Jagre na mejo

Se še kdo spomni, ni dolgo tega, ko se je zgodil incident, ko je oborožen lovec zajel in odvzel prostost skupini sedmih mladcev iz Italije? Afera je približno teden dni polnila medije in družabna omrežja, nato pa kot večina afer v Sloveniji, ki imajo medijski rok trajanja en, največ dva tedna, poniknila v pozabo.

Zgodba gre nekako takole. Maja letos si je skupina mladcev iz sosednje Italije na hribu Kokoška nad Lokvami pri Divači privoščila malo nenavadno rekreacijo. Na kraški gmajni so na parceli v javni lasti premetali kamenje, ki so ga poprej drugi mladci postavili v obliko štirih črk »Tito« v spomin na 70. obletnico zmage nad nacifašizmom. Ob povratku s hriba jih je zajel oborožen lovec in jih sedem, med njimi baje tudi nekaj mladoletnih, pridržal do prihoda policije. Epilog zgodbe je bila salomonska rešitev policije, da kaznivih dejanj v tem primeru ni bilo, ker (1) kamenje v obliki napisa Tito ni razglašeno za spomenik in ker (2) italijanski mladci niso prijavili lovca. Odziva Lovske zveze Slovenije (LZS) ali Lovske družine Gabrk Divača se ne spomnim, a na spletni strani LZS med novicami in obvestili ni zaslediti ničesar na to temo.

Glede na to, da je Upravna enota Ljubljana prepovedala današnji nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom, saj policija zaradi preobremenjenosti z begunsko krizo ni bila sposobna zagotoviti varnosti na javni prireditvi v Stožicah, je vprašanje varnosti in organizacije druge velike javne prireditve v Ljubljani, nedeljskega 20. Volkswagen Ljubljanskega maratona, ki bo potekala le en dan za odpovedanim derbijem, na mestu.

Za zagotovitev varnosti nogometnega derbija bi policija potrebovala 143 policistov specialnih enot. Seveda je z varnostnega vidika težko primerjati oba javna dogodka. Pri prvem gre za dogodek, ki se odvija na omejeni lokaciji štadiona, s policiji bolj ali manj poznanimi organiziranimi skupinami nekaj sto potencialnih izgrednikov. Pri drugem pa gre za dogodek, ki se ga bo udeležilo 20.000 tekačev, ki jih bo vzpodbujalo vsaj še nekaj 10.000 gledalcev in navijačev, ter se bo odvijal na mnogo širšem območju mesta Ljubljane. Zato drugi dogodek zahteva angažma (prometne) policije pri zapori cest, urejanju prometa in zagotavljanju javnega reda in miru.

Koliko je točno število policistov, ki sodelujejo pri aktivnostih Ljubljanskega maratona, mi ni znano, verjetno pa jih ni tako malo, saj si nihče ne želi, da bi se v Ljubljani, Bog ne daj, zgodil Boston 2013. Ali kakšen drug incident, ki bi ga lahko sprovocirali zaradi odpovedi derbija besni pripadniki navijaških skupin Green Dragons ali Viole. Z varnostnega vidika bi bila tako verjetno najboljša odpoved nedeljskega Ljubljanskega maratona. Do česar pa, saj gre za veliko denarja, najbrž ne bo prišlo.

Izvirni greh preobremenjenosti policije z »begunsko« krizo je odločitev, da policija opravlja vse naloge z »begunsko« problematiko, slovenska vojska pa ji pri tem nudi podporo. Pravilno bi bilo ravno obratno. Naloge varovanja državne meje, preprečevanje nelegalnega vstopa v državo in zagotavljanje javnega reda in miru med migranti, ki so že vstopili v državo, bi morala opravljati slovenska vojska.

Njeni pripadniki so namreč za to usposobljeni in imajo veliko praktičnih izkušenj, ki so si jih pridobili na mednarodnih misijah v tujini. Naloge slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu in Afganistanu ter v Bosni in Hercegovini, Siriji, Libanonu in drugod namreč med drugim vključujejo tudi izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja … Z izvajanjem teh nalog bi slovenska vojska bistveno razbremenila preobremenjeno policijo.

