Janković je katastrofa za ljubljanske kulturne spomenike

Foto: STA

Plečnik si najbrž niti v najhujši nočni mori ni predstavljal, da bo treba čez 70 let krepko zavihati rokave, da bi njegovo tržnico in ostalo dediščino branili pred – pomislite! – ljubljanskim županom. Jankovićem.

Čeprav je na videz vse tiho in se je hrup okoli gradnje garažne hiše pod tržnico polegel, civilna iniciativa pa utrudila, Janković prek svoje propagande v oddaji Preverjeno na PopTV Ljubljančanom in celi Sloveniji sporoča, da od dobičkonosnih politično-gradbenih projektov ne odstopa. Zlasti ne od namere, da uniči Plečnikovo in Hribarjevo dediščino strogega središča Ljubljane zaradi ideološkega prezira slovenske kulture in pričakovanega dobička s prodajo Kresije, ki naj bi jo spremenili v hotel, zaradi katerega Janković tako forsira kriminalno neodgovoren projekt garažne hiše pod osrednjo mestno tržnico.

Sporna gradnja je v fazi pridobivanja soglasij, sondiranja  dragocene arheološke dediščine, ki potekajo v prisotnosti režimskih medijev, pa prepričujejo ljudi, da jo v nasprotju z zdravo pametjo podpira tudi arheološka stroka, zaradi česar se Stolnici  obeta opustošenje, ki se ga svojčas ne bi sramovali niti Turki!

Posledice Jankovićevega uničevalnega pohoda po Ljubljani
“Zbrali se bomo v začasni kapeli, ker cerkev Svete trojice saniramo,” je župnik Dragan Adam nedavno sporočal tekačem ljubljanskega maratona, za katere so priredili mašo v uršulinski cerkvi. Škoda je, da ob dogodku, kot je ljubljanski maraton, župnik ni izkoristil priložnosti, da bi širši krog ljudi izvedel, kaj se v zadnjih letih dogaja z uršulinsko cerkvijo v Ljubljani. Sporočil je le, da sanirajo cerkev. Zelo malo Ljubljančanov in še manj od Ljubljane tako ali drugače oddaljenih Slovencev pa ve, da je bila cerkev poškodovana ob gradnji parkirišča pod Kongresnim trgom, za kar sta osebno odgovorna arhitekt Koželj in župan Janković.

Uršulinska cerkev, ki je ena najpomembnejših stvaritev ljubljanskega baroka, je med gradnjo parkirišč pod Kongresnim trgom utrpela milijonsko škodo. V posmeh pravičnosti pa je Janković po večletnem sramotnem pravdanju za obnovo ponudil borih 100.000 evrov, z mešetarskimi posli »donatorjev« pa naj bi zagotovil še 25.000 evrov. S takšno izkušnjo moramo storiti vse, kar je v naši moči, da preprečimo gradnjo garaž pod ljubljansko tržnico. Dogajanje z uršulinsko cerkvijo se tu utegne ponoviti z mnogo usodnejšimi posledicami.

Koželj in Janković naj se raje lotita gradnje podzemne železniške postaje
Spomnimo tudi na rušenje in prepuščanje propadu nekaterih eminentnih stavb, kot sta Cukrarna in Kolizej, po drugi strani pa za umeščanje stilsko nesprejemljivih oblik, kot je Mesarski most, v obstoječo arhitekturno zasnovo Ljubljane. Namesto nevarne in nepredvidljive gradnje pod tržnico bi bila Ljubljani veliko bolj potrebna sodobna, podzemna železniška postaja, kar je pa za Jankovića očitno pretrd oreh, zato je skrajni čas, da ga zamenjamo in izvolimo človeka, ki bo dostojen naslednik županov, kakršne je Ljubljana že imela.

Če bomo stali ob strani, se Stolnici, tržnici in pred nedavnim obnovljenim Quaglievim freskam z nameravano gradnjo garažne hiše pod tržnico in z upravno-političnim razvrednotenjem okoliških stavb obeta zgodovinsko opustošenje, hujše od velikega ljubljanskega potresa.

Jankovićevim izrojenim idejam se mora upreti Ljubljana in vsa Slovenija ter ustaviti njegovo neodgovorno poigravanje z našim denarjem in Plečnikovo dediščino. Ena od potez v tej smeri bo, da bomo v prihodnje župana Ljubljane volili vsi Slovenci, saj kot simbolno in upravno središče naše državnosti presega zgolj lokalni pomen.

Franci Donko