In osebnost leta 2015 je … In dogodek leta 2015 je ….

Foto: Osebni arhiv

Konec leta je čas, ko mediji vseh vrst opravljajo razne letne inventure in analize, razglašajo osebnosti in dogodke leta, od notranjepolitičnih do mednarodnih in seveda tja do najbolj bizarnih izborov.

V slovenskem medijskem prostoru je to dobro utečena praksa, saj se lahko tovrstni prispevki pripravijo na zalogo in gredo medijski delavci v prazničnih dneh na daljši oddih, ne da bi medijski potrošniki to sploh opazili. Tudi mediji na globalni ravni te dni razglašajo dogodke in osebnosti leta, ker je to pač zanimivo in je v teh dneh tudi edino medijsko blago, ki se trži.

Za pisanje inventure je potreben pravi genski zapis
Ko v teh dneh spremljamo slovenske medije na različnih platformah, ki vlečejo črte pod lanskim letom, in jih postavljamo v primerjavo s tujimi, ki so nam dosegljivi z enim samim klikom, seveda hitro opazimo razlike. Ustvarjanje izborov leta je pri nas še vedno postavljeno v politični in ideološki kontekst, ko se niti ne poskuša ustvariti iluzije ali privida poštenega nabora ali izbora ljudi in dogodkov, izbranih za to priljubljeno letno inventuro.

Na tem področju nosita zastavo nacionalni radio in televizija, ki te osrednje inventurne oddaje zaupata za to priložnost posebej izbranim novinarjem z jasnim genskim zapisom. Pozoren gledalec in poslušalec bosta na koncu teh letnih analiz, katerih ponovitve bomo te dni še večkrat gledali in poslušali, lahko opazila zelo revno dekoracijo zaključka nekega obdobja, ki se mu reče koledarsko leto. Pri tej medijski inventuri ne gre za pošten popis, rado se pogoljufa, kaj spregleda in kaj doda. Ponižno molčijo o dogodkih, ki bi jih morali dvakrat podčrtati, z mastnim tiskom pa že v nadnaslovu oznanjajo dogodke, ki niso vredni niti omembe ali so vredni le prezira – tako kot sami avtorji. Ti bodo seveda odgovarjali: novinarska svoboda, subjektivni in avtorski pristop k inventuri, avtonomija itd. Larifari.

Novinarski kozmetični saloni
FDV v teoriji, osrednji slovenski mediji pa v praksi, vzgajajo novinarski kader, ki je vešč, da za široko in medijsko polpismeno publiko že z majhnimi kozmetičnimi triki popravlja politično realnost. Vladajoče elite se lotevajo na ravni splošnih ocen in z zelo blagimi kritičnimi opombami pod črto, najrajši udarjajo po SDS kot edini realni opoziciji, s katero bi morali stati na istem bregu in gledati oblasti pod prste, kako krade, in v usta, kako laže.

Takšna je pač ta dežela in njena medijska pustinja. In naravnost absurdno je, kako se niti v teh letnih ocenah ne morejo otresti slovenskega levičarskega diskurza, ki je do vseh in do vsakega posebej, ki politično in svetovnonazorsko ne sodi v njihov krog, tako odkrito sovražen.

In negativna osebnost leta je … Miro Cerar ali Karl Erjavec?
Bili bi prekleto naivni, če bi pričakovali, da bo kak medij za negativno osebnost leta razglasil Mira Cerarja ali Karla Erjavca. V letu, ko smo doživljali vpade na naše ozemlje, ko smo doživeli sramoto pri arbitraži, ko se nam Hrvati odkrito rogajo in se norčujejo iz nesposobne oblasti, ko oblast šari po slabi banki, državnih podjetjih, ko brez sramu nastavlja svoje nesposobne ljudi, ko vlada naroča hišne preiskave in policijske desante na opozicijsko stranko – se o vladi govori in piše v rokavicah in za njene mimohode išče najrazličnejša opravičila. Cerarjeva stranka v poldrugem letu dni ni uspela zgraditi niti lastne politične identitete, kaj šele, da bi se naučila obrti vodenja države. Vidi se, da je narejena za omejen rok trajanja, saj jo po končani uporabi čaka izbris.

