Je Bog mrtev?

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

“Bog je mrtev. Bog ostaja mrtev. In mi smo ga ubili.” Te besede Friedricha Nietzscheja iz Vesele znanosti so danes bolj resnične kot konec 19. stoletja, ko so bile zapisane. Zahodna civilizacija, ki je bila slabi dve tisočletji zaznamovana s krščanstvom, je z razsvetljenstvom ugotovila, da je Bog odvečen. Odvečen v filozofiji, odvečen v znanosti, odvečen v politiki, odvečen v vsakdanjem življenju. Razsvetljenstvo ne odpravi samo Boga, odpravi tudi transcendenco. Razum je zamenjal razodetje.

Usmrtitev Boga in posledično poposvetenje evropskih družb je težko označiti enoznačno. Po eni strani ne moremo zanikati izrazito pozitivnih posledic krščanstva na vzpostavitev Evrope kot civilizacijskega pojma. Brez križarskih vojn, ki so med 11. in 13. stoletjem odločilno pripomogle k ustavitvi širjenja islama, Evrope, kot jo poznamo danes, ne bi bilo. Ne bi bilo ne renesanse in ne razsvetljenstva. Kasneje so vprašanja pravovernosti, shizmatičnosti in različnih herezij v krščanstvu na žalost poleg verskih povzročala politične spore. Ti so se na koncu odrazili v vrsti verskih vojn.

Oglejte si še: Morala in ekonomija

Ko smo se Evropejci odpovedali krščanstvu, smo s tem hkrati spodkopali temelje morale
Ločitev vere in politike je eden večjih dosežkov razsvetljenstva. Res je napredek, da se v Evropi že tristo let, v nasprotju z muslimani, ne pobijamo zaradi različnih pogledov na Boga. Razsvetljenstvo je omogočilo sobivanje različnosti, ne samo politične, tudi verske. Vrlina krščanstva je, da v svoji zasnovi ni teokratsko, ampak jasno ločuje politično in religiozno. Jasno ločuje nepopolnost imanence od popolnosti transcendence. V nasprotju z islamom in s komunizmom ne teži, če uporabim besede nemškega filozofa Erica Vögelina, k imanentizaciji eshatona oziroma stvaritvi Božjega kraljestva na zemlji. V tem smislu je krščanstvo v celoti združljivo z modernostjo.

Foto: iStock

Če je proces sekularizacije, ki se je odrazil v ločitvi vere in politike, mogoče oceniti v splošnem za pozitivnega, je ubitje Boga na moralo imelo pogubne posledice. Ko smo se Evropejci odpovedali krščanstvu, smo s tem hkrati spodkopali temelje morale. Posledica smrti Boga ni samo zavrnitev vere v kozmični red, ampak tudi zavrnitev absolutnih vrednot. Pomeni zanikanje vere v objektivni in univerzalni moralni zakon, ki zavezuje vsakega posameznika. Izguba te absolutne osnove za moralo pa vodi v moralni nihilizem. Najbolje jo je ubesedil Fjodor Dostojevski v Bratih Karamazovih, ko se Ivan Karamazov priduša “Če je Bog mrtev, je vse dovoljeno.”

Človek bogoiskatelj
Vsaka dobra družba temelji na sposobnosti normativne integracije, sposobnosti poenotenja, kaj je prav in kaj ni. Anomijo oziroma stanje normativne dezintegriranosti kot bolezen sodobnosti lahko pripišemo desakralizaciji življenja. Religija je težko nadomestljiv prenosnik moralnega koda. Precej nepomembno je, ali verjamemo v starozavezno zgodbo iz druge knjige Peteroknjižja o Mojzesu in prejetju Dekaloga na gori Sinaj. Dejstvo je, da je zadnjih šest od desetih zapovedi ključnih za vzpostavitev dobre družbe. Še več, družbe, ki so utemeljene na laži, kraji, zaničevanju družine, promiskuiteti in nespoštovanju staršev, evolucijsko niso stabilne. Lepa primera so islamske in socialistične družbe. Za moralno in politično filozofijo relevantno vprašanje je, kako ohraniti zadnjih šest od desetih zapovedi, potem ko usmrtimo Boga. Nietzschejev odgovor je bil nikalen; s črtanjem prvih štirih pade tudi zadnjih šest. Posledica je moralna praznina, moralni nič. Na religijo je potem mogoče gledati instrumentalno, kot na koristen družbeni pripomoček za medgeneracijski prenos morale. Voltaire je imel kar prav, ko se je pridušal “Si Dieu n’existait pas, il faudrait l’inventer”. Če Bog ne bi obstajal, bi si ga bilo treba izmisliti. Zakaj? Ker ima že sama vera vanj pozitivne družbene posledice.