Slovenski vojski (in policiji) pa bi pri varovanju državne meje nenazadnje lahko pomagali tudi lovci. V Sloveniji je okoli 22.000 lovcev, ki zelo dobro poznajo teren, poleg tega pa – glede na zgodbo z začetka kolumne – sploh ne potrebujejo posebnih pooblastil »za zajem, odvzem prostosti in pridržanje«.

Za konec naj navedem dva zelo zanimiva odstavka iz diplomske naloge Blaža Kukca iz leta 2009 z naslovom Civilna družba in zagotavljanje vojaške obrambe Republike Slovenije – vloga slovenskih lovcev. Avtor navaja: »Mednarodne migracije sem izpostavil posebej, ker so pred nekaj leti bile na ozemlju Republike Slovenije velik problem. Dnevno so državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prehajale množice ljudi iz številnih držav, ki so želeli svoje priložnosti iskati v zahodnem svetu. Ob tem je potrebno poudariti, da država nima na razpolago zadostnega števila ljudi, ki bi lahko uspešno nadzirali vsak meter zemlje, kjer je priložnost za prehod meje. In ker je v Sloveniji sistem lovstva urejen na način, da lovišča lovskih družin pokrivajo celoten teritorij države, lovci pa se ravno tako skoraj vsak dan gibajo po celotnem lovišču, tudi po krajih, ki jih ostali ljudje ponavadi ne uporabljajo, so se srečevali s številnimi ilegalnimi migranti (še posebej lovske družine, ki mejijo s Hrvaško in pa v severovzhodnem delu Slovenije) in v zvezi s tem uspešno sodelovale z lokalnimi organi oblasti

Kot primer dobre prakse avtor izpostavi sodelovanje med lovci in Teritorialno obrambo pri osamosvojitvi Slovenije leta 1991: »Znani so primeri uspešnega operativnega delovanja (lovcev, opomba G. K.) pri zavzemanju objektov JLA, na terenu pa so delovali tudi pri zbiranju podatkov o gibanju sovražnih sil in njihove tehnike. V času vojne za Slovenijo se je takratno vodstvo Lovske zveze Slovenije dogovarjalo s Teritorialno obrambo in z Ministrstvom za notranje zadeve o vlogi in nalogah slovenskih lovcev v tistem usodnem času. Ustrezna navodila so bila poslana vsem območnim lovskim zvezam in prek njih lovskim družinam. Z njimi so jih pozvali, naj lovci v okviru možnosti in upoštevajoč mednarodne konvencije o uporabi orožja, nudijo slovenskim oboroženim silam vso potrebno pomoč. Odziv lovcev je bil dober in pozitivno sprejet pri takratnih oblasteh, pa tudi pri najširši javnosti. Mnogi lovci so bili vključeni v vojaške formacije takratne Teritorialne obrambe in Milice, nespoštovanja vojnih pravil oz. kršenja mednarodnega prava pa ni bilo (Toš 2007, 84).”

Gal Kušar

 • vremnov

  Tou010dno tako lovce na mejo… :) So oborou017eeni in imajo dovoljenje za nou0161enje orou017eja, poznajo teren, oni bi lahko varovali zeleno mejo ker se znajo ‘zlit’ z naravo. Pa u0161e veliko jih je veu010d kot vojske in policije skupaj.

 • Jon

  Najprej sem mislil, da gre za hec. u017dal pa moramo kljub slovenski vojski razmiu0161ljati kot v u010dasu pred osamosvojitvijo. Na eni strani ljudje, ki nam Slovenija veliko pomeni in na drugi strani (predvsem v medijih in na oblasti, u017eal), ki jim Slovenija pomeni samo veliko korito.

  • dob

   Vojska si ne upa na mejo, ker ji bo kuu010dan odvzel orou017eje in ga potem spravil na varno v skladiu0161u010da UDBE, na varovanje.

 • Illuminati Enlighted

  Ne samo lovci. Tudi taborniki, strelska druu0161tva in klubi borilnih u0161portov.

 • rubec

  Upam da tega pofukanega maratona sploh nikoli veu010d ne bo. Vedno isti u0161tosi.nMlada smrklja kao novinarka: Ja koliko ste pa vi gospa u017ee stari?nZadihana sivolasa krula: Ja kaj mislte no kolk. u010cez devedeset jih je ja, ampak se u0161e muado pou010dutm. Mou017ea mam pa kar doma, ker dons pa on kuha ja, hehehe kof, kof. Se opraviu010dujem, dons sm mau nahodna.nnKako smo mi ena srecna velika druzina tukaj v Sloveniji. Ta tazadnji stavek je pa moj.