Kaj pa afera Patria: nič več dogodek desetletja?
Res pa so letni kronisti te dni tudi v rahlem osebnem precepu, saj se afera Patria ni odvila po njihovih notah. V letnih pregledih so jo sicer prisiljeni omenjati, vendar jo ob najrazličnejši inventivnosti skušajo tudi kar najbolj minimalizirati ali jo postavljati v kontekst, ki jim ustreza. Če bi bil razplet Patrie obraten, bi Patrio še vedno razglašali ne le za dogodek leta, temveč desetletja ali stoletja. Tako je bila afera skozi trajanje procesa tudi poimenovana, sedaj pa so vsi ti pridevniki povsem zbledeli in poniknili. Da bi se še kdo vprašal, kdo in zakaj je podtaknil to afero in ga razglasil za negativno osebnost ali institucijo desetletja, takšna pričakovanja pa so kajpak pretirana.

Miro Petek

 • Breiva

  Kot institucijo leta bi jaz prav gotovo razglasil USTAVNO SODIŠČE, ki je še edina institucija v Sloveniji, ki poizkuša braniti pravno državo in demokracijo.

  Prvo delo te boljševiške vlade v letu 2016 pa bo gotovo zamenjava tistih ustavnih sodnikov, ki so za pravičnost in demokracijo, s takimi, ki bodo sodili po njihovem diktatu.

  Torej se lahko Slovenija v letu 2016 dokončno poslovi od pravosodja in demokracije!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Hja, izbrisanim ter ostalim, ki so dobili pravdo proti naši državi na evropskih sodiščih, niso nič kaj pomagali. Ravno nasprotno, glede na dejstvo, da lahko prideš do evropskih sodišč šele, ko vrhovno oziroma ustavno sodišče rečeta tazadnjo. Janša je fenomen, verjetno eden na milijon, to se mi zdi tudi bistvo afere patrija, kaj vse se mora zgoditi človeku preden dokaže, da ni kriv. Brez Matoza in velikih fantov mu ne bi nikoli uspelo, tudi ne poznam nikogar drugega, ki bi mu, zato lahko samo upamo, da bo zaradi Janeza naše pravosodje spremenilo sodno prakso.

  • avtohtoni neandartalec

   Hja, izbrisanim ter ostalim, ki so dobili pravdo proti naši državi na evropskih sodiščih, niso nič kaj pomagali. Ravno nasprotno, glede na dejstvo, da lahko prideš do evropskih sodišč šele, ko vrhovno oziroma ustavno sodišče rečeta tazadnjo. Janša je fenomen, verjetno eden na milijon, to se mi zdi tudi bistvo afere patrija, kaj vse se mora zgoditi človeku preden dokaže, da ni kriv. Brez Matoza in velikih fantov mu ne bi nikoli uspelo, tudi ne poznam nikogar drugega, ki bi mu, zato lahko samo upamo, da bo zaradi Janeza naše pravosodje spremenilo sodno prakso.

  • Novakec

   V primeru Hilde ki je ovadila bančnike se bo videlo kakšno sodstvo imamo.

  • Nata

   Joj, jaz sem kar malo v dvomih ……..kaj bo z US , če bo kadrovski cunami še naprej preplavljal prav vse institucije v državi ?

 • resnicaboli

  Nič novega v deželi na sončni strani Alp bi lahko rekli.

 • von Rhein

  Tako je bilo in tako bo dokler …M.Petek,odlično in srečno z željo ,da dobimo čimveč vsebin,ki niso frizirane po nauku FDV.

 • viktorh

  “In negativna osebnost leta je … Miro Cerar ali Karl Erjavec?”

  Kdo nam lahko zaukaže ali pa prepove koga bi izbrali. Ali lahko prepove, da na teh straneh ne bi izbrali DVA, ki si delita “zlato” medaljo.

  Res je, prav tekmovala sta kdo bo izpadel večji lukec, tekmovala kdo bo natrosil več laži in kdo bo napravil največ škode na ugledu naše deželice.

  Cerar je vse to storil zaradi politične neizkušenosti, nerodnosti in slepe ubogljivosti, Karel pa zaradi preračunljivosti, pokvarjenosti. V zadnjem letu nisem opazil, da bi se zahvalil novinarju in nadaljeval pot brez izjave. Na vsakem koraku je čakal kaj bo lahko povedel, enako kot Židan. In vsaka njuna beseda je škodila ugledu politike.

