Je Donald Trump res (fašistični) diktator?

Foto: epa

Donald Trump je diktator, „trumpisti“ fanatično podpirajo njegovo diktaturo in razdvajajo ZDA. To sporočilo medijski mainstream razširja ves čas. Nedavno sta s takšno retoriko Trumpa napadla tudi nekdanja ameriška predsednika – demokrat Barack Obama in republikanec George W. Bush mlajši. Prvi je dejal, da Trump vrača ZDA v 19. stoletje, Bush pa je bil kritičen do domnevnega fanatizma, ki ga ustvarja Trump s svojo politiko. Podobnega mnenja sta bila tudi Jimmy Carter in Bill Clinton, vsi štirje nekdanji predsedniki so se zbrali na dobrodelnem koncertu za pomoč žrtvam orkanov. „No, prava težava tega naroda je nepoznavanje, kako se ustvarja diktatura. To je sodobnim predsednikom omogočilo, da si vzamejo preveč moči,“ je do takšnih stališč kritičen liberalec James Bovard, kolumnist USA Today. Bovard meni, da Trumpovim kritikom ni za to, da bi preprečili domnevno diktaturo poslovneža v Beli hiši, ampak želijo vrniti predstavnike svojih strank na prestol.

Profesorja Samuel Moyn (Yale) in David Priestland (Oxford) sta za New York Times nedavno izjavila, da „ni resničnih dokazov, da želi Trump neustavno prevzeti oblast in da ne obstajajo pravi razlogi, da bi mu to uspelo“. Po njunih mnenjih se mnogi sodobni intelektualci, ki napadajo Trumpa, očitno sploh ne zavedajo, kako daleč sega federalni nadzor.

Bovard meni, da je manipuliranje z ustavo pravzaprav opis dela in nalog vseh sodobnih ameriških predsednikov. George W. Bush je bil tisti, ki je dosegel, da lahko predsednik kot vrhovni poveljnik ignorira zakone in ustavo. In kongres je nedvomno ravnal napak, ko je to dopustil. Še prav noben ukaz Trumpa ni tako grobo poteptal ustavo in človekove pravice, kot je bil to zakon o vojaških komisijah iz leta 2006, ki je retroaktivno legaliziral mučenje. In kaj so takrat pisali mediji, ki danes napadajo Trumpa? „Mnoge pravice iz ameriškega pravnega sistema manjkajo v novem zakonu,“ je bil „kritičen“ Washington Post. To in nič več. Za kongres zakon o mučenju ni bil nič bolj pomemben od zakona o subvencioniranju volne, piše Bovard.

In ravnanje Baracka Obame, Nobelovega lavreata za mir, ljubljenca levičarjev vseh barv in vrst?
Najbrž je bil Obama največji kršitelj ustave, a progresivni „intelektualci“ so ga ocenjevali po barvi kože ter po njegovi retoriki in ciljih, nikakor pa ne po njegovi zavezanosti ustavi. Ko je Obama nekaj ameriških državljanov v imenu boja proti ekstremizmu ubil z brezpilotniki (droni), se o tem sploh ni razpravljalo. Dejali so, da Obama „misli dobro“. Ko se je leta 2011 odločil, da napade Libijo, so njegovi uslužbenci jasno povedali, da bo zanemaril in kršil zakon o oboroženih silah iz leta 1973, ki je bil sprejet, da bi predsednikom preprečil, da bi začeli vojne na lastno pest. Ko je zvezni sodnik maja 2016 presodil, da Obamove subvencije potrošnikom kršijo ustavo, je medijski mainstream popolnoma prezrl to razsodbo. Najbrž zato, ker so bile Obamove kršitve zakonom „progresivne“. A ko je Trump preklical subvencije, so ga mediji obsodili prekoračitve pooblastil kongresa.

In naprej. Trumpa so razglasili za diktatorja, ko je ZDA umaknil iz pariškega podnebnega sporazuma. Župan New Yorka Bill de Blasio je to odločitev označil kot „nemoralen napad na javno zdravje, varnost in varnost vsakega na tem planetu“. Zdaj pa pomislite, kako je ravnal Obama, ko je pristopil k sporazumu. Ni ga dal v ratifikacijo senatu, čeprav bi ga moral. New York Post je to odločitev komentiral, da se je Obama bolj „zanašal na birokratske luknje, kot pa na preglednost in transparentnost zakonodaje“. Na ta način je Obama sprejel še enkrat več „velikih predpisov“, kot Američani pravijo pomembni zakonodaji, kot administracija Georga W. Busha. A za diktatorja danes velja Trump, ne Obama.