  • dob

   rubec, jaz u017ee ves u010dasa razmiu0161ljam, da Hrvati begunce naterajo teu010di do meje, mi jih pa od tam samo speljemo na ljubljanski maraton. Mnou017eiu010dna udeleu017eba, prvi na svetu! Sam ograje je treba prav postavit, da bo mnou017eica usmerjena.

   • Illuminati Enlighted

    Po maratonu jim gotovo ne bo do divjanja pou017eiganja in razbijanja.

    • dob

     u010cak mal, maraton je za ogrevanje!

   • Wild red duck

    No prinas imamo dva mou010dna prevoznika ,ki se ukvarjata z prevozom gujdekov in Avstrije in Madu017earske in namesto ,da se od tu tja vrau010data z praznimi tovornja,ki bi lahko na meji spotoma pobrali tele,kajti kdor je videl kaj za sabo pustijo in kaku0161ni so avtobusi po zapustitvi ,bi bil tak transport donosen takoza prevoznika kot dru017eavo,ki ji nebi bilo treba plau010devati dragega u010diu0161u010denja in popravil avtobusnim prevoznikom.

  • dob

   Grunfijada

   • rubec

    Hehe

  • hannibal

   *****ndobri stari u010dasi na PFF…

   • rubec

    Maš kakšen stik z shamanom glede na to da imaš dobre stike pri tajnih službah? Baje se je preselil v Meriko.

    • hannibal

     Ne, pojma na pojmu nimam, kaj je z Shamanom. Če je v Muriki, potem je lih kontra meni. Jaz sem v Osaka, Japan.

     • rubec

      Hudica? Pa pravjo na nasi televiziji da na zapadu ni interneta na japonskem pa se manj. Ti ali res tam v Osaka rada da prav Vsaka?

 • Wild red duck

  Ta komunistiu010dni relikt “Teka okrog okupirane Ljubljane” bi morali u017ee zdavnaj odpraviti.nIn nadalje ,u010de odpade fuzbal derbij zakaj nebi u0161e ta komunistiu010dni relikt?nTirej komunistiu010dne orgije so najpomnbneju0161a stvar v Sloveniji.nIn u0161e nekaj med lovci je najveu010d lenuhov ,u0161picljev,udbau0161ov in delomrzneu017eov kar je popolnoma nasprotno od zunaj kjer so u010dlani predvsem bogatau0161i.nPrav tako lovci nimajo pravice nikogar aretirati kot se je dogajalo na Krasu namesto ,da mu bili mladci ovzeli orou017eje in ga nabrcali v r…. so ga posluu0161al,kar naj strelja u010de upa in to brez pooblastil in u0161e to na tuji zemlji.Skratka lovska druu0161tva je treba temeljito prevetriti in u010dlanstvo presejati ,u010dlanarino pa dvigniti na par deset tisou010d eur letno in narediti privatna loviu0161u010da oz. revirje,da se ta tolpa umakne iz gozda.Lovsko pravico pa vezati na lastninsko pravico,kot je to normalno zunaj in kjer mora imeti lovska druu017eina soglasje lastnikov zemlje,drugau010de nimajo vstopa.nNa mejo postaviti vojsko in narediti mobilizacijo in postaviti vojau0161ka pravila discipline in vojsko oborou017eiti z gumijastimi naboji,na rezervi pa mora biti tudi prava municija v primeru puizkusov prebitja obmou010dja ,ki ga varuje vojska.In videli bost incidentov bo dosti manj ,ker si nihu010de nebo upal veliko.