  Sicer pa, gospodje, podeljujemo lahko kar hočemo, kar tako, za šalo. Mnenje ljudstva ne bo spremenilo teh ljudi, ki mislijo, da so od boga poslani.

  Ave, Caesar imperator, morituri te salutant.

  • Nata

   Ja , saj……res smo eni ubogi gladiatorji – da se vlada in stričeki iz ozadja lahko dobro imajo !

  • Kučko pod pručko

   Še po fotofinišu ne vemo, ali je najbolj negativna oseba Cmero ali Kahla!!!

 • mirodel

  Miro, še bolj naostri pero in ostrino pisanja, enkrat se bo zaradi tega že nekaj premaknilo. Tebi, dragi rojak in soimenjak, pa obilo sreče, zdravja in volje do pisanja, tem za to v tekočem letu sigurno še ne bo zmanjkalo.

 • cornusmas

  Osebnost leta v negativnem smislu je zame Faila,ki je na cerkvenem stopnišču slovenskemu narodu simbolično pokazala,kje je mesto krščanstvu.

 • cornusmas

  Osebnost leta v negativnem smislu je zame Faila,ki je na cerkvenem stopnišču slovenskemu narodu simbolično pokazala,kje je mesto krščanstvu.

 • pajot

  vsem forumašem želim srečno in zdravja polno leto 2016. Da bi ga preživeli v miru in ljubezni in da bi sklenili čim več prijateljstev. Na zdravje,torej.

  • viktorh

   Hvala, enako!

  • Kučko pod pručko

   Tudi tebi, Pajot. Vse dobro v letu 2016!!!

 • Eol

  Čestitke Miru Petku za res dobro in objektivno napisane članke.

  Pogrešam in zato predlagam, da bi tudi na nova24tv izbirali morda skupaj s bralci osebnost leta, dogodek leta, morda kaj iz kulture, tehnike v +/- smislu.
  S tem bi bralci sami oblikovali javno mnenje in ga sporočali Slovencem, ki je sedaj zaradi razloga, ki ga omenja Petek zelo levičarsko in tako pristransko.

 • cornusmas

  Nova24,forumaši-naj vam bo naklonjeno leto 2016…in naj vas obkroža čimveč iskrenih in dobrih ljudi.

  • Kučko pod pručko

   Cornusmas, naj bo leto 2016 naklonjeno tudi tebi!!!

 • Nata

  Srečno……zdravo leto vsem komentatorjem in , seveda ekipi Nove 24 tv !!!!!
  Pa še odziv na kolumno g. Petka – omenil je genski zapis !! Suuuuuuuuper . Kaj več skoraj ni dodati .
  Ta zapis morajo imeti novinarji in, seveda predvsem ” osebnosti ” .
  G. Petek – srečno , uspešno !! Pa še kaj napišite !

  • Kučko pod pručko

   Vso srečo v novem letu tudi tebi, Nata!!!

 • laura

  G. Miro Petek v odličnem članku ugotavlja, da bi morali biti v normalnih demokracijah mediji in opozicija na isti strani in ,,gristi,, vlado. In kako je pri nas, v demokraturi…

  Spomnila sem se dogodka, ko je bil slovenski predsednik vlade T. Rop v Davosu v družbi z evropskimi kolegi vlad.. Med odmorom so se pogovarjali tudi o medijih v svojih državah in kako trepetajo pred njihovimi neprijetnimi vprašanji. Nač Ropov Tone pa jim je odvrnil: ,,Kolegi, jaz vas res ne razumem. Jaz, v moji Sloveniji se z vsemi novinarji odlično razumem, saj se vedno strinjajo z mano.,,
  Takle mamo. Sicer pa, ali ni pred kratkim tudi M. Cerar zbral svoje brezzobe kužke – rdeče prinašalce v vili Podrožnik?