ZDA ne bodo postale velike, dokler ljudje ne bodo pričakovali manj, kot počne
Večina Trumpovih nasprotnikov ne nasprotuje njegovim odločitvam kot takim, temveč želijo le drugega diktatorja, piše Bovard. Trumpa so obsojali, ker njegova administracija ni želela prisiliti javnih šol, da zagotovijo ločene kopalnice in garderobe za otroke, ki so se samooklicali za transseksualce. Toda v resnici Trump ni želel kršiti ustave, saj ta prepoveduje odločitve zvezne uprave glede spolne identitete.

Trump je na volitvah zmagal z geslom, da bo ZDA spet naredil velike. Ampak ZDA ne bodo postale velike, dokler ljudje ne bodo od predsednika pričakovali manj, kot počne. In samo nepismeni verjamejo, da bi menjava Trumpa pripomogla k temu, da se država zavaruje pred diktatorstvom, meni Bovard. Diktaturo so namreč v sistem vgradili Trumpovi predhodniki. Obsežna zakonodaja, ki je nastajala desetletja, kaže na neverjetno moč zvezne vlade. Ali neka država res potrebuje 4 tisoč zveznih kazenskih zakonov in 300 tisoč predpisov za kaznovanje neubogljivih in neposlušnih državljanov? Že Benjamin Constant je leta 1815 zapisal, da gre za takšno stopnjo moči ameriških predsednikov, ki jo je treba obsoditi, saj daje zveznim organom pretežko roko proti državljanom, ki bi morali živeti svobodno, ne pa pod diktaturo. Na žalost Trumpovi nasprotniki tega nikoli ne bodo razumeli, nikoli ne bodo obsodili arbitrarno moč države, vedno bo kriv Trump kot Trump. Preprosto zato, ker te moči ne želijo izgubiti, ko se bodo vrnili v Belo hišo.

Kavarna Hayek

 • sprehajalec

  Je Donald Trump res (fašistični) diktator?

  Ni. Čisto preprosto. Fašisti so bili socialisti in levičarji. Trump nima teh atributov. Oziroma ga tega obtožujejo socialisti in levičarji. Nekaj ne gre skupaj.

  • SALZ

   Levičarji ga hočejo kar za svojega ha

   • Donald J. Trump

    Kakšne pravljice si pripovedujete v tem svojem mehurčku, ki sliši na ime Nova24.

    Najbolje, da prilimaš še Kučana zraven, kar tako, da bo bolje zgledalo.

  • primsek

   Bebec. če bi billo to res, ne bi v Pohodu na Rim razbili vseh lokalnih zbirališč socialistov. Trump ni fašist, je pa rasist, seksist in še kaj, ta nivo debate je mogoč samo pri Žanu Mahniču in v NOriškem kraljestvu

   • sprehajalec

    Tvoja logika? Če bi bili Komunisti levičarji, ne bi postrelili in prepovedali socialnih demokratov in krščanskih socialistov. kakšna logika pa je to?

    Republika sociala Savoia je bila Mussolinijeva stvaritev, on pa bivši urednik socialističnega časopisa Avanti. Kar konzumiraj to in pozabi na komunistične laži. Marsikaj imaš v glavi zmešano.

    Druga skrajnost pa je, da vsakemu nastaviš rit, če si levičar in LGBTljubec. Da te ne bodo obtožili seksizma in rasizma.

    trump je kar primerna osvežitev za zblojen razviti svet.

   • RATATA

    Ti operiraš s tremi pohabljenimi stavki, ki niti niso resnični in nikamor ne pašejo.
    A nebi rajši svečk prižigal?

  • Donald J. Trump

   Hahahaha, enostavno kot ravnilo. “fašisti so vsi, ki niso jaz”

 • Zaskrbljen

  G.W. Bush je ze bil resno debilen predsednik. Ob njegovi izvolitvi, sem pomislil, da kaj slabsega pa ze ni mozno. Opa in kompletni neotesani butec je tu.
  Je pa tu se dobra plat. Ta dvorni norec bo prinesel konec amerikanizacije sveta in upor proti satanistom.

