In dogodek leta 2017 je …?

Miro Petek (Foto: osebni arhiv)

Ko boste te dni spremljali različne ocene in analize o izstopajočih osebnostih in dogodkih odhajajočega leta, boste v režimskih medijih le redko naleteli, da bi na prvo mesto izpostavljenih dogodkov postavili razkritje afere #IranNLBgate. Mogoče je kje omenjena le bežno, v opombah pod črto, dasiravno bi v teh letnih inventurah morala biti v vseh naslovih.

Borut Mekina, slovenska sramota leta!
Čeprav je večina teh letnih pregledov trivialnih, pač namenjenih temu, da v času dolgega prazničnega odklopa mediji zapolnijo vrzeli zaradi manjkajočih dogodkov, pa bi ta afera morala biti nosilna tema analiz ob pogledu za nazaj. Gre za milijardo evrov oziroma tisoč milijonov evrov opranega denarja; gre za škandal, kakršnega Slovenija v času samostojne države še ni imela; gre za primer, ki je Slovenijo osramotil v svetu; gre za nevaren kriminal ob vednosti vrha slovenske leve politike, ki je lahko imel – ali še lahko ima – za posledico terorizem in nedolžne žrtve; gre za inovacijo, ko tranzicijska elita s provizijami bogati in si polni žepe. Mediji z neodzivnostjo poskušajo izbrisati iz ljudskega spomina to sramoto, v katero je vpletena slovenska entiteta, ki jo sestavljajo kriminalci iz vrst politike, gospodarstva in medijev. Mladinin novinar Borut Mekina je v tej druščini le en velik revček, ki se je ujel v past in se je pustil naplaviti na suho, ko je s pričanjem pred evropsko parlamentarno komisijo v Bruslju nastopil kot zagovornik slovenskega bančnega kriminala. Tako se je osmešil pred domačo in evropsko javnostjo in v delitvi najrazličnejših inventivnih in bizarnih naslovov bi Mekino lahko razglasili za slovensko sramoto leta 2017.

Odzivi na pranje denarja z refleksi mrtveca
Elita, ki je vpletena v ta kriminalno-korupcijski škandal, računa na časovno distanco: že do danes je minilo slabih deset let, ko so v NLB pričeli s pranjem denarja, in vsak mesec, ki mine od njenega razkritja, pomeni manj možnosti, da se primer rekonstruira, in manj je možnosti, da bi sploh kdo odgovarjal. Denar ljudi, ki so obogateli ob provizijah za te nelegalne posle, je varno naložen, in Logarjeva parlamentarna preiskovalna komisija bo z volitvami ugasnila. Hkrati pa se je zgodil še absurd, da je politična levica, ki je vpletena v ta kriminal, ustanovila svojo preiskovalno komisijo, seveda z namenom, da bi te rabote pokrila in prekrila. Če sta Miki Miška in Jaka Racman domala večna in planetarna junaka, pa bo očitno težko izbrskati pravo lastniško ozadje, na katero so bili naslovljeni milijoni evrov, ki so se preko iranske državne banke in NLB oprali in pristali tudi na računih Disneyjevih junakov. Čeprav so bile v letih pranja denarja v NLB v uporabi vse možne tehnike pranja, je 30 tisoč sumljivih transakcij v sami NLB in pri pristojnih organih sprožilo le nekaj zakasnelih reakcij z refleksi mrtveca, ki so imele svoj cilj čim prejšnjo pozabo.

Šlo je za naklepno dejanje
Zgodbe, da je v NLB pri pranju denarja šlo za preplet naključij, da je odpovedal sistem za zaznavanje in preprečevanje pranja denarja, nevestnost in brezbrižnost pri delu in podobno, so le pripovedi za naivne. Šlo je za naklepno delovanje, za katerega so scenarij spisale in ga vodile vplivne skupine, ki jih najdemo v samem vrhu slovenske politike in v vrhu neformalne mreže, ki ima še vedno večjo moč kot izvoljeni politiki. Nekateri bančni uslužbenci so sicer opozarjali na nepravilnosti, vendar so bili utišani ali pa niso bili slišani.