 • Janez

  Lep dam vsem! Meni Janezu, ki sem tak frisen penzionist v kondiciji za ples, delo.. se zdita medla, ,!a?,ego ego leporeččna V hlacah sicer a bolj meglasta mozakarja, ki se. .. tako se zdi.. res temeljito zavza!meta .. predvsem, ko gre za to, ko gre .. za prejemanje dobre drzavne place … cim dlje, ko gre za dobro ljudi in r slo .. pa je temeljite zavzetosti .. videti veliko manj ali skoraj .. .?NIc,
  Tako .. im . M. C. ogromno pooblastil… a v veliko stvareh, ko bi lahko kaj spodbudil ( sodstvo, politik krimi klike..).. ali .. kaj negativnega .. blokiral ( nepotreben strosek ?3,5 miko eu za referendum ).. ne naredi .. praktično ..?nic!
  O ze ne vec smesnem Karlu E. Pa? ..Mi je ..IBRCNO (odvec) .. BI REKLI SLOVESKI KOROŠCI ..pisati! ,,
  Mu bomo ustanovili konkurencno stranko za revne socialistične prave delavce!!!
  Njegov desus je le ena grupa vecinoma ?ex kp zk ljidi,ki jih je taka !!!t i v rdeca gospoda kot je v desusu .. pahnila in jih pusti v revscini s 400, 500 eu penzije za 40 let postenega dela ali kar daranja npr v Svilanitu, tiskarnah..!
  Desus tudi na prikrit nacin predvsem sciti ? PRE..VISOKE PENZIJE EX KP T.I. RDECE GOSPODE..?.! Ostalim PENZIONISTOM Karl E. ..le kak mini obliz od letnega dopust regresa zrihta in se potem na vsa usta s tem oblizem .. sebe ..hvali!? Nizko pocetje?! Karl E. .Se? ego ?ego gre mednaRODNEGA POLITIKA IN nam preko preko TV podajara hudo poznane ?modrosri ..in le njemu in dessus Jursi smesne STOSE o vokijh na zaru in pecenki!? Obup!!! ZA RES REVNE PENZIONISTE. PA .. NE N

  • Janez

   7Se ta dodatek kmojemu zgornjemu Janez zapisu!
   Uteneljeno se govori, da, da je bili od 1945 do 2015 skrivaj odvedeno s slopezije skladov za cca .. groza, ce je res! ….za 200 milijard eu denarja, ki se ni porabill za penzije .. bogve? Kam in za kaj? je sel ta denar? Kdo je ? To pocel? Kam je ta denar sel.? Podatki so na Zavodu za statistiko. Kar resno! Prosimo.. vse realne podatke hocemo na TV. ,! Pa brez klavrnih stos dodatkov.. prosi ..o!!!
   Pa resen plan prehoda naavstrijski sistem in novo penzij in plac!!! Resno,,! Dosti je postkom stosov na nas racun. Eu sistem penzij in plac! Ali pa odidite! Manjkajoci denar ? skrivajo vasi ?ex kp zk! LP. Janez

   • marnik

    Pokradli se ve kdo, levaki, za njih je vedno premalo. Groza, mi pa kar trpimo, ko se delajo norca iz nas penzionistov in višajo penzije za povprečno 4 EUR.Sram jih naj bo, jih naj kar imajo in razdelijo med sabo barabe rdeče kradljive.

  • Lokomotivführer

   Tudi sam pravim, da je potrebno ustanoviti “Pravi DeSuS” brez revolucionarjev.

 • zuje

  Ena najbolj smešnih predstav RTV je osebnost tedna (meseca, leta) na VALU 202! Že leta je to tako smešno, da se klovni, ki to ustvarjajo sploh ne zavedajo svojega klovnovstva.
  Tovariši revolucionarji s Čebin, ki delate na VALU 202. Dejte nehat s temi farsičnimi predstavami. To je pasalo v 50. leta prejšnjega stoletja, zdaj pa enostavno ne paše več na vaš radio.

  • Eol

   Meni gre kar na bruhanje, če poslušam novinarje na valu 202, RTV Murgle nasploh in moram preklopiti, drugače ne gre…
   Prepotentni, samovšečni, delajo se norca z drugače mislečimi in rekel bi, da so kar nekoliko omejeni v razgledanosti, sprejemanju drugačnosti in razmišljanju. Zato tudi program enoličen in ker je to le levičarsko-komunistični radio je še za vzgojo slepo poslušnih levičarjev, ki poslušalce pumpajo, da so proti vsemu kar ni levo in komunistično, pa če tudi je potrebno prekriti resnico ali jo prikrojiti…
   Kdor slepi levičar ni, pa težko posluša takšne…

 • Igor Kavalar

  Najbolj negativna oseba leta 2015 zame je bila Merklova, v Sloveniji pa Cerar.

  • Kučko pod pručko

   Se strinjam!!!

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ.