Ne najmanj pomembna vrlina religije je, da zadovoljuje eno temeljnih človekovih potreb, potrebo po duhovnosti, potrebo po bivanjski osmislitvi in odgovorih na temeljna eshatološka vprašanja. Mircea Eliade bi rekel, da je človek po svoji naravi homo religiosus, človek bogoiskatelj. Šele ko je v stiku z metafizičnim, se lahko samouresniči. Kje najdemo lepše dokaze kot v sakralni umetnosti. Ko si soočen z Michelangelovo Pietà, Bachovo Mašo v h-molu ali Kristusom svetega Janeza na križu Salvadorja Dalija, ugotoviš, kako visoko seže človeški duh v stremljenju po svetem, po tistem čez.

Človek potrebuje Boga in ni bistveno, ali je človek ustvarjen po Božji podobi, kot pravi Prva Mojzesova knjiga, ali ima prav Ludwig Feuerbach z besednim obratom, da je človek ustvaril Boga po svoji podobi. V najslabšem primeru je Bog družbeno koristna laž. Oživimo ga!

Bernard Brščič

 • terminalar

  Brščič, brskam po slovarju tujk, olajšaj nam branje.

  • hiitr

   A, si že kaj zbrskal ? Pohit !

  • tohuvabohu

   Hvaležen bodi, da se lahko naučiš veliko novih besed …

  • Franc Šink

   Hudič ima prste vmes kot vedno. Težko je to razumeti !

 • Aster Celesti

  Piscu se poleg boga prikazujejo tudi bele miši.

  • traktor

   Ni veliko škode, če se mu prikazujejo. Večini butalcev se prikazujejo rdeče podgane. Te pa so dokazano škodljive.

  • karpelec

   Ti bi lahko bil srečen, če bi samo njen repek za trenutek ujel.

   • Prle

    Kako bi bila šele ti srečna, če bi lahko potegnila za repek.

  • hiitr

   Si prebral prispevek ?

  • Franc Šink

   Tudi ti ne Obvladaš slovenskega jezika.

 • Slovenec

  Ljudem bo kmalu zelo žal, ker so zavrgli Boga.

  • bojan

   Nihče ni zavrnu boga, bog obstaja … vendar takega boga ki ga predstavlja cerkev ni. Nimamo se bat nikogar saj smo svobodni po smrti. Po smrti smo energija, te se ne da uničit kaj šele kaznovat. Nihče nas ne more zasužnjiti razen če v to ne privolimo sami, žal pa to napako naredi skoraj vsak in se zato vrne na zemljo v drugem telesu.

   • Steiermark

    Ali naj iz tvojega pojasnjevanja o bogu in jezusu (ti oboje pišeš z malo začetnico) razumemo, da se splača biti baraba , si grebsti materialne dobrine, predvsem z odžiranjem drugim, ker itak nebo nihče “plačal” za svoje barabije – torej, po tvoji teoriji se splača biti huda baraba, morilec in ropar, to kar počnejo tile jugokomunisti – ker se ne bojijo “Boga” in pravice!

 • von Rhein

  < Voltaire je imel kar prav, ko se je pridušal “Si Dieu n’existait pas, il faudrait l’inventer”. Če Bog ne bi obstajal, bi si ga bilo treba izmisliti. Zakaj? Ker ima že sama vera vanj pozitivne družbene posledice.

  • freedomfighter

   Lepa primerjava vera v boga je kot vera v diktatorja popolnoma isto le da diktatorji vcasih celo dostavijo del obljubljenega verske organizacije pa nikoli…

 • Prle

  Uh, tale Bernardek,tudi enega članka ne zna sam spisati,ampak se sklicuje na 100 ljudi,ki so že zdavnaj mrtvi, Bog nam pomagaj.

  • dk

   Torej ste levičarji le verni, praznujete Božič, Veliko noč in ko je potrebno se sklicujete na Boga. Ko pa se preriva(jo)te pri koritu, ste vsi ateisti. Dvoličnost in licemernost brez primere.

   • Prle

    Kdaj si bil pa ti nazadnje pri maši ,da ne vprašam,kdaj si bil pri spovedi. Le razmisli.

    • dk

     Ja in kaj ima to zveze z menoj in če hodim k maši ali spovedi? Jaz verjamem v Demokracijo in se ne sklicujem na Boga samo takrat kadar mi to ustreza.

     • Prle

      Na Boga se sklicuješ in misliš da si vernik že zato,ker je v cerkev vsak dan hodila tvoja stara mama.

    • freedomfighter

     In kaj ima cerkev masa in spoved z vero…to so le vzvodi ki jih uporablja kriminalna organizacija rkc zato da vam prepreci spoznavanje boga po svoje…kako lahko kdo misli da bog govori preko duhovnika…boga najde vsak pri sebi in nima nic z zgodbicami organizirane religije…vera je stvar posameznika in ne druzbe…ce potrebujete nekoga da vam govori kaksen je bog potem to ne gre za spoznavanje boga ampak sirjenje ideologije nadzora svobodomiselnosti

   • Tone

    Jaz kot ateist praznujem vse praznike, kjer se dobro je.

    • tohuvabohu

     Vsako žretje še ni praznovanje.

     • Tone

      Je pa vsako praznovanje žretje.

     • tohuvabohu

      To je pa tvoj problem.