Režimski mediji v funkciji prekrivanja svinjarij
Nikakor pa ne moremo mimo bistvenega problema – to je neobčutljivosti ali otopelosti Slovencev. Ob krajah nekoč skupnega družbenega premoženja smo rekli, da se je nekdo pač znašel, v javnosti ni bilo prav velikega obsojanja in zgražanja ob teh ropih, dokler nismo spoznali, da so okradli nas in da še danes na različnih ravneh plačujemo to ropanje. In ker se nič ne zgodi, se je v roparski eliti naselilo prepričanje, da imajo imuniteto oziroma da se jim to početje splača. Splača se jim, ker so male možnosti, da bi jih pri tem zalotili, če pa jih že dobijo, pa ni skoraj nobene možnosti, da bi bili obsojeni. In tako se kraje nadaljujejo na vseh ravneh. Če se že kaj znajde v medijih, akterji ignorirajo, saj je jutri nov dan z novimi aferami in novicami, ki potiskajo v pozabo včerajšnje. In za prekrivanje velikih svinjarij se mediji do onemoglosti ukvarjajo z različnim drobižem ter obrobne teme postavljajo v medijski vrh pozornosti. Tako se je dogajalo tudi s pranjem denarja v državni NLB, kjer ima bankomat postkomunistična slovenska elita, ki bo naredila vse, da prodajo te banke zavleče do zadnjega možnega datuma, da bi lahko opravila še čiščenje dokumentacije in izvršila še zadnji bančni rop.

Kazniva dejanja financiranja terorizma, kazniva dejanja pranja denarja, nevestno delo v banki, zloraba uradnega položaja in pravic, nevestno delo v službi in še bi lahko nizali na paleto kaznivih dejanj, ki so bile storjene v primeru #IranNLBgate, vendar doslej ni bila spisana še nobena kazenska ovadba. Od ovadbe do pravnomočne sodbe pa v Sloveniji mine desetletje in več.

Če se na oblasti v kratkem ne bo nič spremenilo, bomo v prihodnjih letih spremljali le še dodatne napore, da se #IranNLBgate nikoli ne razišče. Pa še kakšno novo pralnico denarja bodo odprli.

Miro Petek 

 • Miro Jereb

  Ni kaj dodati….na naslednjih volitvah se vidimo.

 • ahnenpass

  Seveda je narod popolnoma apatičen in depresiven, saj nimajo samo denar in oblast, vse kontrolirajo. Sploh ne dvomim o več, da so fašisti in neskončno pokvarjeni, nikakršnega dvoma ni, ampak kaj nam to pomaga, če je pa vedno isto.
  Zakaj ravno Mekina, to se mi zdi dobro vprašanje, bankirska elita bi lahko poslala kogar koli drugega, pa so našli samo nekega režimskega pisuna zgleda. Ki pa je opravil svoje delo, čudno ali ne, cela Evropa je lahko poslušala njegovo nerazumljivo momlanje. Mogoče je bil pa prav to njegov namen, narediti iz zgodbe samo še eno nepomembno afero, podobno kot so zakrili VSE podobne špekulacije pri nas.
  Vprašajmo se še naprej, čeprav smo predsedovali EU, koga izmed naših evropskih poslancev in strokovnjakov sploh cenijo v EU parlamentu, a je kdo slučajno kdaj povedal kaj pametnega ali vsaj zanimivega? Ne bi rekel, očitno nimamo nobenih prijateljev, itak je naša diplomacija v celoti odvisna od Nemčije in Vatikana, ki nas imajo bolj za starega psa, smo pretežno neškodljivi, sicer ubogamo in to je vse.
  Je pa Mekina izpostavil par pomembnih dejstev, da VSI perejo denar na podoben način in marsikdo dela tudi z Iranom. Točno to se pri nas sprašuje javnost, od česa potem živijo na drugi strani, saj ni pri koritu samo levica.
  Obstajajo še večji špekulanti, nihče ne preiskuje recimo Švicarjev, Luksemburga ali NIzozemcev, morda zato, ker tam elita pere SVOJ denar.