 • Valter BraniSlav

  Trumpa je izvolila Merklova s svojim povabilom muslimanov. Američani so videli vzporednice med Hillary in Angelo in izvolili Trumpa.
  Trump je alfa samec vendar ne levi ne desni. Tako kot jaz ima veliko družino in tako kot MENE ga zanima edino denar. Trump nima ideološkega predznaka.
  Je pa sigurno pameten človek ki ne mara muslimanov ima pa rad Slovane zlasti Slovanke. Tudi v tem je podoben meni.
  In tako kot jaz je hvalezen ljudem ki so mu pomagali navzgor, zlasti staršem.
  Mi uspešni ljudje smo uspešni zato ker si upamo biti uspešni. Luzerji vsega sveta pa vedno krivijo nekoga tretjega za svoje neuspehe.
  Tako je vedno bilo in vedno bo.

  • dr Janez Sveti

   Jaz sem lepši, bolj pameten in bolj bogat, kakor ti! Zato bi se rad zahvalil staršema,še posebej mami in očetu!
   DR Janez Sveti genij

   • xtc

    Posebno takrat ko prežiš na fantke v grmovju in ko si na begu iz kleti iz Polja levo spodaj k muftiju.

    • dr Janez Sveti

     Trudim se, da bi ti razložil, kako si lahko poiščeš pomoč ampak brez haska. Bedak je bedak in glede na zapisane fantazije odkrit pedofil. XTC pedofilija je kaznivo dejanje!!
     DR Janez Sveti genij

  • Zima prihaja

   Zato pa ne verjeti nikomur niti uspešnim niti neuspešnim.

  • etrusk

   valter, ne Slovane , temveč SLOVENKE. Slovenci nismo Slovani.

   • Valter BraniSlav

    No, se en Slovencelj ki se sramuje svojega porekla… Hrvatje tudi pravijo da niso Slovani, oni pravijo da so Arijci, mi smo tudi neke vrste Arijci, Arijci de luxe… Cloveku ki ne spostuje sam sebe res ni pomoci/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Slavs

    Slavs are the largest ethno-linguistic group in Europe.[2][3] Present-day Slavic people are classified into East Slavs (chiefly Russians, Ukrainians and Belarusians), West Slavs (chiefly Poles, Czechs and Slovaks), and South Slavs (chiefly Serbs, Bulgarians, Croats, Bosniaks, SLOVENES, Macedonians and Montenegrins).

 • tarantela

  Sloraj bo minilo eno leto, odkar je Trump predsednik in bi se spodobilo napisat, kaj je v tem času omenjeni gospod naredil dobrega za svojo državo in za svet. Pišete samo o zdrahah.

  • Capi

   Zdrahe delajo njegovi nasprotniki……..

 • SALZ

  Se spomnim koliko kritik je bilo napisanih na račun tega ko je bil izvoljen Regan tudi to da bodo ZDA propadle ker igralec pač nima pojma o politiki. Izkazalo pa se je da je bil eden izmed najboljših predsednikov vseh časov v ZDA.Novinarji naredite malo primerjave za osvetlitev dogodkov da se ljudje spomnijo malo za nazaj.
  Živel Trump.

  • Donald J. Trump

   Reagan je bil goreči podpornik točno tiste vrste kapitalizma, proti katerim se zdaj Trump bori. Oziroma pravi da se bori, istočasno pa ima podjetja v 25 državah sveta, in samo v času kampanije je registriral 8 novih v Savdski Arabiji.

   Drugega kot nižanje davkov najbogatejšim nimata skupnega.

 • primsek

  samo Bernard Brščič, napol kastrirani nespososbni neoliberalec s piskavim glaskom, lahko napiše takšen članek; vsi ostali vemo, da se Trumpu obetajo težki časi, vodja njegove kampanje se je te dni predal in povedal, da je lagal o stikih z Rusi, dva republikanska senatorja sta zahtevala premislek o republikanski podpori klovnu etc. vendar gre kavarna dalje v svoje pijansko in kokainistično vnebovzetje in Brščič serje Gorenakove Piškotke z abranki skozi usta

 • Caetano

  Samo kulturni marksisti, filoislamisti in projihadisti lahko govorijo take neumnosti o predsedniku Trumpu, ki je seveda demokrat in tudi nas potencialni zaveznik.