     • Tone

      Ne, to je moj užitek.

  • Nata

   Dej. . . .dej. . . . . . on vsaj ve in pozna , kaj in kdaj je kdo kaj dobrega napisal, rekel.
   Ti pa še v tisti tvoji ubogi muziki poznaš samo revolucionarno pesem !!

   • Prle

    O moj Bog, kdaj dečva boš pa ti spregledala. Bojim se,da nikoli.

    • Nata

     Ne se bat.

     Vsak po svoji poti hodi. . . . .

 • Tone

  “Brez križarskih vojn, ki so med 11. in 13. stoletjem odločilno pripomogle k ustavitvi širjenja islama,”
  Križarske vojne niso bile namenjene ustavljanju islama, ampak zavzetju Jeruzalema. Zgodovina cvek!

  • tohuvabohu

   Morda namen ni bil tak, bil pa je tak učinek.

   • Tone

    Prav nasprotno. Križarji so med drugim v Četrti križarski vojni (1202–1204) razdejali in oplenili Bizanc in ga tako oslabili. Muslimani so se pričeli širiti na evropsko celino šele po križarskih vojnah. Zgodovina cvek, kar pa ni čudno, če jo tolmačiš ideološko.

    • freedomfighter

     Ja beranr zgleda ne pozna tega dela zgodovine…zanj so kristjani dobri muslimani pa slabi in kristjani ne morejo delati napak ker ce jih potem bi bernard rekel da so komunisti…zblojen um pac

    • tohuvabohu

     Pomešal si Arabce in Turke. Arabci so zasedli Pirenejski polotok precej pred križarskimi vojnami. Pri Turkih pa ni šlo za širjenje islama, ampak za osvajanje.
     In kje ti pri meni vidiš ideološko razlago, zoprnež?

     • Tone

      Se strinjam, da pri Turkih ni šlo za širjenje islama, ampak za osvajanje. Pričakujem, da se boš oglasil tudi, ko se bo kdo oglasil, da smo Slovenci pri Sisku zaustavili širjenje islama.
      Pa tudi pri zavzetju Pirenejskega polotoka je šlo oza ozemlje. Saj je znano, da so tam v sožitju bivali muslimani, kristjani in Judi.

      Sovraštvo do neke vere, naroda ali rase je lahko samo ideološko.

     • tohuvabohu

      Pričaujem, da boš pojasnil, kdo, kdaj in kje je trdil, da smo Slovenci pri Sisku ustavljali islam.
      Upam le, da meni ne pripisuješ ideološkega sovraštva. Ker nisem nikoli niti z eno besedo dal povoda za to.

     • Tone

      Če nihče drug, pa JJ ob neki okrogli obletnici bitke pri Sisku. Na forumih pa še marsikdo. Zdaj pa JJ misli, da je on tisti (ob pomoči prijatelja Orbana), ki bo preprečil islamizacijo Evrope.

      Ne vem pa, ali si tudi ti med tistimi, ki verjamejo v načrtovano islamizacijo E.

     • tohuvabohu

      Blablabla. Islamofobi so tisti, ki so zadnjič v parlamentu strašili pred islamskim šolstvom v Sloveniji (poslanci SD!).
      Dvomim, da se Janša počuti, kot da lahko preusmerja mednarodne tokove. Orban pa o islamu ne govori, ampak le o obstoju ogrskega naroda, ki ga ogrožajo migracije. Sicer pa sta z Erdoganom prijatelja. Upam, da si iz tega razbral, da stvari niso enoznačne.
      Iz mojih besed nisi mogel razbrati strahu pred islamizacijo. Verjamem pa, da imaš kot umetnik bujno fantazijo (pa da ne bo nesporazuma: tudi sam se imam za umetnika, a ne literarne vrste).

     • Tone

      Ali ti ne bereš ničesar na portalu, na katerem komentiraš? Večina člankov tukaj, če niso kučanofobni, so namenjeni širjenju islamofobije. Da o komentatorjih sploh ne govorim. Z Orbanovim denarjem.

      Blablabla: noben poslanec SD ni strašil pred islamskim šolstvom, samo provocirali so SDS-ovce, da bo treba financirat po enakih kriterijih tudi islamsko šolo, če bi katero ustanovili.

     • tohuvabohu

      Dej, govedo opravljivo, umiri se. Od Orbana nisem dobil niti kinte. “Islamofobija” (rdečkarji ste svetovni prvaki v izumljanju fobij) je le upor zoper terorizem in nič drugega! Kdo so danes teroristi, pa tudi sam dobro veš.
      Meni ni treba tolmačiti, kaj govorijo rdečkarji. Jih čisto dobro razumem.

     • Tone

      Končno si pokazal svoje prave barve. Do sedaj si se delal finega, umetnik.

     • tohuvabohu

      Nikoli se nisem skrival. Očitno si že malo dementen

     • macon

      Sožitje je bilo na komando islamskega vladarja, že pod naslednjim je lahko padla drugačna komanda in dostikrat tudi je. Splošnega pravnega reda in varstva ni bilo, vladar je bil nad zakoni in posledice so bile zlorabe in pogromi.