  • komar marko

   no bistvena razlika med nami in tujino pri kriminalu je v tem, da TUJINA VSAK kriminal ki ga odkrije OBSODIJO vključno z MEDIJI. Mediji so namreč psi, ki čuvajo demokracijo. Pri nas pa so dokazali, da so mediji v službi režima in sodbe ki padajo po tekočem redu so izključno namen braniti klinko, ki nam vlada desetletja. In teh dejstev rdečkoti niste sposobni prepoznati in jih popredalčkati zaradi desetletja pranja možganov in posledično kapljanje od mize dobrot, ki se mu pravi PROGRAM PUF NA PUF!

   • ahnenpass

    Oslarija kot običajno, kaj ima pa jaz s tem?
    Narobe razmišljaš, ja vidiš, da ni skoraj nihče več rdeč, jaz pa sploh nisem bil, tudi vi niste nobena desnica ampak nekaj drugega, kar ste samo vi.
    Vsako leto se zapufamo za par novih milijard, delavčki pridelajo pa samo izgubo, kmetom doplačujemo hrano, da ne pocrkajo od lakote, o čem ti pravzaprav nabijaš? Saj ne gre samo za iranske milijarde,nekomu so se zdele pač te sporne, ampak ostale niso nič boljše, v tem je problem. Jaz v vsakem primeru nimam od tega nič, kaj pa ti?

  • stajerc5

   Super, vedno bolj padas med vsegliharje. Ceprav imas vmes tudi svetle trenutke, te se vedno narobe “nastelane spure” vlecejo v levo…

 • Franc Šink

  Mene že ne bodo kupili z pol neprebavljive kamniške klobase deci piva in svinčnikom.

  • KIKI

   Tebe ne bo podkupil, ostala revščina pa čaka v vrsti !!! Tudi psu vržeš kost, da ga podkupiš, a ne?

 • moat

  Zagotovo ni to naj dogodek leta 2017, 5ek. Niti najmanj ne. Ni mi jasno, zakaj bi bil Mekina in njegovo pričanje dogodek leta, res. Tudi vaše pranje umazanega perila v komisiji EU, ki deluje proti izogibanju davkom, pranju denarja in financiranju terorizma, si ne zasluži uvrstitev na ta seznam, ali pač. Ima pa vsekakor večje možnosti, kot Mekina. Po mojem mnenju je dogodek leta odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Koliko pa bo Slovenija uspešna pri implementaciji sodbe pa je drugo vprašanje. Če bo uspešna bo dogodek leta 2018 ponovno meja v piranskem zalivu. Seveda pa ne za 5eka, nikakor ne! To bo nova afera!

  • sloustava

   A si ti danes Kucanov dvorni norec? Take mekine, kot si ti, kucanisti se kako rabijo. Zblojene in s spominom zlate ribice. A hudic je v dejstvu, da ste v cedalje izrazitejsi manjsini (Mladini, Saftiju, 1909, Mekini) navkljub! In tega vas je strah, izgube oblasti in procesiranja na sodiscu ter smetisce zgodovine, preko Doba. Od tod fake news, presstitucija in lazne obtozbe na racun demokracije in g. Janse. “Dokazujete “ in “dokazujete “ mu ze 30 let, dokazati ne morete. Zakaj ne? Odgovor je sam en: ker ni nic naredil narobe, ni lagal, ni kradel in ni Kucan! .

   • moat

    Drag(a)i sloustava. Moram te opomniti, da si v svojem postu pozabil omeniti udomafijo. Ni mi jasno, kako se je to sploh lahko zgodilo. No kakorkoli, do tega je prišlo in upam, da takšen spodrsljaj pri tebi ne bo več zaznan. Nikoli več, si slišal? Pa lepo praznuj, res.

  • KIKI

   Nič od tega ne more biti uspešno, dokler pri nas vlada udbomafija
   in zavaja starce iz EU s kadri, ki jim jih vsiljuje Slovenija ( od Šoltesa,
   Vajgla , Fajonke) bivše in sedanje Sorosove plačance. Kljub vsemu,
   nekdo je slišal in razumel bistvo in to je pomembno!¨

   • moat

    Veš Kiki, ni bistvo v tem, da dajemo v evropski parlamet starce in starke (mimogrede, desne dementneže si pa pozabil omeniti, pa nič zato). Kar naj bodo tam, pri nas jih itak ne rabimo. Narobe pa je, ker v naš, slovenski parlament, ne volimo mladih, sposobnih, ambicioznih, neobremenjenih ljudi, ljudi z vizijo, kako in kam bi morala Slovenija? To je pomembno.

