fbpx

In osebnost leta 2015 je … In dogodek leta 2015 je ….

Foto: Osebni arhiv

Konec leta je čas, ko mediji vseh vrst opravljajo razne letne inventure in analize, razglašajo osebnosti in dogodke leta, od notranjepolitičnih do mednarodnih in seveda tja do najbolj bizarnih izborov.

V slovenskem medijskem prostoru je to dobro utečena praksa, saj se lahko tovrstni prispevki pripravijo na zalogo in gredo medijski delavci v prazničnih dneh na daljši oddih, ne da bi medijski potrošniki to sploh opazili. Tudi mediji na globalni ravni te dni razglašajo dogodke in osebnosti leta, ker je to pač zanimivo in je v teh dneh tudi edino medijsko blago, ki se trži.

Za pisanje inventure je potreben pravi genski zapis
Ko v teh dneh spremljamo slovenske medije na različnih platformah, ki vlečejo črte pod lanskim letom, in jih postavljamo v primerjavo s tujimi, ki so nam dosegljivi z enim samim klikom, seveda hitro opazimo razlike. Ustvarjanje izborov leta je pri nas še vedno postavljeno v politični in ideološki kontekst, ko se niti ne poskuša ustvariti iluzije ali privida poštenega nabora ali izbora ljudi in dogodkov, izbranih za to priljubljeno letno inventuro.

Na tem področju nosita zastavo nacionalni radio in televizija, ki te osrednje inventurne oddaje zaupata za to priložnost posebej izbranim novinarjem z jasnim genskim zapisom. Pozoren gledalec in poslušalec bosta na koncu teh letnih analiz, katerih ponovitve bomo te dni še večkrat gledali in poslušali, lahko opazila zelo revno dekoracijo zaključka nekega obdobja, ki se mu reče koledarsko leto. Pri tej medijski inventuri ne gre za pošten popis, rado se pogoljufa, kaj spregleda in kaj doda. Ponižno molčijo o dogodkih, ki bi jih morali dvakrat podčrtati, z mastnim tiskom pa že v nadnaslovu oznanjajo dogodke, ki niso vredni niti omembe ali so vredni le prezira – tako kot sami avtorji. Ti bodo seveda odgovarjali: novinarska svoboda, subjektivni in avtorski pristop k inventuri, avtonomija itd. Larifari.

Novinarski kozmetični saloni
FDV v teoriji, osrednji slovenski mediji pa v praksi, vzgajajo novinarski kader, ki je vešč, da za široko in medijsko polpismeno publiko že z majhnimi kozmetičnimi triki popravlja politično realnost. Vladajoče elite se lotevajo na ravni splošnih ocen in z zelo blagimi kritičnimi opombami pod črto, najrajši udarjajo po SDS kot edini realni opoziciji, s katero bi morali stati na istem bregu in gledati oblasti pod prste, kako krade, in v usta, kako laže.

Takšna je pač ta dežela in njena medijska pustinja. In naravnost absurdno je, kako se niti v teh letnih ocenah ne morejo otresti slovenskega levičarskega diskurza, ki je do vseh in do vsakega posebej, ki politično in svetovnonazorsko ne sodi v njihov krog, tako odkrito sovražen.

In negativna osebnost leta je … Miro Cerar ali Karl Erjavec?
Bili bi prekleto naivni, če bi pričakovali, da bo kak medij za negativno osebnost leta razglasil Mira Cerarja ali Karla Erjavca. V letu, ko smo doživljali vpade na naše ozemlje, ko smo doživeli sramoto pri arbitraži, ko se nam Hrvati odkrito rogajo in se norčujejo iz nesposobne oblasti, ko oblast šari po slabi banki, državnih podjetjih, ko brez sramu nastavlja svoje nesposobne ljudi, ko vlada naroča hišne preiskave in policijske desante na opozicijsko stranko – se o vladi govori in piše v rokavicah in za njene mimohode išče najrazličnejša opravičila. Cerarjeva stranka v poldrugem letu dni ni uspela zgraditi niti lastne politične identitete, kaj šele, da bi se naučila obrti vodenja države. Vidi se, da je narejena za omejen rok trajanja, saj jo po končani uporabi čaka izbris.

Kaj pa afera Patria: nič več dogodek desetletja?
Res pa so letni kronisti te dni tudi v rahlem osebnem precepu, saj se afera Patria ni odvila po njihovih notah. V letnih pregledih so jo sicer prisiljeni omenjati, vendar jo ob najrazličnejši inventivnosti skušajo tudi kar najbolj minimalizirati ali jo postavljati v kontekst, ki jim ustreza. Če bi bil razplet Patrie obraten, bi Patrio še vedno razglašali ne le za dogodek leta, temveč desetletja ali stoletja. Tako je bila afera skozi trajanje procesa tudi poimenovana, sedaj pa so vsi ti pridevniki povsem zbledeli in poniknili. Da bi se še kdo vprašal, kdo in zakaj je podtaknil to afero in ga razglasil za negativno osebnost ali institucijo desetletja, takšna pričakovanja pa so kajpak pretirana.

Miro Petek