    • macon

     To je bilo več kot stoletje po prvi križarski vojni in zaradi državljanske vojne med cesarskimi pretendenti. Kulturno je bila Mala Azija del Evrope in skupaj z Balkanom tisoč in več let del iste države.

     Sama površina te je.

  • macon

   Zavzetje Jeruzalema je bil motivacijski moment, da so križarji sploh šli na Levant. Realni je bil Turki v Mali Aziji in posledica tudi križarskih pohodov je bila, da so Bizantinci (komnenski cesarji) zaustavili islamizacijo za več kot stoletje. Viteze si motiviral s svetim graalom, ne z bizantinskim cesarjem v težavah. Preberi si poglavje o bitki pri Manzikertu, primerjaj letnico s prvim križarskim pohodom in potem beri o posledicah.

   Zgodovina minus dve.

 • dob

  To, da izpuliš telefon iz zidu, da zbrišeš očetovo številko iz beležnice s telefonskimi številkami in prepoveš lastnim otrokom komunicirati s tvojimi starši, njihovimi starimi starši, in da streljaš v lastnega brata – to še ne pomeni, da so tvoji starši mrtvi ali da ne obstajajo.
  Pomeni samo, da ne komuniciraš z njimi, in da tudi otroci tvojih otrok ne bodo komunicirali s tabo.
  Ateizem je pa to isto!

  059_REVOLUCIJA VS. EDIPALIZACIJA I, II
  https://obstajajoljudje1.blogspot.com/2017/05/revolucija-kot-mnozicni-poskus.html

  • tohuvabohu

   Al’ prav se piše Ojdip ali Edip?

   • Prle

    Kakor boš ti zaukazal. Tvojim ovcam,seveda.

  • freedomfighter

   Hahaha okej

  • Hunyađi

   #Ateizem je pa isto!#
   Isti k… je podrejanje ljudi s prisilnim pokristjanjenjem, pomuslimanjenjem, pobudstoblablabla…
   Boga v sebi, bližnjem in prostranstvu bi “morali” spoštovati, nenormalni vzorec družine, družbe je, ko “moraš” Boga-očeta-poglavarja-…; strahospoštovati.

   • dob

    Natanko tako.
    Moj Bog pravi takole: ne morete ljubiti nekoga, ki se ga bojite. To je nenaravno!

    • Hunyađi

     Ateizem v smislu, ne “okrasiti” se z določeno religijo še zdaleč ne pomeni, da si ubil človeško dobroto-humanost-Boga v sebi.
     Vera je Univerzialna, prenaša se z pozitivno vibracijo-ljubeznijo- dobroto, ozaveščanjem,…
     Živet-hoditi po Jezusovi poti “uspe” (ljubiti) samo najpogumnejšim “garačem” neegoistom.

     Zato le redki dobrosrčni veseljaki po taktu štanc mašine ustvarijo “ritem” skladbe *Na Golici.

 • tohuvabohu

  Nietzsche: Bog je mrtev.
  Bog: Nietzsche je mrtev.

 • Nata

  + + + + + + + Dobro je napisal !!! Če bi spoštovali vsaj poslednjih šest zapovedi

  Ne ubijaj!
  Ne nečistuj!
  Ne kradi!
  Ne pričaj po krivem!
  Ne želi svojega bližnjega žene!
  Ne želi svojega bližnjega blaga![2]

  • Prle

   To sigurno niso tvoji nauki.

   • Nata

    Seveda ne. Nauki iz sv. Pisma.Pa ne nauki, ampak Zapovedi !

    Ki se jih jaz držim, kolikor se le da.

    • Prle

     Japajade, s figo v žepu.

     • Nata

      Ne sodi po sebi !

     • Nšo-či

      To kar počneš ,je strahopetno.

    • freedomfighter

     Brez zamere potem si spran…priznavas da te je nekdo naucil te pravljice in nisi sam prisel do spoznanja boga torej te je nekdo indoktriniral…stvarnik kakrsnemu jaz dopuscam moznost da obstaja je znanstvenik ne vernik ker vesolja ne naredi vera ampak znanost…vse podobnosti med clovekom in stvarnikom si je izmislil clovek v svoji egocentricni naravi ker pac ljudje mislimo da smo vrhunec vesolja…pac egocentrizem

     • Nata

      Morda pa ne gledaš iz pravega konca.
      Mi, Kristjani smo sprani. Prav. Kaj pa vi ateisti ? Od kej++kje tebi prepričanje, da imaš prav.

      Si ti sam prišel do tega, da Boga ni ? Kdo ti je to dokazal ?
      O Znanosti pa mislim, da se ne splača pogovarjati.
      Veliko je že bilo zmot in jih še bo. . . . . . .