 • xtc

  Levaki zmerjajo vsakega z diktatorjem,fašistom in še čim ,če ne deluje tako kot si želijo oni oz. ni njihov..100%.
  Zelo podoben kretenizem lahko vidimo v Sloveniji ,kjer se JJ ju neprestano potika ,da je diktator,fašist itd,v resnici pa je glavni diktator in fašist in prvo je tudi bil drugače nebi bil predsednik CK ZKS(J) ,ki tisto kar je sm kot vedno skuša podtakniti drugim.Dobro je znano ,da je nekoč ,ko mu nekaj ni uspelo razbikl celotno pisarno v kateri je delal.
  Tudi drugače v vseh nastopih izkazuje avtokratskost in deli nauke in odstavljapredsednike vlad,kar tako ,da hodi k njim,čeprav nima nobene politične funkcije.
  Ja vsi levičarji so vse tisto in najbolj tisto kar bi radi podtaknili drugim.

 • Jebem jim mater vse po spisku

  Vemo da je busu pa obami velikodusno pomagav gorge soros busu se posebaj ko so zaceli vojno na vzhodu rezultat vidmo v angliji svedski je bus skoraj bankroteru pa mu je vojni spekulant soros zalozu denar vemo da ma donald tramp povno izdajalcov v drzavi ki podperajo terorizem .
  Jest bi mu svetovav tako da najprej odstrani ljudi ki nacrtno ali financno zalagajo terorizem tudi z proti ofenzimnim napadom da se jih fizicno odstrani

  • Donald J. Trump

   Hahahahahaha, brez skrbi, prvi izdajalci že letijo ven, kmalu pride na vrsto tudi Donnie.

 • Olga_10

  Carter je že star, očitno so mu Sorosovi mediji edino branje, Barak je anarhist, Sorosov skorumpiranec, Clinton kurbir, s skorumpirano ženo, Bush mlajši pa zapit!
  Trump želi narediti red in vrniti Američanom oblast v lastni državi, delo in varnost!

 • Borut Stari

  To kar se počenja po izvolitvi Trumpa je pritlehno levičarsko uničevanje inštituta države iz maščevanja klike Clinton-Obama-Soros za izgubljene volitve. Podobno pritlehno levičarsko uničevanje države poteka permanentno od osamosvojitve v Sloveniji.

  • Olga_10

   +++++++++++++++++++++++++++++ komunisti ne spoštujejo niti “cesarja” niti Boga! Brez ustvarjanja anarhije bi že zdavnaj propadli.

  • Donald J. Trump

   Vas so pa res prepričali, da so za vaše težave krivi ljudje brez politične moči in denarja. Prepričali so vas, da je največji problem človeštva ta, da imajo geji enake pravice in vi ste jim gladko nasedli. Medtem pa se Trump, Hillary in Obama skupaj smejijo, saj nihče od njih ne bo “nasrkal” za popolnoma nič.

   • DJURO SUMAR

    prav imaš.

 • Zima prihaja

  Ne razumem.Kako je možno da so v Ameriki levičarji .??????

  • Rožle

   Nikoli ni prepozno …

  • ahnenpass

   V obeh Amerikah je vse, kar obstaja tudi v Evropi in naših kolonijah, pravo vprašanje je, kje na svetu pa ni levičarstva? Verjetno tam, kjer še vedno vlada fevdalizem.

 • ahnenpass

  Večjega fašista od Busha cel svet še ni nikoli videl, kljub temu, ga nihče na svetu tako ne imenuje. Je bil premočan, ker se je vsa svetovna diplomacija do njega obnašala spoštljivo, se je tudi američanom zdelo, da po svoje, niti ni bil tako slab. Dejstvo pa je, da od Busha in čudnega 911 (ameriška telefonska številka), svet ni več isti, na zahodu živimo v globalnem koncentracijskem taborišču, kjer so totalitarni nadzor, mučenja in celo eksekucije na daljavo nekaj povsem normalenga in običajnega.
  Z droni se je rad igral tudi Obama, ki je lastoročno presodil več kot sto osebam na leto, kot je razvidno iz članka, je nezakonito pobijal tudi lasten narod.
  Kam spada pa Clinton, za jugoslovanske narode je navaden agresor, še en velik pozer, ki se je šlepal na poceni populizem, svojo politiko pa je vsiljeval z vodenimi izstrelki. Natančno bombardiranje, so temu rekli, ko so njihove rakete, izdelane iz jedrskih odpadkov, letele nad civilnim ozemljem in pobijale vse živo, v glavnem navadne reveže in kmete.