 • Eol

  Za mene je bilo najbolj pozitivno ustavno sodišče, uspešni podjetniki (brez pomoči državnih jasli)splošno in najbolj negativno vrhovno, javni sektor splošno in sindikati

  Najbolj pozitivne osebe A. Primc, J. Janša (največji domoljub v politiki) E. Zakrajšek in najbolj negativne M. Cerar, B. Masleša, Z. Klemenčič

  V tujini najbolj pozitivna oseba kontroverzni Orbam, ki se postavi za svoj narod in negativna Merklova, ki je uničila Evropo in je nikoli več ne bo takšne smo jo imeli še včeraj

  Države pozitivno Poljska, Češka, Madžarska in negativno Hrvaška, Nemčija, Islamska država

  Tako nekako na hitro za v razmislek, polemiko…, morda bi še kaj spremenil, če bi razmišljal, a tukaj nekje sem…

  • Janez

   Se sstrinjam absolutno. Pahor, Cerar , Karel Erjavec, pa kucan, d. Turk naj grejo ( tako radi hodijo pred kamere pa na obiske.
   GREJO NAJ na novoletni obisk, k od njih izdanim pravim socialističnim delavcem s 400 500 eu penzije za 40 let hudega garanja!! K npr. Zgarankim penzionistkam iz..
   .. Svilanita, KAMNIK, ki zdajle prestevajo cente, a si lahko privoščijo kak barkafe. Pa kako cigareto! Obisk toplic? Dajte no? Sanje! A osebno bom jaaz obiskal vse navedene .. in jih vprasal. Kje je 200 penzionističnih izginulih miljard iz r slo, od 1945..Janez VZTRJAJMO.,, EU PENZIJJE vv R. SLO,7

 • Eol

  Še eno provokativno vprašanje za vse bralce in urednike:

  Kako se lahko Novi24tv zgodi, da ignorirajo obletnico pomembnega dogodka, kot je današnji, ko je Slovenija prevzela z Janezom Janšo predsedovanje EU in euro pod vodstvom Janševe vlade in ministra Bajuka, ki je bil celo v eu nagrajen kot fin. minister…!

  Siol se je na to lepo korektno spomni, za RTV Murgle razumem, da so o tem tiho, ker ni EU vodil Kučan, a za Novo24tv…. hmm, ne vem, če bo to delničarjem všeč ali pač…, se bo za zamisliti, žal!!!

  Dokaz: http://www.siol.net/novice/na_danasnji_dan/2016/01/prvi_januar_2016.aspx

  • Kučko pod pručko

   Janez Janša je pol leta več kot dostojno vodil Evropsko skupnost. Če odmislimo priprave in samo vodenje, je imel v svojem mandatu stoodstotnega časa, ko je lahko delal v dobro Slovenije, le tri leta od štirih. Pa je bil rezultat njegovega načelovanja slovenski vladi daleč najbolj uspešen do sedaj!!!

 • Rožle

  Naš Orel je že vstopil v novo leto NA POLNO….!!!!! Bravo Pero…!!!

  • Srečno16

   Pod Merklovo še stisni.Čestitam.

 • sunday

  vsem komentatorjem, ki imajo poštene namene komentiranja in komentirajo to kar mislijo in čutijo, ki jim ta zavožena levičarska država para živce sporočam, da jim želim srečno brezlevičarsko in pošteno Novo leto z novo pošteno oblastjo !!

  • Kučko pod pručko

   Vse lepo in brez tardeče vlade tudi tebi, Sunday. Srečno 2016!!!

  • Vrhovni sodnik

   Hvala, enako.

  • marta

   Korajža velja ! Srečno 2016

 • Vrhovni sodnik

  Zdravo, srečno in veselo 2016 !

 • Lokomotivführer

  Narod v umiranju in zatonu bi se že zdavnaj moral razjasniti tudi o navečjem uničevalcu naroda (narodova nesreča), skratka o tistem, ki ima največ zaslug za obstoječe stanje na poti umiranja naroda. Te bi lahko za nazaj definirali po desetletjih, od Tavčarja dalje. Za zadnja desetletja bi bilo zanimivo, ker bi lahko kar nekaj zaporednih naslovov prišlo v iste roke…

 • Abraham

  Osebnost leta je Janez Janša in duhovni voditelj Aleš Primc, če bi jst lahko glasoval.