     • freedomfighter

      Kolikokrat se moram ponoviti…jaz ne zanikam obstoj stvarnika zanikam pa obstoj boga ki se ukvarja s clovestvom…in znanost se moti ker je to del raziskovanja…vera se ne more motiti ker se je ne da raziskovati ker je izmisljena…kot da bi raziskoval harrya potterja…ne gre ne…ravno ta pogled o znanosti se ne splaca govoriti kaze na tvojo spranost ker kaj se bos ukvarjal z znanostjo ce ima vera vse nepreverjene odgovore

     • Nata

      Ja, pa sem res že malo sprana. Od vsega sračkanja v naši državi.
      lp

     • Gavtroža

      Gospa , Nata , dokazov je da boga ni toliko da človek ne more verjeti. Seveda če jih znaš videti in razumeti, Seveda zatreskani verniki , pa tega ne bodo nikoli razumeli.

     • Nata

      Dokazov ? No navedi mi enega.
      Potemzakem ste vi zatreskani v NIČ ?? To pa je zame ateizem.
      Pa saj nisem zatreskana, no ? Samo vzgojena v mladosti od ljudi, ki so bili verni in katerim nikoli nisem imela kaj očitati.
      Npr. . . . . . nazadnjaštvo, hudobijo, klerikalstvo, kar nam danes nekateri očitajo.

      Po tem se ravnam še danes, kolikor pač zmorem.
      Seveda pa tudi jaz nimam dokazov.
      In nikoli ne mešam Cerkev in vero. Se zavedam vseh napak, ki so jih naredili.
      In, zelo dobro bi bilo, da bi se tega zavedali tudi ljudje drugih ” ver “.

     • freedomfighter

      Ja ravno to je tezava da verniki o znanosti ne govorite…in znanost se dostikrat zmozi ker je do del raziskovanja…tezava vere je ker ne raziskuje zato ker temelji na prepricanju da moremo vrjeti ne vedeti…skratka najbolsa ideja za pranje mozganov in kontrolo ljudi…ce bog obstaja je to za nas nepredstavljivo napredno bitje in noro je da bi tako napredno bitje od ljudi zahtevalo poniznost in vero…to je od ljudi zahteval stalin

     • Nata

      No, jaz ne gledam na vero, kot na ponižnost. Nisem niti malo ponižna. Za kaj in za koga ? To je velika napaka mnogih vernikov.
      Napredno bitje. . . . . . . saj je ! Tudi mi bi napredovali, ko bi živeli po takih načelih. Veliko lepše bi nam bilo. Je to nazadnjaštvo, da verjamem v nekaj dobrega, ko bodo dobra dela . če že ne na tem svetu, poplačana – no, kjerkoli že ?
      Kaj pa je ponižnost ? Trenutno večina Slovencev ponižno sklanja glavo, ali ne ? Niti toliko je ne privzdignejo, da bi morda malo več videli.
      Ponižen biti pomeni realno gledati predvsem na svoje sposobnosti in lastnosti. Ko se tega zaveš in se ne precenjuješ si že na pol poti do resnične ponižnosti.

      No, pa nekaj o ponižnosti s portala Ognjišče
      https://revija.ognjisce.si/povejmo-z-zgodbo/1580-poniznost

     • freedomfighter

      Vsak ki se klanja je ponizen in vsi verniki se klanjajo bogu…to da bi bog od vernikov zahteval poniznost in verovanje je zame ponizevanje cloveka samega in seveda ponizevanje boga ker mu pripisujemo egocentricnost…a poznas kaksno bitje ki se mu je potrebno kalanjati zaradi cesa drugega kot egocentrizma…poniznost ni realno gledanje na zmoznosti cloveka ker je clovek zmozen prakticno vsega…a ves to da smo prisli v vesolje, klonirati znamo ziva bitja, izmislili smo si boga,izvedli smo nesteto genocidov, ozdravili smo nestete bolezni, evolucijo smo vzeli v svoje roke…posamezen clovek ima omejitve clovestvo samo pa omejuje le omejeni posamezniki…le zakoni fizike so cloveska meja pa se za te je mozno da jih bomo v prihodnosti znali izkoristiti…clovestvo ne potrebuje vec boga ker smo mi postali bog samo se umetno intiligenco ustvarimo pa je krog sklenjen…bog naredi cloveka clovek ubije boga, clovek naredi robota, robot ubije cloveka…singularnost pa to

     • Nata

      Malo si obrnil moje besede , pa nič hudega.
      To bo pa hudir !! Sedaj je morda vera marsikoga nazaj držala.
      Človek brez meja bo pogubil samega sebe.No, saj je že krepko na poti !!

     • freedomfighter

      Clovek bo pogubil samega sebe ker nam manjka samo se nekaj let pa nas ne bo moglo unicit nic drugega…ne bolezni ne meteor ne vulkan…clovek bo po vsej vrjetnosti unicil sebe in se mnoge druge…nasa ferbcnost in pokvarjenost sta neustavljivi…to smo pokazali ze veckrat v zgodovini

     • Nata

      No, to mi je pa všeč !! Ne Bog in ne vladar. . . . . mi sami se bomo pogubili v svoji nečimrnosti in neumnosti.