 • antimur

  Režimski mediji so iz dneva v dan bolj lažnivi, spletkarki, umazani, pravi zastopniki levofašistične kučanistične golazni. Bolj se kučanizem bliža svojemu klavrnemu koncu, bolj so zverinski in pokvarjeni. Da pa v Sloveniji sramota, ki jo naredi kučanist, ne pomeni nič, je bilo jasno že pri Bratušci, tako je zdaj pri Mekini. Menim, da ta dva gnusna primerka nista samo pokvarjena in do konca nesposobna, ampak tudi omejena, sploh Bratušca.

 • Božobožo

  To je bilo važno samo za NoroTV, večini državljanov pa je bil bolj pomemben dogodek zmaga košarkašev.

  • Majda

   To, zmaga kosarkarjev, je bil in bo ostal svetel trenutek nase Slovenije. Usodno pa na nas vpliva kucanizem in taki norci, kot si ti, s tako norimi posti.

   • primsek

    doll z janšizmom, vsi vitezi naj bodo povišani v Noriškem kraljestvu in naj zdravijo tiste, ki se jim vedno znova prikazuje Kučan ali leteči sloni ali polni smetnjaki kruha. naredimo nekaj za mentalno higieno sledilcev psihošipca!

    • komar marko

     pomiri se. Da ti pomagam. JJ se prikazuje rdečkotom in redno preverjajo stanovanja, kdo jim rihta babe. Kot drugo je janžizem bolezen, ki jo zdravijo v bolnici v AVSTRALIJI. Samo tudi tam so čakalne vrste, zato se kar kuj prijavi, da te preje ne pobere. Do takrat pa uporabljaj metodo BUTN SKALA.

    • Soave

     Pravzaprav si zopern, kot hudir !
     Samo Noriško kraljestvo ti hodi po glavi. Si bral knjigo, da jo tako rad omenjaš ? Tov. Kučana pa vidimo vedno in povsodi v tvojih medijih. Kaj jih ne bereš, da ne veš ? Za leteče slolne ne vem, jih nisem videla. Sumljivo pa je, da jih ti večkrat omenjaš.
     Polni smetnjaki kruha. . . .. . . .zopet dokazuješ, da prav nič ne veš. Morda veš, koliko hrane morajo trgovine vsak dan oddati, ker je ” stara “?
     O mentalnem zdravju pa ne bi. . . . . .

    • von Rhein

     Garbage!

    • Vera

     Gospoda je svež kruh, zato ga pa je veliko v smetnjakih, kar je Janša pravilno povedal, pa ne samo tega . Dva dni star kruh bi lahko podarili tistim, ki za svežega nimajo denarja .

  • ahnenpass

   A res, ti to še gledaš?

  • nevtrino

   Lahko, da je bila pomembna zmaga košarkarjev, oziroma res, zmaga košarkašev, naših, hehehe… Tukaj so pa pomebnejše teme, kakor klovni in cirkusanti …