  Trump zaenkrat ni še nikogar napadel, kup čobanov je vrgel v luft, v Afganistanu in Siriji, vendar ni začel še nobenega novega mednarodnega spopada. Zaenkrat, ampak saj je še čas, američani itak najprej rabijo nek populističen razlog, zaradi katerega lahko potem predstavijo svojo agresijo kot nekaj nujnega in samoumevnega, vojno kot nekaj dobrega, v boju za globalno demokracijo. Mi gledamo televizijo, ne vemo ničesar, potem lahko vidimo samo bele lučke na zeleni podlagi nočnih kamer, ne vidimo groze, razdejanja in krvi nedolžnih, ne vidimo njihovih porušenih domov in skrajne bede, mi potem slavimo zmago zahodne demokracije in se lajšamo na socialnih omrežjih.

  Trumpova retorika med volitvami je pa res bila fašistična, je ja kopiral Musolinija in ga še danes, verjetno je dovolj inteligenten in samo zlorablja poceni populizem, kar je pravzaprav dobra šala. Za koga in kakšne interese, to bomo pa še videli, potem bomo lažje nabijali kaj vse tisto pomeni, tudi za nazaj. Zakaj bi bil sploh kateri koli ameriški predsednik dober, tega ne razumem, prvič slišim, da nas družijo neki skupni interesi in ideologija. Ker so američani v resnici evropejci, verjetno zato, celo žena predsednika sveta je dejansko bosanka, rojena v Sloveniji, američani enostavno nimajo svoje identitete ampak uresničujejo interese evropskih buržuazij, ki so ustvarile nacizem in fašizem. Na začetku se ni dobro prijel, mogoče se bo zdaj, v popravljeni in izboljšani različici. Če Trump ni fašist, potem naj napade EU.

 • Olga_10

  Levičarji vse, ki se jim postavijo po robu, imenujejo fašiste! Vsak, ki jim postavi meje in želi narediti red, je označen za diktatorja! Dejansko pa je komunizem enak nacizmu in fašizmu! Na oblasti se ohranja le z diktaturo, ovaduštvom, korupcijo, kršenjem človekovih pravic in zločini!

 • Olga_10

  Živel Donald Trump! Srečno Amerika! Močna Amerika pomeni varnost, tudi v Sloveniji!

  • Donald J. Trump

   Važno, da sem dal vojski dodatnih 70$ mrd, medtem ko moji lastni volilci crkujejo zaradi zdrastvenih računov.

 • Donald J. Trump

  Ne, Trump nikakor ni fašistični diktator. Za to je astronomsko preveč nesposoben in zabit. Rad bi bil diktator, da se razumemo, vendar dlje od groženj ne more.
  Mu pa priznam, da je svoje navijače zaslepil do te mere, da ga konstantno častijo in mu absolutno brezpogojno ližejo rit ter vse njegove napake pripisujejo Obami, Hillary, Sorošu, levakom, gejem, muslimanom, beguncem, socialistom…in kar je še prikladnih krivcev za njegove neuspehe…
  Bravo Donnie, dobro si jih…so že pozabili na grožnje z jedrsko vojno, ukinjanje zdravstvenega zavarovanja in prodajo orožja Savdijcem (vse to v manj kot enem letu, kaj še pride).

 • Olga_10

  Komunajzlom Titanik tone, kakšna jeza! Dol s Sorosom, Islamisti, komunisti in Antifa!

  • Donald J. Trump

   Če bi te Trump po čelu z bejzbolsko palico, bi krivila komunajzle.

   • Olga_10

    Mislim, da bi samo vas, ker zlorabljate njegovo podobo, da ga lahko blatite! Jaz bi mu pa pomagala!

    • Donald J. Trump

     Torej je kritiziranje Trumpa zaradi njegove dokazane nesposobnosti in laganja, po tvoje “zlorabljanje njegove podobe”? Seveda pa enak kriterij nikakor ne velja za njegove politične nasprotnike, kajne?