     • freedomfighter

      Tako je. Naša veličina nas bo pokopala.

  • freedomfighter

   To niso bozji zakoni ampak cloveski tako da za njih ne potrebujemo boga…sploh pa ne necistuj…zakaj bi bilo dobro da se tega drzimo

   • Nata

    Če se jih držiš, je to skoraj vera v dobro. Vera v človeka.

    Le zakaj ljudje danes kar narej nekaj iščejo ? Saj je enostavno. To je vera v nekaj. Pri nas je pač važno, da se večina ima za ateiste, samo, da ne diši po kakšni veri.
    Hm. . . . . . kako pa to , da si ravno to zapoved izpostavil ? Se ti zdi tako važna ? Oziroma, ali ta najbolj krši tvoje človeške pravice ? Če si svobodomiseln v tej smeri, potem popustiš tudi pri ostalih.

    • freedomfighter

     No saj vsak clovek vrjame v nekaj…pa ce ne drugega vase…mene moti organizirana religija ker ne vem kako lahko kdo “spozna” boga ce za to potrebuje nekoga ki mu ubija v glavo svojo predstavo boga in to delajo vse organizirane religije…kako lahko kdo dozivi svojo vizijo boga ce mu ze predn razvije svoj pogled na svet in boga cerkev spere glavo z njihovo vizijo bozanstva…to je zame indoktrinacija…pa da se razumeva mene ne moti ce nekdo zivi po verskih pravilih in naukih dokler tega ne zahteva od mene…v liberalnem svetu ne me nihce zahtevati da ljudje zivimo po verskih pravilih…na zalost je organizirana religija navadna politika ker proba narediti ravno to…nauka ne necistuj pa ne razumem…ne razumem kaj je slabega v seksu ki je eno najbolj naravnih opravil..

     • AlternativaZaSlovenijo

      MIslim, da je tvoje razmišljanje indoktrinirano (ne vem od koga verjetno od new aga). Vidi se, da je tvoje poznavanje krščanstva samo teoretično, videno od zunaj ali bolje rečeno, slišano od zunaj. Prvo se poglobi vanj in ga preučuj, potem pa piši resne kritike, ne pa samo priučene pamflete.

     • freedomfighter

      Ne jaz sem lepo razlozil zakaj organizirana religija indoktrinira ti si pa spet napisal demagosko neumnost…sem clovek ki daje moznost obstoju stvarnika ki pa nima nic z organizirano histerijo imenovano religija…jaz sem ubistvu veren clovek pa mi ni nihce predstavljal ideje boga…ubistvu so mi jo probali v mladosti in me je to odbilo od same ideje stvarnika ker se mi je zdelo vse kar so mi ubijali v glavo prizadeto od postov do vstajenja in vsega sranja za slaboumne pa zgodbice o dusi in ne vem se cem..priblizno kot zgodbice o smrkcih

     • Tanja Bor

      Motiš se – si indoktriniran. In še precej omejen. Poskusi na youtubu pogledat biblični tečaj Jordana Petersona. Mogoče se ti bo obzorje kaj razširilo.

     • freedomfighter

      Ti ne razumes da ne morem biti indoktriniran ker z mano nihce ne deli prepricanja ampak sem sam prisel do tega spoznanja brez biblicnih tecajev…s temi biblicnimi tecaji si ti spet ena teh ki je dokazala da rabi predavanja o veri in bogu ne da bi sama prisla do spoznanj…ze to da mislis da je lahko clovek ki je tako brez prepricanj indoktriniran kaze na to da mislis da vsi potrebujemo neke globoke dusevne misli…moja glava je pri znanosti ne literaturnih prigodah starih vec tisoc let

     • Tanja Bor

      Blodnje.

     • freedomfighter

      Ja religija je polna blodenj.

     • Tanja Bor

      Nič v primerjavi s tabo. Pri razumevanju religije je treba upoštevati, da je stara več tisoč let, naša znanost pa veliko manj, kljub temu pa nekateri verjamejo v 60 spolov.

     • Nata

      No, no, ne zaničuj drugih, da ne boš sam zaničevan.
      Imaš svoj prav. Ga pa na malo čuden način razlagaš.
      Pa sploh veš, kaj je duša ? NE. Zato pa tako slabšalno pišeš o vernih ljudeh.
      Smrkci so bili pa prav prijetna risanka. Poučna.

     • freedomfighter

      Dusa je produkt organizirane religije…znanost bolj ko zeli potrditi obstoj duse bolj ugotavlja da naso osebnost aka duso sestavljajo impulzi v mozganih in pa mesanica hormonov.. torej gre za povsem fizicen pojav ne pa duhovni…zame so smrkci in biblijske zgodbe priblizno isto resnicni le da biblija dejansko omeni nekatere zgodovinske dogodke a jih na zalost spridi s svojimi domislijskimi spisi o religiji

     • Nata

      Hvala Bogu, da je življenje polno domišljije. Prav glede vsega. Mislim, da ni fizičen pojav, ampak zelo ponotranjeno občutje vsega človekovega intimnega sveta.
      Tole ti pripenjam.
      https://duhovnost.eu/kaj-je-dusa/

     • Tanja Bor

      Ti ne razumeš glagola nečistovati, ki ne pomeni seksati. Če bi namreč pomenil seksati, bi pisalo Ne seksaj.