 • domoljub1

  Resnice res ni možno povedati drugače, kot s preprostimi besedami.
  Vse uradne osebe (nedvomno tudi predsednik Vlade in uslužbenci KPK), ki pri opravljanju svoje službe ZVEDO za določena kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, so dolžne podati OVADBO pristojnim organom.
  Če so naslednje navedbe Bojana Požarja na požareport resnične:
  »Predsednik vlade Borut Pahor je za sporne iranske transakcije izvedel septembra 2010. Takrat naj bi mu tudi povedali, da bo “slabo za vlado in NLB, če afera pride v javnost”. Premier Pahor naj bi to sprejel, vendar zahteval, da se zadeve uredijo in transakcije ustavijo. In res, nekaj tednov kasneje je sporne iranske transakcije uradno prepovedala Banka Slovenije.«,
  so naš sedanji predsednik (če je res, kar piše Požar), kot tudi vse ostale uradne osebe, ki so vedele za obravnavano pranje iranskega denarja, utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja, ker so opustili ovadbo zoper storilce in pomagače tega pranja iranskega denarja (glej 252. člen KZ-1): (1) Kdor denar ali premoženje, za katerega ve, da je bilo pridobljeno s kaznivim dejanjem, sprejme, zamenja, hrani, z njim razpolaga, ga uporabi pri gospodarski dejavnosti ali na drug način, določen z zakonom, S PRANJEM PRIKRIJE ALI POSKUSI PRIKRITI NJEGOV IZVOR, se kaznuje z zaporom do petih let.) oziroma domnevnega kaznivega (očitno naklepno je preprečil, da ne bi bilo “slabo za vlado in NLB, če afera pride v javnost”.)
  Kot predsednik vlade je bil Pahor nedvomno uradna oseba. Pranje je bilo nedvoumno opravljeno.
  Opustitev ovadbe kaznivega dejanja ali storilca (glej 286. člen KZ-1):
  (2) Uradna oseba, ki vedoma opusti ovadbo kaznivega dejanja, za katero zve pri opravljanju svoje službe, če je zanj z zakonom predpisana kazen hujša od treh let zapora, storilec pa se preganja po uradni dolžnosti, se kaznuje z zaporom do treh let.
  (3) Tisti, ki opusti ovadbo, se ne kaznuje, če mu je storilec zakonec, oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, krvni sorodnik v ravni vrsti, brat ali sestra, posvojitelj ali posvojenec ali če je on storilcu zagovornik, zdravnik ali spovednik. Če se katera od oseb, navedenih v tem odstavku, razen zagovornika, zdravnika ali spovednika, ne kaznuje za opustitev ovadbe iz prvega odstavka tega člena, se za opustitev ovadbe ne kaznuje niti njen zakonec niti oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti.
  Ali pa bodo naši pravni eksperti oprano milijardo dolarjev zlahka razglasili za svinjarijo, ki ni kaznivo dejanje? Pranje je bilo sicer nedvoumno opravljeno. Vendar je vsak Zakon (tudi KZ-1) tako in tako le v pisni obliki izražena volja vladajočega razreda. Zato je odgovor na postavljeno vprašanje zelo predvidljiv.
  Malo težje bo zgolj za svinjarijo razglasiti prejete nagrade sodelujočih pri pranju in izgubljen potencialni zaslužek (provizije) državne banke.

  • KIKI

   Kaj se sekiraš! Še kakšno leto, pa bo razglašen dežurni krivec za pranje Iranskega denarja
   v NLB – Janez Janša, ki se je ravno takrat sprehodil mimo NLB!¨- Kakšne namene je imel, ko
   je mimo NLB šel, bodo raziskali pravosodni organi ……

 • VERRZIFIKATOR

  Bor Meketina

  MLADI ME-KE-KE

  Vse na obravnavo je čakalo,
  da tatov razkrije se imena
  in razgali kriminalna scena,
  da zakrito javno bo postalo.

  Ko dvorana se je napolnila
  in začela v njej se obravnava,
  dvigne, glej, nesrečna se postava,
  rada bi še ta spregovorila.

  Jo v dvorano prej je povabila
  znana borka za tatov pravice,
  ki so tuje ji prav vse krivice,
  a se danes čudežno je skrila.

  Mladec se namesto nje pojavi
  zoper vse krivice meketaje,
  pravi, da dogajajo se kraje,
  a se v bran zmikavtov brž postavi.

  V prid tatov, kradljivcev zamekeče,
  češ da takih je povsod obilo,
  kaj bi sploh v zadevi se sodilo,
  to vprašanje da zdaj ni pereče.

  To da ni nikakor dnevna tema,
  vzame pač si tisti, ki kaj rabi,
  naj vse skupaj hitro se pozabi,
  se za to nesrečnež naš zavzema.

