekel v slovenske dežele. In nad 50 000 slovenskih otrok tolče zaradi tega revščino in zanje ni denarja za malice in kosila v šoli.
  Predsednik se hvali, kako je poskrbljeno za nove okupatorje, slovenski davkoplačevalci pa zaradi revščine zmrzujejo in tolčejo lakoto. Kaj takega res lahko pričakujemo le od najbolj “moralne” persone.
  To je zares svinjarija.