     • Tone

      Ali si ti kdaj v cerkvi slišala besedo seks? Še zlasti takrat, ko je bil ta katekizem spisan.

     • Hunyađi

      Luč moraš ugasnit, potem ne nečistuješ, ko seksaš.

     • freedomfighter

      Kakor jaz razumem necistovati pomeni sexs izven zakona…ce se motim me lahko popravis

     • Nata

      Kaj tiščiš zraven naravna opravila, ko dobro veš, kako je bilo mišljeno.. Ti kar veselo seksaj. Zjutraj z ženo, popoldan z ljubico. . . .

   • macon

    Zaradi problemov, ki se zgodijo v medčloveških odnosih, ko se parijo po dolgem in počez. Razpadajo zakoni, trpijo otroci.

 • tohuvabohu

  Pridevnik “božji” se piše z malo začetnico.

  • Tanja Bor

   Pridevnik Božji z veliko začetnico

   23. aprila 1993 je bil sprejet (19. novembra 1993 in 5. decembra 1994 pa

   znova soglasno potrjen) sklep, da pridevnik Božji, rabljen v svojilnem

   pomenu, pišemo z veliko začetnico (po zgledu Gospod – Gospodov). Razlogi

   za to so svetopisemsko-teološke in jezikovno-pravopisne narave.

   Svetopisemski Bog je živa oseba (prim. Jer 23,36), stvarnik neba in

   zemlje (prim. 1 Mz 1,1sl.), Sveti Izraelov (prim. Iz 6,3), edini

   resnični Bog (prim. 5 Mz 6,4). S pridevnikom Božji prevajamo hebrejski

   rodilnik Boga (npr. beseda Boga, ljudstvo Boga itd.), ki skoraj

   izključno in nadvse jasno izraža svojilnost, tj. čisto pripadnost osebi

   svetopisemskega Boga. Ta rodilnik bi pomensko najbolj ustrezal slovenski

   obliki Bógov -a -o. Ker pa ta beseda ni živa, se je bilo treba odločiti

   za pomensko širši in zato ohlapnejši pridevnik Božji, ki poleg

   svojilnosti lahko izraža tudi vrstnost (v tem primeru se piše z malo

   začetnico). V svojilnem pomenu ga moramo pisati z veliko začetnico, če

   hočemo biti zvesti jasnemu in zavezujočemu svetopisemskemu izražanju.

   Grščina v nasprotju s hebrejščino sicer pozna pridevnik s pomenom

   ‘božji, božanski’ (gr. theíos), a ga v vsej Novi zavezi uporablja samo

   trikrat (Apd 17,29 v srednjem spolu: božanstvo; 2 Pt 1,3.4: njegova

   božja/božanska moč; deležni božje/božanske narave). V vseh drugih

   primerih rabi jasnejši in strožji samostalniški prilastek Boga v očitni

   zvestobi starozaveznemu monoteizmu (enoboštvu), kajti grški

   (politeistični) božji je pravzaprav pomenil božanski/bogovski: Nova

   zaveza tako zavestno prekinja s starim, poganskim načinom izražanja.

   Pomenljivo je, da se Hieronimov latinski prevod v tem natančno drži

   grškega izvirnika.

   Tudi s pravopisnega stališča je logično,

   da Božji v svojilnem pomenu pišemo z veliko začetnico, sicer bi bil to

   edini primer, da se svojilni pridevnik iz lastnega imena piše z malo. To

   nam je potrdila tudi pravopisna komisija pri SAZU v odgovoru z dne 5.

   marca 1984: »Glede pridevnika Božji je komisija menila, da se Božji piše

   z veliko začetnico, kadar gre za individualno svojino (tako je tudi v

   slovnici).« Božji pišemo z veliko začetnico tudi v sorazmerno redkih

   primerih, ko ima pomen ‘izhajajoč/dan od Boga’ (npr. Božja postava,

   Božje zapovedi, Božji evangelij, Božja luč); ‘namenjen/posvečen Bogu’

   (npr. Božja čast, Božja služba, Božje češčenje, Božji mož) ipd. Vsi

   temeljni prevodi Svetega pisma do 20. st. pišejo Božji z veliko

   začetnico. Sklep o taki pisavi podpirajo tudi vse sestrske Cerkve in

   raba v vseh slovanskih jezikih.