  Končno vse navzoče le prešine,
  kaj je tega meketavčka vloga,
  da zavaja njega je naloga,
  zlat predstavnik zlate je mladine

 • Shalalabayzer

  Najpomembneje je da volitve bodo in slovenski hlapec si bo izvolil isto, novogarnituro

  • ahnenpass

   Če pa ne vedo, ne morejo vedeti, nihče ne poroča kaj se zgodi z vsemi pokradenimi MILIJARDAMI!!!
   Kaj pa dobiš za 50 milijard, mogoče celo vojsko, s policijo vred in sodišči recimo, ja normalno, da v taki džamaheriji nihče ne bo nič pisal o tem. Pazi, to ni več naš denar ampak njihov privat, lahko delajo z njim vse kar ni posebej prepovedano z zakonom oziroma jih ne dobijo, kar je praktično vse kar jim pade na pamet. Ampak dobesedno vse, tudi tisto, kar si ljudje še zamisliti ne znajo, to bi se moral narod najprej zavedati. Se ti zdi, da so naredili kaj pametnega, nove fasade mogoče, sicer je vse še večji drek kot v Jugoslaviji, ampak to je zdaj njihov drek, ne več naš.

   • Shalalabayzer

    Ni nič večji ali manjši kot v Jugi; kar je najbolj smešno/žalostno je, da je do potankosti isti…od barve do smradu.

    Metode so ostale iste…tako pri vladajoči “klasi”, kot pri zarukancih.

    Ta pravi bodo videli spodnje sporočilo:

    Najbolj komično je govoričiti o spremembah…in ostati doma na volilni dan

 • Soave

  ” Borut Mekina, slovenska sramota leta! ”

  Ja, g. Petek, je velika sramota za Slovenijo. Pa vendar vidimo, da pri ljudeh odziva ni.

  Jih ne zanima ? Tako je. Ne zanima jih. Desne medije pa tako , ali tako omalovažujejo.
  Meni resnični ni več jasno, kaj bi se moralo zgoditi, da bi Narod skočil pokonci.

 • nevtrino

  Enostavno, na trobilih totalitarnega rdećkarskega režima samo vprašaš:
  “Kako se kaj počutite, ko v tej državi veljajo zakoni in meje samo za poštene državljane ?”
  in te že pobrišejo, onemogočijo !
  Seveda pa to malo državljanov skrbi …

 • stajerc5

  Petek, se nekaj je dogodek leta; Navkljub povecani komentatorski armadi rdecih idiotov, smo vseeno ostali tvoji zvesti bralci in vsak dan jih je vec, ki razumejo tvoja sporocila za prave Slovence!!!
  Hvala ti za vsak petek, gospod Petek in; Zdravo, srecno in polno uspehov polno leto 2018!

 • xtc

  No takole,Me,me,meee,meeee kina niti ni sramota,je tipičen primer leve volilne ovce in zelo lep odsev levih komentatorjev tukaj.
  Mekina je lepo predstavil kakšen je njegov nivo in kako delujejo zadeve v Sloveniji.
  Namesto ,da bi operiral z dejstvi in dokazi je začel vseglihariti(tipično za SLO levake),češ saj vse banke v EU počno to,seveda butasto misleč ,da ima opravka z domačo levo ovčjo publiko in se ujel v lastno past,EU poslanci so takoj zahtevali imena in konkretne dokaze ,Mekina pa izpadel lažnivi idiot,ki je pobegnil,pred poslanci,ko je bilo treba priti z dokazi na dan,da bo zadeva še hujša je nato poslance še nadlegoval z politićno bebavimi floskulami o rasistih,fašistih,ksenofobih ipd bebavostni ,ki z samo temo niso imele nič skupnega-torej e izpadel še večji bebo.Skratka on je debatiral o vremenu na Kitajskem,razprava pa je tekla kako preprečiti ,da se neki problemi nebi več ponavljali-skratka popolnoma mimo.
  Skratka Mekina je mislil podobno idiotsko kot levi komentatorji tukaj,ko levake dobijo z rokami v marmeladi,začno let kot leva trobila razglašati ,da saj tudi JJ krade in da so desni isti kot levi-žal jim je EU parlament nalil čistega vina ,tam jih ne zanima vsegliharjenje in obtoževanje vseh povprek ampak le konkretni dokazi in jasna razprava-no tu pa so SLO levaki propadli.
  So pa definitivno EU in svetovni javnosti odprli oči kako funcionir Slovenija in dejansko nehote pokazali kao se je dejansko “delala” Patrija iz nič z govoricami in nategi levovolilnih ovac.