  • rubec

   *******

  • marone

   Ti bi uniu010dil vse prvine slovenskega lova, ki spada med najbolju0161e sisteme na svetu, zaradi egostiu010dnih razlogov. Sploh ne veu0161 za kaj Lov stoji.nPri slovenskem lovu se gre prav za to da lov ni omejen na le premou017ene osebe (katerih cilj je edino najbolju0161a trofeja) ampak se ponudi vsaki osebi mou017enost da se vkljuu010di v to dejavnost. Vsakdo kogar zanima divjad, narava, prvine lova itd, se lahko pridruu017ei. nGozd je odprt vsem, to je lepota nau0161ih gozdov! Lovec, planinec, gobar, pohodnik se lahko nemoteno sprehaja po gozdovih, razen u010de je posebej ograjeno obmou010dje. Te ograje v veu010djem delu spou0161tujejo vsi. Lovci si ne prisvajajo gozda, si pa prisvajajo neko vlogo skrbika. Lovci vzdru017eujejo pau0161nike, steze, gozdne jase, itd. Veu010dina lastnikov gozdov ne stopi vanj niti enkrat letno. Vsako leto gre ogromno prostovoljnih ur za vdru017eevanje gozdov in drugih del. Seveda pa tega nihu010de nou010de videti.nNaloga lovstva je vdru017eevanje dolou010denega u0161tevila populacij, da se ne razvijejo bolezni, da ne nastaja pretirana u0161koda v poljedelstvu ali drugihi objektov, da ni preveu010d povozov itd. Privat loviu0161u010da u017ee obstajajo. Lovstvo je u017ee zdaj drago in si ga ne more privou0161u010diti vsakdo. V lovstvu se prav tako skriva ogromno znanja na podrou010dju narave in divjadi, ker se jih opazuje dnevno. Nadzoruje se tudi razne bolezni in druge “posebnosti”. Kar naredi u0161kode divjad na poljedelstvu pa morajo prav tako poravnati lovci (in te u0161tevilke so v mnogih tisou010dih). Slovenija leu017ei na mestu kjer se u010dlovek in narava mou010dno prepletata, takorekou010d sta si v “napoto”. Ampak najlepu0161e je u017eiveti v lau017enih predstavah, da lau017eje zaspimo…

   • francelj3

    Lovci so morilci. pika. Ni čudno, da je v komunizmu lov tako zelo v modi.

    • rubec

     Rihtih. Se strinjam.

   • von Rhein

    Kakšne neumnosti pa pišeš?Lovci vzdržujejo pašnike,steze,gozdne jase? Itd. Še to bi moral napisati,da po naročilu tudi koga pihnejo in bi bil kompleten.
    Ja,varovanje maratona ne bi bila slaba stvar,samo prej bi jim morali odvzeti “floharce”.Večini.

    • marone

     Vsak lovec je ima svojo stezo katero je dolžan vzdrževati in čistiti, svojo solnico ter opravljati poseke ali košnje. Prav tako se opravljajo dela kjer se popravlja škodo ustvarjeno s strani divjadi. Saj pravim, pojma nimaš o slovenskem lovstvu!

   • Juki

    V svojem gozdu ne potrebujem nobenega lovca da bo skrbel za gozd ga urejal…itd! Lovstvo naredi dosti vec skode kot pa koristi, kajti vi lovci skrbite samo da imaste cim vecjo kapitalnejso populacijo divjadi, ko pa divjad nima kaj za jest pa naredi enormno skodo na kmetijskih zemljiscih!!!!! Moralo bi bit tak kot je bilo vcasih veleposestnik na svoji zemlji lahko lovi, vsi ostali vaski pijancki pa so lahko samo trajberi, vsi ostali pa si naj narisejo tarce in v njih strelajo!! Te komunisticne predpise lovstva je potrebno totalno spremenit!!!!

    • marone

     Saj nisem rekel da lovci urejajo vse gozdove, kvečjemi tite ki ji lastniki oz. kmeti zapuščajo in ne vzdržujejo (To posebej velja v gorskih predelih). O vzdrževanju populacije očitno nimaš pojma in je bolje da prebereš kakšno knjigo. Sploh pa letni plan za odstrele ureja takorekoč država in ne lovci. Kako se sestavlja letni načrt odstrela si pa lahko sam pogledaš. V kolikor lovci ne dosežejo tega načrta, sledijo sankcije. Lovci postavljajo krmilnice, solnice, in izvajajo druge ukrepe. Ko postane populacija prevelika, hrane v naravi ni zadosti in zato posežejo po poljedelščinah. Takrat ko se pojavi škoda pa začnejo kmeti hitro kritizirati lovce, da ne opravljajo svojega dela. Najprej si preberi kakšno knjigo o lovstvu, nato pa govori o tem kaj je potrebno spremeniti.