   Vir: http://www.lektorsko-drustvo.si/jezikovni-pogovori/bozji-z-veliko-in-malo-zacetnico

 • freedomfighter

  Daj bernard raje se ukvarjaj z ekonomijo ker niti cerkev vec ne zagovarja agresivnih osvajalskih pohodov imenovanih krizarski pohodi zarafi katerih je padel tudi konstantinopel ki je bil krscansko mesto…krizarski pohodi so bili zlocinski roparski osvajalski in versko blazni…oni niso ohranili vere ampak so skoraj unici pravoslavne kristjane…po tvoji bolani logiki imajo jihadisti pravico napadati zahod saj jim zahod hoce vsiliti svojo politiko vero in kulturo…pa ce kdo rece da zahod ne vsiljuje svoje politike in kulture pomeni da laze sam sebi. Bog je druzbeno koristen kot socializem…kontrola slaboumnih…bernard resno se zamisli kako je plenjenje konstantinopla pomagalo braniti krscanstvo…karl veliki je ubranil evropo ko nas je zdruzil in ustavil napredovanje islama v spaniji…to je dokaz kako zdruzeni evropi ne more nihce parirati

  • AlternativaZaSlovenijo

   Islam je širil humanizem, to bo to.

   • freedomfighter

    Nobena monoteisticna vera ne siri humanizma..

    • AlternativaZaSlovenijo

     Beri spodaj moj odgovort na tvoje “poznavanje” krščanstva.

   • Ivo

    Islamski znanstveniki in raziskovalci v stoletjih od 10 – 16 so naredili in ustvarili stvari, ki jih še danes s pridom uprabljamo. Od kirurškega orodja pa do matematike. Saj veš (upam), uporabljamo arabske štvilke.

  • Gavtroža

   Zelo lepo povedano. Bom izrekel besede ki mi jih je pred 65 leti rekel en profesor i Kranja . Če hočeš zvedeti resnico , moraš prebrati Sveto pismo , stare zaveze, toda izdano v prejšnjem stoletju temveč še starejšo vsaj 15o ali več let

 • terminalar

  Ateist,… ok, ampak samo do prve turbulence v letalu.

 • augustin hadelich

  Za to, da se je Zahod izpridil, je ogovorna Cerkev sama: ostala je toga fevdalna hirearhićna struktura, ki kot taka ni bila sposobna parirati posodobljenemu levičarstvu, svetovnemu judovstvu in poslednično moralnemu razkroju, ki ju oboje prinaša. Zgleden primer togosti in nesposobnosti je že notorično slovenska Cerkev, ki je omogočila vzpon tako zavržne klike, kot so boljševiški zbalkanizirani komunisti z vsemi pripadajočimi jamami, brezni in patrijami; danes pa je obsojena na to, da se jim mora še priklanjati in se z njimi celo bratiti (katoliški tisk je povsem prorežimski).
  Ker se je zaradi nesposobnosti Cerkve Zahod izpridil, se je odvrnil od Cerkve, zato pa sedaj gledamo, kako se Cerkev odvrača od Zahoda in postaja njegov glavni sovražnik. Vatikanska marioneta socialistov, levičarjev, judov in drugih multikulti izrojencev tako hodi po severni Afriki in Arabiji, kjer muslimane poziva, naj zavzamejo krščansko Evropo. Zavrti nesposobneži in bedaki v retardirani fevdalno zaplankani slovenski RKC pa mu ob tem še pojejo hvalo. Ni besed, s katerimi bi se dalo opisati to bebavost.
  Cerkev se bo pač morala posodbiti. Le tako bo lahko nagovorila sodobnega človeka in se ubranila neumnemu in škodljivemu populizmu, kakršnega zdaj zganja vatikanski mainstreem.

  • AlternativaZaSlovenijo

   “Daj cesarju kar je cesarjevega in Bogu kar je božjega”. To kar je zapisano v SP jasno nakazuje ločenost države od Cerkev. To da se je Zahod spridil, pa ni kriva Cerkev. Vsak naj pomete pred svojim pragom, Cerkev pred svojim in Zahod pred svojim. Potem bo šlo na bolje.

 • Novakec1

  Ne, ampak zmeri več jih je.

 • šmentanamuha

  Bršičevo pisanje je hrana za možgane. Hvala.

  • Hunyađi

   In “post” za srčno čakro.

  • Ivo

   Da res je hrana. Tako kot je za dojenčke materino mleko. Potem, ko odrastejo hočejo tudi meso, ribe, banane, krofe itd. Vi se par hranite s mlekom Brščića.

 • Darth Vader

  folk pa je zažagan :) misli, da potrebuje institucije, zao da lahko veruje…..beseda božje ovčke dobi popolnoma nov prizvok :) božje ovčke, ki niso sposobne slediti božjim načelom brez inštitucije in voditelja…..čemu pol sploh obstajajo? :)

 • Ivo

  Ivan Karamazov priduša “Če je Bog mrtev, je vse dovoljeno.” Očitnoo je za neoliberalistične in fašistične filozofe tipa Brščić Bog mrtev. Pa tudi kratke pameti Nitzscheja niti približno ni razumel.

  • Tone

   Jaz bi bolj zaupal človeku ki ne krade samo zato, ker je len, kot človeku, ki ne krade, ker je vernik. Tak lahko začne dvomiti v boga in postane monstrum, saj mu bo vse dovoljeno. Po tej teoriji so verniki monstrumi, ki si to ne upajo biti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!