     • Donald J. Trump

      In seveda ne bo odgovora, jasno. Trump bi bil ponosen

  • DJURO SUMAR

   Ti si seveda zelo za časom, kajti komunizem je že davno tega poražen in ga v obliki, kakor si ga zamišljaš ti, preprosto ni več. Danes govoriti o komunizmu je neumnost. Danes se napredne sile borijo in združujejo na različne načine v boju zoper kapitalistično izkoriščanje, kateremu so dnevi šteti. Istočasno, ko se po svetu zmanjšuje število vernikov, kar pelje k propadanju klera, istočasno propada tudi kapitalizem. Kaj bo nadomestilo to dvoje se danes še ne ve, zagotovo pa to ne bo komunizem. Ampak tebi to razlagati je brezplodno, saj ne znaš drugega, kot blatiti svoje nasprotnike, katere ti tako zelo sovražiš. Lahko bi se pridružila Šišku, on je tebi zelo podoben bedak.

   • gorenc

    Kdo pa so kapitalistični izkoriščevalci?Kapitalisti ki ustvarjajo kapital sigurno ne,in kapitalizem ne propada zaradi ustvarjalnih kapitalistov,uničuje jih globalistična svetovna vlada razni rodchildi,Soroš z njegovimi evropskimi in ameriškimi hlapci,Obama,Clinton.Buch,Merkel,TMay,Macron in ostali in razne humanitarne nevladne organizacije,ki trošijo in namenjajo denar za nezakonite migrante.Svetovna vlada želi islamizirati Evropo in Ameriko in ostale kontinente po celem svetu,s tem početjem naj bi postala absolutni vladar z velikim Izraelom na čelu.

    • DJURO SUMAR

     Vse, katere si naštel, s svetovno vlado vred (karkoli že to je) so kapitalisti, nikjer nobenega komunista. Kdo nas torej uničuje? Sploh pa kapitalisti niso ustvarjalni, oni le izkoriščajo znanstvena odkritja in ljudske množice, kar jim dopušča obstoječi kapitalistični sistem, ki nima z demokracijo nobene zveze. “Demokracija” in kler sta le orodje za izkoriščanje množic.

   • sevenx

    Komunizem => Globalizem

 • DJURO SUMAR

  Donald Trump in Adolf Hitler sta si po svoji ideologiji zelo podobna, zato lahko pričakujemo, da bo Trump zakuhal kakšen večji svetovni spopad, če ga “demokratične” sile v ZDA ne bodo prej odstranile s pomočjo CIE.

  • šmentanamuha

   Ti si en tipičen nesposoben levičarski smrduh, ki rad brodiš po kanalizaciji.

   • Donald J. Trump

    Daj še meni poliži rit in povej kako fantastičen sem

 • Murat real madrid Sejdovic rm1

  Tramp bedak

  • cosmosjasnovidec

   Ti mu pa kažeš smer driska čefutarska levuharska.

   • Donald J. Trump

    Tako, liži mi rit, pokveka retardirana… “I love the uneducated”

 • Jebem jim mater vse po spisku

  Trump je zame pameten clovek ki ve kaj dela vsi ostali pa so picke ki bojo zafural evropo do amena

  • Donald J. Trump

   Točno tako, saj je še sam rekel: “I’m like a smart person” saj vsi vemo, da najpametnejši ne morajo nehati govoriti o tem, kako so pametni.

   • freedomfighter

    Tisti ki mora ljudi prepricevati da je pameten in bogat mora imeti neke tezave….a ste ze kdaj slisa gatesa al pa muska govort kako sta pametna in bogata.. to govorijo samo zafrostrerani ljudje

    • OrangeHitler

     Če nisi zaznal nefiltriranega sarkazma, na debelo namazanega čez komentar, potem ti ne morem pomagati.

     Tako da, ja, se strinjam v celoti

 • Jebem jim mater vse po spisku

  Ti sam sorosa posprav pa si zamene papez

 • freedomfighter

  Kr fasisticni diktator saj ne more niti enega zakona speljat cez parlament…ce bi pa imel moznost biti diktator bi pa sigurno bil tako kot vecina voditeljev ki pa jim na zahodu ne pustimo prevzeti prevec oblasti za razliko od rusije recimo