  • hannibal

   *****

 • miha nivazn

  u0161e en bolan desniu010darski portal. bolani desniu010darji, kot ou010ditno ne veste obstajajo v u017eivljenju prioritete in v tem trenutku je 10.000 tekau010dov bolj pomembnih kot 500 navijau010dev razgrajau010dev na tekmi najbolj butastega u0161porta kar ga planet premore.

  • rubec

   Bolan je zato ker si ti gor. Ampak nivau017en.

  • Frajtonarca

   tekau010di so miroljubni nobenenemu nou010dejo niu010d,teu010dejo za lastni uu017eitek razen nekaj posameznikov ki lovijo nagradonglede navijau010dev pa nimam besed,u010de ne bi bili navadni zafrustrirani huligani na tekmi ne bi potrebovali nobene policije.naj se zamislijo nad samim seboj u0161ele potem naj jokajo zakaj tekma odpade………

   • Wild red duck

    Ravno zato bi bil tale dogodek organizirati v Siriji,kjer bi bila motivacija za tek veu010dja,pa baje po tvojem prinau0161ajo tekau010di mir.

    • Frajtonarca

     zate bi bil jamatlon kar primeren…

     • Wild red duck

      No tebe bi tam uvrstil med prve na startni liniji.

  • jankoslav

   Tipiu010dno mnenje leviu010darja, ki temelji na predsodkih do drugau010de misleu010dih (desnih) in je sposoben zgolj in samo etiketirati in marginalizirati velik del populacije.

  • Aton

   Ti torej deliu0161 svet na pametne tekau010de in butaste gledalce fusbala.

   • viktorh

    ..no, saj on ne teu010de, on opazuje, ergo, je….

  • viktorh

   Bodi previden, razumnik, da se ne nalezeu0161 u010desa…je nevarno…, pa hitro skou010di na Mladino…

 • jankoslav

  u0160e dobro, da je odpadel derbi, saj bomo le-tako tudi v Ljubljani u010dutili posledice begunske krize. V Ljubljani pravzaprav u017eivimo kot v vakuumu in veliko prebivalcev (predvsem ekstremne levice, ki u017eivi na rau010dun davkoplau010devalcev oz. imajo davu010dne privilegije- t.i. kulturniki, novinarji, ipd) sploh ne u010duti resnosti krize. Prav zaradi tega je potrebno pri v Ljubljani organizirati t.i. hot spot, pa boste videli kako se bo mnenje v Ljubljani spremenilo.

 • Tekau010di na maratonu se ne pretepajo med seboj, tako kot delajo razne navijau0161ke skupine, ki marsikdaj uniu010dujejo u0161e razne objekte in ogrou017eajo ostale gledalce na tekmi.

 • Verbena

  Maraton je predvsem druu017eenje ljudi katerim je skupni cilj zdrav nau010din u017eivljenja in preiskus kako imajo pripravljen svoj ..ne gre tukaj za ene huligane.nihu010de od porau017eencev ne bo fiziu010dno obrau010dunaval z zmagovalcem, uniu010deval javno lastnino…tudi sama sem se ga hotela udeleu017eit, a je priu0161lo nekaj vmes…vsekakor pa se na nogometnih sreu010danjih rabi veliko veu010d varovanja, ker so tam enostavno tiste vrste navijau010di, ki jim je cilj samo izzvati nemire, uniu010devati kar vidijo…vem, ker sem bila vrsto let aktivna navijau010dica Vijol, vendar tista prava navijau010dica, ki je zaploskala tudi nasprotni ekipi, kadar je bila bolju0161a od moje !!!

  • viktorh

   Res je!

 • Rade Pendrek sl.u0161t.00323

  Haha kekci.

 • Illuminati Enlighted

  Ne gre za to da bi se tekau010di pretepali med sabo. Se spomnite bostonskega maratona?

 • MEFISTO

  Zanima me, kdaj nastanejo izredne razmere?nnnTakrat, ko nastanejo ali takrat, ko jih razglasijo?nnnPrazne policijske postaje po notranjosti dru017eave, omejene mou017enosti za nujne policijske intervencije, ceste brez prometne kontrole, obsedeno stanje na u0161iru0161ih obmou010djih, ki jih preplavljajo migranti, omejene mou017enosti za kmetijska dela, zaprte ceste, ustavljen u017eelezniu0161ki promet proti Balkanu, megalomanski strou0161ki dru017eave, grozovita gospodarska u0161koda, selektivno in cenzurirano porou010danje, iskanje notranjega sovrau017enika in tako dalje in tako naprej!nnnVse to seveda niti ne diu0161i po kakih izrednih razmerah, ki so v resnici nastale z dnem, ko je ta koalicija s popolnoma nesposobno vlado prevzela oblast.

  • Frajtonarca

   takrat ko ti prdneu0161……

 • francelj3

  Edini problem, ki ga policija dobro pozna, je, da na maratonu ljudje teu010dejo, na nogometni tekmi se pa primitivni navijau0161ki huligani pretepajo ipd. Zato za maraton rabijo precej manj policajev kot za tekmo.

  • Frajtonarca

   u0161koda jim kaj razlagatinbebu010dke se prime samo kaku0161na okoli kepe….

 • epson mlacni

  Lovci so nekou010d, par let po tistem, ko so “borci” po vojni pobili podjetnike, veleposestnike, velike kmete, obrtnike in kulturno elito, veljali za smetano socialistiu010dne druu017ebe. Lovec je bil tudi Tito. Danes med pobijalce u017eivali vstopa, po inteligenci, druu017ebeno dno. Biti danes jager je res sramota. V bistvu je vzoru010den primerek slovenskega jagra ravno “junak”, ki je zajel Italijane.nRoko na srce; za jagra morau0161 biti ali res zelo poseben u010dlovek, da uu017eivau0161 v pobijanju u017eivali, ali res zabito zabit – poznam 5-6 lovcev in vsi so po pameti miks med amebo in paramecijem.

  • Frajtonarca

   ne nakladaj epson mlau010dni mlahavi

   • vremnov

    Ko mau010dki stopiu0161 na rep zacvili…. Frajtonarca je jager… u0161e en dokaz veu010d da napisano kar dru017ei….

   • hannibal

    Lej lej.. Frajtonarca je lovec, vse bolj zanimivo.

  • Aton

   Ne meu0161at Tita. Je bil nesreu010den jager. Je Kriu0161tofa zgreu0161il.

   • von Rhein

    Ni ga zgrešil,napačnemu je dal navodilo.Tresoči roki po indijansko.

  • hannibal

   u010clanek je v namenu sicer odliu010den, podatki pa ne dru017eijo. Druga resnica pa je, da je tisti lovec samo telefoniral kolegu v dolino, ta pa poklical policijo. Tam sicer nisem bil, da bi lahko trdil, katera je prava.nZa odstrel u017eivali bi morali skrbeti logarji ali komunalci.

  • rubec

   Desetka

 • Nataša Valant

  No, zanimiv članek ! Tudi lovci bi lahko pomagali , saj jih je veliko …..tu zdaj ni nič važno , kakšno mnenje ima kdo od njih ! Kako radi ” zapletamo ” zadeve .
  Najbolj se strinjam s tem , da je vojska tista, ki naj v takih razmerah ščiti meje !! Če lahko pomaga pri raznih naravnih nesrečah , ne razumem……..Oooooh , seveda , tam ne potrebujejo orožja ! Tu pa bi ga seveda morali imeti ……..hm……..nevarno , da ne bi izvedli kakšen ” državni udar ” ? Veste kaj , sramota je , da so SV kar naprej jemali , skoraj ukinjali so jo ! Saj se spomnimo raznih silnih debat v parlamentu, a ne ??

 • pokvarjeniSvet

  specialnih enot ?? oprostite nisem ravno v tem področju ali niso to PE – posebne policijske enote sestavljene iz navadnih policajev. Vi ste to pomojem zamenjali novinarji Nove24tv.

 • pokvarjeniSvet

  boste jih sami mogli vrečti dol z oblasti, sami sebe NE bodo

 • Adolf Hitler

  TKO BI TREBAL PA KO BI SAMO PROBU PRIDET ČES GA PA POČT KOD DIVJO SVINJO